Reklama

Reklama

Roboválka

(festivalový název)
  • Československo Robotická válka (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Komando zkušených žoldáků je vysazeno v džungli k další rutinní vojenské misi. Major Murphy Black (Reb Brown) sice zásadně pracuje jen se svými lidmi, ale nyní musí přijmout nechtěný doprovod objednatele zakázky Maschera (Mel Davidson). Co tento muž skrývá a jaké nebezpečí ve skutečnosti číhá ve stínu pralesa? (J.Connor)

Recenze (22)

POMO odpad!

všechny recenze uživatele

Italská céčková vykrádačka Predátora od stejné bandy zasloužilých umělců, která zplodila veledílo Terminator II (který vykrádal především Vetřelce). Bohužel ale ani zdaleka tak vtipná. Originál kopíruje konkrétními scénami, záběry, hereckými gesty i dialogy. A spojuje je výplňovými záběry na vojáky, kráčející džunglí za tónů laciného elektronického soundtracku s rockovými kytarami. Ovšem pozor! Dočkáme se zde šokujícně odlišné pointy - vesmírný lovec totiž není jen tak nějaký mimozemšťan! P.S. Vybavte se na to značnou dávkou trpělivosti a sebeovládání. ()

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

S Italama byla v 80.letech docela sranda. Co se týče „autorské originality“, jeli na stejné vlně, jako to dneska dělá poslední dvě desetiletí studio Asylum – zachytili nějaký filmový trend, zevrubně osondovali jeho nejvýznačnějšího zástupce a rychle natočili bezostyšnou kopírku a aby se dobře vyjímala v pultech obchodů (a svýho času v regálech VHS půjčoven), lehce pozměnili název, ale tak, aby pořád byl divákovi povědomý. Takže zatímco dnes borci z Asylum chrlí na nás lahůdky jako ´Transphormers´, ´Atlantic Rim´ atd., jedni z nejvýraznějších osmdesátkových brakových borců – Mattei  a Fragasso – v tandemu spíchli tuhle totální vykrádačku  Predátora. Tady se zcela kopírují jednotlivé postavy (lídr, indián/latino s loveckými instinkty, drsný černoch, intelektuál, borec  s „bezbolestnou“), jednotlivé scény (vymlácení žoldnéřské osady) a jejich řazení za sebou, dokonce i záběry kamery a pohledy herců v přesných úhlech. Pouze tenzí napěchovanou závěrečnou půlhodinu v Mc Tiernově předobrazu, kdy Arnold beze slov strojí  na predátora pasti jak za dob neandrtálců, vynechali a místo toho tam vložili ženský prvek, nablblý motiv domněle zemřelého kamaráda z války,  jeho transformaci v super robota, pozdější „prozření“ a prosbu adresovanou taliánskému Arnoldovi z Wishe o to, aby ho navždy sprovodil ze světa. Tohle klidně můžete brát jako spoiler a ničemu to neublíží, protože nevěřím, že tenhle vyčůraný přístup k dělání filmů může někdo brát vážně a byl coby divák zaujatý děním na plátně. A víc než jinde se zde naplňuje rčení „Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž“. Tohle jsou úplně dva odlišný vesmíry – ten legendární, se špičkovou akcí a plný invence a pak ten taliánský, kde parta nýmandů pobíhá v lesíčku a hraje si na vojáčky, s produkčním zázemím jak ze studia ČT Ostrava. Vlastně ani to ne. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Italský drekař Bruno Mattei si zase jednou zajel za kamarády na Filipíny, ale tentokrát už si místo druhého Ramba spolu pustili "Predátora" a trochu zavzpomínali na "RoboCopa". A stejně jako spoustu malých kluků je to inspirovalo k tomu vlítnout do lesa a vystřihnout tam vlastní verzi. Jen v jejich případě k tomu měli kamery a místo klacků zbraně a haldy slepých patron. Pohoršovat se u bijáků, které společně spáchali Bruno Mattei, Rossella Drudi a Claudio Fragasso nad tím, že to jsou jen kopírky, znamená zcela chybné výchozí divácké rozpoložení. Zatímco řada VHS braků se zkouší tvářit jako původní počiny, ačkoli všemožně parazitují na populárních hitech, Matteiho nejlepší remake-sploitation fláky skýtají hurónskou zábavu právě skrze to jak důsledně se svých vzorů drží, přičemž jejich klíčové prvky a scény převádí v rámci ultra laciné produkce s partou somnambulních ochotníků. Matteiovky kopírování povyšují skoro na úroveň švédování, jen namísto zero budget DIY kreativity je zde na místě obdivovat low budget šejdířské patlalství a domýšlet si produkční okolnosti, které vedly k realizaci okopírovaných scén, postav i nejrůznějších detailů právě do oné třeskutě marné podoby, kterou nám filmy předkládají. S touto optikou představuje "Robowar" velkolepou podívanou (byť totální prim hraje novější matteiovina "Shocking Dark"), navíc obohacenou o nejvelkolepější příklad absolutního rámu v dějinách kinematografie (tedy scénu, kde postavy dělají, že nevidí něco, co je hned vedle nich, dokud se to neobjeví v záběru). Mimochodem o osm let později natočili na Filipínách vlastní lokální kopírku "Predátora" s názvem "Bangis". ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tak tentokrát to bezbřehé kopírování moc zábavné nebylo. Robowar je sice ultimátní vykrádačka amerického Predátora, ale bohužel jde o jedno z těch méně záživných a nejvíc odfláknutých děl z dílny legendárního italského opisovače a fušera, Bruna Matteie. Jeho filmy mohou být velmi zábavné (Virus, Krysy: Noc hrůzy) a dokonce i úplně k popukání (Terminator II), u téhle nudné procházky džunglí však opravdu není kde brát. ()

