Reklama

Reklama

Volodymyr Zelenskyj

(TV film)
  • Francie La Story Zelensky (více)

Obsahy(1)

Jak se herec a komik, ke všeobecnému překvapení v roce 2019 zvolený prezidentem, stal hrdinou ukrajinského odporu ve válce, která mění svět? Na to se pokusíme odpovědět v dokumentu, v němž budeme sledovat příběh Volodymyra Zelenského, od jeho hereckých začátků přes zvolení prezidentem až k okamžiku, kdy se v několika málo dnech stal jednou z nejobdivovanějších světových hlav státu, zároveň však i cílem k likvidaci pro Vladimira Putina. Volodymyr Zelenskyj se narodil v roce 1978 v Krivom Rihu, v průmyslovém městě na jihovýchodě Ukrajiny. Vyrůstal v obyčejné sovětské rodině. Matka byla inženýrka, otec učitel informatiky. Rodiče chtěli mít z Volodymyra advokáta, on však toužil po něčem jiném – lákalo ho jeviště. Zelenskyj dospívá v období po rozpadu Sovětského svazu, může tedy plně poznávat západní kulturu. Na kytaře se snaží zahrát oblíbené kousky anglického rocku, ale především si dokola pouští kazety s britskými komiky. Oblíbil si skupinu Monty Python a sní o tom, že se jednou stane ukrajinským Benny Hillem. Jen co dosáhne plnoletosti, účastní se pořadu KVN, televizní soutěže populární už v dobách Sovětského svazu, vysílané už od šedesátých let. Soupeří v ní družstva složená z herců, předvádějí komické scénky a improvizace, které následně hodnotí porota. V pořadu vystoupil se skupinou „Kvartal 95“, tvořenou kamarády z dětství. Kvartal 95 ovládl na přelomu milénia ukrajinskou humoristickou scénu postsovětskými estrádami a dalších deset let rozesmával k slzám celou zemi lidovým, nenáročným humorem, v němž se využívá pantomima, groteska vycházející z komiksu a nejroztodivnější kostýmy pštrosů, pasáků či krasobruslařů. Zelenskyj se stává nejpopulárnějším ukrajinským komikem... (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak nevyzpytatelné cesty osudu promísily úsměvnou fikci s drsnou realitou. I z té necelé hodiny jde vyčíst, že sluha národa a influencer de Gaulle 2.0 není vzor politické dokonalosti, ale jsem rád, že právě on a jeho nejbližší spolupracovníci jsou nyní „tut“. Sláva víte komu a kdo má jít na chuj, to víte taky (Kikina, Pitomio, Foldyna a další included). Uživatelům, co tomu z principu dávají odpad, doporučuji odejít na toaletu a zkontrolovat, jestli se jim z vnitřní strany dveří neodlepuje plakát paní Zacharovové.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vysoce aktuální biografický dokument mapující herecký a posléze i politický vzestup ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského - novodobého Churchilla, nového de Gaullea... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Víceméně zdařilý dokument o imho aktuálně nejznámější osobnosti Evropy, možná i světa. I o zajímavém prorůstání filmové fikce a virtuálního světa s realitou. Bohužel, postrádal jsem v tom dost důležitou věc, úvahu na téma Budapešťské memorandum 1994. Protože tenkrát Ukrajina byla jadernou velmocí a kdyby si alespoň část těch jaderných zbraní nechala... Že chybí úvaha i chápu, protože prý: "Spekulace do dobrého dokumentu nepatří." Ovšem důležitá fakta snad ano. A obávám se, že zrovna tahle fakta už dnes nejsou v obecné paměti, zejména u mladší generace. S dovolením tedy připomenu. Smlouvu s Ukrajinou v r. 1994 podepsali: americký prezident Bill Clinton, britský premiér John Major a ruský prezident Boris Jelcin. Ukrajina se vzdala jaderných zbraní (ty se pak všechny převezly do Ruska) a za to dostala záruku bezpečnosti a územní celistvosti. Inu, není nad to, dostat od Rusáků nějaký ten cár papíru, договор на бумаге, se zárukami... