Reklama

Reklama

Pád Třetí říše

  • Německo Der Untergang (více)
Trailer 2
Německo / Rakousko / Itálie, 2004, 156 min (Special Edition: 178 min, Alternativní 149 min)

Předloha:

Joachim Fest (kniha), Traudl Junge (kniha), Melissa Müller (kniha)

Scénář:

Bernd Eichinger

Hrají:

Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch, Ulrich Matthes, Juliane Köhler, Heino Ferch, Christian Berkel, Matthias Habich, Thomas Kretschmann (více)
(další profese)

Obsahy(1)

20. července 1944 byl spáchán ve Vůdcově hlavním stanu "Vlčím doupěti" (Wolfsschanze), atentát na Hitlera. Z bezprostřední blízkosti zažila tuto událost jeho osobní sekretářka Gertraud "Traudl" Junge. Poprvé se tak otřásla půda pod nohama kdysi všemocného "Vůdce" a všichni z jeho bezprostředního okolí poprvé pocítili šok. O devět měsíců později se Hitler přesunul do svého prostorného systému bunkrů na území Nového říšského kancléřství v Berlíně. Rudá armáda v téže době přistoupila k jeho totálnímu obklíčení. 20 dubna slaví Hitler 56. narozeniny v kruhu svých věrných spolupracovníků a svého štábu. Eva Braunová už s ním také několik dní žije v bunkru. Himmler, Goering a stranické špičky se odsunuly do bezpečnějších částí Německa, zatímco Hitler nechce v žádném případě opustit své hlavní město. 29. dubna Rudá armáda obklíčila vládní čtvrť a odřízla ji od ostatního území Berlína, v jehož ulicích se bojuje o každý dům. Během této noci diktuje Hitler sekretářce Traudl Jungové svou poslední vůli a žení se s Evou Braunovou. Svatebními svědky jsou Goebbels a Bormann. 30. dubna zahájila ruská armáda boj o Říšský sněm (Reichstag). Hitler se rozhodl spáchat sebevraždu. Společně s Evou Braunovou se otrávili a jejich mrtvoly byly spáleny na zahradě říšského kancléřství. O den později otrávila Magda Goebbelsová ve spánku svých šest dětí. Pak odešli Magda a Joseph Goebbelsovi do zahrady a zastřelili se. I jejich mrtvoly byly spáleny. Přestože generál Weidling vydal rozkaz ke kapitulaci, v ulicích se bojuje dál... Film Pád Třetí říše vznikl na základě knihy osobní sekretářky Adolfa Hitlera Traudl Jungové "Bis zur letzten Stunde". Strhující herecký výkon Bruno Ganze v roli Hitlera, jen v samotném Německu přilákal do kin 6 milionů návštěvníků. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (51)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 13,5 milionu EUR. (NIRO)
  • V celosvětových kinech film utržil 92,1 milionu amerických dolarů, z toho (v přepočtu) 39,1 mil. v domácím Německu. (NIRO)
  • Když se po bunkru roznese zpráva o Hitlerově (Bruno Ganz) sebevraždě, tak lze vidět, jak si někteří důstojníci jako první zapálí cigaretu. Je to odkaz na to, že Hitler nenáviděl kouření. (Jimmy15)
  • Bruno Ganz (Adolf Hitler) prohlásil, že se na roli nacistického vůdce připravoval čtyři měsíce. (Duoscop)
  • Díky opětovným zkoumáním Hitlerových (Bruno Ganz) ostatků uložených v Moskvě byla donedávna nepochybná smrt Hitlera v Berlíně roku 1945 vyvrácena, tudíž v současnosti není zcela jasné, kde a kdy vlastně zemřel. (Zackk)
  • Film byl některými diváky kritizován především za nedostatečné zdůraznění hrůz holocaustu. Konkrétní výtky směřovaly i k pozitivnímu vykreslení některých postav. SS-Brigadeführer Wilhelm Mohnke (André Hennicke) měl vydat rozkaz k popravě válečných zajatců u Dunkerku. Toto obvinění však nebylo prokázáno. SS-Standartenführer Ernst-Günther Schenck (Christian Berkel) se měl v koncentračních táborech jako odborník na výživu podílet na pokusech s rostlinami, které měly vést ke smrti několika vězňů. Režisér Hirschbiegel však při vlastním pátrání neshledal tato obvinění proti Schenckovi přesvědčivými. (L_O_U_S)
  • Ukázky z filmu byly použity v mnoha parodiích, které se objevují na serveru YouTube, kde jsou přetitulkovány tak, aby jim byl propůjčen nezamýšlený komediální význam. Mnohé z nich zabíhají do absurdních a metahumorných oblastí. Zvláštní oblibu si získaly zejména následující scény: Hitler (Bruno Ganz) se dozvídá, že válka je prohraná. Hitler nařizuje zadržení Fegeleina (Thomas Kretschmann). Hitler plánuje přesuny armád. Göringova (Mathias Gnädinger) a Himmlerova (Ulrich Noethen) zrada. Tvůrcům parodií se podařilo vyprofilovat samostatné univerzum s nejrůznějšími typy postav: Hermann Fegelein jako notorický šprýmař, jehož žerty dovádějí Hitlera k zuřivosti; Alfred Jodl (Christian Redl) jako