Reklama

Reklama

Povídání o pejskovi a kočičce


O pyšné noční košilce (E03)

(epizoda)
Animovaný / Rodinný
Československo, 1951, 11 min

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Josef Čapek (kniha)

Scénář:

Eduard Hofman

Kamera:

Josef Střecha

Hudba:

Jan Rychlík

Hrají:

Karel Höger (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Kreslený film ze seriálu filmových vyprávění o pejskovi a kočičce, který podle pohádky Josefa Čapka zpracoval Eduard Hofman a vypráví Karel Höger. (Filmový přehled)

Recenze (14)

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V pořadí třetí díl v sérii Povídání o pejskovi a kočice, pro mě osobně asi nejslabší díl, nebejt však toho geniálního hlasu dopadla by snad ještě hůř. Nějaký ten morální kodex-v sobě tato epizodka obsahuje určitě, ale myslíte si že to bylo tehdy na škodu? ()

ripo

všechny recenze uživatele

Seriál čapkovských povídání o pejskovi a kočičce ve filmovém zpracování si získal velkou oblibu mezi malými i velkými filmovými diváky. Humor těchto kreslených filmů, jejich prostota i krása jazyka spojená s líbezností kresby, dokazují znovu mistrovství československého kresleného filmu. Nedostatkem filmu je, že tlumočí zcela nekriticky kompromistickou formulaci Čapkovu. Filmový přehled 10/1952 ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mne nejslabší díl, kde ta moralita tak čouhá, až se zapomnělo na (zábavný) příběh. Co činilo pejska s kočičkou u prvních dílů zábavnými, nebyly morality, ale vtipné kousky plné nápadů. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Všechny mé noční košilky mají silné sociální citění, jsou rovnostářské a nemají nejmenší výhrady proti přátelství s košilkami z nižších sociálních vrstev. Naštěstí jsou i jiné košilky- některé jsou pyšné, jiné závistivě pozorují nadýchanější krajku, nebo sametovou výšivku na kolegyni. Naštěstí proto, že jinak by neměla kočička námět na vyprávění, kterým rozehnala pejskovo bolest ze zraněné tlapky a mne vrátila do dětství, k hlasu z gramodesek. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Mám veľkú slabosť pre jednoduchú a citlivú výtvarnú animáciu krajinky a o to viac ak sú tam chutné zvieratká. Určite je s tým dosť roboty a ja to viem doceniť. Čo ale rád nemám, je také to zjednodušené posudzovanie mravnosti a lacnosti krátkometrážnej zápletky. Potom máte z toho tak trocha blbý pocit a nezostáva nič iné, len na to rýchlo zabudnúť... Best way... ()

LeoH 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady konečně filmařský vklad nespočívá jenom v proškrtání textu a neinvenčním postrkování Čapkových kreseb po plátně – rozpohybované bezhlavé postavy nočních košilek v sobě mají jakousi surrealisticko-strašidláckou kvalitu… Na druhou stranu je tu opět jedna promeškaná příležitost nějak se v obraze zajímavě poprat s autorovou bujnou fantazií („košilka se svlékla a šla spát“) a okatě výchovná předloha patří k těm slabším, takže je to zase za 3. ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl mi nikdy nepřišel o nic slabší než ostatní. Malé dítě neříká, která z jeho oblíbených pohádek je lepší nebo horší. Malé dítě má rádo všechny hračky! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle názvu to ani nevypadá, že se jedná o jeden z dílů Večerníčku POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE. Takové jsou jen dva a tento se ještě odlišuje i tím, že se v něm objeví autor literární předlohy, Josef Čapek. I když je zde kreslený. Je jiný i tím, že není ani o pejskovi a kočičce, ale pohádce, kterou vykládá kočička pejskovi. Tou je pohádka O pyšné kočičce. A ta je skutečně slabá oproti jiným dílům. Co ale stojí za zmínku, tak to že mi dost připomínala Wellsovu filmovou adaptaci NEVIDITELNÉHO MUŽE v hlavní roli Claudem Reinsem, jak všude chodila jen samotná košile bez hlavy, ruk a noh. A ačkoliv je tento díl tím nejslabším z celého Večerníčku, tak dodívat se na něj dá. A to díky té staré animaci a dokonalému přednesu přednesu Karla Högera. Ta jednoduchá animace je tak krásná. V ní je ukrytá taková ta nostalgie jako v celém tom Večerníčku. Dnešním dětem se už nelíbí, ale nám ještě jo. [455. hodnocení, 13. komentář, 68%] ()

Reklama

Reklama