Reklama

Reklama

Bývalý ranger Robert Scott (Val Kilmer) pracuje ako agent s najvyšším utajením pre rôzne vládne organizácie. Patrí k špičkovým odborníkom, a navyše je to muž, ktorý sa nepýta. Práve preto ho poveria úlohou vypátrať, kam zo svojej izby na univerzite zmizla dcéra amerického prezidenta, Laura. Podľa všetkého ju uniesli a Scott musí zistiť, kde bola ochranka, ako je do únosu zapletený Laurin priateľ, ako to bolo so schôdzkou s profesorom, ktorý je známy slabosťou pre atraktívne vysokoškoláčky, prečo sa vplyvný politik Stoddard odmieta na záchrannej akcii podieľať a prečo sa zastrelil agent, ktorý mal Lauru strážiť. Prípad musí vyriešiť do štyridsiatich ôsmich hodín. Podľa šéfa Bieleho domu Burch môže byť zmiznutie dievčaťa utajené iba do začiatku ďalšieho školského dňa. Hneď ako sa tlač dozvie o jej zmiznutí, bude jej fotka na všetkých titulných stránkach. Ak únoscovia pochopia, koho uniesli, okamžite sa dievčaťa zbavia. Skôr než Scott stačí odletieť do Dubaja, kam obchodníci prepravujú dievčatá určené pre arabský trh s bielym mäsom, objaví sa v správach reportáž, že z mora vytiahli telo Laury a profesora, s ktorým údajne mala ľúbostný pomer. Scotta a jeho kolegu Curtisa (Derek Luke) okamžite z prípadu odvolajú a vyšetrovanie ukončia. Pre Scotta je prípad uzavretý, Curtis však verí, že je dievča nažive. Podarí sa mu presvedčiť aj Scotta, a tak sa agent rozhodne v pátraní pokračovať. Ocitá sa v pavučine lží a cynickej zrady, ktoré sú súčasťou nebezpečného sprisahania. (TV JOJ)

(více)

Recenze (104)

POMO 

všechny recenze uživatele

Chladný pohľad do prostredia tajných služieb, ich taktík a nutného lámania etických bariér pre splnenie danej úlohy. Mametovka ako na zlatom podnose. Drsná, stručná, inteligentná, rýchla. Medzi prehustenými a úžasne zašifrovanými dialógmi nenájdete jednu frázu, ktorá by vám opisne vysvetľovala čo sa deje. Je to akoby ste sa zrazu ocitli medzi agentami vo víre urgentného prípadu. Pohodlní diváci sa nechytajú. Mamet vyžaduje 100% pozornosti a bohato za ňu odmieňa. Od prvej do poslednej chvíle drží v napätí a nepríjemne relistickým pojatím vyšetrovania a sveta vysokých patriotov mimo obzory nás - smrteľníkov - vyráža dych. Val Kilmer ako chladný likvidátor je perfektný, veľkú ruku k dielu prikladá aj sofistikovaná kamera a prehľadne štylizované akčné scény bez výraznejšej hudby. Prostredie strieda prostredie, vývin udalostí ženie kupredu a celková dynamika filmu je lepšia než v Nebezpečnej rýchlosti. Brilantná thrillerová pecka, ktorá je hrdá na svoju inteligenciu a po ktorej vám bude špatne nielen z obchodu s bielym mäsom, ale aj z politiky ako takej. ****1/2 ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Věhlasný scénárista mimo jiné mého velmi oblíbeného Ronina, si napsal a zrežíroval už na tehdejší poměry nízkorozpočtový (ve výsledku zoufale prodělečný) příběh toho, co mohlo Roninovi předcházet. Výsledkem je komorně působící deziluzivní akční drama o tom, jak funguje politika. Přestřelky jsou přímočaré a efektivní (ne, nemyslel jsem efektní), herecké výkony velmi dobré, příběh zrovna tak. Bohužel je zkraje vyprávěn "tak nějak divně". Uvržení přímo do děje se musí dít tak, aby divák aspoň něco chápal. Tady se - podle nějakého logického klíče - skáče ze scény do scény, a vy prostě nevíte. Až někdy v půlce se přejde na tradiční srozumitelnou kolej. Mám podezření, že to způsobila střižna, ale ono je v podstatě jedno, kde je příčina, důležitý je výsledek, a ten mě dost rušil. Val Kilmer celý film táhne, ale závěrečný proslov Eda O'Neilla, to je skutečný klenot. Čím blíže konci, tím je Spartan lepší. Takovýchhle filmů moc není, bohužel dokud je někdo neskloubí s pro toho "průměrného diváka" dostatečně přitažlivou fasádou, tak ani do budoucna nebude. Není to sice tutovka, ale zaslouží si svých 80%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jako špióna by mě brzo vykopli, zřejmě bych nepochopil co vlastně dělám , pro koho to dělám a proč to dělám, ale dobře se mě na to kouká. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Mamet .. Mezinárodní obchod s lidmi, zejména se ženami je tu řekněme odjakživa a je nevyřešený dodnes.. Tento film s tím také nic neudělal, ale přináší zajímavý jednorázový pohled na toto téma z úhlu americké tajné služeb U. S. Secret Service, která řeší únos dcery politika. Nadprůměrně zajímavý scénář je zpracován celkem přímočaře a chladně. Celkově jen průměrná podívaná. 55%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pravidla boje jsou nenápadný film, který lze lehce zaměnit za běžnou béčkovou produkci. Opak je však pravdou a jde o syrový, chladný a netradiční pohled do zákulisí tajných operací. David Mamet napsal výtečný scénář a i si ho dobře zrežíroval. Vizuálně nejde o žádný zázrak (jakákoliv epizoda "24" je výpravnější - což je vzhledem k rozpočtu tohoto snímku trošku s podivem), ale zde je to skvěle přetaveno ve výhodu v podobě bezmála až komorní atmosféry a to se počítá především. Inteligentní zápletka rozhodně svého diváka nijak nepodceňuje a vyžaduje jeho plnou pozornost, za což se odvděčuje (nejen) napínavým dějem. Nebýt finále v hangáru s trapným a do tohoto filmu se zcela nehodícím vysvětlovacím monologem záporáka, tak nemá byť jen jedinou chybičku. Ideální je nečíst si text distributora, jelikož je v něm takřka celá zápletka vypsána. Dalším velkým kladem je Val Kilmer, který zde se svým minimalistickým projevem již snad ani nemohl být lepší. Škoda, že všichni ostatní jsou herci druhé garnitury a trošku kazí výsledný dojem. Pravidla boje jsou však ve výsledku velmi příjemným překvapením. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Diváci zmlsaní mainstreamem, kde všechno vypadá draze, míhají se tam slavné tváře, hraje do toho výrazná dramatická hudba ( Mark Isham a jeho tlumený doprovod je jen k dobru ) a city se nešetří, budou asi zklamáni. Pravidla boje možná vypadají trochu béčkovitě, ale za to by neměly být odsuzovány. -- Především Val Kilmer mě potěšil, velkou zásluhu na působivosti filmu má právě on. Chladný, nepříjemný, do akce netahá city, profík každým coulem ( podobně jako např. Edward Fox v Šakalovi ). Napadá mě, jaký asi lidi jako on mají život, jestli jim to za to stojí... (závěr). Všechno ostatní už brilantně vypíchli POMO a Ish, nebudu to okecávat, souhlasím s nimi. A ta syrovost a drsnost přebíjí i některé scény, kterým by se dalo leccos vytknout... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

