Reklama

Reklama

Spider-Man 2

Trailer
USA, 2004, 127 min (Special Edition: 135 min)

Režie:

Sam Raimi

Předloha:

Stan Lee (komiks), Steve Ditko (komiks)

Scénář:

Alvin Sargent

Kamera:

Bill Pope

Hudba:

Danny Elfman

Hrají:

Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Donna Murphy, Daniel Gillies, Dylan Baker, Bill Nunn, Willem Dafoe (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tobey Maguire je tu opět coby Spider-Man, který jako jediný může zachránit New York. Skvělý fyzik, dr. Otto Octavius (Alfred molina), se nešťastnou náhodou promění v zuřivé, osmiramenné monstrum, Doc Ocka. Superinteligentní robot s chapadly na jeho zádech ovládá jeho mysl a nic nemůže zastavit práci na silném elektrickém zdroji. Město volá svého hrdinu na pomoc, ale Spidey nikde není! Být dál Spider-Manem je pro Petera Parkera (Tobey Maguire) téměř nemožné a on se musí rozhodnout, jestli opustí studium a lásku svého života, MJ (Kirsten Dunst). Jenže když Doc Ock unese MJ, aby se dostal ke Spider-Manovi, Peter Parker nemá jinou možnost. Vrací se zpátky do akce plné dobrodružství a vzrušení, jaké ještě sám nezažil. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (764)

MasterD 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se podíval nedávno, a zhýčkaný současnými Marvelovkami jsem od něj očekával něco trošku jiného. Pak jsem si vzpomněl na první film z roku 2002 a došlo mi, že na něj Spiderman 2 vlastně docela příjemně navazuje. Pokud jste fanda superhrdinů, film si určitě užijete, a to třeba i díky J.K. Simmonsi, který pokračuje v roli šéfa novin, pro kterého Peter Parker pracuje. Vedle hlavní dějové linky, ve které jde o život, dodal filmu tolik potřebného humoru. 72% ()

snebka 

všechny recenze uživatele

Lepší po technické stránce, lehce horší v tom ostatním. Ale proti následujícím "kvalitkám" od Marvelu je to ještě naprosto skvělá zábava. 80/100 **** ()

wege 

všechny recenze uživatele

Strašně se to ve mě tluče, na jednu stranu je to naprosto dokonalý film, na tu druhou mi snad nejvíce z komiksovek (a že jsem jich v poslední době viděl fakt hodně) připomněl, proč jsem ten žánr neměl rád a roky (ne-li desetiletí) jsem se mu vyhýbal. Strašně mě totiž sral (a to už v prvním dílu, ale tam to tak nebilo do očí) ten záporák. Já chápu, že to je komiks, ale byl naprosto nereálný. Zlatí protivníci z nových marvelovek. Dále nechápu to neustále křičení, zejména ženských postav, je to něco šíleného a k zbláznění. K té dokonalosti, nikde není lépe poddán morální rozpor kladného hrdiny a jeho vyrovnávaní se ze svým údělem. Kam se hrabou nálady Starka, kam se hrabe sžívání se s novou dobou u kapitána Rogerse, Peter Parker trpěl ze všech nejvíce. Nedivím se mu, kvůli Jane, teda Kirsten bych trpěl taky.  Neskutečné jsou v tom filmu z jiného pohledu dvě scény, výtah a vlak. Obě ukazují o Raimi něco jiného, umění udělat si legraci a dokonalé pochopení světa superhrdinovských komiksů. ()

lookin328 

všechny recenze uživatele

Legendární klasika, stále asi nejlepší Spider-Man film. Choreografie soubojů parádní, CGI triky v rámci doby na špičkové úrovni. A také Oto Oliheň, stále jeden z nejlepších záporáků co se týče komiksových filmů. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Asi o chlup lepší než 1.Záporák je fajn, ale asi mohli vybrat hezčího a charismatičtějšího herce. Kdyby zůstalo u nešťastné lásky, byl by to plus. Proč přišel Petr o své schopnosti? Dunst není zrovna krasavice, ale s Tobeym jim to pasuje. ()

