Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Scénaristou a režisérem filmu je Michel Gondry, vynalézavý tvůrce oceněných filmů, mezi něž patří například kultovní Věčný svit neposkvrněné mysli. Nauka o snech je podivínským výletem do kolážové říše divů, která je vyrobena z papíru, celofánu a představ. Nauka o snech je laškovná romantická fantazie odehrávající se v chaotickém mozku Stephana Mirouxa (Gael Garcia Bernal), mladého výstředního muže, jehož sny mu neustále napadají reálný svět. Když dřímá, stává se z něj charismatický moderátor „Stephane TV,“ který přednáší „nauku o snech“ do papírových kamer. Ve skutečném životě má nudnou práci ve vydavatelství Pařížského kalendáře a hyne láskou ke své sousedce Stephanie (Charlotte Gainsbourg). Přestože je Stephanie Stephanem zezačátku okouzlena, je zmatena jeho dětinstvím a labilním postojem k realitě. Stephanův spolupracovník Guy (Alain Chabat) je obyčejný praktický chlapík a snaží se Stephanemu radit, jak se chovat k opačnému pohlaví. Stephane však žije v obláčcích a neposlouchá ho. Protože není schopen získat si srdce Stephanie když bdí, rozhodne se hledat odpovědi ve svých snech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (386)

Skrk 

všechny recenze uživatele

Nedovedu nebo nemůžu příjmout fakt, že to režíroval Michel Gondy, který natočil geniální Věčný svit neposkvrněné mysli. Čekal jsem teda něco daleko lepšího, ale celé to je takové nemastné neslané. Vážně se "povedl" všechen výběr herců -> všichni byli příšerně nesympatičtí a celé je to ještě k tomu zabaleno nudou. :-( ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Já jsem podle toho hodnocení očekávala teda mnohem víc. Nejsem si úplně jistá, jestli mě ten příběh vtáhl do děje natolik, abych to zřetelně pochopila. Spíše ne, mám totiž pocit, že mě to o něco ochudilo. O konec, nebo lepší a promyšlenější děj? ... Hlavní hrdina byl velmi příjemný a jeho role byla zajímavě podivná, ale jinak to celé dohromady bylo nějak podivné a nedotažené.. Na to, že to režíroval výborný Gondry, tak mi to připadalo jako velmi nízko rozpočtový film bokem... ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Nesympatický film v mnoha směrech od herců po celkové provedení a celé je to až moc nuda. Dlouho jsem ten film odkládal, protože jsem tušil, že to nebude to pravé což byla pravda a to podobné filmy miluji. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Gondry poopustil uzdy své fantazie. A stvořil poetickou nádheru... "You can see real life in 3-D" "Isn't life already in 3-D?" "Yeah but... Come on. " ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Gondry zase dokázal že složitost se dá vyložit s elegancí typicky žabožroutskou. Veselé herečky, příběh plyne jako horská strouha a divák je unášen na vlnách (TSF) fantazie. Ad1 Nejlepší bylo jak se probudil a sledoval svoje mokré šlápoty. Ad2 S výkladem/kuchařkou snů bez výhrady souhlasím. ()

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

"Som unavený...chcem sa zobudiť" Milá, úsmevná sonda do sveta snov, ktorý ma fascinuje odjakživa. Oceňujem stopáž, ktorá sa drží presne tam kde má aby film nezačal byť otravný a rozvláčny. Čo sa týka hlavných postáv, ústredná dvojica mala v sebe neuveriteľnú chémiu a príťažlivosť, kolegovia z práce (obzvlášť punker Guy, to som skoro umrela) zase fungovali ako skvelý zdroj situačnej komiky. Dej možno trochu roztrieštený ale presne tak ako to má v Gondryho pološialených masterpiecoch byť. Nič viac a nič menej. Chvíľami som mala pocit, že sledujem obyčajnú komédiu, ktorá sa zaoberá riešením najbanálnejších záležitostí (neopätované city, frustrujúce zamestnanie...), ale zato mi to bohato vynahradila nádherná snová kompozícia. U mňa za 4 (8/10) ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Bylo to kouzelné.. Líbilo se mi, jak se sny prolínaly se skutečností, hrátky s časem i ty všechny super hlášky (ačkoliv někdy byly docela nevhodné a sprosté :D).. Michel Gondry je prostě originál, který dokáže všechny sny a myšlenky zachytit jedinečným způsobem.. Jedním slovem - FANTAZIE! ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Gondry je velmi dobrý vypravěč ujetých příběhů s ujetými postavami. Nauka o snech je ale na mě příliš mnohoznačná a těžko pochopitelná na rozdíl třeba od "věčného svitu". Konec je z mého pohledu sice trochu moc otevřený, ale vzhledem k příběhu to odpovídá a není se čemu divit, že to takto Gondry utnul. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Po nádherném Věčném svitu.. bylo mé očekávání veliké, obzvlášť když jsem zjistil, že se Gondry spojil s mým oblíbencem G.G.B. a dlouho jsem neslyšel půvabnější písničku než tu z traileru, od Velvet Underground. Čekalo mě trošku zklamání (ale jenom trošičku!). Nauka o snech nedrží tak pohromadě jako Svit, je v ní tolik nápadů, až je nepřehledná. Užuž jsem chtěl zklamaně dát za tři, ale závěr mi otevřel pusu a vehnal slzy do očí. Takže mě Gondry zase dostal. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Moje sny jsou teda šílenější, ale myslím, že fim vypovídá o tom, že každý člověk je jiný a každý je svým způsobem dítě, co si hraje jak v reálu, tak ve snech. Jenom někdo je ve svých snech utopen celý život a jiný si své sny ani nepamatuje. ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Film, který postrádá pravidla. Vše je dovoleno, nad ničím není důvod se pozastavovat. Když to zrovna nedává smysl, tak člověk mávne rukoua řekne "no, tak tohle je asi sen". Je to vtipné a člověk se v tom najde. Minimálně v tom jak bláznivé sny jsou a jak se do podvědomí dostane každá maličkost. To film ukázal náramně. Nemusím to sice vidět znovu, ale jsem za to ráda. Sympatické postavy a celkově nápadité zpracování. 4* ()

E.. 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý téma..zvlášť pro mě:). Začátek mě hodně naladil, že to bude výbornej film..ale pak mi pořád jakoby něco chybělo. Je pravda, že Michel Gondry zvládl skvěle vizuální stránku..aspoň co se týče originálně ztvárněných snů, ale jinak příběh byl tak trochu zmatený a nijak zvlášť mě nezaujal..týpek, co dělá nudnou práci..co chce/nechce svou sousedku..jeho matka v pozadí..konec jakoby nedotažený..sumasumárum námět o ničem. Dost slabý odvar oproti Gondryho Věčnýmu svitu, kde najdeme jak skvělou fantazii, tak skvělej příběh a i skvělý herce. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Podle mě se Michel Gondry vložil do projektu se svojí představou o Nauce o snech se svou fantazií opravdu famózně a na to, že točí především klipy to bylo skutečně brilantně zamotané dohromady a tak zamotané že to působilo až geniálně. Se skvělou volbou hlavního pomateného hrdiny Gaela se vážně nemohl trefit lépe. Hodnotím především krásné provedení detailů a výkony herců. Především se mi moc líbil citát, který řekla postava Stephanie - Nahodilost dá práci - a to se k tomuhle filmu absolutně hodí! ()

