Reklama

Reklama

Aida

(divadelní záznam)
  • Itálie Aida (více)
Hudební
Itálie, 2012, 147 min

Režie:

Andy Sommer

Obsahy(1)

Nejoblíbenější Verdiho opera se světově proslulou čínskou mezzosopranistkou Hui He v hlavní roli. Představení z veronské Arény, která pojme přes sedmnáct tisíc diváků. Mezi operními díly Giuseppe Verdiho se stala Aida výjimkou především kompozičním mistrovstvím, v němž zralý skladatel propojil honosné reprezentačně efektní partie s davovými scénami a něžnými intimními tahy milostných scén či náladou líbezné krajiny, bohatou melodickou invenci a důraz na jednoduchost a přirozenost umocnil ve strhující síle emocí v prožitku i patřičného patosu. V live záznamu představení z veronské Arény, která v létě pojme přes sedmnáct tisíc diváků, oceníme především přístup celého tvůrčího týmu k monumentálnímu dílu italského mistra. Velkolepá scéna koresponduje s dějem ve své majestátnosti, nádherných, někdy až fantaskních kostýmech. V titulní roli dominuje světově proslulá čínská mezzosopranistka Hui He. V dalším obsazení: Amneris (Giovanna Casolla), Radames (Fabio Sartori), Ramfis (Adrian Sampetrean), Amonosro (Andrzej Dobber).
Aida je nejpopulárnější operou Verona Festivalu, je zde uváděna každoročně. Novou inscenaci v roce 2013 navrhl scénograf Fura dels Baus. Režisérem představení je mladý izraelský dirigent Omer Meir Welber.
Ve faraonském paláci se rozhoduje o obsazení postavy vojevůdce pro tažení do Etiopie. Mezi kandidáty je i Radames, který by pomocí úspěchu ve válce rád dosáhl svého svazku s otrokyní Aidou, Etiopskou princeznou. Na tuto vzájemnou lásku Aidy a Radamese žárlí faraonova dcera Amneris, která je zamilovaná do Radama. Radames se nakonec opravdu stává vojevůdcem pro toto tažení a je tomuto úkolu zasvěcen. Aida je z toho ale vnitřně rozpolcena, neboť její milý má vést vojsko proti její vlastní zemi. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Zážitek prvního řádu, díky Artu, který operu zařadil do svému narozeninového týdne. Nádherná atmosféra amfiteátru ve Veroně a moderní výtvarné prvky včetně modelů zvířat, s nimiž se Egypťané vraceli z tažení proti Etiopanům, a ovšem skvělá Verdiho hudba. K operám se moc nedostanu a mohu je ztrávit jedině s českými titulky. A tak jsem Aidu viděl poprvé ve svém životě a byl jsem navýsost spokojen. Jen ten vojevůdce, který se zmítá mezi láskou k Aidě a povinností vzít si faraónovu dceru (taky už značně vyžilou), byl nějak příliš při těle, než aby ho některá z žen mohla milovat. Ale v opeře jde přece hlavně o hlasy - a ty měli všichni protagonisté skvělé. Mohutný zážitek, opakuji znovu. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Kostýmy vypadají zblízka trochu divoce, ale celková koncepce je velmi zajímavá a nápaditá. Pořád je na co se dívat a zpěváci zpívají a hrají velmi slušně. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tuto inscenaci i naživo ve Veroně, kde jsem byl poněkud rozpačitý ze scény a kostýmů, ale to bylo spíše kvůli chyb, které tam nastaly - zaseknutá lana apod. Zde tyto problémy nebyly (nebo jsem si jich aspoň díky režii nevšiml), takže zůstala jen velmi zajímavé provedení Aidy. Hned bych jel do Verony znovu ... ()

Reklama

Reklama