Reklama

Reklama

Kouření způsobuje kašel

(festivalový název)
  • Francie Fumer fait tousser (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

O čem ten film asi je? Určitě se v něm objevuje skupina superhrdinů, kteří jako by z oka vypadli Strážcům vesmíru, které jsme jako malí sledovali v televizi. Říkají si Tabáková patrola a nadpřirozené zrůdy z vesmíru zabíjejí nikotinem a oxidem uhelnatým, přestože sami by, jako vzory všech dětí, cigaretu do pusy nevzali. Protože jsou ze zachraňování světa unavení, nařídí jim jejich šéf, věčně slinící krysa Didier, odpočinek uprostřed lesů. První večer u táboráku přináší i vzájemné strašení děsivými historkami. Možná je tedy film o nich? Král nápadů, jež přesahují běžné zkušenosti s realitou, Quentin Dupieux vypráví o tom, jak těžké je být superhrdinou, ugrilovanou barakudou nebo obsluhou drtícího zemědělského stroje. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (21)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2022] Sranda to je za každou cenu. Parodie na veškeré komiksové pološílenství i tak nějak po svém. V něčem svým odsýpáním taková jednohubka. Bohužel já jsem asi nedokázal být nějak naladěný na ten humor, i když mi sedí a byl jsem s ním naprosto v pohodě, ale rozhodně jsem se nelámal jako zbytek publika. I ona koncepce filmu se postupně i trochu rozpadá pod náporem oněch táborových historek, nicméně je to tak bizarní, že tomu to člověk nemůže mít z zlé, protože to je to, co na tom ve výsledku funguje. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Francouzský provokatér Quentin Dupieux se opět hlásí a svým antikuřáckým manifestem (jež je ve skutečnosti parodií na komiksovky) pobavil publikum v Cannes i Karlových Varech. Jeho svižná taškařice představuje Tabákovou patrolu, pětici superhrdinové, kteří své nepřátele porážejí silou nikotinu, metanolu a dalších škodlivin, jejichž spojením dokážou vytvořit rakovinu. I největší klaďasové světa si však občas potřebují odpočinout, a tak jsou svým krysím šéfem posláni na kempovací teambuilding, během něhož si vyprávějí strašidelné historky. Tyhle příběhy samozřejmě nejsou příliš vypointované, ten nejlepší z nich dokonce ani uspokojivě dokončený, ale stejně jako rámující superhrdinská linka patří mezi to nejvtipnější, co lze na festivalu vidět. Zjevná lacinost triků ještě umocňuje sebereflexivitu a parodování principů komiksových filmů - včetně skákání v čase, nelogicky fungujícího světa, nevysvětlených schopností postav a tak dále. Jen škoda, že výsledek není ani frenetickou obskurností, ani promyšlenou satirou, nýbrž se jedná především o Dupieuxův freestyle, z něhož se některé nápady chytnou a jiné ne. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Zábavná jednohubka, s důrazem na tu jednohubku. S krátkou délkou a různými bočními příběhy se hlavní linie ani pořádně nerozjede. 7/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Quentin Dupieux opět promítá na velké plátno gejzír svých bláznivých nápadů ve vtipem nařachané parodii na snímky superhrdinského žánru, jako jsou zejména Želví nindžové, Strážci vesmíru a klidně i marvelovky, DC filmy a podobně - každý si v tom najde, co sám chce. A celé se to ještě k tomu kombinuje se schématem hororových povídkových filmů. Zní to neuvěřitelně? Tak šup do kina - kdo neviděl, neuvěří! [KVIFF 2022] ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Filmy Q.Duplieuxe jsou pro mě mentální útočiště. Bunkr do kterého můžu zalézt když se hysterie světa začne tvářit příliš vážně. Habitat ve kterém umím fungovat. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Film, kterému se na KVIFF přišel zasmát sám předseda české vlády a jeho ochranka, ale hlavně dost dobrá parodie na superhrdinské blockbustery a na seriály našeho mládí (kromě Strážců vesmíru samozřejmě taky Želvy Ninja). A když vás začnou nudit nekonečné dialogy mezi členy Tabákové patroly, dojde na táborákové vyprávění hororových historek, jaké jste ještě neslyšeli. Škoda slabšího závěru. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Čakal som to trošku lepšie vypointované/údernejší záver, no i tak: Najlepší Dupieux since Realité. Plakal som od smiechu. ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2022] Když jsem vycházela z kina, říkala jsem si, že nevím, jestli tomu na ČSFD dát odpad nebo 5 hvězd. Nakonec dávám průměr. Problém totiž je, že mě osobně strašně bavily ty 2 strašidelný příběhy - těm bych rozhodně a bez přemejšlení 5 hvězd dala. Zbytek ale trošku nuda. ()