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument se jen letmo věnuje Zelenského dětství a mládí, ale zdařile objasňuje pozadí ruské invaze na Ukrajinu. Ke shlédnutí zde https://www.ceskatelevize.cz/porady/14885385214-volodymyr-zelenskyj/ ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Upřímně, kdyby to mělo 3 hodiny, byl bych radši. Vše podstatné je řečeno, tempo nedává vydechnout, ale zároveň je hrozně moc témat probráno strašně hopem. I technicky to trochu působí jako narychlo spíchnuté. Ovšem právě ten obsah mnohonásobně převyšuje formu. Když to řeknu hnusně: je to příběh o tom, jak přerostlé děcko dospělo a o tom jak se politicky nezkušený a do jisté míry i naivní instagramový chad stal hrdinou národa. Volodymyr Zelenskyj má k dokonalosti jistě daleko - stejně jako každý. Takový byl i náš Havel. A zřejmě nebude ani zdaleka dokonalým politikem. Ale přesto, podobně jako Havel, se postupně stal výjimečnou osobností. A to z jednoho prostého důvodu. Pevný morální kompas a odhodlání něco změnit. V temnotách dokázal nalézt světlo. Našel odvahu postavit se svému strachu. Ukončit jednu válku s vědomím, že to může vést k válce další. A vedlo. A přesto v kritický moment zůstal "tut." Zůstal se svými lidmi a společně s nimi bojuje za svobodu a nezávislost své země. I přes všechny ty hrůzy, které národ zažívá, zůstává vyrovnaný, neagresivní, skromný a autentický. Herecká průprava z něj dělá i velmi dobrého řečníka, který přesně ví, co chce svému publiku předat a jak ho pozitivně motivovat. S důrazem na slovo "pozitivně." Kde je Putin symbolem útlaku a zla, tam je Zelenskyj symbolem naděje a svobody. Stačí jen letmý pohled oběma pánům do tváře a člověk, i kdyby nevěděl, tak prostě ví. ... Záměrně trochu přeháním. Nemám rád budování kultu osobnosti, i Zelenskyj ještě může v budoucnu leccos pokazit, ten tlak musí být obrovský, ale jestli si představuju silnou osobnost done right, tak je to v tuto chvíli asi nějak takhle. Svobodný svět přesně takové lídry zoufale potřebuje. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film про героя нашого віку. 1)  Autoři nezapřou své sympatie k Ukrajině, takže o objektivitě tu moc mluvit nejde. Ale trochu se snaží, to ano._____ 2)  Zelenskij je nesporně pozoruhodná osobnost. Úspěšný bavič a producent v kultuře se jakýmsi zázrakem stal prezidentem. V této funkci nebyl příliš úspěšný a hrozilo, že dopadne jako jeho předchůdci, v nejlepším případě nijak. A tu začala válka a Zelenskij se v ní našel. Vyhmátl tu správnou roli a (zatím) ji skvěle hraje. To by si scenárista nevymyslel. Ale vlastně vymyslel._____ 3)  O ukrajinském režimu si myslím své a není to nijak lichotivé. Korupce a zase korupce a o ukrajinském nacionalismu a vstřícném vztahu úřadů k jiným národnostem taky nemám žádné iluze. Navíc neumím moc rozlišit ruskou a ukrajinskou mentalitu, zvláště pokud jde o každodenní život (snad jen, že Ukrajinci méně podléhají vládní propagandě). Vztah k Rusku taky měla vláda řešit citlivěji, to je nabíledni._____ 4)  Ovšem nic z uvedeného neopravňuje Putina, aby do země vtrhl a okupoval ji. Dobyvačnou a od pohledu lživou válku neomlouvá nic._____ 5)  Ukrajinci si získali obrovské sympatie světa svým nečekaným statečným odporem, který dal alespoň na čas k ledu jejich dosavadní rozpory. Má nyní svět riskovat atomovou válku s nedostatečně informovaným (nechci říci přímo šíleným) Putinem a zachovat si rovnou páteř? Těžká otázka, kterou nezodpovím. Chybí mi informace ke kvalifikovanému posouzení věci._____ 6)  Je jisté, že Ukrajina potřebuje a zaslouží si pomoc - vojenskou, ekonomickou, politickou. Ale vstup do NATO i do EU je nereálný. Ani po dlouhá léta trvajícím procesu přibližování bývalých socialistických zemí, který předcházel - předchází vstupu do EU, se nepodařilo odstranit mnohé rozpory a ty jsou nyní zdrojem různých potíží. Ukrajina je Evropě vzdálená ještě mnohem více. Vstup tedy určitě ne, ale nějaký zvláštní status, umožňující částečně využít výhod společenství, by podle mého názoru byl na místě._____ 7)  Film je očividně reakcí na aktuální situaci a je na něm vidět, že je šitý horkou jehlou. Těším se na kvalitnější rozbor Zelenského osobnosti v budoucnu._____ 8)  Jazyková poznámka. Přepis ruských jmen do češtiny je očividně disciplína, kterou u nás z mladší generace neovládá téměř nikdo. Володи́мир Олекса́ндрович Зеле́нський ukrajinsky, Влади́мир Алекса́ндрович Зеле́нский rusky, Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy anglicky. V češtině tedy Volodimir Olexandrovič Zelenskij. Čajkovskij se taky nepíše s y. Na podrobnější výklad odkazuji nevzdělané na Pravidla českého pravopisu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

