Reklama

Reklama

Skalpy

(neoficiální název)
  • Itálie Scalps (více)

Obsahy(1)

Velitel texaské pevnosti v americké občanské válce se odmítl vzdát vojskům Severu a snaží se koupit indiánskou dceru náčelníka místního kmene. Náčelník však odmítne, což se změní v masakr indiánské vesnice a v únos náčelníkovy dcery Yari. Odvážná Yari svým únoscům uteče a skryje se u drsného rančera Matta, který nesnáší indiány, ale i Jižany. Zpočátku nesourodá dvojice čelí mnohým nástrahám a pronásledováním až do konce. (RetroMan)

(více)

Recenze (9)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Fanatický plukovník se svou soukromou armádkou terorizuje indiánstvo v jednom vyprahlém kraji Západu... postaví se mu indiánská dívka a zkušený pistolník. Hudba umocňuje dřívější daleko více kvalitní westerny zvučných autorů, ale proč ne, zato zranění, především obou hlavních představitelů, hrdiny a plukovníka, jsou prakticky neslučitelná se životem v závěrečné vrcholící stopáži a přesto, chlapci se střílí a povídají si... Nicméně je to příjemná vzpomínka na již tehdy zašlé "spaghetti časy". :-) PS: A kdo poznal pevnost z mnohem lepšího a slavnějšího westernu El Condor..?! ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Nemožné se stalo možným! Největší trasherské dou Fragasso a Mattei natočili "dobrý" film! A nejde o horror, kterých zkazily mraky, ale western vykrádající vysoce ceněný Soldier Blue. Z italského spaghetti weternu zbyly v té době sice již jen doutnající zbytky, ale to pánům vůbec nevadilo a šli si svojí vykradačskou cestou. Výsledkem jejich práce jsou Skalpy, které mají jednoduchý příběh, na poměry dobré zpracování, ale především výborné exteriéry a krásnou hlavní hrdinku. Není toho mnoho, ale vzhledem ke znalosti režisérských "klenotů" dávám palec nahoru. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Hovoril som si, že western, ktorý je plodom tvorcovskej spolupráce ťažkotonážneho talianskeho tandemu Bruno Matei & Claudio Fragasso nemôže byť nudnou záležitosťou a veru ani nie je. Skalpy síce bezostyšne plagizujú najmä Morriconeho hudobné motívy z iných špageťákov, príbeh je z hľadiska logiky deravý ako bochník ementálu, počínanie ústredných postáv je mnohokrát až úsmevne nemožné a kučeraví talianski herci tiež nie sú žiadna výhra (svetlým zjavom tu je sympatická Mapi Galán), Fragasso s Matteiom, prezieravo tu používajúci pseudonymy Werner Knox a Vincent Dawn však tieto nedostatky očakávane kompenzujú surovosťou, aká sa vo westernovom žánri vidí len zriedkakedy. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

trocha mi to pripomenulo vojaka v modrom, dokonca tam boli vybrate cele seqencie, tu vsak predsa len bolo viacej belošskej krvi, hold europa vždy viac nadržala indianom. :) ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Tenhle krvavý italský blábol sice zhusta vykrádá "Soldier Blue", ovšem budiž mu přičteno k dobru, že si z něj nevzal jeho pomalé tempo. Mapi Galán to sluší, hudba ze starších špageťáků nepřekáží a totálně béčkové finále (s očividnou inspirací "Mužem jménem Kůň" i "Rambem II") mě vyloženě potěšilo. S přihlédnutím ke jménu režiséra a roku výroby je to vlastně dost povedené dílko. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, je to možná nejlepší Matteiův film. Dokonce jsou na něm vidět i nějaké známky profesionality! Třebaže to pořád nestačí na nic víc než průměr, pro znalce autorových (ne)slavnějších filmů to bude možná příjemné překvapení. ()

RetroMan 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý western o pomstě, plný skalpování hlav. Hlavní dvojici, krásné a odvážné Yuri a drsnýmu Mattovi, jsem fandil už od začátku. Po odvážném útěku ze zajetí se Yuri ocitá na farmě u Matta, kterému zabili Indiáni ženu. Nebylo mi jasné, proč jí pomáhá vyléčit zraněné oko, ale Matt má dobré srdce. Společně pak utíkají před svými pronásledovateli. Alespoň teď vím, proč se skalpuje hlava. Je to proto, že Indiáni věří, že ve vlasech je skrytá duše člověka a skalpem Indián odebere duši zabitého člověka. Nevím, co na to Yul Brynner. ()

Chizkiyahu 

všechny recenze uživatele

Tohle natočil Bruno Mattei? Vždyť tam není skoro nic špatně a a má to i vyloženě hezké momenty. Čekal jsem hypershit kde indiáni budou používat lejzry k likvidaci konfederačních kyborgů, jejichž AI se vzbouřila, a místo toho jsem viděl poctivě udělaný western, u kterého jsem se vyloženě nikdy nenudil. Pokud tedy někdo hledá Z-grade movie od Mattei, má u Skalpů smůlu... ale podívat se stejně může, nemyslím že by ho něco zklamalo. ()

Reklama

Reklama