vytrvalý obstruktér Hitlerových velkolepých plánů; Hans Krebs (Rolf Kanies) jako zkušený pracovník s mapami nebo Otto Günsche (Götz Otto) jako ušlápnutý Hitlerův sekretář. Od vzniku tohoto memu byly na YouTube nahrány tisíce těchto parodií. Režisér Pádu Třetí říše Oliver Hirschbiegel se k nim vyjádřil pozitivně, nicméně společnost Constantin Films na základě autorských práv přiměla některé uživatele k jejich stažení. Uživatelé protestovali formou odkazování na autorský zákon, který umožňuje šíření chráněného materiálu jako "fair use". Společnost Constantin Films posléze od svých záměrů upustila, nicméně do parodií jsou od té doby na YouTube vkládány reklamy. (L_O_U_S)
  • Po Hitlerově (Bruno Ganz) smrti je ve filmu hlášeno rozhlasem ulicemi Berlína, že Vůdce spáchal sebevraždu. Ve skutečnosti však bylo vyhlášeno, že Hitler padl za Německo, když do posledního dechu bojoval proti bolševismu. Druhý den to takto interpretoval i protektorátní tisk. Šlo o jednu z posledních lží nacistické propagandy. (#47)
  • Generálovi Wilhelmovi Mohnkeovi bylo v roce 1945 pouze 34 let. Jeho představitel André Hennicke byl v době natáčení filmu o 10 let starší. (hippyman)
  • Dokumentární záběry Hitlerovy (Bruno Ganz) sekretářky Traudl Jungeové (Alexandra Maria Lara) jsou vyňaty z dokumentu Im toten Winkel - Hitlers Sekretärin (2002), natočeného v květnu a červnu 2001. Jungeová se premiéry dokumentu 9. února 2002 nemohla účastnit kvůli zdravotním problémům. Po premiéře ji šel jeden kameraman do nemocnice informovat o tom, jaký měl dokument úspěch, načež řekla: "Svůj životní úkol jsem splnila, můžu si oddychnout." Zemřela pouze několik hodin poté, ve věku 82 let, po dlouhém boji s rakovinou... (Specs)
  • Odznak, který Hitler (Bruno Ganz) připíná na hruď Magdy Goebbelsové (Corinna Harfouch), je Zlatý odznak nacistické strany, udělovaný lidem, kteří byli členy NSDAP nepřetržitě od roku 1925. Hitler sám si udělil odznak č. 1, když ho v roce 1933 navrhl. Sověti našli odznak v bunkru a uložili ho v Lubjance do trezoru na velitelství KGB. V roce 1996 FSB (nástupce KGB) přiznalo, že odznak vlastní, a vydalo jej veřejnosti. 18. listopadu 2005 byl odznak ukraden z muzea - zloděj sice spustil alarm, ale podařilo se mu uniknout. Odznak dodnes nebyl nalezen. (Specs)
  • Corinna Harfouch (Magda Goebbels) uvedla, že se málem zhroutila při natáčení scény, když měla jako Magda Goebbelsová svým šesti filmovým dětem dát jejich "lék", aby usnuly a ona je mohla otrávit. Bruno Ganz (Adolf Hitler) se cítil podobně, když držel v náručí děvče, hrající jednu z Goebbelsových dcer, protože věděl, že ve skutečnosti bylo za několik hodin od tohoto okamžiku mrtvé. (Specs)
  • Německá produkční a distribuční společnost Constantin Film má na svém kontě vedle množství béčkových filmů například Leoneho "dolarovou trilogii", filmovou sérii Resident Evil (od r. 2002), komerčně úspěšnou německou komedii Manituova bota (2001) nebo komiksovou adaptaci Fantastická čtyřka (2005). (imro)
  • Snímek získal prestižní německou cenu Bambi za nejlepší domácí film. (imro)
  • Režisér Hirschbiegel se ke kinofilmům dostal přes různé televizní produkce. Režíroval například i u nás známý seriál Komisař Rex (od r. 1994). (imro)
  • Bruno Ganz (Adolf Hitler) nacvičoval výrazný rakouský přízvuk Adolfa Hitlera s pomocí mladého herce z Hitlerova rodného okolí v Horním Rakousku. (Redswif)
  • V průběhu války byla většina kyanidových kapslí vyráběna v koncentračních táborech a existovala proto velká pravděpodobnost, že budou sabotované. Z tohoto důvodu mnoho Němců při sebevraždě kyanidem pro jistotu volilo ještě průstřel hlavy. Hitler (Bruno Ganz) kapsle nechal nejprve otestovat na svém oblíbeném psovi, kterého měl stejně v plánu usmrtit. (Redswif)

Související novinky

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

14.10.2019

3 země – 4 města – 7 kin – 8 programových sekcí – 20 hostů - 50 celovečerních filmů a další 4 bloky krátkých filmů. Tento týden startuje festival DAS FILMFEST a již po čtrnácté nabídne divákům… (více)

Největší námořní tragedie ve filmu

Největší námořní tragedie ve filmu

25.01.2007

Německá televizní společnost ZDF oznámila, že natočí velkofilm o největší námořní tragédii. V lednu 1945 se přeplněný Wilhelm Gustloff po nárazu torpéda, jenž bylo vypáleno sovětskou ponorkou, během… (více)

Reklama

Reklama