Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sestry Samantha a Tara Carpenterové a dvojčata Chad a Mindy přežily řádění tajemného vraha ukrytého pod maskou ducha v městečku Woodsboro. Ve snaze zapomenout na tyto tragické události se všichni čtyři přestěhují do New Yorku, aby tam začali nový život. Netrvá to ale dlouho a objeví se nový a ještě brutálnější vrah v masce Ghostface a jejich životy jsou opět v ohrožení. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (353)

Lukkas99 

všechny recenze uživatele

I když se nejedná o přelomové filmy, tak jsem zatím vždy z kina odcházel nadšený, jelikož tato filmová sága má něco do sebe a co se týče Slasher hororů, tak za mě první místo v této kategorii už po šesté obhajuje právě Vřískot! Děj se tentokrát odehrává v New Yorku a musím říct, že jsem se původně bál, že toto zasazení nebude fungovat tak, jako ve Woodsboro, kde se odehrávalo předchozích pět dílů, ale už hned v prvních scénách po usazení do kina to ze mě opadlo a musím říct, že New York a posunutí příběhu zase trochu jinam bylo velmi originální a dalo to snímku vítr do plachet. Jediné, co mě tu lehce mrzelo, když pominu nelogičnost některých "zmrtvýchvstání", tak to byla absence (Neve Campbell), která do 4. dílu ztvárňovala ústřední hrdinku Sidney Prescottovou (v 5. díle už jen vedlejší role), která účast v 6. díle odmítla. Co mi to tu ale na druhou stranu vyvažuje, tak to jsou nápadité, místy až poutavé, naháněcí a vražedné sekvence, které jsou zde hravější než v předchozích dílech. Co se ale týče nějakého celkového umístění v sérii, tak do dnes u mě 1. díl byl tím nejlepším z této série, ale SCREAM VI to lehce překonal díky své nápaditosti a originalitě. Ano, máme tu opět zase nelogická přežití a menší chyby, což filmu z části ubírá, ale co se týče nějaké komplexnosti vůči celé sérii, no prostě dokonalost a za sebe mohu říct, že se jedná o to nejlepší, co jsme mohli z Vřískotí ságy vidět! A i když šestý Vřískot by mohl být s přehledem skvělé zakončení celé ságy, jelikož to díky své zápletce a samotnému závěru tak nějak působí, určitě budu rád, když se dočkáme alespoň ještě jednoho, či dvou snímků. Celkem: 78%          Pro srovnání: SCREAM / (1996) / (71%) // SCREAM 2 / (1997) / (69%) // SCREAM 3 / (2000) / (70%) // SCRE4M / (2011) / (64%) // SCREAM / (2022) / (67%) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ghostface takes Manhattan. Závěrečné odhalení opět vycucané z prstu a tentokrát už i trochu směšné. Prostředí NYC ale fajn osvěžením. Pár překvapivých scén, např. sámoška (killer útočí drze i na veřejnosti), scén s velkým ale dostatečně nevyužitým potenciálem (metro) a další násobná bodnutí do břicha, po kterých postavy dál fungují jakoby nic. Z úspěšně oživené série se stává řízná, ale ne zrovna chytrá opakovačka pro teenage publikum, která může běžet napořád. O půl hvězdy slabší než předešlý, pátý díl. Nejvíce cool scéna je po závěrečných titulcích. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Jednička byla ve své době svěžím a poměrně neotřelým závanem v opíchávacím žánru a v nejlepším se mělo přestat. Jenže to soudruzi v Holém údu nemají v agendě, a jakýkoliv úspěšný film musí být ve snaze nažidit co nejvíce mrtvých prezidentů okamžitě opatřován všemi těmi -kvély či -bůty, které se však zarputile drží prvotně úspěšného schématu, jen v nich vždy vymění porážkové lidi a narychlo „domyslí“ pár na hlavu postavených kokotin, aby to jakože nebylo na jedno brdo. Čili většina těchto frančíz jde kvalitativně do prdele už s druhým dílem, tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct „neuspěje“. Nicméně v tomto „konzumerystycki chitrém svjetě“ a s řádně manipulativním marketingem, při každém pokračováním lživě slibujícím něco nového a úplně jiného, vždycky nějak nachytají na původní název dostatek debilů, kteří jim v kinech alespoň o něco málo přeplatí náklady, tudíž se asi stále vyplatí furt dokola natáčet némlich ty samé, po sté vyluhované pičočalamády na jedno brdo. A tato není výjimkou. Pošesté si ji evidentně vyvřískala vždy obskurně odporná a nyní i nadmíru děsivá bába Kurtna Cocksová, patrně proto, aby se ještě měla kde pochlubit „úspěchy“ americké plastické chirurgie a chemie, po nichž vypadá jako přestárlý transpohlavník politý kyselinou. Jako, do hororu je to dozajista parádní deviza, ale to by musela hrát oživlou mrtvolu, franknštajnovské monstrum nebo lidožravého tranzistora, a nikoliv prachsprostou senzacechtivou hyenu. Nicméně musím přiznat, že mě takto tvůrci dokázali alespoň něčím opravdu řádně vyděsit a celou noc po projekci jsem měl těžkou seksuální můru, v níž mě honila hrůzostrašně zbotoksovaná reportérka časopisu „Ancient babes from the graves“, přičemž se mi neustále snažila narvat do prdele mikrofon. Takový ten obří scénický s chlupatým krytem! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