Lembi 

všechny recenze uživatele

Asi me ostatni ukamenujou, ale muj nazor je ten, ze je to 100 minut hrozny nudy, kdy se rozebira vztah mezi P.P. a M.J. a zbytek je aspon trochu akce, ale jinak pro me velky zklamani. ()

snake 

všechny recenze uživatele

Velice svižný film, který je předurčen být velikým hitem. Poprvé jsem ze Spider-Mana 2 byl unešen.Podruhé také, ale na třetí shlédnutí jsem si teprve začal všímat pár nepřehlédných věcí. První věc, která mě není příliš sympatická je značká dávka klišé, kíčovitosti a patosu v rozhovorech Petera Parkera a Mary Jane. Je potřeba si uvědomit, že film je komiks, ale jak je možné, že ani v kresleném seriálu nejsou dialogi tak tragicky ubrečené. Už aspoň vím, proč se mně při dialozích tolik cukaly koutky do úsměvu. Protože to je doopravdy směšné. Další věc je, že Dr. Octopus, i přes značnou dávku hereckého umu Alfreda Moliny, není dostatečně záporný, veskrze je i docela sympatický.Opravdu, Willem Dafoe byl doopravdy pravý záporák, Alfréd Molina je skvělý herec, ale ne dostatečně záporný. A třetí věc, která mě moc nenadchla: Bohůžel, je k smutku, když vedlejší postavy zcela přehrávají hlavní hrdiny.Možná to je tím, že scénář mnohem lépe vykresluje vedlejší postavy. Tak a teď pár kladných věcí. AŤ si říká kdo chce co chce, triky a všechna akce je naprosto dokonalá. Je pravda, že je okatě počítačová, ale Spider-Manovi to dává jakési kouzlo.A komu triky vadili u jedničky, zde si na ně rozhodně taky nezvykne. Moc se mi líbí velice vtipné scénky s šéfredaktorem Jamesonem, který je mnohem vtipnější než v prvním díle. Takže podtrženo, sečteno: Čistě průměrná komiksová adaptace, která se mi sice velice líbila, a na kterou se kouknu kdykoliv rád, ale kvalitami nedosahuje ničeho jiného než průměru. ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Téměř totéž jako u prvního díliu, jen se změnil záporák, tentokrát ztvárněn Alfredem Molinem, nedá se říct zda byl leší než Defoe nebo horší, zkrátka byl jinej, děj se trochu zkomplikoval opět milostnou linií a ztrátou spidermanových schopností, což bylo i vtipné, vtipných momentů je zde mnohem více než v předešlém díle, ale to hlavní co je zde lepší je akce, které je více a je mnohem zajímavější a propracovanější téměř dechberoucí, Sam Raimi prostě umí. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Nevyhnu se porovnání s jedničkou. Technicky lepší, mnohem lepší a zajímavější záporák, a kupodivu místy i povedené humorné odlehčení. Takže o hvězdu víc. ()

ab.dul 

všechny recenze uživatele

Dvojka samozřejmě nezklamala, i když jsem měl menší obavy, že se jedničce nemůže vyrovnat. Ukázalo se, že jde na vysoké úrovni vytvořit další, ve své podstatě originální pokračování, která má divákovi co nabídnout. ()

sovereign 

všechny recenze uživatele

Komixove filmy zo zasady neodsudzujem (naopak, taky Batman je moja srdcovka), ale toto mi prislo velmi prazdne, nudne a urobene iba pre oko... slabe *** ()

HarlanWade 

všechny recenze uživatele

Dvojka je oproti prvnímu dílu daleko dospělejší. Raimi si zkrátka uvědomil, že náročnější diváky nenakrmí jenom pohodovou rodinnou podívanou, ale že to chce prostě trošku přidat. Nemám zkrátka slov, protože jsem ani trochu nevěřil, že dneska ještě dokáže vzniknout dvojka, která umocní kvality svého předchůdce na druhou (možná na třetí), jeho chyby do puntíku vyplní a všechno podá s tak neuvěřitelnou nadneseností, že už se nedá mluvit jenom o nejlepším zfilmovaném komiksu všech dob, ale troufám si tvrdit, že vůbec o jednom z nejlepších dobrodružáků vůbec. Desítky desítek naprosto geniálních vtípků, které s obrovským přehledem diktují tempo celého blockbusteru a ženou diváka od jedné bombě ke druhé bez jediného výraznějšího výdechu. Daleko lepší akce plná nejen dokonalých efektů a závěrečných lekaček obracející celý souboj naruby, ale i dokonalé hudby, která mi u jiných filmů tak strašně chybí. Asi úplně nejlepší ale na filmu je, jak se i přes to všechno nezaměřil na efekty, nýbrž na to nejdůležitější - na samotný příběh. Snad nikdy se mi nestalo, abych trable hlavního hrdiny cítil na vlastní kůži, prožíval s ním to neuvěřitelné dilema mezi dvěma rozhodnutími (z nichž ho obě přivedou do nevyhnutelných potíží), které ho celou tu dobu pronásledovalo a emocionálně prožíval každý záchvěv znejištění. Tobeyho díky tomuhle naprosto žeru, záporák byl opět super a po Kirsten Dunst jsem každou vteřinu toužil stejně, jako Peter - škoda, že nedošlo na trochu sexu. Každopádně Spider - Man 2 je vyplnění mých celoživotních fanouškovských snů o bezchybném blockbusteru - tou nejlepší kombinací akce, dobrodružství, hlášek, romantiky, emocí, osudovosti i neuvěřitelného napětí, jaká jen může být. ()