At uz je Zelenskyj neci nastroj nebo ne. Jeho cesta k moci je fascinujici a predvolebni prezidentska kampan snad nema ve svete srovnani. Ale jedna vec je jista, ze svou roli prezidenta zvlada v tak obtizne situaci vice, nez dobre. Dokumentu nelze vytknout aktualnost, ktera ovsem uzce souvisi s kvalitou filmu. Takze namet prevysuje zpracovani. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Dokument, jednoznačně ušitý horkou jehlou ... poté, co vojska Ruské federace na rozkaz svého "cara" napadla Ukrajinu a rozpoutala tak nelítostnou a neospravedlnitelnou bratrovražednou válku. Dokument, z jehož informací si můžete poskládat jen zběžný a neúplný obrázek ukrajinského prezidenta. I tak díky za něj, neboť upřímná snaha jeho tvůrců je zřejmá. Volodymyr Zelenskyj pochopitelně nebyl a není dokonalý - jako nikdo z nás, a ve své funkci se dopustil chyb, z nichž některé lze možná přičíst na vrub jeho politické nezkušenosti a třeba i naivitě ... a jiné zas systému, který hodlal dál fungovat podle zaběhnutých zvyklostí - bez ohledu na to, kdo se právě nachází v prezidentském úřadě. Nicméně ... za opravdové muže obvykle mluvívají činy. V noci z 23. na 24. února roku 2022 se zrodil státník, který zůstal i s rodinou v hlavním městě své vlasti - a rozhodl se bojovat s mnohem silnějším nepřítelem. S nepřítelem, kterému nezáleží na lidském utrpení - který se chová jako terorista, jako středověký nájezdník. A obávám se, že on sám každou noc usíná a každé ráno se probouzí s vidinou všech mrtvých, zmučených, zmrzačených a odvlečených ... před očima obraz své krásné, úrodné země, cíleně proměňované v ruiny. Nenalhávejme si, že děláme, co můžeme. Jak už jsem někde psala, kdo chce bojovat s Ďáblem, nesmí s ním kšeftovat. A co děláme my ? Chystáme se roky pižlat roury produktovodů a necháme se tak Ďáblem vydírat, zatímco jsme se měli pochlapit a udělat rychlý a čistý řez. Jistě, znamenalo by to daleko hlubší, ale nejspíš taky KRATŠÍ ekonomickou krizi. Kdybychom se k rázným a jednoznačným krokům odhodlali hned - včetně dodávek VŠECH Ukrajinou požadovaných zbraní, agresor by měl problémy svou válku financovat. Jenomže my jsme mu dali peníze ... neuvěřitelnou spoustu peněz - a co je horší, darovali jsem mu ČAS. Čas, aby se vzpamatoval, přeskupil své finance a přeorientoval se na jiné trhy. My všichni máme na rukou krev - ukrajinskou krev, ať se nám to líbí nebo ne. Nejsem věřící ani ateista, ale Boží mlýny melou, to je jisté - a obávám se, že se nám naše pohodlnost a krátkozrakost jednoho krásného dne vymstí. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Uvítala bych, kdyby byl dokument podrobnější, takto to na mě působí trochu zbrkle a neuceleně, ale velmi oceňuji snahu o objektivitu. Volodymyr Zelenskyj rozhodně není dokonalý (nikdo však nejsme bez chyby), ovšem jeho životní cesta je vážně neuvěřitelná. Osobní nasazení i nesmírnou odvahu, s jakou se snaží vést svůj lid v boji za svobodu, by mu mohl kdekterý státník závidět. Co já bych za to dala, kdybychom měli takového prezidenta jako Ukrajinci. Přinejmenším bychom se za něj nemuseli stydět. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Až pri treťom dokumente o Zelenskom som si uvedomil, že lepšie to zatiaľ asi nepôjde.. aspoň kým nebudú mať všetci odstup od súčasných udalostí a nebude šanca lepšie celé to dnešné dianie, vrátane úlohy ukrajinského prezidenta-hviezdy v ňom, zreflektovať. Tento dokument je chronologický a faktografický, čo tentokrát beriem ako výhodu. Zelenského úlohu v dejinách zhodnotia až dejiny - či už historici alebo víťazi - podstatné však je, že až z odstupu. Dovtedy tu máme neuveriteľný príbeh o umeleckej kariére komedianta, ktorý si zahral prezidenta a potom si to zatúžil vyskúšať naostro. Máme tu kampaň ako estrádu a víťazstvo cez sociálne siete, prezidentstvo ako reality show, preplietanie reality a fikcie - všetko úžasné ingrediencie. V takomto chaotickom postmodernom metapríbehu v realite je vlastne veľmi fajn, že má dokument o ňom tradičnú formu s nezainteresovaným komentátorom. Ako skončí Zelenského príbeh dnes ešte nikto nemôže vedieť, hoci mnohí sa tak tvária. Ja mu držím palce. Nie je čierny ani biely, nie je bez chyby, ale na viacerých poliach toho dokázal dosť na to, aby som si ho mohol vážiť. Neskúmal som bližšie jeho prehrešky, neviem či sú skutočné alebo vykonštruované. V súčasnej, ťažkej situácií sa však ukázal ako charakter. Neutiekol. Vedie ľud, bojuje, nestráca humor. Robí, čo môže. A že sa stal stelesnením ukrajinského odporu, je nespochybniteľné. Závidieť mu sa dalo predtým, ale teraz, keď človek, ktorý rozosmieval davy, musí niesť bremeno zodpovednosti za všetky tie ťažké rozhodnutia, neviem koľko z jeho podporovateľov či odporcov by s ním menilo... ()

