Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudní lékař David Krane byl nedávno zproštěn obžaloby z vraždy vlastní ženy, ovšem jen proto, že došlo k nesprávnému důkaznímu řízení. Je posedlý snahou a najít skutečného vraha své milované manželky a očistit své jméno před dcerami, které soud svěřil do péče jeho švagrové. Na místě další brutální vraždy nalezne srolovanou krabičku od sirek, stejnou jako se našla v jeho domě. Detektiv Don Bresler však nechce, aby se David do vyšetřování míchal. Další den se David seznámí s neuroložkou Marthou Briggsovou, která provádí úspěšné pokusy s přenosem paměti pomocí mozkomíšní tekutiny. David o její práci zajímá a v jej laboratoři se stane svědkem úspěšného pokusu s krysami. Chce, aby lékařka udělal pokus na něm, ona však odmítne. David v policejní pitevně potají sebere vzorek mozkomíšní tekutiny své ženy, vloupe se do Marthiny laboratoře a ukradne tu chemikálii potřebnou k přenosu. Bez ohledu na riziko infarktu, které je vedlejším účinkem látky, si látky aplikuje a vzápětí prožije poslední okamžiky své ženy. Vrah ji však napadl zezadu a David proto nezahlédne jeho tvář. Druhý den proto v práci ukradne mozkomíšní tekutinu studentky, kterou zabil stejný pachatel. V jejích vzpomínkách vidí tvář vraha, mladého narkomana, kterého je později schopen kolegům přesně popsat a dokonce sám nakreslit jeho portrét, a to díky tomu, že dívka byla malířkou a on kromě jejích vzpomínek získal i její pocity, prožitky a částečně i schopnosti. Martha Davida marně žádá, aby jí vrátil ukradenou látku a přestal s nebezpečnými experimenty. Na základě Davidova popisu je vrah odhalen, při zatýkání však klade odpor a když vezme jako rukojmí dítě, detektiv Dresler ho zastřelí. Zoufalý David tak přijde o možnost vraha usvědčit a očistit své jméno. Odebere mozkomíšní tekutinu zabitému vrahovi a bez vědomí Marthy si látku vpraví do žil. V jeho vzpomínkách však odhalí, že všechno bylo trochu jinak na vraždě jeho ženy se podílel ještě někdo. Navíc s pomocí Marthy zjistí, že jeho žena měla milence. David se vydá po nových stopách, jeho zdravotní stav se však neustále zhoršuje. Přesto je odhodlán, bez ohledu na následky v pátrání pokračovat a odhalit skutečného vraha i za cenu vlastního života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

tron 

všechny recenze uživatele

Dodnes si pamätám, ako šlo V labyrinte smrti v r. 1996 do našich kín. Stretlo sa s absolútnym nezáujmom a s výsmešnými recenziami typu „nepoznám nikoho, kto má rád Raya Liottu“. Ani v amerických kinách to nebol žiadny zázrak a to napriek tomu, že tu Rayovi šťavnato nahráva početná banda talentovaných a charizmatických tvárí ako Peter Coyote (E.T. – Mimozemšťan), Christopher McDonald (Fakulta), vtedajší sexsymbol Linda Fiorentino (Jade), Kim Coates (Posledný skaut, Anjel smrti) alebo David Paymer (Káčer Howard, Quiz Show). Navyše, režíroval to vôbec nie márny John Dahl (noirovka s Nicolasom Cageom Red Rock West) podľa scenára vcelku sviežeho Jeffa Jura (Hriešny tanec, Cudzinec v dome s Garym Buseym, Explózia s Brosnanom). O produkciu sa nepostaral nikto menší, než legendárny dinosaurus Dino De Laurentiis (s manželkou Marthou) a celé to stálo okolo 20 miliónov, čo nebolo veľa, ale na polovicu 90. rokov (a na komorný triler) ani málo. Výsledok som nabral odvahu pozrieť si až po 25 (!) rokoch. Ešte i dnes, v roku 2021, to tu má iba 15 komentov. Síce nemôžem povedať, že by to bol úžasný film. To ozaj nie je. Ale posmešky a prehnane prísne kritiky si predsa len až tak nezaslúži. Je pravda, že v príbehu sa dá orientovať ťažšie, ale keď nebudete pri jeho sledovaní spať, tak zistíte, že na scenári nie je nič vyložene nepochopiteľné. Je to priamočiary (mysteriózny?) triler, ktorý sám sebe situáciu čiastočne komplikuje zaujímavým, ale uznávam, že pre niektoré okruhy divákov predsa len náročným nápadom s „cítením cudzej bolesti“. Napriek tomu to fakt nie je zlé. Cítiť z toho ponurú deväťdesiatkovú atmosféru a kasting je fajn. Vrátane Raya Liottu, ktorý je tu úplne v pohode. Hoci sa tomu dnes ťažko verí, boli doby, keď bol považovaný za solídnu hollywoodsku hviezdičku, minimálne vďaka Scorseseho Mafiánom. V danom období sa mu podarilo primotať sa k sérii zaujímavých projektov ako Krajina policajtov so Slyom alebo Turbulencia, čo bol síce prepadák, ale dodnes sa mi na tú ponurú lietadlovú vianočnú atmosféru nepodarilo zabudnúť. Nevraviac o tom, že neskôr mal Ray parádne úlohy v Identite, Hannibalovi a najmä Narkotikách. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejspíš původní a originální nápad. O jeho přijatelnosti a stravitelnosti však už lze pochybovat. Scénář ještě snese svoji béčkovou kategorii, ale jeho režijní ztvárnění je úplně nemožné. Film si díky němu ne a neudržet jednotné tempo a alespoň trochu zaujmout. Ray Liotta svoji roli zvládá na a možná i poněkud nad svou obvyklou úroveň. Trochu potěšit může ještě tak ne úplně klišovitý závěr. ()

Reklama

hladass 

všechny recenze uživatele

Béčko jako stehno se zajímavým nápadem, ale scénáristicky a režijně naprosto nezvládnuté... A přitom základní myšlenka není vůbec špatná, jen by to chtělo trochu originality a fantazie místo kupy klišoidnách scén a mohl vzniknout parádní film, jakéhokoliv žánru... Herci hrají na své poměry docela dobře a film táhnou, ale co z toho, když velké množství zbytečně natahovaných a stupidních scén tenhle kus naprosto pohřbívají... Za mě těžce promarněný potenciál... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Originální námět plně opodstatňuje přívlastek sci-fi, ale vypadá to, že scénárista nevěděl co s ním. Zbyla pouze hromada známých klišé. Kdyby to natočil schopnější režisér (a radši s někým jiným v hlavní roli), mohla tahle slátanina vypadat i zajímavě. Takhle jsem váhal, jestli dvě hvězdičky nejsou zbytečně moc. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z pohľadov na naozaj svižnú, námety mixujúcu a komfortne vyzerajúcu produkciu thrillerového žánru rokov 90. V tej dekáde sa naozaj rojili nápady a záležalo už len na tom, ako to tvorcovia spracujú. Tento, pomaly až vedecko-fantasický zárez, ide svojou remeselne akurátnou cestou a nesnaží sa o žiadne väčšie ambície. Občas to stačilo. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama