Reklama

Reklama

Prehistorická planeta

(seriál)
  • USA Prehistoric Planet
Trailer 1

Série(2) / Epizody(10)

Obsahy(1)

Podívejte se na zázraky našeho světa jako nikdy dřív prostřednictvím tohoto působivého dokumentárního seriálu od Jona Favreaua a producentů Zázračné planety. Cestujte s námi 66 milionů let do minulosti, kdy pevninu, moře a nebe křižovali majestátní dinosauři a další úžasní živočichové. (Apple TV+)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (45)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Forma za pět hvězdiček, obsah za dvě? Nejsem paleontolog, ani nejsem puberťák, abych si myslel, že vím všechno. Budu tedy věřit, že postřehy prezentovaná Davidem Attenboroughem nejsou vycucané z prstu. I tak bych se ovšem vsadil, že detailní informace ze života dinosaurů stojí na vodě, nebo přinejmenším spadají do kategorie "kvalifikovaný odhad". Záleží tedy, co od dokumentu očekáváte. Jestli vědu, tak je vhodné přistupovat k informacím skepticky. Jestli očekáváte divadlo, tak uvidíte světovou extratřídu. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

famózní hlavně co se týká vizuálu, který je opravdu dechberoucí a oproti svým dokumentárním bratrům a sestrám neztrácí vůbec nic. Jediné co lehce kazí dojem jsou zde některá zobrazovaná "fakta" u kterých sem si několikrát říkal, že ani sebe lepší vykopávky by tohle s žádnou jistotu potvrdit nemohly. Beru to nicméně s rezervou jako něco, co vědecky opravdu podloženým faktům dodává příběhu, tak aby celá tahle velkolepá show nebyla jen "nudným" slepencem vědeckých poznatků...80% ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Putování s dinosaury má zatraceně vynikajícího nástupce! Attenborough, Hans Zimmer, BBC, reálná příroda, možnosti současné animace, dinosauři. Ne, tady se v zásadě nemohlo pokazit vůbec nic. Prehistorická planeta je další dokumentární masterclass a je úplně jedno, že o dávno vyhynulých tvorech. Stejně to nepoznáte. 95%. Více zde. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Seriál je pěkný, ale fascinuje mě, jak mohl někdo vyrobit, schválit a do světa pustit tak strašlivě nevyvážený zvuk. Fakt zle ukrutně, člověk aby neustále přidával, aby slyšel komentář, a ubíral, aby ho nezabily oproti komentáři příliš nařvané zvuky efektů/okamžiků a, když je tak hlasitá, až nesnesitelně dramatická hudba. Jak je jinak vše uděláno profesionálně, tento aspekt působí až udivujícně odfláknutě. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Nádhernej výlet do prehistorickýho světa spíše domněnek, než aby se tu divák doopravdy něco dozvěděl - od toho je tu ještě doprovodná série na youtube kanálu Applu. Ne, tenhle "dokument" je tu hlavně od toho, aby si člověk sednul a pokochal se neskutečně vyobrazenýma dinosaurama prohánějícíma se v uchvacující krajině. A když píšu neskutečně vyobrazenýma, tak doopravdy myslím NESKUTEČNĚ, protože o takový úrovni fotorealismu by si mohl skoro nechat zdát i poslední Jurassic World, jakkoli CGI bylo jeho nejsilnější stránkou. Tady jsem měl totiž v dobrý polovině záběrů potíž se rozhodnout, jestli je ta potvora na obrazovce CGI nebo přece jen použili loutku. Bravo! ()

Galerie (136)

Zajímavosti (5)

  • V části zachycující dospělého tyrannosaura proti quetzalkoatlům v boji o mršinu alamosaura na pláži lze slyšet tyrannosaura vyluzovat zvuky podobné těm od současných krokodýlů a jiných plazů (trochu i ptáků), které byly použity již v předchozí sérii. V této scéně je však při dobrém poslechu možné sem tam zaslechnout také zvuky od tyrannosaura (Rexy) užité ve franšíze Jurský park (konkrétně krátkou verzi „řevu“). Když jeden z quetzalkoatlů bodne do tyrannosaura svým zobákem, tyrannosaurus vydá tygří řev. V případě zvukového efektu ze zmíněné franšízy se jedná o referenci právě na ni. Použití těchto „tyrannosauřích” zvuků v dokumentu se však setkalo s kritikou nejen z řad odborné veřejnosti. (Marasuchus17)
  • První dvě série dokumentu jsou zaměřeny na druhohorní faunu stratigrafických stupňů maastricht (72–66 milionů let) a kampán (72–83 milionů let), z posledních dvou období pozdní křídy a celé éry druhohor. V této době dospěla evoluce neptačích dinosaurů, pterosaurů, většiny tehdejších mořských plazů (mosasaurů a plesiosaurů), amonitů a dalších pradávných živočichů k vrcholu. Jejich biodiverzita byla tehdy jednou z nejvyšších během celého času jejich existence. Tento fakt dokládá mimo jiné bohatý fosilní záznam v sedimentech z věků odhalených v mnoha světoznámých geologických souvrstvích. Z nich jsou nejvýznamnější zejména souvrství Dinosaur Park v Kanadě (s 49 druhy dinosaurů) a Hell Creek v USA (s 27 popsanými dinosauřími druhy). (Marasuchus17)

Reklama

Reklama