sta 

všechny recenze uživatele

Gondryho filmy Věčný svit... a Nauka o snech můj život a dojem z něj vystihují stokrát líp, než ten život sám. mám tedy jen dvě možnosti, buďto s tím něco udělat, nebo si tyto dvě nádherné záležitosti pouštět pořád dokola. je to smutné, ale druhá možnost se mi zamlouvá mnohem víc, než ta pvní. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Neda se rict, ze bych byl kdovijaky fanousek spani, protoze se jedna o pomerne spolehliveho vraha casu, ktery by se dal vyuzit produktivneji, jestli je ale na spanku neco skutecne vyjimecneho, pak jsou to dreams, potazmo nightmares, kterych jsem naopak primo ultimatnim fanouskem #1. Krome super artificial zazitku jsou sny excelentni inspirace k tvorbe umeni. A tenhle film oba elementy obsahuje vrchovatou merou. Obrovske mnozstvi snu, ktere se plynule propletaji s realitou, ze mnohdy nezaregistrujete co je jeste sen a co uz je realita. Na muj vkus byly sice zdejsi sny prilis detinske a oldskoolove papirove, jsem zvykly na podstatne temnejsi kalibr, ale aspon nejaka zmena. V hlavnich rolich 2 umelci, kteri si mezi sebou v prubehu filmu vytvori svou divnou artistickou connection. Kazdy umelec je svym zpusobem magor, nebo minimalne hodne divne individum, GG Bernal v hlavni roli tohle splnuje na 100% a take ten film podle toho vypada. Je to dan za unikatni, tvorby schopnou mysl, ktera je schopna transferu do umelecky kreativni sfery, diky cemuz muze clovek zacit ztracet styk s beznou realitou. V podstate funguje jakesi nepsane pravidlo, ze cim vetsi je umelec magor, tim vetsi je pravdepodobnost kvalitniho umeni. Proc je napr. Bjork moje cca nejoblibenejsi zenska umelkyne? Asi tezko protoze by byla normalni, naopak. Normalni, prilis racionalne uvazujici lide nikdy nebudou kvalitni umelci at se snazi sebevic, protoze jejich mysl pro tvorbu jednoduse nema dostatecne abstraktni umelecke zaklady, ktere jsou pro umeni nezbytne. Proto kdykoliv mi nekdo rekne, ze jsem totalni magor, psychopat, divny uchyl, nebo neco podobneho, je to nejlepsi forma lichotky. V podstate tim podvedome rika, ze jsem vyborny umelec. Tak diky. Na druhou stranu plne chapu girl v tehle story, ktera prestoze byla take umelec a kapku divna, tak na hlavniho hrdinu vazne nemela a byla z jeho chovani minimalne hodne rozcarovana. Je to ale bezny problem girls, ktere prestoze maji umelecke tendence, tak se snazi stale drzet reality a racionalizovat, uvazovat nad vecmi logicky, materialisticky, profitove a boji se plne odevzdat umeleckemu modu. Presne o tom tenhle film je a je to duvod proc vztah hlavnich hrdinu dopadne tak jak dopadne. Po shlednuti jsem tomu chtel dat jen 4 hvezdy, vzhledem ke zminene prilisne infantilnosti a pozitivite, ale sel jsem si na chvili zdrimnout a otestovat, jestli se mi pod vlivem snoveho filmu bude zdat neco unikatniho a presne to se stalo, mimo jine jsem v danem snu spachal kiss s dablem posedlou girl z Exorcisty, coz uznejte ze stoji za to. Navic se diky The Science Of Sleep poucite o nejednu zajimavou vec, napr. novou sex polohu zvanou "Goat On The Cliff". Takze zvedam na 5. 9/10 ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Protože sny jsou součástí každodenní reality, protože variace na Velvetovský After Hours, protože poník je tužebným totemem všech princezen (já teda nebyla modrý krve, ale indián), a protože urážky, žárlivost i paranoia se vždycky zase k lásce navrátí, protože děsně sympatická Charlotte a protože Gael García Bernal je...prostě plyšovej. Protože Stéphan a Stéphanie... a protože se ráda koupu v celofánu. Protože všechny barvy jsou proti Nauce o snech vyblitý a všechny přívlastky vyšisovaný. A prostě proto, že to je sladkohořká nádhera, co byla a i nebyla, ale jestli se neprobudili... ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

A tohle je jako co za šílenost? Chvíli je to sen, chvíli jde o myšlenky hlavního hrdiny, chvíli jde o skutečnost, ale někdy vážně netušíte, jak moc reálné jsou obrázky před vámi. Je vidět, že Věčný svit je jen jeden, protože i když jsou v Nauce o snech některé nápady ba až geniální a první půlka skvěle odsýpá, je tu takových scén, ze kterých jsem nebyl zrovna moudrý v tom špatném slova smyslu, že to film celý docela zabíjí. Herci jsou sympatičtí, snové relace šíleně úžasné, roztomile praštěné i symboly přecpané, ale skutečný svět tady dostal pořádně na frak. A děj taky, skok sem, skok tam, najednou jsme o půl roku v budoucnosti aniž bychom věděli proč nebo jak. Jako splácanec fajn, jako film nic moc. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Gondryho "Jak se dělá film" aneb "vařila kočička s pejskem dort". Je mi líto ale nenaladil jsem se na Gondryho vlnu, celý film působí jako slátanina různých nápadů, občas geniálních, občas nudných, film plyne strašně pomalu a obrovská nelogičnost konání hlavní postavy je do oka bijící, přestože PRÁVĚ O TO O FILMU JDE, odpoutání se od reality se prostě koná v dost prapodivné sféře Gondryho mysli, a teprve ke konci se film začíná rozjíždět a skončí přesně ve chvíly, kdy by neměl. Fakt to zamrzí, podle mě je Eternal Sunshine jeden z nejlepších a mých nejoblíbenějších filmů, ale tady u mě Gondry neuspěl. Třeba jindy po novém shlédnutí. dnes ale a 3*.... ()

numi 

všechny recenze uživatele

Gondryho zasněná kolážová romance je kouzelná v mnoha aspektech, ale na rozdíl od Věčného svitu neposkvrněné mysli mě po konci filmu nedonutila zírat půl hodiny do tmy. Snad proto, že se hůře hledaly paralely k reálnému (čtěte vlastnímu) životu. A to jsem prosím snílek jak Brno. Ale pobaví, potěší a zahřeje na duši. ()

Reklama

Reklama