Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh australského zbojníka irského původu Neda Kellyho, legendárního australského lidového hrdiny. Jako sedmnáctiletý je v roce 1871 nespravedlivě obžalován z krádeže koní a skončí na tři roky ve vězení. Po návratu se brzy dostane do střetu s policistou Fitzpatrickem, který obtěžuje jeho sestru Kate. Fitzpatrick se začne rodině mstít. Pokusí se zatknout bratra Dana za krádež koní a v potyčce s ním je zraněn. Nahlásí, že ho zranil Ned, ačkoli ten nebyl rvačce vůbec přítomen. Ned, Dan a jejich kamarádi Joe a Steve jsou prohlášeni za psance, které smí kdokoli zastřelit na potkání, Nedova matka je zatčena a posléze odsouzena k tříletému trestu. Mezi psanci a policisty vypukne válka, na straně policistů jsou první mrtví. Kellyho gang se toulá krajem, vyloupí dvě anglické banky a spálí zástavní listiny, které tam najde. Získává si sympatie prostých lidí, guvernér proti nim zato vypraví armádu policistů, vedenou náčelníkem Harem, pro kterého je dopadení Kellyho životním úkolem... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (135)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Rozhodně lehčí nadprůměr. V obsazení se to hemží hvězdami a je velmi příjemné (a to filmu hodně pomáhá), že žádná nevyčnívá nad ostatními. Příjemná hudební linka K. Badelta. O poznání horší je to s příběhem, táhlými dialogy a "ošizené" přestřelky nenabízející žádnou "výměnu názorů" na kolty!! Zbylé dvě hvězdy "ustřelil" hodnocení samotný konec. Šlo z něj vymáčknout mnohem, mnohem více! ()

pinguinka 

všechny recenze uživatele

Bohužel nemám skoro co psát, protože je to film o ničem. Anti-charismatickému Heathovi jeho hrdinu prostě nevěřím – asi to bude tím nepřirozeným plnovousem, v němž vypadá spíš jako Rumcajs než zákonem pronásledovaný legendární hrdina. Dokonce i romantická zápletka, která je pro tento typ filmu vyloženě nutná, je nepovedená, banální a úplně zbytečná. Občas to díky záběrům na zvířátka, stromy a krajinu silně připomíná dokumentární pořad z dílny National Geographic. A jak už psal Quint, je to i místy nechtěně komické. Velice nevydařené drama. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Australácké věci mám rád. A to obzvlášť z devatenáctého a počátků dvacátého století. Film sice nedosahoval kvalit snímku Proposition, ale možná to bylo tou menší mírou krvavosti a drsnosti. Nad některými scénami bych zapochyboval zda se tak mohly stát. Jsou to zejména všechny ty slušně dívky z movitých převážně britských rodin (vychovávané v tvrdém viktoriánském drillu kdy i pouhý dotek dívky rukou se považoval za nepřijatelný), které se vášnivě vrhají do náručí Kellyho bandy. Náručí zpocených a umouněných psanců z drsného života v buši mimo civilizaci a zákon. Příběh sám v hlavních liních se drží dobře známé linie tohoto slavného australského desperáta. Dobře víme, že i hodný Jánošík bohatým bral a chudým taky, proto si nedělám moc iluze s tím okrádáním výhradně movitých australských farmářů, zkorumpovaných poldů a britských správců a úředníků. Na druhou stranu je fakt, že Ned Kelly svým jednáním aktivizoval chudé přistěhovalce a australské obyvatelstvo proti nadvládě britů, kteří se ani zde jako kdekoliv jinde v dominiích nechovali k místním dobře. A to muselo korunu těžce štvát, lokální konflikt či dokonce povstání si královna nemohla dovolit. Co mne fascinovalo byla skutečnost, že skupina opravdu nosila ,,neprůstřelnou'' výstroj. Uvědomí me - li si, že i dnes po zásahu neprůstřelné vesty z moderních materiálů jako kevlar atd.. má zasažený pekelné bolesti v místě nárazu kulky (a někdy i fraktury kostí), neumím si představit jak se člověk musel cítit v tom brnění tehdy po smršti kulí. Už jen z hlediska toho hluku když vám do helmy narážely kulky ! A tenkrát byly kulky často pekelné ráže. Kellyho ,,helma'' se dokonce zachovala a jsou v ní dodnes vidět ďůlky po zásazích. Jenom ona sama vážila pekelných 44 kg. Je k vidění ve státní knihovně ve Victorii. Kelly byl po zatčení rychle oběšen a byla mu useknuta hlava. Tělo bylo bylo pochováno do hromadného hrobu u bývalé věznice Pentridge nedaleko Melbourne. V roce 2008 bylo jeho tělo archeology nalezeno a dle střelných zranění na rukách a DNA identifikováno. Ostatky byly vráceny rodině, jeho hlava se však doposud nenašla. Ned Kelly nebyl jen obyčejný desperád a proto si jeho příběh zfilmování plně zasloužil. Dávám tři kradené koně. * * * ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jediné co stojí opravdu za zmínku je závěrečná přestřelka, kdy skupina asi sta vojáků vedená hlavním záporákem filmu komisařem Harem (Rush) obklíčí dům, kde se ukrývá kompletní banda čítající čtyři kumpány. Výtečně nasnímaná střelba (zvuk, přehlednost) a především úsměvný a v pravdě strhující nápad s brněním, kdy člověk musí chtě nechtě ne příliš charizmatickým hrdinům o sto šest fandit. Hlavní herečtí představitelé příliš přesvědčiví nejsou a to je asi ta hlavní chyba celého velkohubě se tvářícího projektu. S klidem na duši se však tento výtvor dá charakterizovat jako průměrný a z hlavy lehce vyšumitelný. A to jsem ještě nezmínil několikaminutový a naprosto zbytečný štěk Naomi Watts, která tam byla opravdu jen kvůli tomu tak atraktivnímu australskému looku. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Neda Kellyho s Mickom Jaggerom som nevidel, ale táto nová verzia moc moderná nie je. Tvorcovia v snahe o autenticitu úplne potlačili divácku zaujímavosť. Vzhľadom na obsadenie a príbeh o zlodejoch by trochu komerčného korenia v štýle MLADÝCH PUŠIEK neuškodilo. Všetko je tu ošumelé a nevýrazné. Pár scén malo hustý akčný potenciál, ale tvorcovia z toho chceli mať drámu. Časy TANDARRY sa nevrátili, škoda... PS slovenský dabing sa vôbec nevydaril... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (11)

  • Heath Ledger dostal za tento film honorář 50 000 liber, čímž projevil svou oddanost. Zároveň se mu splnilo přání zopakovat si spolupráci s režisérem Gregorem Jordanem. V Austrálii se později stal film úspěšným hitem. (Michelle75)
  • Filmovanie prebiehalo na viacerých miestach v austrálskom štáte Victoria, ktorý leží na juhovýchode tejto krajiny. (MikaelSVK)
  • List Sydney Morning Herald konstatoval, že Heath Ledger byl pro tuto roli zrozen, protože když si zkusil originální železné brnění Neda Kellyho, perfektně mu sedělo. Heath Ledger na to poznamenal: "Vlastně to bylo celkem děsivé... jsme stejně vysocí a stejně vážíme. On byl štíhlý, protože neměl co jíst, já jsem štíhlý, protože nechodím do posilovny." (HappySmile)

Reklama

Reklama