Reklama

Reklama

Plavat proti proudu

Trailer

Obsahy(1)

Pravdivý příběh obyčejného chlapce z problémové rodiny, který v sobě našel sílu stát se šampiónem. Přísný Harold Fingleton (Geoffrey Rush) žije se svou ženou Dorou (Judy Davis) v Queenslandu a má pět dětí. Když si všimne, že dva synové, Tony (Jesse Spencer) a John (Tim Draxl), neobyčejně rychle plavou, začne je trénovat. Je nesmlouvavý, křičí na ně a zatím netuší, že z tolik odlišného Tonyho jednou vyroste sportovec, na kterého bude celá Austrálie pyšná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Možná to bylo mou náladou, možná časem v který jsem na tento snímek sledoval nebo jinou událostí. Avšak vím, že mě nijak nenadchl tento lehce se dlouho vlekoucí film o bratřích, plavcích a bojovnících. Velmi dobrý Geoffrey Rush v roli jejich otce, který způsobí nenávist mezi oběma. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Dojemný film, kterému nechybí mimořádně vypjaté dramatické scény a který ve vás vyvolá silné emoce, aniž by však nějak tlačil na pilu nebo působil slzopudně. Ostatní ve svých komentářích zmiňují podobnost se "Září" spojenou navíc se jménem vynikajícího Geoffreyho Rushe. Mně se však po shlédnutí filmu vybavil ještě "Billy Elliott", ve kterém je možná trochu podobný přístup otce k synovi, zdánlivému slabochovi. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nekompromisný tyranský otec, športový talent, zlé sociálne zázemie a snaha niečo dokázať. Mám rád drámy postavené na týchto pilieroch. Emotívna stránka tu postupne naberá na sile hneď v dvoch rovinách. V prvom rade je to vývoj vzťahu medzi oboma bratmi, v ktorom hrá kľúčovú úlohu ich otec a jeho zhubný vplyv. G. Rush sa v tomto smere prekonal, miestami som ho mal chuť kopnúť niekam do gulí. Potom je tu silný sociálny podtón celkového neutešeného rodinného zázemia budúceho plaveckého talentu a pekná myšlienka, že svoj osud máme vo vlastných rukách, pričom keď je túžba a dostatok trpezlivosti opustiť takýto hrozný svet sociálneho marazmu, tak je možné aby sa človek prekonal a tým prekvapil aj sám seba. Naozaj perfektný film, ktorý stojí za pozretie. 85/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mladý plavecký šampion a proti němu autoritativní táta, který ho za nic nemá, i přes jeho velké sportovní úspěchy. Film natočený podle skutečných událostí a pro mě jedno z příjemných překvapení australské kinematografie. Geoffrey Rush je jako přísný otec, který si jako z prvních všimne v bazénu, jak jeho syn neobyčejně rychle plave, ale kdo ví proč, v oblibě ho zrovna nemá, naprosto brilantní. Jeho druhý syn je mu bližší, ale ten takový talent nemá, a tak nezbývá, než je trénovat oba a pokusit se najít si cestu i ke svému neoblíbenému synovi. Je to však mnohem těžší, než vyhrát prestižní plaveckou soutěž. Režisér Russell Mulcahy je známý svojí nevyrovnanou filmografií, ale tady se vybičoval k velmi obdivuhodnému režijnímu výkonu se skvělou hereckou podporou dvojice Rush/Spencer. Tolik jsem si přál, aby skromný mladík byl v očích svého táty uznávaný za svoje vítězství, ale toho se nikdy nedočkal. Celá Austrálie na něj byla hrdá, ale jeho táta jím pohrdal. Citlivě natočeno, perfektně zahráno a u mě zabodovalo na 100% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Plavat proti proudu? Na to je zapotřebí dobře umět plavat, i když záleží proti jak silnému proudu se plave. Tenhle film je propletencem vztahů, rodiny, která je uváděná jako problematická, tak takových je spousta, takže je vlastně normální... A norma je velice široký pojem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, kde som teda neočakával nič a bola z toho vynikajúca dráma. Kto vie, ako by to bolo bez skutočne fantastického výkonu Geoffreyho Rusha. Ten sa pre úlohu polotyrana a alkoholika snáď aj narodil. Dej má spád, je zaujímavým aj tým, že ide o skutočnú udalosť, navyše zo sveta športu, kde o zápolenie a víťazstvá či prehry nie je núdza. Rodinná stránka, ktorá je tu ale nosnou, je zdramatizovaná na vysokej úrovni. Je až na nepochopenie, ako môže mať jeden otec tak rozdielny prístup k svojim deťom. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

