Reklama

Reklama

Vetřelcátor

(festivalový název)
  • Itálie Terminator 2 (více)

Obsahy(1)

Benátky po roce 2000... Dřívější sídlo kultury a cíl turistů se změnilo k nepoznání. Město zahalil oblak toxických zplodin, který hubí vše živé a umírající město se pomalu rozpadá. Celý prostor je vojensky uzavřen a v sektoru operuje pouze tým Dr. Rafaelsona pracující na přísně tajném projektu. Poté, co je zachyceno nouzové volání vědců o pomoc, je do Benátek vyslán záchranný tým složený z elitních vojáků. Proti jejich vůli se členem komanda stává také Fuller (Christopher Ahrens), zaměstnanec korporace Tubular, jež má o výsledky projektu enormní zájem. (J.Connor)

(více)

Recenze (28)

Othello 

všechny recenze uživatele

[vzpomínky na LFŠ] Pátou hvězdu tomu, věřte nevěřte, ubralo akorát to, že se Matteiovi podařilo k natáčení zajistit tu reálnou elektrárnu, takže jednotlivé lokace nevypadají tak kreténsky, jak bych se mohl vzhledem ke zbytku, těšit. Nejlepší sekvence jsou jednoznačně ty, kdykoli se objeví ta umouněná pětadvacítka, která má na sobě culíky a lacláče jako že jí je ve skutečnosti 10. Tak to je pohoda. (tento vtip vám přivezla sezóna jaro/léto 2020) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jako fanouškovská variace na Vetřelce a Terminátora mě to vlastně bavilo, ale těžko to brát jako plnohodnotný film. Je to spíš taková trivia hra, ve které si opravdový znalec zmíněných kousků může testovat své znalosti. Paradoxně to má ale i navzdory svému původu nezpochybnitelné produkční kvality (ani ne tak v rámci monster, ale obecně výpravy) a ve výsledku to byla milá exkurze do doby, kdy se ještě evropští tvůrci neštítili krást nápady Hollywoodu a vydávat je za vlastní. Pro milovníky filmových bizárů téměř zlatá věc. Strašně bych to chtěl vidět v kině. 50 % ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mix Vetřelců a Terminátora v italském podání. Skupina vojáků neustále prochází labyrinty chodeb a snaží se dopadnout neznámé vetřelce. Ti se občas objeví, aby někoho z týmu buď zlikvidovali, nebo odnesli do jakési líhně, kde jsou uvězněni v zámotku a slouží jako potrava pro budoucí bestie. Snímek kopíruje v klíčových momentech Cameronovy Vetřelce, dokonce i scénu, kde je Ripleová s malou Newt uzavřena s monstrem v laboratoři a nemůže se dovolat pomoci. Samotná monstra zdaleka nedosahují strašidelnosti Gigerova Vetřelce, avšak slizem nešetří. Odpovídající hudbu složil známý skladatel Carlo Maria Cordi (v některých scénách zní téměř jako Goldsmith...). Osobně mě mrzí, že jsem se ani na potřetí nedostal k necenzurované verzi. V rámci filmu jsem si tak nemohl vychutnat trikové lahůdky, jakými jsou například krvavé scény rozkladu lidských těl v kokonech či zdařilé masky potrhaných robotů - terminátorů.... dodatek: 29.4.2023 - konečně jsem se dokopal k uncut verzi, kde sice ještě pár obrazů hnusu chybělo, ale jinak mi konečně film dal větší smysl a po letech jsem si ho znovu užil. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Existují tvůrci, kteří sice kopírují nápady jiných, ale dokáží z nich slepit dobrý film. Pak jsou tvůrci, kteří kopírují nápady a spatlají kravinu. A pak je tu Bruno Mattei, což je sorta sama o sobě. Jeho Terminator II je úkaz toho nejhrubšího filmového plagiátorství, jaké má člověk šanci vidět. A to ani tak moc nevykrádá Terminátora, jako spíš Cameronovy Vetřelce - a to tak že scénu po scéně, postavu po postavě a chvílemi dokonce i některé jejich promluvy. Ona vina neleží jen na bedrech Matteie, je nutno neopomenout jeho věrného spolupracovníka Claudia Fragassa, který hned následujícího roku natočil snímek Troll 2, který mnoho lidí považuje za nejhorší film, jaký kdy byl natočen. Vstřícné hodnocení dávám za to, že se u téhle bezskrupulózní hitparády filmové recyklace dá opravdu bavit a že jsem si ji mohl užít na velkém plátně. [Sitges 2019] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nevíte jestli si dát Vetřelce nebo Terminátora? Italové pro Vás mají papundeklový bundle. Příšerné po všech směrech ale trochu si říkám, že Cameron u druhého Termínátora, tu možná trochu opisoval. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Mno, tenhle film je znám spíše pod svým mezinárodním distribučním názvem Shocking dark, ale existují i jeho akas Alienators a Aliens 2, které jsou mnohem trefnější. Mattei a proslulý sračkář Claudio Fragasso (scénář) vykrádali především jinou Cameronovu klasiku a sice Vetřelce (o 2 roky dříve to byl zase PREDÁTOR v další obskurnosti tohoto dua zvané ROBOWAR). Takže tu máme něco jako Ripleyovou, drsné komando vedené obdobou Hickse, honičky s vetřelci v podzemních chodbách, několik scén se skenerem pohybu a přiblužujícími se monstry, malou vystrašenou holku, která se i zde na čas ztratí a je zachráněna až z kokonu alienů. Dostane se i na Vasquezovou, zde ztvárněnou černou perlou italského trashe Gerettou Giancarlo (čelenka, ježek, natře to i chlapům). Tvůrci nezapomněli ani na prvního vetřelce a servírují nám chlápka, z nějž se vyklube zlý android vyslaný zločinnou korporací k naplnění jejich plánů. Právě ten pak drobnými paralelami odkazuje na Terminátora. A jestli toho máte málo, tak jedna z postav se jmenuje Commander Bond. Ač to všechno zní dost zábavně a použití distrubučního názvu Terminator II rok před opravdovou dvojkou považuju za 1 z nejlepších filmových špílců v dějinách, dost jsem se nudil. Jistě, nablblost a levnost jsem očekával, ale mohlo to být nápaditější i ostřejší. ()

