Reklama

Reklama

Mal de ojo

  • angličtina Evil Eye
Trailer

Obsahy(1)

Nala (Paola Miguel), třináctiletá dívka z města, odjíždí se svou rodinou k babičce na venkov, aby se pokusila najít lék na záhadnou nemoc své malé sestry. Brzy však zjistí, že babička není úplně taková, jak se zdá. (JasonCZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Flopik 

všechny recenze uživatele

Horor so starou čarodejnicou vždy rád privítam. Príbeh nič nové, rodinka, 2 dcéry pričom jedna je chorá  a tak idú za babičkou na dedinu lebo mamina pozná nejaké tie čáry máry. Každému je jasné, že babička nebude úplne v pohode a ona je ešte k tomu aj čarodejnica, ktorá sa hrá na upíra a vyzlieka sa z kože ako had. Efekty celkom ušli, nejaká lakačka sa podarila a atmosféru to má tiež dobrú. Je to dlhšie akoby sa patrilo a finále je také nijaké. Postavy sú tiež dosť divné od začiatku, ale tak to je asi na Mexiko normálne. Kto nevidel veľa hororov môže si prihodiť hviezdu, pre mňa skôr priemer ale rozhodne ten lepší. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Mytologická mexická legenda o čarodějnici, která se krmí na dětech! Leden nám přinesl zatím 2 slušné hororové žánrovky. Tím prvním je překvápko Slasher Sick a druhým překvapkem je tahle mexická strašidelná báchorka, kde se jen opět potvrdila má slabost pro čarodějnice a creepy babky. Isaac Ezban už natočil slušný mindfuck Smyčka, takže není úplný nováček a po technické stránce je Mal de Ojo velmi kvalitní, což je vždy pro mne jeden ze základních pilířů, protože podfinancované horory mě zkrátka už neberou. Příběh pojednává o dvou sestrách, které jedou navštívit svou babičku, rodiče se zatím snaží najít lék pro sestru nejmladší a tak stráví s babkou krušné chvíle, protože je nejen protivná, mrzutá, přísná a nepříjemná, ale je také čarodějnicí. Film má sice pomalejší tempo, ale výrazně nenudí, je tu pár lekaček ( sice nic infarktového, ale jsou tu), nejvíce zaujme atmosféra a samotná babka, která je zkrátka creepy ( svlečená z kůže vypadá výborně, tam se maskéři vyřádili) a působivá je i historka chůvy k dětem, která je příjemně děsivá. Za mne dobrý, tenhle mexický Folk fairytale můžu. Mohlo to být sice intenzivnější a brutálnější, ale čarodějky mám radši než duchy a démony, takže jsem spokojen. 7/10. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mal de ojo je skôr desivé fantasy, než horor. Historky o čarodejniciach majú skvelú atmosféru, no dejová línia zo súčasnosti je miestami dosť nevýrazná. Mladá Paola Miguel zahrala Nalu brániacu svoju malú sestričku super a s desivou babičkou Ofeliou Medinou mala viacero napínavých scén. Film však ako celok nefungoval, chaoticky skákal od reality cez sny až po mytologické príbehy z minulosti, a tak mu viac ako 3 hviezdy nedám. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První moje reakce byla ohrnutý nos a otrávený úšklebek: "Zase nějaký kvazihorror s dětmi, tyhle otřepané šablony už mě fakt nebaví...". Ale Mal de ojo se přece jenom těmhle otřepaným šablonám trochu vymyká. Třeba tím, že je to film mexický a z mexického prostředí, což už je samo o sobě zajímavé. Že jeho atmosféra má překvapivě blíž k opravdovému horroru, než k obvyklému hollywoodskému pseudohorroru s dětičkami. Že babizně v roli babičky tu její čarodějnici spíš věříte, než nevěříte. Zkrátka příběh je slušný, atmoška je solidně temná, a tak jedinou vážnější výtku bych měl k hercům, respektive herečkám. Jakousi vulgární šlápotu coby matku bych ještě překousl, navíc to byla pěkná baba, ale holka v roli starší dcery Naly hereckého talentu opravdu příliš nepobrala, pokud tedy za herecký talent nepovažujete ječení, řvaní, teatrální zadýchávání se a koulení očima. Provizorně zaokrouhluju nahoru a jsem zvědavý na další rejžovy starší filmy, které mi dosud unikaly, vypadají lákavě. ()

Accuphose 

všechny recenze uživatele

Nebo-li šito horkou jehlou... Španělé (tak pardon Mexiko) mají super nápady, jen  málokdy se z toho vytáhne super film. Dětem který nespí, okusuje škrabinoha v noci nohy. Ale vážně, jedno překvapení menší tam je, nicméně scénář se dá celkem dobře odhadnout a lekačky jsou oznámený s velkým předstihem (abysme se nebáli). Výprava je chudá vcelku, i v rámci hororu. Zápletka naopak nakombinovaná až příliš... (za to by se nestyděla ani Vicky Pollardová). Jedna až dvě. Nakonec se přikláním k tý jedný.... což je u mě v rámci žánru hodně. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu zmiňovaný duch Baka je znám v haitském kultu vúdú. Je to zlovolný šotek či skřítek zvaný též „rudý noční lidožrout“. Bakové jsou děsiví a krutí duchové, na Haiti se jich obávají nejen lidé, ale dokonce i některá loa (božstva). K zamezení negativního působení Baky se používá určitý druh ochranného znaku (veve). Etymologicky je jméno Baka odvozené ze slova Mbaka, což je název etnické skupiny žijící v pralesích Konga. Jsou to lidé malé postavy, proto Haiťané tomuto duchovi někdy říkají „ti Baka“, tj. malý Baka. (Adramelech)

Reklama

Reklama