S údivem otevřenými ústy jsem zíral na tuto neuvěřitelnou autobiografii (autor scénáře a knižní předlohy je hlavní postava) plaveckého šampiona, kterého jeho otec (bezchybný G. Rush) celý život nenáviděl a všemožně ponižoval, ačkoli on jediný z jeho mnoha dětí něco opravdu dokázal a splnil tak otci jeho sny. Zatímco syn se snaží otci zavděčit, otec se mu snaží všemožně ublížit až proti němu poštve i jeho oblíbeného bratra. Film je také zajímavý moderní kamerou podobnou filmovým přenosům a rozdělním záběrů do několika oken. Rozhodně si to nenechte ujít, je to opravdu neuvěřitelný a skvěle natočený příběh. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený příběh, natočen podle skutečné události, k němuž dokonce skutečný hlavní hrdina napsal scénář. Film na první pohled vypadá jako obyčejná autobiografie, ale nenechte se zmást, je mnohem víc. Je točen velmi lidsky, což aby dnes pohledal. Snímek má úchvatné herecké výkony v čele s Geofrey Rushem a hlavně jeho postava přinutí diváka přemýšlet. Určitě jeden z nejlepších Australských filmů co jsou k vidění. ()

themic 

všechny recenze uživatele

Při tomto filmu jsem měl někdy i na krajíčku, ale snesl jsem to! Prostě dojemný film, který je ze sportovního prostředí o dvou chlapcích! ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Despotický a zatvrzelý otec, alkoholik a tyran. To vše byl Harold Fingleton. Otec, který nedokázal přijmout fakt, že jeho syn, má talent větší, než jeho bratr, kterého Harold protěžoval. Možná byl tento moment, právě tím hnacím motorem, který hnal Tonyho k ještě tvrdšímu tréninku, nejprve ve snaze přesvědčit otce o svém talentu, najít si cestu k jeho otcovské lásce, později už to byl jen vzdor a snaha ujistit, že se v něm otec celý život pletl. Kdyby tento hnací motor Tony neměl, tak by možná nikdy svých úspěchů nedosáhl. A možná, kdyby nezvolil Harvard, tak měla dnes Austrálie dvě olympijské legendy, mimo té současné v podobě Michaela Phelpse. Viděno jako 15 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Už je to tu zase. Pustím si televizi, abych si oddychl, nabral energii k večerní onanii a vyprázdnil si mozek a namísto očekáváného kulturního vyprazdňování padnu do pasti těm emočním trýznitelům. A z jejich pasti se jen tak nevyklouzává, vždyť to znáte. Chvíli se koukáte na ten nádherný, srdceryvný příběh, dojímáte se, tečou Vám slzy - a už v tom lítáte. Teď aby jste dvě hodiny doufali, že nepříjde někdo domu, čož by následně zpochybnilo Vaše ctěné mužství. Krásné příběhy, navíc ze života a skvěle zahrané, to jsou mocné zbraně. A v poslední době na mě útočí až podezřele často. Ale co, jen ať útočí... ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Trošku slabé a 79% mi príde ako dosť nadnesené. Je pekné, že je to na motív skutočnej udalosti, ale tentokrát to nestačilo. Herci boli dobrý, ale samotný príbeh nebol až tak atraktívny. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Je to velmi dobré drama, s kvalitními výkony a příběhem. Velmi dobré drama, které však u člověka, co se nezajímá o tento sport, zapadne mezi mnohá stejně kvalitní dramata a za chvíli bude zapomenuto. To z toho dělá ideální látku na sobotní večer. ()

emo 

všechny recenze uživatele

Skvelá autobiografická dráma ktorej jednoznačne kraľujú Rush a Davisová! Tomuto hovorím "skutočný príbeh"! ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Sportovní film je dost zjednodušující nálepka, ono jde spíš o mimořádně silné drama ze života, s dojemným příběhem o snech a ambicích jedné rodiny. Příběh, co rozdal každému ze čtyř hlavních postav trumfové eso. Nikdo nedokázal svým výkonem zastínit druhého, tak je tenhle příběh dobrý. Geoffrey Rush jako drsný a násilnický alkoholik, Judy Davis jako trpící manželka a jejich plavečtí šampioni Jesse Spencer a Tim Draxl. Oba chtěli být blíž otcovu srdci, ale byla to těžší cesta než k olympijskému zlatu. ()

Toto 

všechny recenze uživatele

Len tak pre zaujímavosť, keď ukázali prvý krát australskú plaveckú legendu Dawn Fraser ako doplávala a vyliezla z vody, za jej blokom stála ako trénerka skutočná Dawn Fraser. Prereslávila sa tým, že získala kopec olympijských medailí, ale aj tým že šlohla olympijskú zástavu, za čo bola vylúčená z reprezentácie. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Sociální drama kombinované s plaveckými kariérami dvou bratrů se může opřít o silné herecké výkony. G. Rush opět exceluje, hraje takového zlého zapšklého hajzla. 80%. ()

b.tabor 

všechny recenze uživatele

Pěkný...Mám ráda filmy, kde je vidět nějaký cíl, i když není zrovna lehký se k němu dohrabat. Trochu slabší odvar Štěstí na dosah, ale přesto dobrý. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Autobiograficky film, se sportovni tematikou opirajici se o herecke vykony rodicu Fingleton, je bohuzel pojat bez prociteni, tudiz na mne nezapusobil ani mne neoslovil, jak by asi mel. Nevim cim to je, ale pribeh otcem odstrkovaneho a opomijeneho syna, ktery to dotahne ze vsech deti nejdale, jak v plavani tak i v soukromem zivote, mi prisel jako otrepane tema a navic v tomto pripade jako nevysvetleny tvurci zamer. MHO 65% ()

Reklama

Reklama