„Liposukce pro všechny!“, aneb když se tady dívám na Courteney Cox, říkám si, jestli tohle nebylo původně točený jako pokračování ´Mumie´. Ach jo, proč ty hollywoodský herečky neumí stárnout přirozeně? A film samotný? Ten by spíš naopak potřeboval nějaký tučný botox, botox invence, protože tohle je jen kompilát už mnohokrát viděného a ani prolamování čtvrté stěny v jedné scéně nepomůže. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jak mám tuhle sérii jako srdcovku, tak mě šestka úplně minula. Za prvé se bohužel potvrdilo, že přeživší postavy z pětky mají pramálo co nabídnout do budoucna (i když uznávám, že duo sester má potenciál). Nové maso má nejhůře vystavěnou expozici ze všech dílů a jednotlivé scény jsou hotový festival "Hit and miss". Na dobré nápady (otočený úvod, drzá návštěva sámošky) vždy připadne nějaký podivný (nelogická volba, v jakém pořadí se půjde po žebříku, nadějně působící scéna v metru bez většího využití, vrahova až magická schopnost infiltrovat bytové komplexy). Obecně si myslím, že to tvůrci neměli vymyšlené vůbec blbě (hra s fenoménem opět snaživá), ale finále tentokrát, alespoň pro mě, vůbec nefunguje. Odhalení vraha vnímám jako nejvíc vzrušující část každého dílu, uzavření skládačky s následnou akční dohrou. A tady nejenže je motivace opsaná, ale hlavně působí vrah při její interpretaci extrémně směšně. A ne proto, co říká, ale jak to říká. Bettinelli-Olpin a Gillett možná chtěli vše zlehčit (ve smyslu "vrazi jsou maniaci a jejich obhajoba sebe sama absurdní, tak proč to tak i naplno nepojmout"), v mých očích nicméně i Roman (Vřískot 3), do té doby nejslabší záporák, alespoň ve svém odhalení měl nějakou sílu osobnosti a šel z něj respekt. A to tady není vůbec. Doufal jsem, že mě potěší návrat Hayden Panettiere aka Kirby, ale ta je (Vinou plastik?) téměř k nepoznání a zábavnost své postavy připomene jedinou scénou. A tak je to se vším. Drobnosti ano, celek ne. První Vřískot, který mě vyloženě nebavil. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Stále dobrá hororová zábava, hvězdičkovým hodnocením u mne mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Nižší verdikt nakonec dávám, abych naznačil, že pátý i čtvrtý díl se mi zdá výrazně lepší. Dějově se jedná o kompilát již viděného, podobné zvraty a rozuzlení, jako jsme už v sérii viděli, možná jen o něco absurdnější. Trochu mne mrzí, že se tvůrci neodhodlali Vřískot posunout a nabídnout něco ambicióznějšího. Třeba odkrýt karty, aby divák od začátku věděl, kdo se skrývá pod maskou (a hádal pouze motiv), anebo udělat záporáka přímo z hlavní hrdinky. Zvlášť, když oba tyhle směry jsou v šestce naznačeny. Tenhle příslib bohužel nedojde naplnění, výsledná podoba je tak nakonec pohříchu povědomá. Výraznějším problémem je ale pro mne vyloženě mrtvolná meta rovina. Během jednoho roku od premiéry předchozího dílu se v hororovém žánru logicky "nic zásadního nestalo", není tedy na co reagovat, co komentovat, co parafrázovat (z delších prodlev naopak mocně těžila čtyřka a pětka). A "frančíza" jako referenční pojem, k němuž se nejnovější díl vztahuje, je příliš neuchopitelný, aby se na něm nějaké smysluplné meta hrátky daly postavit. Dalšímu dílu bych se nebránil, dal bych tomu ale aspoň pět let ... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Presne podľa nastavených pravidiel viac všetkého, hlavne krvi a umierania dôležitých postáv. Celé je to pomerne zábavné, ale dialógy sú čoraz retardovanejšie a finále s bizarne prehrávajúcimi zloduchmi a ich šialene domotanou motiváciou už je čisté "cringe". ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Ghostface tentokrát řádí v New Yorku, kde si vyšlápl na přeživší hrdiny z předchozího filmu a hraje si s pravidly nikoliv sequelů nebo remaků, ale celých franšíz. Po parádní úvodní dvacetiminutovce tempo trošku zvolní, ale samotné vraždy jsou tentokrát sympaticky nekompromisní a Ghostface je tu za totálního likvidátora. Fungují i meta přesahy, jenže celý šestý díl bohužel stojí na nepříliš zajímavých hrdinech, kteří se prakticky všichni okoukali už minule. Pořád je to ale fajn a šestý Vřískot je víceméně přesně takový, jaký očekáváte. Jestli je to dost, nebo málo, záleží na vás. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $35miliónov║ Tržby USA $108,161,389║ Tržby Celosvetovo $168,961,389▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Stále dokola ta istá bezduchá vyvrazdovačka, bez lepšieho impulzu. 100x opakovaný priebeh scén! Nikam sa to neposunulo, aj keď ústredná dvojica nie je úplne na zahodenie a ešte prvá tretina je ako tak znesiteľná. Postupne to padne do klasického balastu plného naivne blbých scén. A záver to samozrejme zas dá úplne dole. Už by to chcelo nejaký  svieži nádych. Zlatý prvý diel, ostatné sa mu nepriblížili ani z ďaleka. /40%/ ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Kvalitní pokračování pátého dílu i série. Postavy mají nové a originální životní situace a problémy a do toho se vrací Ghostface! Film využívá jak nové party, tak zasazení a krásně si s vámi pohrává a tvoří originální situace a vraždy. Napětí je tu královské a sledovat, jak Ghostface řádí po New Yorku je zábava. Přesto meta prvky, samotní vrazi a tempo tahají za trochu slabší konec a nesmyslné přežití x postav, zanechává pachuť. Vřískot 6 je přesto neskutečně zábavným mixem, jaký série vždy nabízela, odkazuje na předchozí díly, hlavně druhý, ale přitom přichází s dostatkem originálních námětů. Sámoška, přelézání mezi okny i metro je pro mě už teď silně památné! Série Vřískot by se možná okoukala rychleji, kdyby v dnešních hororových vodách nebyla slasherovým, mysteriozním svěžím vítrem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„UKÁŽU SVĚTU, CO JSTE DOOPRAVDY ZAČ. LHÁŘKY A VRAŽEDKYNĚ. POTRESTÁM VÁS...“   Celkem rychle se to rozjíždí, o zábavu se stará týpek s maskou – ať už jí má nasazenou kdokoliv. Ty dvě kikiny se zase snažej, aby ten příběh vypadal věrohodně… Místy je to pitomý, ale co vlastně čekat od týhle franšízy? Snad jen Courtney Fox! P.S.: Ale bavilo mě to víc než poslední Evil Dead.   ///   -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Jde o první díl, ve kterým se neobjevuje Sidney Prescott v podání Neve Campbell, hlavní hrdinka původních čtyř snímků režírovaných Wesem Cravenem. Nedohodla se studiem na honoráři. 2.) Marketingová kampaň také zahrnovala pohyb osob v kostýmu „Ghostface“ po městě, což vedlo k volání vyděšených lidí na linku 911. 3.) Thx za titule „NUM71“. ///                         PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  ** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem si nepamatoval Vřískot z roku 2022 - asi moc nezaujal, takže závěrečné scény v tomto dílu mi naprosto nic neříkaly. Dalo se na to dívat, ale rozhodně bych do kina na to nešel. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Silný přírustek už tak do dost konzistentní série. Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett už v Krvavé nevěstě předvedli, že jsou skvělá volba pro formulaci hororového žánru a natáčí velmi divácky vděčné žánrovky, jsem zvědav, co bude příště. Poprvé v sérii se opouští Woodsboro a přesouváme se do velkého New Yorku, kde skupina přeživších bude chtít zapomenout, ale Ghostface se vrací ještě brutálnější než kdy předtím- zabíjet na veřejnosti mu tentokrát už není cizí. Úvodní cameo se Samarou Weaving je fajn a zaujme i nečekaný zvrat hned v úvodu filmu. ( Bylo by zajímavé sledovat Vřískot z pohledu Ghostface, tak snad se někdy dočkáme). Veškeré útoky Ghostface jsou správně divoké a intenzivní, i celkem brutální ( byť při kuchání nožem nestříká moc krev, což mi lehce vadilo. Útok v bytě je nepříjemný, útok v obchodě nekompromisní a metro je zas hezky napínavé a atmosférické s pomrknutím na více hororových ikon. Ve finále funguje odhalení vraha, které opět není moc dobře čitelné. Tohle se celé sérii daří velmi dobře. Potěší i všechny ty známé hororové klišé a utahování si z Frančíz- tohle mi přišlo velmi zábavné. Naopak trochu zamrzí fakt, že většina tu přežívá nemožné, to jediné bych vytkl asi nejvíc. Jinak jde zatím o nejlepší hororový mainstream letošního roku. 7.5/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslíš, že čórknem policajné auto a nepustím sirény?