Hwaelos odpad!

všechny recenze uživatele

Definice slova "camp". Nebýt uondané poslední třetiny, dám snad plnou palbu, jak královsky jsem se bavil. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dá sa vôbec odpustiť snímku, ktorý opisuje z Cameronových VOTRELCOV celé scény a zábery ( a ešte je to aj líznuté TERMINÁTORom )? Ak to má takú profesionálne béčkovú atmosféru ako SHOCKING DARK, tak je rozhodne čo odpúšťať. Nedá sa mu však odpustiť to, že to ako celok nudí. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Až teraz pri písaní tohto komentára, som zistil, že režisérom filmu je jeden z najväčších napodobovateľov Hollywoodskych hitov, ktorý vedel v niekoľkých minútach znásilniť niektoré Hollywoodske trháky. A tento film je dôkazom mojich slov. Čakal som podľa názvu a aj posteru, že to bude bečkovina na úkor Terminátora, ale dlho sa to tvárilo ako plagiát Aliena a veľmi nepodarený. Necítil som tam atmosféru a tie monštra boli úsmevne a v niektorých scénach to hraničilo už aj s trápnosťou. Po polke filmu sa preklopil konečne k Terminátorovi, ale ani tuto polohu Bruno Mattei nezvládol. V jeho prípade nešlo ani tak o rozpočet, ale o formu a obsah, aké pridával k jednotlivým príbehom. Aj tu boli amatérsky a prehrávajúci herci, totálne blbé a aj mimo dialógy a aj tie temnejšie sceny vedel Bruno Mattei zahltiť nefunkčnosťou a samým klišé. Tento film ma neoslovil, ako skoro všetko, čo som zatial od tohto režiséra videl. Mám ešte čo doháňať v jeho tvorbe, ale tu nevkusnosť si dávkujem radšej postupne a tak zas na nejaký čas mám pokoj z jeho filmami a tento je len za slabučké 2* a aj to dosť nadhodnocujem. ()

