Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh Billy Jean Davy (Helen Slater), která se po incidentu s ukradeným skútrem a nevěřící policií rozhodne protestovat proti bezpráví mladé generace. Ostříhá si své dlouhé blond vlasy a stává se idolem místní mládeže. (Terva)

Recenze (10)

JFL 

všechny recenze uživatele

Nikdo neumí tak přesvědčivě a omamně kázat o nekonformitě a správňáckém rebelantství vůči prohnilému systému jako prohnilý systém konformních hollywoodských studií. "Legenda o Billie Jean" je v dílčích ohledech celkem sympatická a progresivní - obzvláště coby teenage biják pro holky, který se nebojí zahrnout řeči o menstruaci a tematizovat obtěžování ze strany postarších obšourníků. Není úplně na místě filmu vyčítat nesoudržnost, protože tvůrci zjevně chtěli spíše vyvolávat určité pocity, než budovat klasické vyprávění. Tento přístup jim umožňuje se v klíčových momentech odpoutat od kauzality i logiky a vystavět třeba působivou videoklipovou sekvenci rozrůstání hrdinčiny legendy. Na druhou stranu naivita této a dalších sekvencí v druhém plánu odhaluje pochybné jádro filmu. Káže totiž buřičství pouze v rámci slušňáckých mantinelů a tradičních genderových norem a rolí. Místo, aby plně atakoval zásadnější a systémovější problémy, jako právě ono obtěžování i samotné role předurčené pro holky v dobové společnosti, směřuje pozornost k banálním detailům a okouzlujícímu šarmu Helen Slater s cool tomboy  sestřihem. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Kromě nenapodobitelného feelingu 80. let, pěkné dobové písně od Pat Benatar, skvostné hlavní hrdinky (mňam!) a asi tak patnáctiletého Christiana Slatera, ten film už bohužel vůbec nic nenabízí. Vykalkulovaná, nedůvěryhodná story o poctivé holce, co se vinou nespravedlnosti dostala do křížku se zákonem a stala se pseudo-rebelským idolem mládeže. A nakonec všechno dobře dopadlo. Tečka. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Určite to nie je na rovnakej úrovni, ako tie naozaj kvalitné 80.kové teen-revoltné snímky typu Heathers, Breakfast Club, alebo Pump up the Volume. Je to bližšie skôr Fabulous Stains, akurát naozaj hodne americké. A vlastne všetky klady aj zápory by sa dali odpáliť aj obhájiť slovíčkom cheesy. A v tom smere sú to naozaj dosť orgie; ta hudba, tie účesy, krátkovlasá Helen, 15-ročný Christian, naháňačka vo fontáne. Ešte je tam aj menštruačná scéna, omg. :) Pre ľudí, čo toto radi, naozaj niet nad čím váhať. ()

Francik 

všechny recenze uživatele

Dávat podobné filmy v televizi v původním znění, tak by na ni šlo i koukat. Mr.Apache má s hodnocením zcela pravdu, ale další hvězda je za to, že jsem se jednak nenudil a hlavně za Johanku z Arku (Saint Joan, 1957) s 80's tanečním hudebním doprovodem. To bych někdy chtěl vidět naživo. Jako alternativu k němým ozvučovaným filmům. :) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Z dnesneho uhla pohladu ide o sivy sedivy priemer, mohlo to mat nieco do seba  roku 1985. Christian Slater bol vtedy este len mlade ucho  : 50 % ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

To je popisek jak bolavá noha. Každopádně vidět v osmdesátkách i něco jiného než L.A. (tady konkrétně Texas) bylo osvěžující. U čeho si pro změnu musí člověk klepat na čelo, je děj. Helen Slater je fakt kost, aspoň do té doby, než si změní image. Pak se mi chtělo neustále zvracet. Ale nebýt jejího pošahaného bratra, který miluje zbraně a přitom s nima neumí ani zacházet, nemuselo to takto dopadnout. Potom by to nebylo tak zajímavé a nebylo by co točit, ale to je věc druhá. Přesto to byla fajn podívaná. 3-* ()

Reklama

Reklama