Reklama

Reklama

Chlapec z nebe

  • Švédsko Boy from Heaven (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Adamovi, synovi rybáře, je nabídnuto nejvyšší privilegium studovat na univerzitě Al-Azhar v Káhiře, v mocenském centru sunnitského islámu. Krátce po jeho příjezdu do Káhiry náhle umírá nejvyšší náboženský představitel univerzity, Velký imám, a Adam se brzy stává figurkou v nelítostném boji o moc mezi egyptskou náboženskou a politickou elitou. Po analýze egyptské revoluce ve filmu The Nile Hilton Incident z roku 2017 debutoval Tarik Saleh na festivalu v Cannes v soutěži snímkem Chlapec z nebe. Film se inspiroval knihou Umberta Eca „Jméno růže“, ale diváky zavede na univerzitu Al-Azhar v Káhiře, kde smrt Velkého imáma může změnit mocenskou dynamiku země. (Film Europe)

(více)

Recenze (10)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Le Carré v prostředí muslimské univerzity. Přiznám se, že jsem chvílemi prd rozuměl, co se děje a proč mě to má zajímat. Je to vypravěčsky tuhé, charakterově nezáživné a tak nějak na půl plynu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mrazivá filmová dekonstrukce fungování státní bezpečnosti a totalitního státu. Tohle není omezeno jen na Egypt, tohle dobře známe i my tady ve střední a východní Evropě. Tarik Saleh stejně jako ve svém předchozím neméně povedeném Případu Nile Hilton nechává nemuslimského diváka nahlédnout do Egypta, pro nás Evropany stále ještě dost exotického prostředí, ozvláštněného ještě tím kontextem známé náboženské univerzity Al-Azar a volnou inspirací v Ecově legendárním románu Jméno růže. Mimochodem proč takovéhle silné filmy o StB a totalitě netočíme my Češi?! (čest světlé vyjímce Špačkových Pout) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film je síce inšpirovaný knihou Meno ruže, avšak pokiaľ od neho očakávate podobnú atmosféru ako od legendárneho filmu, tak vás zrejme sklame. A napadne vás aj viacero filmov s podobnou zápletkou. Ono ide skôr o detektívku s výrazným presahom do miestnych štruktúr, ktoré by sme mali vďaka nemu lepšie pochopiť, ale asi by sme ich lepšie pochopili, ak by išlo o seriál, kde by sa s problematikou pracovalo hlbšie. Saleh nás zavedie len do zopár interiérov a sem tam aj do exteriéru, čím pôsobí možno trochu televízne a nie príliš výrazne. Faresa Faresa možno ani nespoznáte, okuliare a iný farebný preliv vlasov z neho robí už len samotnú postavu, čo je ale iba dobre. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

[Katechistický červenec] Nápad propašovat Jméno růže do prostředí současné podoby univerzity Al-Azar je vynikající, Fares Fares hrající moje oblíbené klišé stárnoucího, unaveného agenta a soustředění se na živorodé reálie arabského prostředí (jakkoli falešné, protože Tarik Saleh do Egypta nesmí) jsou na tomto snímku ono dobro. Bohužel strádá to ostatní. Protagonista je typická hadrová panenka vláčená dějem, protože prakticky nemá vlastnosti a scénář je vyloženě odškrtávací série situací známých z lepších politických thrillerů. Koprodukce asi celýho světa navíc způsobila, že do filmu kecalo víc lidí než mělo, protože místy je až srandovně popisný a permanentně nám připomíná v různých monolozích co kdo vlastně chce, ačkoli to všichni ve filmu samozřejmě vědí. Proslov generála, vysvětlující v pár větách, jaké jsou motivace státu a jeho vztah k autonomní univerzitě mi pak až připomněl takové ty úvodní monology při načítací obrazovce před každou misí Call of Duty. Ale oceňuji, že postavu záboráckého šejka hrál zhmotněný záporák z Asterixe. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa celkovo tešil, nielen kvôli dejisku príbehu, ale aj kvôli scenáru, ktorý vyzeral podľa popisu výborne. Napokon som si však tento film až tak neužil... Kulisy a scenérie boli síce parádne, rovnako aj tá atmosféra káhirskej univerzity Al-Azhar, ale prevedenie tohto príbehu mi prišlo na môj vkus také ťažkopádne a miestami dokonca nezáživné. Čakal som niečo živeľnejšie a hlavne zrozumiteľnejšie, lebo to bolo aj dosť balastu. Rád by som dal viac, ale je to za mňa len na 2* ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Příběh studenta Adama vtaženého do soukolí státní bezpečnosti, která chce ovlivnit volbu nejvyššího imáma. Jeho osud po úspěšné volbě visí na vlásku...Filmový děj diváka vtáhne a nepustí. ()

AdamXB-1 

všechny recenze uživatele

Politicko-špionážní thriller z orientálního prostředí egyptské univerzity, jaký by sami Egypťani nenatočili. A právě ono netradiční muslimské prostředí je to, co snímek nejvíce táhne. Což se naproti tomu nedá říct o sdělení či samotném vyprávění, které jsem měl trochu problém rozluštit. V mém očekávání byl i nějaký hlubší náboženský přesah (vzhledem k prostředí legendární Al-azhar), ten zprostředkuje snad jen závěrečná, hlavním hrdinou trefně použitá citace, takže důraz je kladen spíše na politickou rovinu. Jde tedy o ne zas tak špatnou, sunnitskou podívanou, s ne hned na první pohled rozpoznatelným odkazem na román Umberta Eca "Jméno růže" , jež prostě jen nesplnila má možná trochu velká očekávání. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Nudný politický thriller na motívy známeho románu, ktorý prináša trošku viac svetla do sveta sunnitskej komunity a toho, ako to tam reálne funguje. Príbehovo je to ale nemastné-neslané a akosi ma to neprikovalo ku stoličke. Očakával som väčší drive a prepojenosť jednotlivých postáv. Niektoré artovo ladené snímky mi proste nedokážu sadnúť. 50 % ()

Související novinky

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (více)

Reklama

Reklama