Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh australského zbojníka irského původu Neda Kellyho, legendárního australského lidového hrdiny. Jako sedmnáctiletý je v roce 1871 nespravedlivě obžalován z krádeže koní a skončí na tři roky ve vězení. Po návratu se brzy dostane do střetu s policistou Fitzpatrickem, který obtěžuje jeho sestru Kate. Fitzpatrick se začne rodině mstít. Pokusí se zatknout bratra Dana za krádež koní a v potyčce s ním je zraněn. Nahlásí, že ho zranil Ned, ačkoli ten nebyl rvačce vůbec přítomen. Ned, Dan a jejich kamarádi Joe a Steve jsou prohlášeni za psance, které smí kdokoli zastřelit na potkání, Nedova matka je zatčena a posléze odsouzena k tříletému trestu. Mezi psanci a policisty vypukne válka, na straně policistů jsou první mrtví. Kellyho gang se toulá krajem, vyloupí dvě anglické banky a spálí zástavní listiny, které tam najde. Získává si sympatie prostých lidí, guvernér proti nim zato vypraví armádu policistů, vedenou náčelníkem Harem, pro kterého je dopadení Kellyho životním úkolem... (TV Nova)

(více)

Recenze (135)

golfista 

všechny recenze uživatele

Vemte si Butche a Sundance, posaďte je do Austrálie a dejte jim vlastnost Jánošíka - bohatým brát a chudým dávat. No a teď ještě režiséra, který tomu celému dá několik hřebíků do rakve (co na tom, že některé jsou zlaté :).... Nevýrazný a špatně se stylizující Heath Ledger, Naomi Wats a Geoffrey Rush bez prostoru vás zaujmout, a slabý Orlando Bloom (to jenom pro ty, kteří se nechají jako já nachytat na slavná jména na obalu). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevidím na tomhle filmu nic špatného. Hodnocení se mi dokonce zdá krapet pod úroveň filmu. Tady si zase odborník mne ruce při psaní komentářů a hodnocení filmů, jinak to nevidím. A obyčejný divák většinou ostrouhá s tím, že tohle je blbost. NENÍ ! Právě naopak. Sice se z příběhu nedá pořádně vyčíst jestli za to stojí nebo né, ale jiné výhody ten film určitě má. Především teda krajina. Austrálie je na tohle fantastická. Nevím koho napadlo, aby se v Austrálii občas natočil western, ale je to jedno z míst, kde mě western baví. Dále to jsou jména, od kterých by možná odborník čekal víc, ale já si stěžovat nemohu no a nakonec zpracování akce samotné. Ta závěrečná scéna je například brutální, takže ať si kdekdo strčí 58 procent do prdele. Tenhle film na tom kvalitně zase tak špatně není. Dám mu čtyři, protože si to zaslouží a mě těší, když filmu, který si to podle mě zaslouží (a kdejaký nedodělek ho sundá) můžu dát víc, než většina. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $86,959Tržby Celosvetovo $6,585,516║ Príbeh je o hrdinovi typovo rázu nášho Slovenského Jánošíka skrývajúceho sa v Austrálskej buši, pred nespravodlivosťou zo strany polície a vtedajšej Anglickej nadvlády na území Austrálie. Jedná sa o vyhnanca s menom Ned Kelly, ten sa vo svojej dobe stal národným hrdinom snažiacim sa zjednotiť okolitých obyvateľov v tejto vyprahnutej zemi. Tento dobrodružný film je natočení na to, že ide o Austrálsku produkciu dosť svižne a zručne. Výpoveď o hrdinstve štyroch utečencov na čele s Nedom Kellym dokáže vo svojom stvárnení upútať a dokonca aj nadchnúť tým ako si počínali vo svojom odboji, prípadne prekvapí aj ich nápaditosť, keď sa oplechovaní „v rytierskom zbroji“ postavia presile asi stovke policajtov. Úloha Neda Kellyho výborne sadla Heath Ledgerovi, nestratil sa tu dokonca ani Orlando Bloom, teda aspoň jeho úloha bolo na danej ploche celkom znesiteľná. /80%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ned Kelly je austrálsky Robin Hood/slovenský Juraj Jánošík. Bohatým bral a chudobným dával a tak ho mali radi a chránili ho... až do potupného konca, aký čaká väčšinu lúpežníkov. Ale Heath Ledger ani nemohol čakať, že to pardál Geoffrey Rush (v hriešne maličkej úlohe) nedokáže! Bohužiaľ, napriek krásam Austrálie, zaujímavému kastingu a vydareným scénam (písanie listu) KELLYHO GANG nefunguje. Kuriózny záver s bizarným brnením (Ned Kelly sa ním síce naozaj preslávil, ale proste to vyzerá blbo) je vyložene nevydarený, psychológia priemerná, príbeh jednoduchý až zjednodušujúci. Napriek tomu má film niečo do seba. Trocha. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Proslulý australský bushranger jakožto ústřední postava historicky poměrně věrné rekonstrukce líčící vzestup a pád Kelly Family (a tím teď nemyslím ty uječené hermafrodity s dlouhými vlasy). Celkové mdlé vyznění nezachránily časté záběry na faunu a flóru, ani snaha o desperátskou poetičnost a když se k tomu připojí i pocit, že hlavní hrdinové jsou nevinní asi jako štěně sedící vedle hnědé hromádky nevábné vůně a ke svým činům byli vyprovokováni podobně jako pedofil krátkou sukní pětileté holčičky, nemá snímek s vousatým Nedíkem Šuhajem loupežníkem, i vzhledem k své emoční plytkosti, moc co nabídnout. Jednu hvězdu navíc přihazuji za uvěřitelný výkon H.Ledgera a v souvislosti s tím si tak přemítám, jaká je to škoda, že před třemi roky odešel na onen svět, v němž se mu tak zalíbilo, že se odmítá vrátit zpátky. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Podle mě zde vcelku nedoceněné.Samotný příběh je zajímavý, i když-pravda-nechává diváka trochu vlažným.Spojení Ledgera+Rushe+Blooma+Watts fungovalo nad mé očekávání dobře.Zmínku si zaslouží i krásné prostředí Austrálie nebo závěrečná scéna.Takže pokud fandíte hrdinům alá Robin Hood/Jánošík/Jesse James, směle do toho. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jediné co stojí opravdu za zmínku je závěrečná přestřelka, kdy skupina asi sta vojáků vedená hlavním záporákem filmu komisařem Harem (Rush) obklíčí dům, kde se ukrývá kompletní banda čítající čtyři kumpány. Výtečně nasnímaná střelba (zvuk, přehlednost) a především úsměvný a v pravdě strhující nápad s brněním, kdy člověk musí chtě nechtě ne příliš charizmatickým hrdinům o sto šest fandit. Hlavní herečtí představitelé příliš přesvědčiví nejsou a to je asi ta hlavní chyba celého velkohubě se tvářícího projektu. S klidem na duši se však tento výtvor dá charakterizovat jako průměrný a z hlavy lehce vyšumitelný. A to jsem ještě nezmínil několikaminutový a naprosto zbytečný štěk Naomi Watts, která tam byla opravdu jen kvůli tomu tak atraktivnímu australskému looku. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Prakticky tomuto filmu nemám co vyčíst. Heath i Orlando se do svých rolí IMHO hodili, Naomi (i když tu je cca. 20 minut) měla důležitou roli, takže taky potěšila a Kerry Condon (má oblíbenkyně z právě dokoukaného Římu) mě taky potěšila. Suma sumárum my vycházejí čtyři hvězdy. A proč? Protože k tomu, abych dal plný počet, mi chyběla nějaká výraznější scéna, nějaká, při které by mě mrazilo v zádech, nebo bych si řekl "Tak to je mazec…“ Proto dám "jen" 4 hvězdy. Mimochodem, Ned Kelly je další z filmů, který tu je podhodnocen… ale to je zase IMHO. