Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární americký zpěvák a klavírista Ray Charles proslul jako geniální hudebník, který dokázal do svého revolučního hudebního stylu začlenit gospel, country, jazz i orchestrální melodie. Americký hudební časopis Rolling Stone zařadil Raye Charlese na druhé místo v žebříčku sta nejlepších zpěváků všech dob. Jeho životní příběh plný dramatických vzestupů a pádů zachytil ve filmu v roce 2004 režisér Taylor Hackford, jemuž se podařilo postihnout zpěvákovu komplikovanou osobnost. V hlavní roli jedinečného Raye Charlese se představil Jamie Foxx, který za svůj životní herecký výkon získal Zlatý glóbus i Oscara. Snímek přináší Charlesův celistvý portrét, který mapuje všechny významné momenty jeho hudební kariéry i osobního života. V dětství nejprve tragicky přišel o svého mladšího bratra a krátce na to úplně oslepl. Následně nalezl smysl svého života v hudbě, ale dlouho se musel vyrovnávat se svými vnitřními démony a mimo jiné propadl závislosti na heroinu. V 60. letech odmítal hrát před segregovaným publikem, čímž vydatně přispěl ke změně lidské kultury ve Spojených státech. V roce 1979 se dočkal veřejné omluvy od domovského státu Georgie a jeho verze písně Georgia on my Mind se stala oficiální státní hymnou. (Česká televize)

(více)

Recenze (429)

Zoltarr 

všechny recenze uživatele

Především fenomenální výkon Jamieho Foxe, dělá z tohodle filmu opravdu důstojnou poctu pro geniálního hudebníka jakým byl Ray Charels. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Vidět Jamieho Foxxe znamená vidět Ray Charlese. Vidět film Ray znamená vidět dobu, kdy vznikaly hudební žánry a s tím i velké hvězdy, které přinesly světu svých následovníků inspiraci, která trvá dodnes. A mezi ně Ray Charles patří.Jeho songy se s železnou pravidelností objevují v každé hudební dekádě ve formě mixů či remixů a jeden z velkých hitů Georgia On My Mind se stal oficiální hymnou amerického státu Georgie (toho státu, který vyznával segregaci černochů). Ovšem jen o hvězdné slávě film rozhodně není.Naopak-dramatických momentů v životě Ray Charlese bylo dost a jejich vykreslení na filmovém plátně velkou měrou přispívá k poutavosti děje o legendě hudebního businessu. Ještě, že tu je Jamie Foxx... ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Jazz zrovna nemusím a o Rayi Charlesovi jsem věděl jen to, že to byl nevidomý černošský jazzman. I tak si mě tento herecký koncert Jamieho Foxxe dokázal získat. Jeho ztvárnění slavného zpěváka je prostě dokonalé, Oscar tentokrát doputoval k tomu správnému majiteli. ()

10Domik10 

všechny recenze uživatele

Jamie Foxx stvárnil Raya Charlesa veľkolepým spôsobom hodným Oscara a čím dlhšie film plynul, tým viac som mu veril každé gesto, mimiku či krok, ktorý urobil za svojou novodobou slávou a pamiatkou Raya Charlesa. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že hudbenímu životopisnému snímku dám 5 hvězdiček, ale Ray si je bez debat zaslouží. Krásná pocta jednomu z nejlepších hudbeníků ( tvůrců ), kterého famózně zahrál Jamie Foxx - jeden z těch vyjímečných hereckých výkonů, navíc fyzická podoba byla skoro identická a skláním se i před jeho zpěvěm a hrou na klavír, na který se sám hrát naučil, navíc z něj přímo tryská ta živelnost tak typická pro skutečného Raye. I když nejsem naprostý fanda jeho hudby, v tomhle snímku měla velký náboj, především u vzniku jednotlivých písní, jak jamovali, to mělo opravdu koule. "Unchain my Heart", "The Mess Around ", "Hit The Road, Jack " a "Georgia" když teď píšu komentář hudba mi zní hlavou, věřím že i vy, když se zaposloucháte začnou se Vám hýbat kolena :-) Hackford drží film pevně v rukou, pro mě velké, ale milé překvapení - 90 % ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatný film. Raye Charlese mám velmi ráda už od mala. Film je plný krásného jazzu, velmi dobře se podařila navodit atmosféra té doby, Jamie Foxx to opravdu moc dobře hrál, a řekla bych že i ostatní herci si rozhodně neudělali ostudu. Ale film mi přišel zbytečně hrozně dlouhý, a pořád se tam v podstatě všechno opakovalo. Na můj vkus se to hrozně táhlo, a občas to i trochu nebavilo. Ale je pochopitelné, že za to Foxx dostal Oscara. Tak hlavně věčnou slávu Rayovi! ()

