Reklama

Reklama

Volodymyr Zelenskyj

(TV film)
  • Francie La Story Zelensky (více)

Obsahy(1)

Jak se herec a komik, ke všeobecnému překvapení v roce 2019 zvolený prezidentem, stal hrdinou ukrajinského odporu ve válce, která mění svět? Na to se pokusíme odpovědět v dokumentu, v němž budeme sledovat příběh Volodymyra Zelenského, od jeho hereckých začátků přes zvolení prezidentem až k okamžiku, kdy se v několika málo dnech stal jednou z nejobdivovanějších světových hlav státu, zároveň však i cílem k likvidaci pro Vladimira Putina. Volodymyr Zelenskyj se narodil v roce 1978 v Krivom Rihu, v průmyslovém městě na jihovýchodě Ukrajiny. Vyrůstal v obyčejné sovětské rodině. Matka byla inženýrka, otec učitel informatiky. Rodiče chtěli mít z Volodymyra advokáta, on však toužil po něčem jiném – lákalo ho jeviště. Zelenskyj dospívá v období po rozpadu Sovětského svazu, může tedy plně poznávat západní kulturu. Na kytaře se snaží zahrát oblíbené kousky anglického rocku, ale především si dokola pouští kazety s britskými komiky. Oblíbil si skupinu Monty Python a sní o tom, že se jednou stane ukrajinským Benny Hillem. Jen co dosáhne plnoletosti, účastní se pořadu KVN, televizní soutěže populární už v dobách Sovětského svazu, vysílané už od šedesátých let. Soupeří v ní družstva složená z herců, předvádějí komické scénky a improvizace, které následně hodnotí porota. V pořadu vystoupil se skupinou „Kvartal 95“, tvořenou kamarády z dětství. Kvartal 95 ovládl na přelomu milénia ukrajinskou humoristickou scénu postsovětskými estrádami a dalších deset let rozesmával k slzám celou zemi lidovým, nenáročným humorem, v němž se využívá pantomima, groteska vycházející z komiksu a nejroztodivnější kostýmy pštrosů, pasáků či krasobruslařů. Zelenskyj se stává nejpopulárnějším ukrajinským komikem... (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Víceméně zdařilý dokument o imho aktuálně nejznámější osobnosti Evropy, možná i světa. I o zajímavém prorůstání filmové fikce a virtuálního světa s realitou. Bohužel, postrádal jsem v tom dost důležitou věc, úvahu na téma Budapešťské memorandum 1994. Protože tenkrát Ukrajina byla jadernou velmocí a kdyby si alespoň část těch jaderných zbraní nechala... Že chybí úvaha i chápu, protože prý: "Spekulace do dobrého dokumentu nepatří." Ovšem důležitá fakta snad ano. A obávám se, že zrovna tahle fakta už dnes nejsou v obecné paměti, zejména u mladší generace. S dovolením tedy připomenu. Smlouvu s Ukrajinou v r. 1994 podepsali: americký prezident Bill Clinton, britský premiér John Major a ruský prezident Boris Jelcin. Ukrajina se vzdala jaderných zbraní (ty se pak všechny převezly do Ruska) a za to dostala záruku bezpečnosti a územní celistvosti. Inu, není nad to, dostat od Rusáků nějaký ten cár papíru, договор на бумаге, se zárukami... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak nevyzpytatelné cesty osudu promísily úsměvnou fikci s drsnou realitou. I z té necelé hodiny jde vyčíst, že sluha národa a influencer de Gaulle 2.0 není vzor politické dokonalosti, ale jsem rád, že právě on a jeho nejbližší spolupracovníci jsou nyní „tut“. Sláva víte komu a kdo má jít na chuj, to víte taky (Kikina, Pitomio, Foldyna a další included). Uživatelům, co tomu z principu dávají odpad, doporučuji odejít na toaletu a zkontrolovat, jestli se jim z vnitřní strany dveří neodlepuje plakát paní Zacharovové.. ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Až pri treťom dokumente o Zelenskom som si uvedomil, že lepšie to zatiaľ asi nepôjde.. aspoň kým nebudú mať všetci odstup od súčasných udalostí a nebude šanca lepšie celé to dnešné dianie, vrátane úlohy ukrajinského prezidenta-hviezdy v ňom, zreflektovať. Tento dokument je chronologický a faktografický, čo tentokrát beriem ako výhodu. Zelenského úlohu v dejinách zhodnotia až dejiny - či už historici alebo víťazi - podstatné však je, že až z odstupu. Dovtedy tu máme neuveriteľný príbeh o umeleckej kariére komedianta, ktorý si zahral prezidenta a potom si to zatúžil vyskúšať naostro. Máme tu kampaň ako estrádu a víťazstvo cez sociálne siete, prezidentstvo ako reality show, preplietanie reality a fikcie - všetko úžasné ingrediencie. V takomto chaotickom postmodernom metapríbehu v realite je vlastne veľmi fajn, že má dokument o ňom tradičnú formu s nezainteresovaným komentátorom. Ako skončí Zelenského príbeh dnes ešte nikto nemôže vedieť, hoci mnohí sa tak tvária. Ja mu držím palce. Nie je čierny ani biely, nie je bez chyby, ale na viacerých poliach toho dokázal dosť na to, aby som si ho mohol vážiť. Neskúmal som bližšie jeho prehrešky, neviem či sú skutočné alebo vykonštruované. V súčasnej, ťažkej situácií sa však ukázal ako charakter. Neutiekol. Vedie ľud, bojuje, nestráca humor. Robí, čo môže. A že sa stal stelesnením ukrajinského odporu, je nespochybniteľné. Závidieť mu sa dalo predtým, ale teraz, keď človek, ktorý rozosmieval davy, musí niesť bremeno zodpovednosti za všetky tie ťažké rozhodnutia, neviem koľko z jeho podporovateľov či odporcov by s ním menilo... ()