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Hodně jednostranně vyprávěný příběh o těch zlých policajtech a hodných ušlechtilých zbojnících. Každý národ takového má. Ir Ned, který v Irsku nikdy nebyl, byl lidovým hrdinou, australským Robinem Hoodem, který nějaký ten pátek sekal latinu, jenže se znovu stává obětí arogantního systému, aneb co řekne policajt, to platí. A Naomi Watts nechce vykřičet do světa, že tak trochu něco ví. Ned Kelly chránil lidi, které měl rád a oni měli rádi jeho, stal se symbolem lidového odporu osadníků proti britské vrchnosti, a zhruba prvních pětačtyřicet minut je to fajn. Dokonce moc fajn. Jenže pak už tu máme pouze solidní řemeslo, které mohlo být něčím víc. Druhou polovinu už můj zájem slábl, naštěstí tu byl charismatický a přirozený vůdce Heath Ledger, který to tahal stále nahoru. Jeho mužnému rebelství jsem věřil, lehce trpká pachuť nad nenaplněným potenciálem nicméně zůstává. Tvůrci se vydali cestou romantizující podívané s jasným rozděleným postav (ti hodní, ti špatní), nakonec tak Ned Kelly zůstal někde v lehkém nadprůměru. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný "eastern" z austrálie, s kvalitným obsadením a s už nebohým H.Ledgerom.Film mi vôbec nepripadal nudný ,ako píše väčšina, skôr by som povedal že by si zaslúžil trošku vyššie hodnotenie.Obrovská škoda, že viac priestoru nedostal G.Rush, myslím ,že by to filmu iba prospelo.Austrálska legenda ožíva, policajti idú po krku jemu aj celej jeho bande.Tučná finančná odmena vždy prinesie ovocie a aj keby nie, proti mnohonásobnej presile sa nedá odolávať donekonečna...70% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Další z řady příběhů o tom, jak slušný a navýsost čestný, žel Bohu chudý hoch nemilostí bohatců a nepřízní osudu do špíny světa uvržen jest a po hrdinstvích zločinných, jichž se ani dopustiti nechtěl, avšak opět osudem donucen byv, pouť svou vezdejší rukou zákonnou ukončí. Truchlohra o pěti dějstvích, kde lze libovolně měnit zcela vše, jen začátek a konec je jasný. Už se těším na film Kajínek ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film nie je zlý, ale pôsobí ako TV film a jeho výsledná realizácia postráda rytmus, napätie, možnosť stotožnenia sa s ústrednými hrdinami i emočné poslanie a tým z hviezdnych výšin, aj napriek skvele odvedenej práci, klesá do stredných priečok svetového filmového priemyslu. Príbeh deja Neda Kellyho je rozprávaný nezvyčajne rozvláčne a lenivo, akoby ani nechcel diváka vtiahnuť k sebe a preto možno snímku odporučiť hlavne všetkým fanúšičkám a fanúšikom tragicky zosnulého H. Ledgera v titulnej úlohe, rovnako tak ako milovníkom historických či životopisných filmov. Film ma zaujal, ale nebol najlepší. Myslím, že by mohol byť rozprávaný lepšie. Bol som trochu popletený z postáv a koniec, kedy bol Ned Kelly niekoľkokrát postrelený, mi pripadal nepresvedčivý, že to mohol prežiť. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Australácké věci mám rád. A to obzvlášť z devatenáctého a počátků dvacátého století. Film sice nedosahoval kvalit snímku Proposition, ale možná to bylo tou menší mírou krvavosti a drsnosti. Nad některými scénami bych zapochyboval zda se tak mohly stát. Jsou to zejména všechny ty slušně dívky z movitých převážně britských rodin (vychovávané v tvrdém viktoriánském drillu kdy i pouhý dotek dívky rukou se považoval za nepřijatelný), které se vášnivě vrhají do náručí Kellyho bandy. Náručí zpocených