Elegnor 

všechny recenze uživatele

Na začátek nutno podotknout, že spidermana nemám vůbec rád. Ani trochu. Z tý ohromný spousty superhrdinů mi spiderman přijde jako ta největší nicka, i Batman bez superschopností byl vždycky víc zajímavej.. A s takovýhle přístupem jsem přesně k tomuhle marveláckýmu superňoumovi přistupoval. Rozhodně lepší než první díl, šablonovitě docela podobnej, ale akční scény jsou rozhodně promyšlenější a propracovanější. A spiderman už konečně taky dostane pořádnou nakládačku.. XD ()

KaZbunda 

všechny recenze uživatele

Lepší jedničky! Dostal mě odklon od trikové podívané ( nebojte, je tam toho stále dost :) spíše k postavám. Bravo Raimi, i komiks nemusí být klasický 'blockbuster' ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Ano. Tak to je mi líto... Opravdu jsem musel přetáčet... nebo jsem po tom aspoň chvílemi toužil! Možná, to i způsobilo, že DVD bylo zapnuté na český dabing, ale ne. To jsem vskutku nedával... tentokrát mě držela u obrazovky moje někdy chorobná zvědavost a naděje, že se to zvrtne... k lepšímu... Ne vážně se tohle bere vážně? :) Pod vlivem vysokého hodnocení na CSFD jsem chvilku uvažoval, že se na to podívám někdy znovu... ale ne!!! Vážně! :) ()

Tuniak DF 

všechny recenze uživatele

Teenage komiks už stráca komickosť, a je pozerateľný len pre fanúšikov komiksových filmov. Takže pá pá, ja si idem pozriet Pravidlá muštárne. ()

ratpile 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlejší, parodičtější, ne tak kompaktní, ale v emotivních momentech a akci výborně fungující pokračování. Škoda jen dvou oddělených, silných příběhových linií namísto jedné kompaktnější - ta dělící čára mezi vztahem s MJ, hledáním vlastního já a soubojem s Ockem byla přeci jen trochu tlustá. Přesto, dvojka i tak v tempu nijak výrazně nehapruje a pořád je to čirá zábava z Raimiho univerza. p.s. Molina je parádní Doc Ock. ()

PeterFLJilek odpad!

všechny recenze uživatele

Pozrel som si všetky tri filmy za sebou. Hoci nepopieram, že niektoré scény mali vtipné momenty, nemôžem túto časť ohodnotiť ináč. A v porovnaní s ostatnými nevidím žiadny rozdiel. Všade nechutné fragilná Kirsten Dunst kričiaca a visiaca po budovách mesta New York. Rozumiem, že ide o adaptáciu komiksu, ale Samovi Raimimu sa vôbec nepodarila. Na batmanovskú sériu Tima Burtona nemá a keby sa priblížil k Spawnovi, dal by som určite tri hviezdičky. ()

Související novinky

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

08.12.2020

Po dřívějších zprávách, že ve třetím samostatném filmu o Spider-Manovi s tváří Toma Hollanda se má objevit herec Jamie Foxx znovu jako Electro, tedy postava, již ztvárnil už v roce 2014 ve snímku… (více)

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Komiksové novinky

Komiksové novinky

03.02.2007

Restarty se v poslední době těší velké divácké oblibě, je to patrné na úspěšnosti Batmana, který začíná a Casina Royale. Proč nezkusit nový přístup k látce, i když máme za sebou teprve jeden díl? To… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama