Reklama

Reklama

Mrtví jako já

(seriál)
  • USA Dead Like Me (více)
USA / Kanada, (2003–2004), 21 h 35 min (Minutáž: 42–74 min)

Tvůrci:

Bryan Fuller

Hrají:

Ellen Muth, Mandy Patinkin, Rebecca Gayheart, Callum Blue, Cynthia Stevenson, Laura Harris, Christine Willes, Britt McKillip, Peter Williams, Jasmine Guy (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Georgina dokončila studium a rodiče na ní naléhají, ať si konečně najde perspektivní zaměstnání. Netuší však, že tím jí vlastně podepíší rozsudek smrti, neboť jejich dcera umírá při svačině poté, co jí zasáhne záchodové prkýnko z vesmírné stanice. Její smrt však není zcela obyčejná, stane se totiž "smrtkou", to znamená, že musí sledovat skony jiných a pak jim pomáhat najít jejich další cestu. Seznamuje se se skupinou podobně vyvolených a hlavěn se svým naprosto sucharským šéfem. Musí dál žít na zemi, ale ve změněné podobě. Vrací se do svého starého zaměstnání, sleduje svou smutně působící rodinu a hlavně se věnuje onomu "vedlejšáku", při němž se hlavně v počátcích nevyvaruje někdy i dosti fatálních chyb... (Sandiego)

(více)

Recenze (203)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli za to může český dabing, nesympatická hlavní hrdinka či příběhová dutost, ale tento seriál mě (cynika, rochnícího si v morbidnostech) navzdory svému námětu a všelicos slibujícímu pilotu nedokázal ani po pěti epizodách dostatečně zaujmout a tedy přimět k dalšímu sledování. 70% Zajímavé komentáře: DaViD´82, mirror ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

S Odpočívej v pokoji to moc společného nemá, jen proto, že je to o smrti, spíš se to trošku blíží k Nezvratnému osudu. Nejhorší je, že seriál se rozjíždí pomalu po dějové stránce, navíc ty zákonitosti umírání jsou občas trošičku směšné (smrtonoši.) Ovšem černý humor nechybí. BYLA JSEM POD STOLEM A KOUŘILA HO TOMU VYSOKÝMU FRAJEROVI, PAK SE NĚKDO NAKLONIL A POŠEPTAL MI DO UCHA: NE, TAMHLE JE CLARK GABLE! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pilot mě nasosal dost, dost, dost. Jenže se potvrdilo to, co jsem čekal v nadcházejících dílech. Hlavní hrdinka je nepříjemná, snaží se být vtipná a hlavně neskutečně nevýrazná, přestože se snaží o opak, no a co je nejhorší. O stereotyp není nouze, takže se každý díl děje to samý obohaceno o pár překvapivých kousků navíc. Každopádně nápad jako takový by zasloužil spíše filmové zpracování, jak podotkla má přítelkyně a můžu jí dát za pravdu, protože zbytek je prostě o ničem. Nápad zajímavý, ale jednotlivý díl ztrácí na kvalitě více a více. (5/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Po sezoně a půl pomalu stereotyp seriálu, který sází pouze na jedinou kvalitní postavu s šíleným zjevem a hláškami, mě unavil na tolik, že pochybuji o jeho dokoukání. Problém není v castingu ani ničem podobném, ale v tématu, které je na půl cesty mezi tím, čím mohlo být a tím, čím je. Velká škoda, ale přesto se najde poměrně dost okamžiků, které diváka potěší a rozesmějí. Na oddech jako zákusek slušné, jinak příliš pomalé a unavující. (Mimochodem, kdo chce mít požitek ze seriálu nesmí se dívat na dabingovanou verzi, která zabíjí všechno dobré a povedené.... a z hlavní postavy se stává jen divná holka) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Posmrtný život je pěkná byrokracie. Když je vám osmnáct let a vedete mizerný život naplněný depresí, tak pro vás může být spadlé záchodové prkénko z MIRu, které vás usmrtí, svým způsobem i vysvobozením. Zvlášť, když zjistíte, že "život" po smrti může být docela velká zábava a zároveň jste sarkastických poznámek plná smrtka bez stálého bydlení a pravidelného platu. Nekonvenční seriál, který spolehlivě zvedne náladu již svou znělkou. I ve svých pouhých dvou sezónách si stihl vybudovat kultovní status a byl zrušen v nejlepším (jestli je to plus či mínus je na vás). Má na své straně spoustu výtečných nápadů, ale je třeba uznat, že se takřka v každé epizodě najde úsek, který by se dal vystřihnout a výslednému tempu by to jen prospělo. Navíc opravdu slibný potenciál není zcela využit. Přesto velmi originální a nesporně i kvalitní seriál. ()

Superpero

všechny recenze uživatele

Začáteční uvedení do světa tohohle seriálu se mi líbilo a věřil jsem, že to zhltnu fakt rychle. Jenže po pár dílech mi přišlo, že ten seriál nemá co říct. Nemá ani chytlavý ústřední příběh, postavy které bych měl rád (až na ústřední hrdinku tak je fakt dobrá), prostě nic. Viděl jsem fakt málo dílů, takže nehodnotim. Asi se to pak zlepší, jenže mě to prostě nesedlo. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery. Mno, Dead Like Me je moc zajímavé dílo. Pilotní díl byl v pravdě strhující, a od začátku do konce přeplněný humorem, nejenom tím černým (když George upadnou desky ve výtahu:oD). Bohužel hned od druhého dílu je tomu jinak. Pořád to je černočerné, milé a úsměvné, ale už to nemá takovou sílu. Odzbrojující vizuální vtípky ustoupily milému konverzačnímu humoru, který mi sice sedí, ale přesto bych dal přednost kombinaci obojího. Každopádně dobrá nálada se mě zhostí hned při úvodních titulcích, které jsou bezkonkurenčně nejvtipnější, co jsem kdy viděl, a hudba v nich je hrozně chytlavá. Hlavní postavy jsou výborné, George samozřejmě jasně vede, tak ironická, pesimistická a deprimovaná, prostě jako já... Veliká škoda rychlého odchodu Betty Rohmer, která byla fakt naprosto parádní, byla ovšem nahrazena postavou velice zajímavou - Daisy Adair, která si mě získávala hodně pomalu, ale zato naprosto. Pak je tu Mason. Mason, Mason, Mason. Asi nejvtipnější ze všech postav, jeho kočkování s všemi ostatními je zkrátka skvělé. Drsná Roxy pak dodává kapku toho racionálna a chladné hlavy, která je v oboru, ve kterém podnikají, zapotřebí. No a pak je tu Rube. Protivnej starej mudrlant, kterýho jsem si nikdy nebyl schopen oblíbit... Stejně jako Joy. Příšerně otravná postava, navíc ztvárněná nehezkou herečkou... Ale to není až tak podstatné. Podstatné je, že Dead Like Me skoro v každém díle pokládá hluboké otázky a silné úvahy o životě, které se obvykle trefí do černého. O to víc pak zamrzí, když pohoří na školáckých chybách (přece vypadají jako fetky, tak jaktože božsky krásná?!), kterých se tu a tam pár najde. Proto "jen" čtyři hvězdičky. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Škoda, že po velmi originálním a vtipném pilotu není Dead Like Me schopno dostát nastolené kvalitě a jaksi upadne do plahočivé rutiny. Seriálem nás provází postava George - bizarní vypravěčka, která je sympatická svým laxním pesimismem a černým humorem. Přes rameno jí kouká Rube - můj favorit, který do seriálu přináší příjemný a uklidňující element "stařecké" moudrosti. Daisy, prakticky jediná postava procházející nějakým vývojem, se z rozpačitého začátku vyprofiluje do vcelku vyspělé ženy, díky čemuž také přispívá k tomu, že seriál zdařile mixuje černý humor s životními ponaučeními. Bohužel Roxy je poměrně nezajímavá a Mason vyloženě otravný... Problém seriálu spočívá v tom, že každý díl přináší více méně to samé, ještě k tomu v ne příliš vzrušujícím tempu. Na fikčním světě není odvedeno tolik práce, kolik by mohlo, např. zapojení gravelingů představuje vyloženě nevkusnou scenáristickou berličku. Epizoda s kuchařem Angusem dokáže jako jediná (!) pěkně zapojit do děje i vedlejší osudy umírajících, proto právě na ni spatřuji, jak trestuhodně nevyužitý potenciál se v Dead Like Me skrývá. Zajímavé je pravidelné náhlížení do života rodiny zesnulé George - osudy pozůstalých jsou vlastně dost smutné, ale přitom tak vůbec nepůsobí - to je vykresleno pěkně. Reggie je moc fajn. 6/10 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Prd ví jako... Hm. Další televizně prostoduchá duchařina pro masy "jako ONI" ;-) . . . V lehce telenovelovém duchu a pro našince bohužel opět s debilně vylepšujícím >uměleckým< šašským dablinkem... :-( . . . Neuvěřitelné, jak český čudlák podělá svým zvukovým přepracováním i takto zábavně o(d)duševnělý popkulturní počin někam směrem k duchu tuzemských serriálových debilit... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se považovat za odborníka na tento seriál, protože jsem viděl jen šest epizod, a je otázkou, kam se hnou nová pokračování, která většinou mívají slabší scénář, ale směsice černého humoru, parodické nadsázky a absurdních příhod party průvodců na posmrtný odpočinek na mě udělala zapůsobila velmi solidně. Celkový dojem: 80%. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Roztahaný příběh mrtvé dívky a jejího života po životě mě zcela oslnil především svou smutně veselou atmosférou. Někdy ty příběhy na pokraji rodinného dramatu byly trochu slabší, to ano, ale když si vezmu, které cílové skupině to bylo určeno, je to velice nadstandardní seriál. Je tu trochu britského humoru, trochu všudypřítomné americké vypatlanosti, trochu staromilského sentimentu, trochu odkazů k životním hodnotám, trochu mysteriózních záhad a trochu skvělé hudby na pozadí. Vlastně, co víc bychom si mohli takhle odpoledne přát. Lepší ovšem je originál a pustit si to navečer, to vám řekne každý, kdo si to takhle zařídil. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Originalita je hlavní přednost tohoto seriálu. Není nijak extra vtipný, ani se o to v podstatě nesnaží. Ale je takový lidský. K smrti lidský. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

S tímto seriálem mám docela velký problém - hlavní hrdinka mi je naprosto strašně nesympatická.. To mě samozřejmě velmi ovlivnilo v hodnocení, pročež dávám jen tři ***, prostě nemam chuť se na ní dívat..to samozřejmě není všechno. Ústřední myšlenka je pěkná; udělat z teenagerky Smrtku, která musí řešit své teenagerské problémy i po smrti - proč ne? Ale neni to prostě dobře pojaté. Nepřipadá mi to moc zábavné, když už se semele nějaká brutální smrt, tak mi to násilí připadá samoúčelné, herecké výkony nic moc a celkově logika jejich posmrtného světa..neexistuje..lístečky kdo kdy umře? coože? jsem velmi subjektivní, ale tenhle seriál mě prostě vůbec nezaujal. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ostatné komentáre sa venujú deju aj kladným stránkam seriálu a tak už nemám skoro o čom písať. No "dead girl" a jej kamaráti mi tak prirástli k srdcu, že chcem nejaké to slovko utrúsiť. Všetkých som si obľúbila, dokonca aj zo začiatku nesympatické postavy som začala chápať a mať rada. Je mi veľmi ľúto, že niečo také skvelé skončilo po dvoch sezónach. Dalo sa toho ešte toľko rozprávať... ale Američania sú asi na umieranie precitlivelí a čierny humor nechápu. Obrovská škoda tejto zostavy. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Naprosto suprový seriál. Poutavý natolik, že každá epizoda uteče jako voda. Hlavně druhá polovina druhé série se neuvěřitelně rozjela. Škoda, že to po druhé sérii utli. Tenhle seriál měl totiž dost co nabídnout i dále. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

They say your life flashes before your eyes the moment before you die. That might be true if you're terminally ill, or your parachute doesn't open, but if death sneaks up on you, the only thing you have time to think is, "Aw, shit!" ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších (pseudo)paranormálních seriálů, které kdy vznikli, hlavně i díky geniální cynické nadsázce a faktu, že děj není pitomý (občas by se dal dokonce nazvat chytrým, pro někoho možná i s přesahem) a humor je občas solidně upozaděn. Navíc je to dost často ten druh vtipu, u kterého se nesmějete, ale jen usmíváte. Všechny SuperPřírodniny, policejní pohádkáři, nebo přemožitelky zkřívaných tváří se mohou jít v porovnání Georgii (a Mandy Patinkinem) klouzat. PS: proč?! Proč je navazují film taková zhovadilost......? ()

Související novinky

Konkurence pro Dextera? Hannibal Lecter!

Konkurence pro Dextera? Hannibal Lecter!

14.09.2011

Slavný filmový kanibal se přesouvá do televize. Francouzské studio Gaumont založilo novou divizi, která bude produkovat televizní seriály. A hned uzavřelo smlouvu s Marthou de Laurentiis. Známý… (více)

Reklama

Reklama