Reklama

Reklama

Fahrenheit 9/11

  • USA Fahrenheit 9/11 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií. Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu. Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (290)

ripo 

všechny recenze uživatele

Typický Mooreovský investigatívny dokument, ktorého cieľom je tentokrát spraviť z Busha totálneho idiota a pokrytca , čo sa mu za môjho súhlasného ´´oléééééé´´ aj podarilo. Z druhej strany - ktorá politická smotánka je čistá ?!? No najčistejšie bola médiami podávaná tá, Made in U.S.A. .... (plnému hodnoteniu by pomohlo skrátenie záveru filmu cca o 10-15 minút) ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Pred Fahrenheitom som mal tu cest vidiet Bowling, takze som vedel, ze Moore je velmi sikovny a velmi neprijemny investigativny novinar. Taktiez som vedel, ze Bush je riadny "ptak"... Po zhliadnuti Fahrenheita sa sa obe tieto moje "vedomosti" niekolkonasobne znasobili. Moorea by som nechcel mat za zadkom, pravdepodobne by zistil aj to, co sam o sebe neviem ;-) Bush je taka uboha a vypatlana figurka az to boli. Samozrejme nejde vinit len jeho samotneho, jasnacka ze ho riadi tlupa dalsich. Zle je, ze taki ludia riadia najsilnejsiu krajinu sveta, este horsie vsak je, ze "ti zli" su vo vladach po celom nasom uzasnom svete. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další triumfální zásah do černého v podání vrchního pana mistra manipulátora, demagoga a levičáka Michaela Moora. Tenhle film jsem viděl před Columbií a je fakt, že když ty dva snímky porovnám, tak ten dříve natočený je určitě objektivnější a je v něm vidět nezaujatost. Zatím co tady je jasný cíl zdiskreditovat osobu prezidenta Bushe, ale já to Moorovi nezazlívám. Osobně příliš nepodporuji Americkou mírovou politiku kdy v zájmu míru nahážou všude bomby. Jo a taky se chlubí tím jaká jsou supervelmoc a přitom 11 září dostali tak na prdel, že se z toho roky nemohli vzpamatovat. hlavně, že si tahle nejsměšnější velmoc furt hraje na světový policajty. No a konečně když se Bush a jeho sebranka řídí heslem, že účel světí prostředky, tak nevím proč by se tímhle heslem nemohl řídit i jeden rebelantský dokumentarista který se snaží upozornit co jsou Bush a spol za pakáž. Takže ať si to každej přebere jak chce. faktem zůstává, že Moore opět podobně jako v Bowling for Columbine dokáže svojí vizi perfektně nastrčit na diváka a přesvědčit ho o své pravdě a v tom je kus umění to se nedá zpochybnit. Takže i v tomto případě jsem mu to sežral i z navijákem a opět mě naplno trefil na komoru.100% ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem očekával to, co by měl každý, kdo o Moorovi něco ví, očekávat - subjektivní a zábavný dokument. Jenže Moore došel někam na půl cesty, občas je neskutečně zábavný, ale nemá to moc společného s "dějem" filmu, nebo se plácá v USA možná ožehavých tématech, které ale našinci moc neřeknou (plačící matka před Bílým domem). Například nechápu, proč u lidí, se kterými Moore během filmu hovoří dole není titulek s tím, kdo jsou! Další jeho oblíbená finesa: ma dva fakty, A a B. Nejprve zcela věrohodně popíše A a pak řekně - a z toho vyplývá B.. Ačkoliv téměř postrádáte souvislost tak mu přece musíte věřit, někdo s tak ošklivým xichtem by vám přece nelhal! Nebo třeba když říká, že z 500 kongresmanů má v Iráka jen jediný syna. Co tím neříká? No přeci, že to je syn republikána (domněnka, nepodařilo se mi vygooglovat-domněnka byla mylná, viz diskuze a Pohrobkův příspěvek), jelikož kdyby o byl synek demokrata, rozhodně by to neopomněl zdůraznit.edit-opomnel, moje chyba. Ale o tomhle přesně můj komentář být neměl. Tenhle film prostě není dobrý kvůli pár vlekoucím se scénám o hovnech. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