“ Ako celá séria, tak samozrejme aj šestka sa hrá na niečo megarafinované, v skutočnosti obsahuje zarážajúce množstvo toxických žánrových klišé (prežívanie smrteľných zranení, nezabiteľnosť istých postáv, upozorňovania ničnetušiaceho vraha na zastrelenie, jeho omráčenie a nedorazenie do konca). Skutočne si nie som istý, či by americká polícia vyhodnotila 20 bodnutí chlapa a zakončenie bodnutím do oka ako sebaobranu (živo si dokážem predstaviť pobúrenú reakciu úprimne rozhorčenej slovenskej kriminálky, že takto kurva nutná obrana fakt nevyzerá.). Autori sa síce snažia pracovať so zaujímavým nápadom, či človeku vo vyvražďovačke hrozí/nehrozí nebezpečenstvo na verejnosti, ale s týmto jednak pracovala už legendárna dvojka (Randy Meeks) a jednak je to blbosť (naozaj je bezpečnejšie ísť podzemným metrom namiesto objednania si veľkého taxíka?). Ale inak som sám zo seba prekvapený, ako sa mi šestka páčila. Napokon aj práca s „pohybom na verejnosti“ má tiež svetlé (či skôr riadne temné) okamihy, kedy asi prvý raz v histórii série vo večierke zomiera postava, ktorá je v tom fakt nevinne a ktorá sa Ghostfaceovi nechtiac priplietla pod nohy. Oceňujem, že nie je do seba až tak zahľadená, ako niektoré iné diely, ktorým som aj práve kvôli tomu musel udeliť „len“ 3*. Zbytočne sa nepiplá v žánroch, podžánroch a neviem, v čom ešte. Je v prvom rade „len“ drsným, sympaticky priamočiarym hororom. Bavili ma finálne rodinné (a iné) twisty a to napriek tomu, že som sa v nich jemne strácal, keďže za srdcovky považujem len prvé dve Cravenove časti. Páčil sa mi fajn kasting, takže keď obete umierali (alebo aj neumierali), držal som im palce. Melissa Barrera a Jenna Ortega sú super (oceňujem sesterský motív, sériu to oživilo, poľudštilo a v neposlednom rade nakoplo), Dermot Mulroney si to užíva a Courteney Cox (ktorá to aj produkovala) má síce iba väčšie cameo, ale nevadí to (možno je to tak dokonca lepšie?). Nedá mi nespomenúť presun deja do New Yorku a to napriek tomu, že väčšinou sa postavy pohybujú v bytoch. Ak sú aj občas na verejnosti, tak je to park alebo metro, takže to nevyzerá ako veľkomesto s počtom obyvateľov 8 miliónov, ale ako Woodsboro 2. Samo osebe je premiestnenia deja z Woodsboro osviežujúce, i keď, pravdaže, k tomu došlo už v trojke. Fanúšik si spomenie tiež na ôsmy Piatok trinásteho, kde vidiecky vrah zavítal do New Yorku. K vyvražďovačkám patrí krv, čo je v tejto sérii bežná vec, ale že tentokrát je násilie predsa len o jemný stupienok vyššie posunuté oproti minulým dielom. Páčili sa mi dozvuky z minula („múzeum“, mrazivý a fantastický Skeet Ulrich). ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Před šestkou jsem viděl pouze první tři díly série, které byly koukatelné. Tohle už je vyčpělá čalamáda bez špetky napětí. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Tento desetkrát vylouhovaný sáček čaje by nejspíše zhnuseně vyplivl i člověk trpící ageusií (ztrátou chuti). Už mnohokrát jsme se přesvědčili o tom, že M. Bettinelli-Olpin a T. Gillett nepatří k řemeslně schopným režisérům, ale zaráží mě, že se ze svých četných selhání nedokážou poučit. Pokud neumím navodit hororovou atmosféru a uspokojivým způsobem pracovat s napětím, tak bych se kupříkladu pokusil skomírající slasher subžánr alespoň trochu oživit a vyrukovat s nějakou neotřelou tvůrčí metodou či třeba tematickou změnou související s aktualizací společenské poptávky. Jenže Scream VI nedokáže absolutně žádným způsobem vybočit ze zavedených schémat a jeho přehnaná sebereflexivita se místy stává až otravnou. Když odhlédnu od změny lokace, tak se de facto jedná o identickou kopii předchozího dílu. Ostuda. Jakožto zdejší hororový expert tak snímku Scream VI nemohu udělit nic jiného než odpad! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jsem hodně překvapený, že po velmi mdlé pětce přichází tahle svěží podívaná. Asi vážně stačí změnit prostředí. Sice to dává smysl eště míň než obvykle, ale vůbec mi to nevadilo. Tentokrát se i těším na další díl. ()