napoleon kdysi řekl : chci lidi, co mají štěstí! V.K. ho má (štěstí) a proto si nehraje na mozek, ale na zabijáka. dialog v závěru - ,,díky, že jste mě zachránil!" ,- ,,o nic nešlo!" mě utvrdil v dojmu, že jsem zhlédl takovou zajímavější kriminálku, která mi jedenkrát stačila. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ty nevieš, čo sú to problémy." Ty kokos, toto je ozaj super film. Prvý raz som ho videl v r. 2006 (u nás šiel rovno na DVD) a dal som mu 4*. Následne som ho až do r. 2023 nevidel a keď so v r. 2023 dávali v TV, pýtal som sa sám seba, či som to vtedy s hodnotením neprehnal. Neodolal som ale a znova som si Pravidlá boja pozrel v TV. A, človeče, fakt je to parádny scenár s výborným Kilmerom. Dokonca aj vyložení štatisti s "nijakými" rolami ako Macy alebo O´Neill sú skvelí, najviac to ale drží sústredený Kilmer, ktorý nemá problém zašpiniť sa, ak treba. A ono treba. Mametov scenár je príjemne a osviežujúco nepredvídateľný; minimálne dva-tri razy som spýtavo nadvihol obočie a opýtal sa sám seba: "Fúha, to vážne?". Pravidlá boja obsahujú akčné momenty, no nie je to typický akčný film. Máme dočinenia s mixom akčného filmu s trilerom a azda čiastočne i vojensko-špionážnym, čo znie strašne komplikovane, ale veľmi fajn je, že to v jadre intímny film, keďže sa tu neriešia prekombinované zápletky á la Jason Bourne, ale ústredný antagonista "len" robí všetko pre to, aby vypátral jedno dievča (trocha to v tomto smere môže pripomínať Ako pavúka, ale oveľa lepšie). "Chcel som pomôcť." - "Jasné, to sa obvykle vždy niečo poserie." ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se fakt nedalo, to bylo moc i na me. Nejvetsi problem filmu je totalne vymastenej scenar, co z toho, ze tajny sluzby je zajimavy tema a obchod s zenskejma taky, kdyz jednotlivy sceny na sebe moc nenavazujou a je to pekelna nuda, kde se porad jen keca a vsichni se muzou posrat, ze zmizela naka holka, zvlast, kdyz sem nak nepostreh vysvetleni, proc je zrovna tahle tak dulezita. Jediny plus je Val Kilmer, ne ze by hral nak dobre, ale byl to spravnej tvrdak, co nema problem kohokoliv zastrelit stejne jako kohokoliv zmlatit. Film jsem ani nedokoukal do konce, protoze tohle bylo fakt utrpeni. ()