O Bushovi jsem byl přesvědčenej, že je primitiv. Tento film mu v mnohém v mých očích přidává. Teď už vypadá na IQ vyšší než 90. Legrační je, že amíci nemohli u Clintona překousnout, že lhal ohledně takových prkotin, jako je sex s tupou sekretářkou, ale Bushovi jeho výmysly o zbraních hromadného ničení, které zapříčinili válku ve volbách prošli. Neberu argument že je film subjektivní, druhou stranu mince totiž nabízí jakýkoliv proslov Bushe. Onou druhou stranou je brutální manipulace veřejností obsažená téměř v každé větě jeho proslovů. Bush je asi víc herec než politik. I kdyby byl film tolik agitativní, jak se píše, alespoň má za cíl humánní věc a to není tak špatné. Bushovi kampaně vymývají mozky mnohem víc a nejhorší na tom je, že lživě a úspěšně. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Michael Moore chtěl ukázat, že George W. Bush je nejhorší prezident na světě, a to se mu daří velmi dobře. Ale činí tak způsobem ne zrovna "férovým". Takže pokud si myslíte, že Bush je manipulátor a demagog, to samé musíte říct i o Mooreovi; oba dva si upravují a zveřejňují fakta jen tak, jak se jim hodí. Ale ačkoliv je Fahrenheit 9/11 demagogické a manipulativní, je to rovněž docela zábavné. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument se mi zatraceně líbil (i když jsem po jeho zhlédnutí k Bushovi svůj názor nezměnil, stále mi nevadí), neboť se mi líbí ty scény z 11.9. a scény reakcí jak Bushe, tak jeho zastupitelů. Když pak ale přijde na řadu válka v Iráku, trochu jsem se nudil. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Michael Moore nechtěl, aby do čela jeho země byl opět zvolen zabržděný, avšak ve vládnutí vychytralý, George W. Bush a proto sestavil výběr z toho nejvtipnějšího, co kdy George udělal a vypustil z dutiny ústní. Natočil stejně demagogický snímek jako státní propaganda a rovněž nedal těm, ze kterých udělal kašpárky, možnost k vyjádření. Pravda je jako vždy někde na půli cesty, ale mně je to celkem jedno, protože jsem se při zesměšňování Bushova aparátu a ukázkách americké "demokracie" dobře bavil. ()