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Mattei to prý s natočením Terminátora 2 myslel opravdu vážně, o to vtipnějším dojmem to působilo. Jestli tohle bral někdo vážně, tak to zajisté také o něčem svědčí. K takovýmto brakům je potřeba přistupovat s náležitým rozpoložením. Není nad to jít o půlnoci do kina s podobně naladěnými lidmi a pořádně se posmát :):). Vážně natočená parodie na Vetřelce a Terminátora si ode mě zaslouží 67%. (LFŠ 2021) ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Rád bych jenom věděl kolik lidí tady hodnotilo proslulý trhák s Arnoldem a kolik patřičný film jež je vykrádačkou první třídy....jakýsi Terminátor + Vetřelec po taliánsku. ()

TERRORDROME odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto dokázal naozaj asi len Bruno Mattei. Názov a obal obšľahnuté z jedného filmu a dej odkopírovaný z druhého. Kto sa teší na Termoša dostane gumených votrelcov. Mattei kopíruje dôkladne a neskutočne drzo, niektoré scény sú doslova doslovné. Inak je to len nekonečné potulovanie sa chodbami medzi trubkami a rúrami spoza ktorých tu a tam vyskakujú nejaké tie oplzlé monštrá ktoré sú hrdinami likvidované v neustále sa opakujúcich záberoch. Vrchol kopírovania je potom scéna v ktorej jeden z hrdinov narazí v počítači na zásadné informácie a začne vykrikovať - "vy bastardi, urobili ste to, urobili ste to"! To už človek fakt stráca reč. Ešte treba dodať, že záver je úplne nezmyselný a film je celkovo v každom ohľade strašná sračka a nudná chobotovina. P.S vzhľadom na mätúci názov a obal by aj mňa zaujímalo koľko ľudí čo to hodnotili a dokonca si to pridali medzi oblúbené filmy, sa dalo oblafnúť a myslia si že sa jedná o Arnoldov trhák. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Attenzione e di emergenza v přítmí labyrintu starých kotelen. Ale nessuna preoccupazione, máme tam megaforce s machine gunama! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let nebylo ve videopujčovnách filmů nikdy dost a tak vznikaly jak na běžícím páse. Dnes jsou už vesměs všechny do jednoho zapomenuté, ale občas se stane ten zázrak, že se nějaký někde ještě objeví. Italská a filipínská produkce byla v žánrech akce, sci-fi a hororu hodně plodná a mnohdy došlo i ke spolupráci. A to je příklad tohoto snímku, který má kupodivu mnoho nejrůznějších názvů, z nichž ten český ´Vetřelcátor´ je asi ten nejvěrohodnější, co se týče námětu celého dějství. Film byl všude, jen ne v USA. Prý licenční problémy, ale čert ví, jak to skutečně bylo. Tvůrci si plně vzali na paškál nejen námět, ale i celé dějství ze snímku ´Vetřelci´ (1986). Určité detaily upravili ku prospěchu své vize, čímž hlavně do finále nacpali něco ze snímku ´Terminátor´ (1984). Točilo se někde ve strojovně, či kde, a jedná se o  plně nízkorozpočtový film televizního ražení, u kterého se sice skřípe zuby, ale z oblasti ryze popcornové zábavy to zase není až tak špatné. Právě pro to pobavení se vlivem známé vetřelčí šablony celé dějství po divácké stránce čeká, co z následující scény italští tvůrci provedli. Lecjaké herecké výkony nelze očekávat, ani nějaké nervydrásající scény. Už ten soundtrack naznačuje, že se to vůbec nemá brát vážně. Ano, každého napadne plagiátorství, neb kromě scén jsou převzaty i mnohé dialogy a co se týče jmen postav, no, spíše to sklouzává k nedobrovolné parodii. Onen rapidně nízký rozpočet tak všemu vnucuje naprostý minimalismus, který v tomto smyslu zase určitý filmový potenciál má. Ono v nějakém letním kině, autokině či v televizi kolem půlnoci to k jednoduché zábavě plně postačí. Ve svém smyslu snímek lze brát jako tvůrčí extravaganci daným plagiátorským akceptem šokovat a bavit zároveň. A když se to vezme kolem a kolem, ono to tak vcelku skutečně i funguje. ()

Reklama

Reklama