Reklama

Reklama

San Pietro

Dokumentární / Krátkometrážní / Válečný
USA, 1945, 32 min

Režie:

John Huston

Scénář:

John Huston

Kamera:

Jules Buck

Hrají:

John Huston
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

O bojích na Apeninském poloostrově po vylodění Spojenců. (oficiální text distributora)

Recenze (16)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nečekaně silný pohled na tuhý boj Američanů s Němci o San Pietro. Přikrášlený snad jen v komentáři, jinak se vůbec nevyhýbá obrázkům zmrzačených, ohořelých amerických mrtvol. Nutný optimistický duch je dostatečně bržděn syrovou realitou a snímek vzdává hold jak usilovným útočníkům, tak neméně odhodlaným obráncům. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Surové záběry, které znepokojivě autenticky dokládají skutečnou hrůzu 2. světové války konkrétněji boje na Apeninském poloostrově, kde němečtí vojáci srdnatě bránili svou pozici. Nemá cenu polemizovat nad hodnotou těchto záběrů napříč tomu, že některé z nich jsou zinscenovány. Přestože komentář dokumentovanou bitvu notně odlehčuje, pořád se jedná o silné kafe. ()

Reklama

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Vydařený dokument o osvobozovaní Itálie a bojích u San Pietra. Nevím které ze scén byly natočené s herci a které byly skutečné, ale dokument je celkem dost naturalistický a nebojí se zobrazit i padlé (zbídačené) vojáky a poukázat na místa které se na první pokus obsadit nepodařilo a díky tomu padlo mnoho vojáků. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ide o prvý diel seriálu Vojnové epizódy z archívu. Vydarený dokument o oslobodzovaní Talianska a bojoch u San Pietra. Dokument neváha zobrazovať aj mŕtvych amerických vojakov a poukazuje na miesta, ktoré sa nepodarilo rýchle obsadiť a aké to malo tragické následky. Bitka o San Pietro prebiehala od 8. do 17.12.1943 a v nej padlo 16000 príslušníkov 5.armády USA a mesto San Pietro bolo úplne zničené. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Silný dokument, ktorý mimoriadne autentickým spôsobom zobrazuje kruté boje o talianske mestečko San Pietro. Pritom pútavo a pomerne podrobne líči stratégiu útokov na nepriateľa (neveľmi úspešnú, keďže pri bojoch zahynulo viac ako 1000 amerických vojakov), nebojí sa ukázať hrôzy vojny bez príkras (hoci najbrutálnejšie scény boli vystrihnuté) a tiež ponúka vojnu pohľadom bežných ľudí. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu jsou použity archivní materiály i inscenované scény. (Hans.)
  • Film byl nakonec americkému publiku promítnut až po konečném vítězství v Evropě, což bylo příliš pozdě, aby mohl nějak ovlivnit názory veřejnosti na válku. (Hans.)

Reklama

Reklama