Stegr

všechny recenze uživatele

Zlaté maliny 2004 - 4x - Nejhorší herec HR (George W. Bush), Nejhorší herečka VR (Britney Spears), Nejhorší herec VR (Donald Rumsfeld), Nejhorší herecký pár... ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Je to zábavné, je to vtipné, nenudí to.... Lže to, se skutečností to nakládá, jak se zrovna hodí a ideologickou nalejvárnu to vydává za dokument.... Co je to? (Aneb pokud má být Michael Moore novým typem investigativního novináře, pak se věru bojím o osud naší planety). Porotci v Cannes se tentokrát řídili svými politickými preferencemi; vytvořili tak nebezpečný precedens a poškodili pověst festivalu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tvářit se, že Moore je jediný dokumentarista, z jehož filmů je jednoznačně znát postoj autora, by bylo důkazem neznalosti, hlouposti, nebo potřeby lhát. Moore to dělá okatě, nehraje si na jediného nositele pravdy, jen ukazuje tu svoji pravdu, která je většinou diametrálně odlišná od té oficiální. Po zhlédnutí protibushovského dokumentu mne přepadl smutek, že nemáme svého Moora, který by stejným způsobem zmapoval dobu panování Babiše. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Prechádzam si teraz niektoré staršie Mooreove knihy (je to ako čítať staré noviny) a zhruba tretinu knihy Fahrenheit 9/11 tvorí filmový scenár, tak som si to po rokoch kukol znovu (prvýkrát od doby vzniku). A jasné, Bowling for Columbine je kvalitatívne úplne inde. Moore je zvláštny manipulátor. Jeho útoky na city a demagógia sú dobre viditeľné a ľahko identifikovateľné. Priemerne inteligentný človek by nemal mať problém si ich uvedomovať. Občas ide dokonca konšpi ligu. Čo ale nič nemení na fakte, že má v základných východiskách takmer vždy pravdu, a ako (neviem, ktoré slovo použiť správne, obe uňho platia len čiastočne) investigatívec, alebo whistleblower, je užitočný. Hodne. Je to silné kafe. “Zábavnosťou” prvá, vojnová polka filmu > druhá, rodinná. Hodnotenie 3 a pol.  Ps: Z jeho tématicky spriaznených anti-bushovských kníh, ale odporúčam siahnuť po inej, táto je skôr bonusom k filmu. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Je navýsost potřebné oponovat všeobecně uznávaným dogmatům o správnosti kroků americké zahraniční politky, humánnosti války v Iráku a sobecké sebestřednosti George W. Bushe a jeho týmu, ale proboha ne takhle... Moore v tomto dokumentu využívá propagandy, která s v ničem nezadá s tou, kterou tak tvrdě kritizuje. I ty nejvíce šokující materiály ztrácejí svou účinnost, pokud nejsou podrobeny konfrontaci, pokud není dán prostor druhé straně. Nenávist k jedné osobě nemůže být hnací silou téměř dvouhodinového filmu. Mooreovi nelze upřít dobrý čmuchací instinkt, cit pro detail a schopnost budovat emociálně nabité scény, to vše ovšem nedokáže zakrýt základní morální nedostatky jeho filmu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Moore sa výrazne zlepšil v réžii od Rogera, má to väčší spád a gradovanie. Samozrejme ho oveľa menej vidíme, čo je iba dobre:), politici ho už poznajú, tak občas s ním prehodia pár viet (prečo nie, veď budú na plátne). Čo sa týka manipulácie, ak je len polovica pravda, tak god bless america.....Politici manipulujú omnoho zákernejšie a týka sa to bytostne nás všetkých. Prečo je potom viac odsudzovaný filmár za pár metrov filmového kotúču? ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Nechápu zdejší zdemagogované uživatele, kteří zde píší plky o jednostranném zaměření na chudáka Bushe a že tento dokument na bázi vašich stupidních a nelogických názorů poskvrňuje bývalého amerického prezidenta. Jste všichni naivní, že nevidíte tu hrozbu ze strany USA? Ovládá vás a chováte se všichni jako dojné krávy a ovce. Tohle je teprve (novodobá) demagogie, která je ještě "horší", než jakou prováděl Hitler. Ten nastolil pevná pravidla a vše probíhalo podle plánu, ale bylo to holt moc na oko, a proto se Američani, kteří se značně inspirovali Hitlerem zjevně rozhodli ovládnout zemi "vlídným slovem", což je mnohem krutější, ale ze strany USA, daleko rafinovanější tah pro ovládnutí celé země! Však si vemte: Tajné služby USA (byť možná za spolupráci Al-Kajdy...kdo ví?) naplánovali 11. září (už to je nehorázný hyenismus), a ejhle, máme tu záminku pro válku, pro obchod se zbraněmi a samozřejmě také pro ropu! USA tedy bezdůvodně zaútočila na civilisty v Iráku, čímž logicky rozpoutali nenávist těchto arabských zemí proti USA. Začali se čím dál víc sjednocovat a najednou tu máme džihádisty, kteří díky slavné Americe nyní hrozí celému světu, včetně nás! Z Turecka a z ostatních arabášských zemí teď najednou proudí do Evropy miliony pouštních opic a pos*aná EU samozřejmě nestíhá a máme tu náběh na rozpad Evropy, respektive tak nám to zmanipulovaná média říkají a to je přesně ta demagogie USA. Aniž bysme si to uvědomili, tak USA nás ovládá a bohužel postavit se této zkorumpované zemi, respektive jejím tajným službám je holá sebevražda. Naposledy se o to pokusil Kennedy a jak chudák skončil. Ostatní prezidenti, i včetně Bushe jsou a bohužel i budou jenom loutky systému! ___ Nejvíc mě dožrala náborová scéna (v tomto dokumentu), kdy se nějací námořnický hajzlové formou demagogujících otázek a pobídek snažili (ve stylu českcýh Šmejdů z předváděcích akcích) zlanařit mladé kluky z nižších vrstev do armády. To byl vrchol lidské nedůstojnosti a lhostejnosti! Michael Moore nato v závěru krásně odpověděl, když se ptal smetánky, zda-li také pošlou své děti do Iráku! Pane Moore, máte můj neskonalý obdiv! "19. března 2003 zahájil George Bush a armáda USA invazi do suverénního státu Irák. Do státu, který nikdy nezaútočil na USA. Který nikdy nevyhrožoval, že na USA zaútočí. Který nezavraždil ani jednoho amerického občana." ; "Co to na vás ta žena křičela?" "Že mám obviňovat Al-Kajdu! Ale Al-Kajda nerozhodla o tom, že můj syn má jít do Iráku! FUCK YOU USA, FUCK YOU! ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Bowling for Columbine byl tedy lepší. Hlavně tedy méně zaujatější. Tohle je až moc okatě antibushovské - Moore nám nedává fakta k posouzení - vnucuje nám je. A to je u dokumentu špatně. Přesto dávám vysoké hodnocení, protože já Bushe prostě nerad. :P ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