KASUGI odpad!

všechny recenze uživatele

O propagandistickém podtextu tohoto dokumentu svědčí fakt, že už necelý měsíc po začátku konfliktu na Ukrajině byl tento hnůj oznámen v tv programu. Odečtěte si nějakých 14 dní na přípravu, realizaci a práci a vyjde vám z toho výsledek, že pouhých pár(!!!) týdnů po začátku konfliktu už měl někdo jasno, že do světa vypustí prezentaci feťáka Zelenského, jakožto "válečného hrdinu" a "osobnost, kterou obdivuje celý svět". Dobrý výplach.  Obsahově jsem ani nic jiného nečekal. Za všechno od Majdanu po současnost mohou jen a pouze Rusové, žádné vměšování Ušáků se nekoná a Ukrajina pochopitelně svatá a čistá jako lilie. Žádná Alej andělů, žádní mrtví Rusové zabití ukrajinskou armádou, jak by mohli. Ani ty nácky z Azovu a Pravého sektoru tam vůbec nemají, jak by mohli. Ten zrcadlový znak nacistické divize a okultní nacistické slunce ve znaku Azovu, to je čirá náhoda. A ty argumenty na vyvracení "dezinformací"... Prej jedno procento nácků. Jak to jako počítají? Při sčítání lidu? Já jsem Igor, bylíme doma s Jurijem, na stěně mám hákenkrojc a Georgij o patro výš hajluje. Tak určitě. Nebo ta obhajoba nazi znaku... Ty vole, příjde mi k popukání představa, že jsem členem praporu Azov a mám vymyslet znak a ač mám k dispozici v podstatě nekonečné možnosti, tak zvolím právě  dva výše zmiňované znaky... Co hulíte, vy trubky? Plnou držku imaginárních neexistujících nácků z SPD, ale ty skutečné na Ukrajině ignorujete? Mně je fakt celé Rusko i s Putinem úplně u prdele, ale nehorázně mě sere ta jednostranná masírka. Na přeshubu toto. A teď půjde do tv nějaký ukrajinský seriál Máma a ten popisek v tv programu, že "je to aktuální, kvůli ruskému agresorovi". No ty pYčo, úplně vidím za socíku ty podobné titulky v obráceném slangu: "kvůli americkému imperialistovi".  Umím pracovat s 3D grafikou, přemýšlím, že si v Unreal Engine vytvořím Voldomyra "já chci, vy mi musíte dát" Zelenského a použiju ho jako virtuálního fackovacího panáka. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument, ktorý trochu z rýchlika prevedie diváka životom Zelenského od začiatkov ako komika s nemiestnymi vtipmi až po prezidenta štátu vo vojne. Natočené začiatkom roka 2022, takže aktuálne udalosti a celosvetový ohlas nezachytáva, ale aj tak je tam jasný koniec Zelenského ako komika a začiatok veľmi vážnej úlohy, na ktorú sa pozerá celý svet. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Co se odehrávalo Putinovi v hlavě, než vyhlásil invazi? Chtěl zajistit mír, loajalitu a bezpečnost Rusů v 8 let trvající válce, zastavit rozšiřování americké sféry vlivu, nebo naopak dobýt cizí území? Nesouhlasím s postojem a lží naší vlády, že je ČR ve válce. Návrat do smutné doby, kdy se smí veřejně říkat pouze to, co říká vláda, aby lidem nehrozila cenzura... ◾Volodymyr Zelenskyj je z jednoho úhlu pohledu válečný vůdce bránící svobodu suverénní země, z druhého je užitečný idiot a loutka západních mocností, který typicky lživě před volbami sliboval zajištění míru, po volbách dělá všechno pro zintenzivnění války. Pozitivem pro dokument, že tato informace navzdory zamlčení řady faktů zazněla. Dobře věděl, kde začíná svoboda jednoho a končí druhého. Věděl, kde je červená čára Ruska, na kterou Putin opakovaně 17 let veřejně upozorňoval. ◾Nechce se mi prezentovat politický názor, a už vůbec ne říkat, co si myslím, že je propaganda, ale obecně je přeci mírná nesvoboda (jako Krym, NATO) mnohem lepší než brutální válka se statisíci či miliony mrtvými. Zastávám názor, že konfliktu zabránit šlo a mělo by se o to maximálně usilovat, protože lidské životy a mír jsou to nejcennější, co máme. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Novodobé, veskrze kladné, sympatické, odvážné hrdiny náš civilizovaný svět potřebuje jako sůl. A zdá se, že jeden se zrodil... ()

Reklama

Reklama