a umouněných psanců z drsného života v buši mimo civilizaci a zákon. Příběh sám v hlavních liních se drží dobře známé linie tohoto slavného australského desperáta. Dobře víme, že i hodný Jánošík bohatým bral a chudým taky, proto si nedělám moc iluze s tím okrádáním výhradně movitých australských farmářů, zkorumpovaných poldů a britských správců a úředníků. Na druhou stranu je fakt, že Ned Kelly svým jednáním aktivizoval chudé přistěhovalce a australské obyvatelstvo proti nadvládě britů, kteří se ani zde jako kdekoliv jinde v dominiích nechovali k místním dobře. A to muselo korunu těžce štvát, lokální konflikt či dokonce povstání si královna nemohla dovolit. Co mne fascinovalo byla skutečnost, že skupina opravdu nosila ,,neprůstřelnou'' výstroj. Uvědomí me - li si, že i dnes po zásahu neprůstřelné vesty z moderních materiálů jako kevlar atd.. má zasažený pekelné bolesti v místě nárazu kulky (a někdy i fraktury kostí), neumím si představit jak se člověk musel cítit v tom brnění tehdy po smršti kulí. Už jen z hlediska toho hluku když vám do helmy narážely kulky ! A tenkrát byly kulky často pekelné ráže. Kellyho ,,helma'' se dokonce zachovala a jsou v ní dodnes vidět ďůlky po zásazích. Jenom ona sama vážila pekelných 44 kg. Je k vidění ve státní knihovně ve Victorii. Kelly byl po zatčení rychle oběšen a byla mu useknuta hlava. Tělo bylo bylo pochováno do hromadného hrobu u bývalé věznice Pentridge nedaleko Melbourne. V roce 2008 bylo jeho tělo archeology nalezeno a dle střelných zranění na rukách a DNA identifikováno. Ostatky byly vráceny rodině, jeho hlava se však doposud nenašla. Ned Kelly nebyl jen obyčejný desperád a proto si jeho příběh zfilmování plně zasloužil. Dávám tři kradené koně. * * * ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Tady každej zešílel. Ten film je perfektní, nebere se až zas tak vážně a i když by to chtělo trochu víc rozvést a dát hercům víc prostoru tak se pořád jedná o krásný dílo s nádhernou hudbou (Badelt) a parádnim výkonem Ledgera. Ostatní za ním nijak nezaostávaj a všechno ostatní je prostě na tý nejlepší úrovni. Zajímalo by mě na čem všichni jedete. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pěkný obrázky, slušná muzika a pár herců. Ale jinak je tenhle australský Jánošík jen samý patos. Hrdinův občasný komentář je strašný, režie nevýrazná a scénář musel nudit už na papíře. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Neda Kellyho s Mickom Jaggerom som nevidel, ale táto nová verzia moc moderná nie je. Tvorcovia v snahe o autenticitu úplne potlačili divácku zaujímavosť. Vzhľadom na obsadenie a príbeh o zlodejoch by trochu komerčného korenia v štýle MLADÝCH PUŠIEK neuškodilo. Všetko je tu ošumelé a nevýrazné. Pár scén malo hustý akčný potenciál, ale tvorcovia z toho chceli mať drámu. Časy TANDARRY sa nevrátili, škoda... PS slovenský dabing sa vôbec nevydaril... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další z řady příběhů o psancích, kteří nakonec dojeli na svůj souboj proti nemilosrdnému zákonu. Nic nového, ale vše známé nijak nekazí. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh psance, který byl ke své zločinecké kariéře v podstatě dohnán okolnostmi - nespravedlností systému a zvůlí policie.Film podprůměrné kvality, výjimečný pouze hereckým výkonem H.Ledgera, O.Bloom planý jako vždy, Wattsová nevýrazná a její role paničky, jež prožila s hrdinou jediný úlet, zbytečná. ()

Reklama

Reklama