hladass odpad!

všechny recenze uživatele

Protože na Predátora nedám od svých pěti let, kdy jsem ho poprvé viděl v kině, dopustit, dlouho jsem se Robowar vyhýbal... Až do dnes... A protože tvoru Bruna Matteie docela dobře znám, věděl jsem, že mám čekat brutální, nechtěně vtipnou kopírku Predátora a zároveň trash jako řemen... A přesně to jsem taky dostal... Doslova okopírované scény, drsné hlášky, testosteron stříkající z obrazovky a vojenský robot, který nahradil Predátora... No neberte to... Jít o jiný film, neváhám a napálím tomu plný počet, ale protože jde o Predátora, nemohu jinak než odpad... ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se na tenhle kousek těšil, ale bohužel velké zklamání. Manželský pár sračkářů Drudi a Fragasso (mimochodem v roli robota), trash legenda Mattei, kupa známejch ksichtů v obsazení, ale výsledkem je především strašná nuda. Prvních 75 minut chlapíci jen zmateně pobíhají po džungli a dávají si signály a dojde ke dvěma velmi velmi stručným přestřelkám a na dvě hvězdy to vytahuje až závěr, kde konečně dojde na pár vychytávek, stopové gore a záběry, které někdo nenatočil na dovolené za hotelem na Filipínách. Samozřejmě tradičně obdivuju agilnost všech zúčastněných vzhledem k datu premiéry Predátora. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vraj dnes koluje Hollywoodom námetová kríza. Ale to, čo taliáni v zlatých 80. rokoch s nadživotným odhodlaním a snahou dokazovali, to s prehľadom prekonáva. Načo vymýšľať nový príbeh, písať scenár. Okopírujme aktuálny hit, najmime štáb a tvorcov, čo pracujú na prvý záber, uberme z toho lepšieho a pridajme toho horšieho a máme tu vykrádačku, ktorá si zaslúži uložiť do siene slávy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Italské hororové sci-fi – protože tak by se snímek dal určitě označit – „Robotická válka“, patří k takovým těm produktům jimž prostě nejde o nic jiného než navázat na něco, co bylo úspěšné. A dělá to klasicky – špatně. Na druhou stranu kanály jako SyFy nebo Asylum to také dělají, ale nedaří se jim to s takovým úspěchem. Je to béčko, je to špatné béčko, ale je koukatelné. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Videné na youtube v nevalnej kvalite, ktorá ale paradoxne možno ešte posilnila zážitok. Samozrejme, vôbec to nesmiete brať vážne, ale strašne mi to pripomínalo také tie ešte rýchlodabingové pecky, mix Predátora s troškou Robocopa, a už či chtiac, alebo nechtiac, ako to tvorcovia zamýšľali, bavil som sa kráľovsky. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Ty voleeee!!! Jako čekal jsem všechno, ale tohle mě rozsekalo!!! Půlnoční delikatesy na LFŠ opět stojí za to!! Taková vykrádačka Predátora (scény, hlášky, postavy), spojená s Robocopem se jen tak nevidí. Totální brak, trashovost největšího kalibru!!! Nemá cenu psát více, užil jsem si to naprosto parádně a se mnou i natřískaná Sportovní hala!! Tohle se dá hodnotit jako odpad nebo plný počet. V tomto případě se rozhodně přikláním ke druhé kategorii. BOMBA!!! 😁😁😁 Vivat Bruno Mattei!!! A musím ocenit i úvodní slovo Jiřího Flígla, borec ví o čem mluví! LFŠ UH 2023. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě je Robowar, sprostá kopie Predátora, jedním z nejhorších filmů všech dob. Ale ať už je to neskutečná střihová skladba podpořená dokolečka se opakujícím hudebním motivem nebo důkaz, že i průměrný voják dokáže unést dvě útočné pušky, bazuku, nože, pistole, spoustu granátů a takové množství munice, že i na pitomou veverku v křoví může vystřílet dva pásy nábojů, je to taková sranda, kterou jsem nečekal ani po tom množství trashů, které jsem viděl a byly jenom nudné. V hlavní roli Reb Brown, alias Killzone, silný a spravedlivý chlapík s šátkem na hlavě, který své modafukin' komando přiveze do akce rovnou z diskotéky, všechny strašně seřeže ("Don't move!") a ještě si na ostrově nabalí chytrou babu ("You know how to make napalm?" "Of course, I have a degree in chemistry."). Společně bojují proti nejmodernějšímu armádnímu výstřelku, zombii v motorkářský helmě alias robotu, co sice vidí osmibitově a oranžovočerveně, ale je tak silný, že sám musí spáchat sebevraždu, aby hrdinný Killzone zvítězil. Hladina endorfinu po tomhle filmu dosahuje kritických hodnot. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Ešte predtým než si to rozdal s terminátorom a votrelcami, znásilnil krstný otec všetkých sračiek Bruno Mattei inú klasiku, Predátora. So scenárom sa Mattei nikdy nesral, stačí mu vybrakovať nejaký známy film a natočiť ho podľa svojich chabých možností a schopností. Že z toho vznikla podradná debilina je jasné, ale istú úroveň hovadnej zábavy to predsa len vykazuje. Takže elitné, svinsky drsné komando tu musí v džungli bojovať s akýmsi cyborgom čo vyzerá ako hi-tech motorkár a neustále bľaboce srandovným robotickým nintendo hlasom. To je všetko. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Italské videofilmy, řadící se spíše mezi filmový brak, se v osmdesátých letech točily na plné obrátky v nejrůznějších žánrech inspirovaných převážně z hollywoodské produkce. U tohoto dobrodružného snímku si však tvůrci zřejmě řekli, proč do jednoho příběhu oněch inspirovaných námětů toho nenacpat o něco víc, a tak tu máme v jednom filmu motivy Predátora, Robocopa a snad i Ramba. Snímek jako celek je samozřejmě v různých alternativách špatný, až je v rámci fanouškovství takovýchto filmů zábavně dobrý. Dějová linka se veze převážně v dějové linii Predátora, do kterého se občas naroubuje něco navíc. Kdo by však čekal podobu Predátora dle originálního snímku, bude zklamán. Tady to už inklinuje právě k tomu Robocopovi. Zkrátka nějaký robotický android. Co se týče toho Ramba, jeho se dotýkají veškeré žoldácká akční scény útoků a přestřelek, nad kterými nemá cenu přemýšlet o logice. Žádná nikde není. Točilo se tradičně na Filipínách, takže co se týče výpravy, v tomto ještě nic proti ničemu. Na zbytek už je potřeba shlížet okem shovívavým. Dnes se na takový snímek díváme kyselé, ale patří také k videofilmům, které jsme na počátku devadesátých let rádi ve videopůjčovnách vyhlíželi. Takže nic než nostalgická vzpomínka na dávnou filmovou dobu na VHS. Nic víc, nic míň. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Parta přerostlých dětí si v džungli hraje na Predátora a Robocopa. Film navíc vykrádá opravdu neobratně, takže například vojákův zrak není termovize, ale jakýsi oranžový pixelizační filter alá Minecraft. Jakž takž to drží při sobě, i když chyby v kontinuitě a špatné střihy jsou nevyhnutelné zlo. Nicméně je to občas nechtěně zábavné a ten skok z vodopádu si respekt zaslouží. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Docela slušná matteiovina. Italská předělávka Predátora a Robocopa. Chybělo jen bahno. Invencí tu je scéna v řece. Hlavní Maj. Murphy Black byl převážně jen panák. Jeho úlohu mohl převzít někdo z jeho bojové skupiny, např. Quang. ()

RetroMan 

všechny recenze uživatele

Kdyby neexistoval Predátor, Univerzální voják a RoboCop, tak by tohle byla největší pecka mýho dětství. Bohudík tyhle filmy už existovaly a i přesto to je nejzábavnější parodie na Predátora, jakou jsem kdy viděl. Mám problém s hodnocením. Je to sice sračkoidní, ale fanouškům Predátora vřele doporučuju, protože se zaručeně pobaví, samozřejmě si s sebou na gauč musí přilepit obrovský nadhled a hyporbolickou nadsázku. Film kopíruje slavné scénky a hlášky. Je to jako když Bruno viděl Predátora poprvé a rozhodl se natočit svou verzi, přičemž chlapíky sháněl na diskotéce a ve fitku, se kterými to viděl podruhé, ale výběr herců se mu skoro podařil. ()

Reklama

Reklama