LenaPond 

všechny recenze uživatele

Bála jsem se té dlouhé stopáže, ale ani jedinou minutu jsem se nenudila. Rayovy songy jsem si oblíbila už dříve, proto shlédnout tento snímek byla nutnost. Až jsem byla překvapená, jak skvěle natočený film to je, nemluvě o Jamie Foxxovi, který byl v roli Raye neskutečně uvěřitelný a toho Oscara si opravdu zasloužil.. děkuji ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Film je dobrý a pútavý, no mne vadilo, že sa zameriava iba na pár rokov Rayovho života, ktoré asi patrili k tým najbúrlivejším. Mňa by zaujímali aj tie ďalšie a páčilo by sa mi, keby film pokrýval celý Rayov život. Taktiež mi celá tá trauma z detstva prišla nasilu a nedobre zapracovaná. Alebo to možno bolo iba tým, že už to v životoch slávnych osobností nie je ničím výnimočné. 7,8/10. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Ono natočit dobrý životopis je těžší než se zdá. Máte sice známou osobnost a její obvykle pohnutý osud, ale napsat okolo toho dobrý film je často těžší, než natočit příběh bez reálné předlohy. Ray na to hle doplatil. Jamie Foxx je skvělej a Oscara si zasloužil do puntíku, jenže Ray je natočený tak rutinně a bez nápadu, že mi to vlastně bylo celý dost jedno. Je to sled scén a hudebních čísel, které jsou sice dobře natočené, ale ani v jeden moment to nevytrhne z pomalu nastupující letargie. Celé to vyzní dost do ztracena a i když je to vcelku dobrý film, nebudete si na něj za chvilku pamatovat. Pro člověka, který nemá k Rayovi Charlesovi blízko, je to jen dloooouhý rutinný životopisný film bez ničeho zajímavějšího. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film jsem si hodně užil. Výborná a ikonická hudba a charismatický Ray Charles v podání excelujícího Jamieho byly úžasná jízda takřka bez chybičky. 5/5 ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Skvelý životopisný film o jednom z nejvýznamnějších hudebníků všech dob. Nejsem fanoušek soulové hudby, přesto mě příběh Raye Charlese uchvátil. Spoustu jsem toho o něm nevěděl. Neměl lehký život a přesto z něj vytřískal co nejvíce dokázal. V dětství omylem zavinil bratrovu smrt a jako boží trest oslepl. O to lépe se však naučit využívat své další smysly, vše perfektně slyšel a poznal, když jde kolem otevřených dveří. Slepý ďábel si dosyta užíval ženských a napíchal toho více, než kdekdo vidící za několik životů. Propadl démonu heroinu, za což jej však neviním, protože tento silný opiát dokáže rozbít i ty nejhlubší chmury, ponurost a depresi, které jsou v čisté mysli tak silné. U něj za to bezesporu mohla smrt brášky. Jen díky Rayově skvělému hudebnímu talentu se z obyčejného "slepého negra" stala hvězda celosvětového formátu. Jeho protest proti segregaci měl údajně vliv na rušení zákonů Jima Crowa. Jamie Foxx jej zahrál naprosto skvěle a veškerá ocenění si zasloužil. Jo, dobrý to bylo. ()

Lokran 

všechny recenze uživatele

Skvělý výkon Jamieho Foxxe oceněný Oscarem a super hudba, která mi „objevila“ Raye Charlese. Vcelku zajímavý životopis i když mi v něm pár věcí chybělo a místy mě zklamalo, že některé motivy jež film počne rozvíjet nedokončí (např. Rayovo studium na škole pro slepce, atd.). Dávám 85%, kde oněch pět procent je opravdu za tu hudbu... ()

dino.h 

všechny recenze uživatele

Pří závěrečné scéně jsem si říkal, jeslti to náhodou nebyl dvojník :-). Jamie Foxx zde předvedl, co v něm je... NÁDHERA ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Film jako takový neurazí, ale ani nenadchne. To ale nevadí. Jde zde přeci o hudebního génia a legendu Reye a s tím se tu na 100% setkáte, a to takřka přímo a potom s jeho hudbou a vše jakoby jste byly na místě v čase. A to se povedlo především díky dokonalému hereckému výkonu Jamieho Foxxe. Neumím posoudit do jaké míry to z něj dostal sám režisér či jej jen nechal hrát. Oskara za tuto roli si však plně zasloužil. ()

Související novinky

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Jamie Foxx ukousne soupeři ucho

Jamie Foxx ukousne soupeři ucho

10.10.2009

Vysvětlujete si to správně, Foxx si chce zahrát v připravovaném dramatu o šampiónovi v těžké váze Mikeu Tysonovi. Tvrdí, že je to možná nejzajímavější biografie široko-daleko, protože za mediálním… (více)

Pokrok za prachy z prodeje drog

Pokrok za prachy z prodeje drog

22.10.2008

Po Weirovi a Annaudovi, jejichž nové projekty jsme probírali v uplynulých dnech, je tady další tvůrce, jehož jméno nevidíme na plátnech kin až tak často, ale když už, tak to obvykle stojí zato.… (více)

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Reklama

Reklama