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Opět fajn absurdní komedie od Dupieuxe, ano dá se říct že to nepřináší nic nového či inovativního podobně jako u jeho posledních dvou filmů, ale i tak spokojenost. Sledujeme tu tým superhrdinů co jsou svým krysím nadřízeným posláni na teambuilding do lesů a do toho si občas vyprávějí hororové historky. Což, ano zní to jako podivná kombinace (což by vás u tohoto tvůrce nemělo překvapovat), ale jako celek to funguje parádně. Po celou kratší stopáž jsem se bavil a i když ano, někdy některé vtípky byli vysušené až na dřeň, tak většina fungovala. Hlavně za to mohli hlavní postavy jejichž interakce bavili a i místy poměrně fajn cartoonové gore či celková parodie na staré superhero seriály alá Power Rangers. Jediná výtka tak spíš putuje do toho že po posledních dvou filmech mi přijde že Dupieux tak nějak zabředl ve stejných vodách a jeho poslední tvorba je poměrně furt to samé, ale zatím mě to pořád baví. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Měl jsem takovou radost, že jsem si tenhle film ve Varech "prosadil", že jsem si to hrozně užíval, chlámal se tý formě a tý agitky jsem se snažil moc nevšímat. #kviff56 (75%) ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Mám rád Dupiexe. Respektive mám rád dva z jeho filmů - Realitu a Fízlové, Hajzlové, které jsem viděl několikrát. Poslední tři jeho filmy jsem bohužel neviděl. Tohle je prostě typická jeho hříčka jen tomu trochu chybí téma a směr. To, že hlavní patrola je "Tabáková" se využije na sotva dva vtipy. A mnohokrát mi to připadalo horší, víc artovější Danger 5. Je to povídkový film a to musíte vědět, než na to jdete. Dvě povídky jsou dobré, jedná velmi krátká, ale prostě nemají co dočinění s hlavním dějem. Líbili se mi koncepty v nich, ale mnohem lépe by fungovali jako 5 minut dlouhý skeč v Monty Python's Flying Circus nebo jiné alternativní skečové šou. Fízlové Hajzlové probírali degeneraci policejních složek, Realita si hrála se samotným konceptem reality, ale tohle mi fakt přijde jen divnost pro divnost. Bez nějakého společného činitele. Povídka se synovcem řešila snahu se vyhnout zodpovědnosti a skončila skvělým "screw the audience" zakončením. Povídka s přilbu zase trefně satirizovala přílišné uzavření se ve vlastní hlavě. Ten moment, kdy do podrobna začnete myslet nad vaším životem. Hlavním problémem je však moc málo vtipů a spousta nikam nevedoucích zápletek. Nejlepší místo však kde film vidět je KVIFF, nedokážu si představit takové salvy smíchu v mainstreamovém multiplexu. ()

Azurose 

všechny recenze uživatele

Jsem velice mile překvapen. Tady jde pouze hodnotit film jako celek, ne jednotlivé dějové linky, protože bez nich by ten film byl celkem nuda. Parodie snad na všechny superhero filmy a hvězdičky s nadpřirozenými schopnostmi. Tohle prostě musíte vidět, protože se budete celých 80 minut smát a koukat s otevřenou pusou. A když si počkáte na potitulkovou scénu, obdržíte třešničku na dortu. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Dupieux je zpatky ve forme a serviruje nam snad jeho nejabsurdnejsi kousek, v kterem improvizacne skace zdanlive bez ladu a skladu ale zaroven dodava kralovskou obskurni zabavu. Nedovedu si predstavit, ze by se to nekomu normalnimu libilo tolik jako me, ale ja si to uzil. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Trochu to vypadá, že tady Quentin Dupieux pouřil pár nápadů, které by mu nestačily na celovečerák. Nicméně super nápadů, zdá se ale, že co se týče ujetosti, překročil tu Rubikon a svět už nebude, co býval :-) ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Guilty pleasure film, must see všech náročných diváků, potěšení milovníků strašidelných příběhů a francouzká odpověď na TMNT v jednom. KVIFF2022 ()

AnanAss 

všechny recenze uživatele

Strážci vesmíru se můžou jít zahrabat – proti bezpráví totiž zasahuje Tabáková patrola, která nejenže likviduje protivníky v gumových želvích oblecích, ale také vás poučí o škodlivosti kouření. V osobní rovině se jim však moc nedaří a vztahy mezi nimi jsou na bodu mrazu, proto jsou posláni do lesa na teambuilding, který má utužit jejich spojitost. Pětice superhrdinů v latexových teplákovkách jsou vážně idioti k pohledání, ať už přechytralý obtloustlý vůdce, nebo černoch s obřím předkusem à la Dvejn Dybly. Mužské oko potěší dámské osazenstvo patroly… ty jsou však trošku jednodušší a navíc doslova šílí po svém šéfovi - plyšovém krysákovi, kterému v každém záběru vytéká z huby zelený sliz. Už do tak krátké stopáže je vměstnáno několik mini povídek, kterými si patrola zpestřuje čekání na další prácičku. Totální úlet, ve kterém se režisérovi nedá upřít originalita (ostatně jako u většiny jeho tvorby) a po celou dobu si dělá to, co chce… chci mít ve filmu mluvící rybu, ledničku se samoobsluhou v podobě prodavačky, zaostalého pásového robota, tak šup tam s tím. A příběh o drtičce dřeva je krásně vyhnán do absurdnosti. „Vážně jsem v pořádku.“ ■ AnanAss‘s Score: 6/10 ■ ()

Reklama

Reklama