movie 

všechny recenze uživatele

David Mamet a Val Kilmer je dokonalá kombinace (škoda že se nepotkali dřív!). Scénář typicky zmáklý, detailistický a propracovaný jak se na Mameta sluší, režie chladná a nenudící a podobná je i atmosféra! Škoda, že je tenhle film za a) nedoceněný, za b) propadák (30m budget vs. 5 m tržby, hehe). Jo a Val Kilmer chytá druhej a zatraceně silnej dech, myslel sem si to už u Salton Sea, ale tady mě definitivně přesvědčil. Je to kořen ... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Asi jsem se díval na jinej film, jinak nevím, jaktože jsem se dodíval jen abych si ověřil, jak to skončí nebylo to úplně to nejhorší, ale nelíbilo se mi to. možná je to tím, že věšina filmu mi přišla docela hodně předvídatelná, případně klišoidní nebo uměle nastavovaná. kilmer mi je sympatickej a tahle role mu sedla, ale děj by podle mě chtěl nějakou změnu. rozhodně si nemyslím, že je to inteligentní film, rychlý to ano. nějak mě ani nepřinutil, abych se zamýšlel nad tím, jak to dopadne, protože to bylo jasný už od začátku. hodně mi to připomínalo film Presidio (odkaz zde) s Connerym. Taky taková nemastná neslaná hříčka hrající si na hrozně složité vyšetřování, ale ve skutečnosti strašlivě jednoduchá. A ten konec byl taky jak z výprodeje obnošených oděvů s prodřenými rukávy a dlouhýma nohavicema. a navíc z pásové výroby viděné všude okolo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Suverénně napsaný thriller tvrdý a strohý jako jeho hrdina, který se žene vpřed, neplýtvá zbytečnými slovy a zvrat střídá zvrat. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zaujímalo by ma, či ten, kto dáva distribučné názvy filmom v československej distribúcii tie filmy aj niekedy videl. Takmer žiadny boj, či akcia, ťažká a tvrdá dráma s krimi pozadím. Predchádzajúci Mametov film ma nenasýtne neuspokojil, jeho druh syrovosti ma vtedy vôbec nenadchol, pretože sa do podobného akčného filmu navyše s prvkami čierneho humoru a daným hereckým zložením vôbec nehodil. Tu ale spolu s Kilmerom všetko vyvrátil a Val opäť točí v období dobrých filmov. 75%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je to nuda. Svižně natočená, poměrně syrová a přímočaře podaná, ale přesto mi to nesedlo. Chladný pohled do světa tajných služeb je téma velmi zajímavé a téměř vždycky se z něho dá vytvořit zajímavý scénář. Ovšem tentokráte se to Mametovi ne tak úplně povedlo. Jako celek mi to přišlo poměrně klišoidní a po celou dobu jsem se nemohl ubránit pocitu, že jsem tohle všechno už někde viděl. Překvapilo že se Mamet postavil i za kameru, ale akci točit očividně umí. Skvělé, syrové a silně realistické přestřelky mi občas připomínaly styl Michaela Manna. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak ako Pomo pise, film si vyzaduje 100% pozornost divakov. Tiez som chvilami nevedel, co konkretne sa vlastne deje, ale dej sa pomaly rozuzloval a bol slusne napinavy. Val Kilmer je stale dobry herec a taketo ulohy mu celkom sedia. Prekvapil ma aj Ed O´Neill, ktoreho poznam hlavne z komedialneho serialu Zenaty se zavazky. Kto ma rad inteligentne krimi thrillery, odporucam. 25.05.2008 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poměrně syrové drama s několika vzrušivými momenty. Val Kilmer s ohledem na role posledních deseti let velmi solidní a David Mamet (především uznávaný dramatik a scénárista) znovu tak trochu tvůrcem, který ignoruje módní trendy. Jde si svou cestou a poodkrývá chladný pohled na svět tajných služeb a obchod s živým masem. A že je to komorní, nenápadné a nevýpravné? Tentokrát to vůbec nevadí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

POMO citejšn: "Chladný pohľad do prostredia tajných služieb, ich taktík a nutného lámania etických bariér pre splnenie danej úlohy". Absolútny súhlas, nemá zmysel čokoľvek dodávať, a to ani nie som fanúšik obdobného žánru. ()

Reklama

Reklama