fuxoft 

všechny recenze uživatele

Opět se to drží zcela stejného schématu. Není to originálnější, není to vtipnější, není to krvavější než předchozí díly. Není to vyloženě nepodařené, je to pořád totéž a už je to bohužel hrozně nudné. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Chcem si cez sviatky dobehnúť zopár hororových restov a čím iným začať, než hororom, ktorého ďalšia časť sa v posledných dňoch / týždňoch kompletne rozpadla? Myslím si, že Christopher Landon je pre Scream režisér ako stvorený, takže mi je velmi lúto, aký osud postretol Scream 7 a mrzia ma nechutné politické nátlaky, ktorým produkcia podlieha. Ale teraz späť k tomuto filmu. Z Woodsboro sa dej presúva do New Yorku, aj keď sa nedá povedať, že by to príbehu nejako prospelo. Samantha sa stane hlavným cielom nového vraha, ktorý ale nemá prešpekulovanú motiváciu a s pribúdajúcimi minútami filmu dochádzajú nápady a začína sa vytrácať tá fresh atmosféra, ktorá k tejto sérii neodmyslitelne patrí. Herecky to je stále super, bodycount je vysoký, staronové charaktery príjemne zakompované, ale skrátka tomu chýba niečo, čo by zanechalo výraznejší dojem. Práve preto som sa tešil na réžiu Christophera Landona, ktorý dokáže roztočiť poriadnu hororovú zábavu. Som zvedavý, ako to so sedmičkou nakoniec dopadne, ale vela nádejí tomu do budúcna nedávam. ()

Související novinky

Sedmý Vřískot vítá staré známé

Sedmý Vřískot vítá staré známé

12.03.2024

Kolem vřískající série bylo v nedávných měsících poměrně velké rušno. Poslední Vřískot 6, jenž měl premiéru zhruba před rokem, v kinech vydělal slušné peníze, stejně jako jeho předchůdce pátý díl,… (více)

Sedmý Vřískot přišel o hlavní hvězdu

Sedmý Vřískot přišel o hlavní hvězdu

22.11.2023

Zajetá a komerčně úspěšná hororová série je ve velkých problémech. Třiatřicetiletá herečka Melissa Barrera, hvězda posledních dvou dílů populární hororové řady Vřískot, totiž dostala vyhazov z… (více)

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

03.08.2023

Oblíbená hororová řada opět mění tvůrčí tým. Poté, co otěže nad sérií původních čtyř filmů z let 1996 až 2011 v režii legendárního Wese Cravena v roce 2022 převzalo režijní duo Matt Bettinelli-Olpin… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Reklama

Reklama