S Michaelem Moorem mám (kromě postavy) společného to, že nemám rád George W. Bushe, takže po této stránce mě to zklamat nemohlo. Taky musím říct, že první část filmu (před válkou v Iráku) je mnohem, mnohem lepší než ta druhá, kterou tvoří jen slzení prostříhávané s vojáky. Ale ta první část... mmm, nemám rád Bushe, nemám rád Bushe a tohle je další voda na můj mlýn... Ale Bowling zůstal nepřekonán. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ani ta extra porce demagogie mi nevadila tolik, jako fakt, že ve druhé polovině se toho moc nedělo. O co jde ve válce v Iráku je podle mne jasné už od začátku a u filmu jsem se začal nudit. To ty zfalšované prezidentské volby, nestandardní saudsko-americké vztahy či podivuhodný průběh schvalování zákonů Kongresem byly natočeny daleko zajímavěji. Američané ale prokázali, že za svým prezidentem stojí a zvolili ho znovu. Divná země. Není nakonec Britney Spears i jejich intelektuálním idolem? ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Ajaj, už to nějak není ono. Bowling byl prostě..jinačí. Takový obyčejný, odchozený s ruční kamerou a pln dialogů. Fahrenheit je pořád velmi zajímavý dokument, ale působí jen jako dobře sestřihané zprávy. Na objektivitu nebo neobjektivitu kašlu. Všichni dopředu věděli, že tenhle film bude jen obrovská kritika Bushe. Moore řeší problémy, do kterých jednoduše nevidím a tak se rád na jeho názor podívám. Což ale neznamená, že ho po shlédnutí budu sdílet. Že nám dokument ukazuje jen jednu stranu mince je mi taky celkem jedno. Je to prostě protiváha a protiváha tu být musí. Něco do sebe to rozhodně má, jen mě to tentokrát neoslovilo, přesto se na další Mooroviny těším. Divíte se, že získal Fahrenheit Zlatou palmu? Bože, vždyť jsou to francouzi. Mimochodem muziku si pan režisér opravdu vybírat umí ()

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Demagog Moore?

Demagog Moore?

22.12.2006

Kontroverzní Michael Moore se včera zúčastnil soudného řízení, na které ho dostala žaloba seržanta Petera Damona, člena Massachusettské národní gardy a vojenského veterána, který v Iráku přišel o obě… (více)

Reklama

Reklama