Reklama

Reklama

Okno naproti

  • Itálie La finestra di fronte (více)
Trailer

Obsahy(1)

Giovanna, která se cítí stále velmi mladá, je devět let vdaná za svého věrného a oddaného manžela Davida. Dělí svůj čas mezi prací v drůbežárně, starostí o dvě děti a pečením zákusků pro místní café. Všechno se začíná měnit ve chvíli, kdy David přivádí domů kultivovaného postaršího gentlemana, jenž utrpěl ztrátu paměti. Režisér Ferzan Ozpetek (u nás byl uveden jeho film Falešné vztahy) natočil citlivé drama o vývoji vztahu dvou zcela odlišných lidí. Tento film byl uveden na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a sklidil nadšený ohlas u poroty, kritiky i diváků - o tom svědčí hlavní cena a zároveň druhé místo v divácké soutěži, cena ex equo za ženský herecký výkon pro Giovannu Mezzogiorno, a cena za režii pro Ferzana Ozpeteka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

honajz 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to ve Varech, a i když téma slibovalo zajímavou podívanou, v hlavě mi utkvěly především jen záběry ulic a města, ale nějaké to vnitřní lidské drama ne. Vlastně se v podstatě ani nic neděje, vzájemné ovlivňování a vazby jsou načrtnuty povrchně, takže o to povrchněji pak člověk vnímá i konec filmu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dobre zahrané, pekná kamera, ale príbeh a myšlienka moc nezarezonujú. Po zaujímavom načrtnutí prvých nôt som očakával dramatickejší dejový oblúk. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Giovanně vstoupí do zaběhaného ospalého života ztracený stařec a i když se jí představa postarat se o něj napřed vůbec nelíbí, postupně mu pomůže nejen najít paměť, ale zároveň najde i něco sama sobě. A já jsem "našla" křehký lidský film. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Po zralé úvaze jdu na tři hvězdičky. Přeci jenom ten scénář není tak šikovně napsaný, aby z toho nebylo jen takové polovičaté a místy hodně zjednodušené drámo. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Po úvodním velmi hezkém rozjezdu film ztratí na tempu a příběh se rozplizne do poněkud nezáživného vyústění, což je velká škoda, protože mohl být opravdu dobrý. Giovanna není moc dobře vykreslena, aby ji člověk pochopil a vlastně jsem z ní celou dobu měla dojem, že je dost zlá a sobecká, zatímco její muž byl vyloženě sympaťák a hodný člověk a nepochopila jsem, proč by ho člověk chtěl opustit. Starý pán se ztracenou pamětí byl zpočátku skvělou a zajímavou dějovou linkou, ale postupně se ta zajímavost začala vytrácet a zbyl jen celkem příjemný pocit ze vzájemného obohacení dvou nešťastných lidkých bytostí. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

g.e.n.i.á.l.n.e. toľko významových rovín a príbehov, osudov a tém a navyše formálne pomerne zložito vystavané - ten film sa javí jednoduchším, ako v skutočnosti je, pretože má tak enormnú hĺbku, že sa človeku pri spätnom uvedomovaní si toho, čo v ňom videl a prežil, až zatočí hlava. Ozpetek je macher ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní Okna naproti som nevedel, či pozerám festivalový film, televízny film, alebo nejakú taliansku naleštenú komerciu. Je to nakoniec niečo medzi. Mierny problém som mal ale hneď s hlavnou postavou, ktorá donesie domov neznámeho cudzinca s amnéziou napriek tomu, že má manžela a deti. Flirtuje so susedom, pričom vôbec nerieši morálnu dilemu svojej neskoršej nevery. Slúži to ale posolstvu a hlavnej myšlienke filmu, takže je to v poriadku. Keďže máme pamäť, nikdy nebudeme sami. Je to síce otázne, ale pre istotu si odnesiem túto myšlienku do života. Videl som omnoho zaujímavejšie festivalové filmy, preto som prekvapený, že zrovna tento, iba mierne nadpriemerný, sa dostal do širokej distribúcie a získal ohlas. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Celkom dobre rozohratá drámička na príbehu strateného starčeka s Alzheimerom kdesi v polovici nevedno prečo uberie paru a zmení sa na prachobyčajný romantický príbeh nenaplnenej susedskej lásky. Škoda, mohlo to byť aj za viac. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je tu krásná hudba a velmi dobré herecké obsazení se skvělou Giovannou Mezzogiorno v čele, ale scénář na mě nepůsobil moc přesvědčivým dojmem. Už samotná výchozí situace mi připadala jako z jiné planety a podobně mimoňský dojem jsem měl ještě párkrát. Nevím, proč na to přispívali ještě Britové a Portugalci. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje dvě dějové úrovně, z nichž ta, která se zabývala osudem starého pána byla dostatečně záhadná, ale ta, v níž si hrdinka řeší své vlastní problémy mě moc nebavila... Film mě rozhodně spíš zklamal, protože jsem o něm slyšel mnoho dobrého. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Příjemný film s krásnou hudbou a okouzlující Giovannou Mezzogiorno na který jsem narazil úplně náhodou v televizi. Mělo to sice nějaké slabší chvilky ale příběh je docela zajímavý a hlavně je to dobře zahráno. Ceny z Karlových Varů naprosto oprávněné. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

A zase ta hudba, má věčná vášeň, bože v tomhle filmu je tak kouzelná, dokážu sedět i půl hodiny u hlavní nabídky a jen tak sledovat střídající se záběry na hlavní aktéry tohoto filmu a přitom pořád dokola prožívat ten hlavní hudební motiv La finestra di fronte, m.j. se mi už navždy do srdce zapsala píseň Historia De Un Amor, kterou zpívá Guadalupe Pineda. Už nikdy nezapomenu na slovo "lontano", které pronesla Giovanna, a i s ní pak zasněně její nový přítel, který vstoupil do jejího života a probudil v ní sílu svá přání uskutečnit, a ne o nich jenom snít. Také nikdy nezapomenu na scénu s žádostí o tanec, na zhášení cigarety pod vodovodním kohoutkem a na scénu překvapivého poznání, že občas, i když si to třeba myslíme, opravdu nejsme jen sami na lásku. V tomto filmu je možné shlédnout netradiční srovnání dvou ne nepodobných lidských osudů a jejich touhu po šťastném životě se svým milovaným protějškem. Řečeno slovy postaršího gentlemana: "Musí být hezké vidět růst lásku, která začala jako vzplanutí. Pomáhat jí měnit se, chránit jí před během času." Doporučuji nezdráhat se shlédnout film v původním znění, protože s dabingem si to ani nedovedu představit. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Docela mě to chytlo, přestože to má své slabší chvilky. Ke konci jsem se bál, že to skončí podle hollywoodských not, ale evropská kinematogrefie ještě umí být svá :-) 70 % ()

swed 

všechny recenze uživatele

Spousta emocí a naléhavosti. Bohužel to vše je propleteno množstvím klišé, které jsou jak v mnoha scénách tak i v dialozích. Především díky sympatické hlavní hrdince a částečné originalitě se tento film nakonec dokáže vymezit vůči klasickým limonádám Made in Hollywood. 7/10 ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem nepochopila -nedalo mi to žádný smysl . Dvě linie a nikde nic ..... Tohle je asi pro náročnějšího diváka :) ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Bylo to teda jen taktak, že to nesklouzlo na úroveň italských rádoby dramatických seriálů. Chvílemi to už už vypadalo na to, že by se z toho přeci jen mohlo vyloupnout něco kvalitnějšího, ale nakonec je to je průměrný film. ()

Reklama

Reklama