KASUGI odpad!

všechny recenze uživatele

O propagandistickém podtextu tohoto dokumentu svědčí fakt, že už necelý měsíc po začátku konfliktu na Ukrajině byl tento hnůj oznámen v tv programu. Odečtěte si nějakých 14 dní na přípravu, realizaci a práci a vyjde vám z toho výsledek, že pouhých pár(!!!) týdnů po začátku konfliktu už měl někdo jasno, že do světa vypustí prezentaci feťáka Zelenského, jakožto "válečného hrdinu" a "osobnost, kterou obdivuje celý svět". Dobrý výplach.  Obsahově jsem ani nic jiného nečekal. Za všechno od Majdanu po současnost mohou jen a pouze Rusové, žádné vměšování Ušáků se nekoná a Ukrajina pochopitelně svatá a čistá jako lilie. Žádná Alej andělů, žádní mrtví Rusové zabití ukrajinskou armádou, jak by mohli. Ani ty nácky z Azovu a Pravého sektoru tam vůbec nemají, jak by mohli. Ten zrcadlový znak nacistické divize a okultní nacistické slunce ve znaku Azovu, to je čirá náhoda. A ty argumenty na vyvracení "dezinformací"... Prej jedno procento nácků. Jak to jako počítají? Při sčítání lidu? Já jsem Igor, bylíme doma s Jurijem, na stěně mám hákenkrojc a Georgij o patro výš hajluje. Tak určitě. Nebo ta obhajoba nazi znaku... Ty vole, příjde mi k popukání představa, že jsem členem praporu Azov a mám vymyslet znak a ač mám k dispozici v podstatě nekonečné možnosti, tak zvolím právě  dva výše zmiňované znaky... Co hulíte, vy trubky? Plnou držku imaginárních neexistujících nácků z SPD, ale ty skutečné na Ukrajině ignorujete? Mně je fakt celé Rusko i s Putinem úplně u prdele, ale nehorázně mě sere ta jednostranná masírka. Na přeshubu toto. A teď půjde do tv nějaký ukrajinský seriál Máma a ten popisek v tv programu, že "je to aktuální, kvůli ruskému agresorovi". No ty pYčo, úplně vidím za socíku ty podobné titulky v obráceném slangu: "kvůli americkému imperialistovi".  Umím pracovat s 3D grafikou, přemýšlím, že si v Unreal Engine vytvořím Voldomyra "já chci, vy mi musíte dát" Zelenského a použiju ho jako virtuálního fackovacího panáka. ()

zette 

všechny recenze uživatele

At uz je Zelenskyj neci nastroj nebo ne. Jeho cesta k moci je fascinujici a predvolebni prezidentska kampan snad nema ve svete srovnani. Ale jedna vec je jista, ze svou roli prezidenta zvlada v tak obtizne situaci vice, nez dobre. Dokumentu nelze vytknout aktualnost, ktera ovsem uzce souvisi s kvalitou filmu. Takze namet prevysuje zpracovani. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama