Reklama

Reklama

R.M.N.

  • Rumunsko R.M.N. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Po odchodu z práce v Německu se několik dní před Vánocemi vrací Matthias do své mnohonárodnostní transylvánské vesnice. Chce se více zapojit do výchovy svého syna Rudiho, který byl příliš dlouho svěřen do péče matky Any, a zbavit chlapce nevyřešených obav, které se ho zmocnily. Stará se o svého otce Ottu a také touží vidět svou bývalou milenku Csillu. Přijetí několika nových dělníků do malé továrny, kterou řídí Csilla, naruší klid komunity a dospělé začnou svírat skryté obavy. Přes tenkou slupku zdánlivého porozumění a klidu vyplouvají na povrch frustrace, konflikty a vášně. (Film Europe)

(více)

Recenze (18)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Zkušený režisér a scenárista Cristian Mungiu servíruje další z morálních dramat v rytmu rumunské nové vlny. Mungiu částečně ustoupil od typických dlouhých záběrů a také se snaží pokrýt více sociálně třaskavých témat. Přestože to není vždy ku prospěchu věci, zajímavou výpověď o evropské společnosti jsme přesto dostali. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Velká škoda roztahané první půlky, až po víc než hodině se to rozjede. Ale stálo to za to, hlavně kvůli skvostné scéně schůze vidláků v kulturáku, natočené na jeden záběr, ve které brojí proti třem pekařům ze Srí Lanky. Prakticky totožná setkání se dějí i u nás - tady máte autentický úryvek ze schůze českých vidláků proti křesťanským uprchlíkům z Iráku. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mzda je minimální. Ale přesčasy platíme dvojnásobně!“ A proto se pracovníkům se Srí Lanky vyplatí pracovat v tom krásném, prosperujícím a cizincům tolik přívětivém kraji…Mungiu je pro mě 1 ze symbolů rumunské nové vlny. Jenže právě předchozími filmy 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny a Zkouška dospělosti si u mě vybudoval možná až příliš velkou reputaci. R.M.N. je znovu sžíravou, kritickou satirou zaměřenou na obraz Rumunska a jeho společnosti (zde konkrétní oblasti a obyvatele doslova projeté sociologickou „magnetickou rezonancí“). Je ale víc nejednoznačný a snaží se otevírat víc témat. To ústřední není zpočátku až tak zřejmé, ale nakonec z toho vykrystalizuje nesmlouvavá obžaloba silně zakořeněného rasismu, vlastně tolik paradoxního (neb, kdo je tu „původní“ a naopak „naplavenina“?). Filmu nechybí solidně vystavěná atmosféra, ale skrz tu mysteriózní složku také velmi nejednoznačný a silně neuspokojivý závěr, který sice má podléhat vlastní interpretaci diváka, ale to ho příliš neomlouvá, proto „jen“ ty slabší 4*. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Hustá nálož z podkarpatské oblasti...také jeden z nejdepresivnějších vánočních filmů. Veškerá marnost snažení a zbytky z pohodové budoucnosti našeho hrdiny, který je bez ohledu na dění kolem stále ten jediný, do jehož mysli a citů má divák možnost zcela nahlédnout, je až geniálně vystiženo v poslední asi půl hodině, počínaje vesnickou schůzí, v níž se jakoby nevědomky, ale díky skvělé režii zcela přesně, misí zloba společnosti (onen celosvětový problém, jenž řeší jedna malá rumunská vesnice) a zoufalá láska jedince. Na jeden záběr zde režisér uchopí vše, což se žel nedá říct o celém pojetí filmu, kterému by určitě neškodilo větší tempo. Každopádně na stopáž a vykreslení všeho, co chtěl Cristian Mungiu nabídnout, má prostě právo a dělá to opravdu dobře, byl jsem přirozeně nadšen...ve filmu se mluví šesti jazyky a skutečně krásné ženy zde na smyčcové nástroje rázně a okouzlujícím způsobem hrají nádherné melodie... [Filmový klub Citadela] ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mungiu opäť vyhrocuje situáciu a podáva si miestnych vidlákov tak, že mňa skoro chytali infarktové stavy! (Najviac ma vytáčal ten mladý pičus s bielym golierom, ktorý sedel úplne pred kamerou, ked boli v kulturáku ku koncu filmu, a v jednom kuse pritakával, alebo krútil hlavou a furt sa otáčal v smere toho, kto práve rečnil!) Od piatich hviezd ma delí tajuplný, mysteriozny záver, po ktorom som si najskôr myslel, že mi niečo uniklo. Avšak po prečítaní tunajších komentov zisťujem, že nie som sám. 85% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Transylvánský Lovec medvědů v hlavní roli s rumunským De Nirem, ve kterém vietnamské trauma, které rozloží celou ustálenou komunitu městečka, nahrazují tři bezkonfliktní srílandští námezdníci. Počáteční vykreslení zdánlivě idylické vesnice, složené se zástupců hned několika etnických menšin, je dost vzdálené obvyklému snímání Rumunska jako bezútěšného dismalandu, kde je již vše ztraceno. Jen občas znervózní ty zmínky o tom, že "Cikánů se nám již podařilo zbavit". V průběhu filmu, zatímco ústřední hrdina učí traumatizovaného syna jak udělat lesní past a nad ohništěm vyčistit znečištěnou vodu, ve vsi se nad hodovními stoly vytváří podloží pro takový ten malý roztomilý lidový pogrom, tradici spojující evropské národy víc než Eurovize. Těch postav, toho děje, těch motivů - strašně mě bavilo se na to dívat a odhalovat účel každé scény (největší satisfakci mi pak nabízel závěr, který mi už úplně sebral otěže kontroly), ale Mungiu není Haneke a není schopný tý rafinovanosti náznaků a neřečeného, takže se všechny obsažené problémy strašně nahlas a vulgárně artikulují, aby bylo všechno dostatečně zřetelně řečeno a nedošlo k omylu, o čem se tu vypráví. Bez téhle berličky by to bylo absolutní. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Sociální sonda do maloměsta kdesi v Sedmihradsku. Civilní, mrazivá, frustrující. Nesestříhaná scéna z kulturáku, kde se místní xenofobové a dezoláti předhánějí v tom, kdo je větší píčus, tomu s přehledem vládne. Podobnost s aktuální roadshow Víta Rakušana po sociálně odloučených krajských lokalitách je čistě náhodná. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Tak vrcholem je ta slušná konverzačka místních v kulturáku, motorka na sněhu se zasněženou krajinou a měsíční opuštěná krajina, která zdatně navozovala beznaděj a pocit opouštění. Jinak se musím přiznat, že těm linkám něco schází, a to jsem se fakt snažila. Ale možná mi mezi těmi více než deseti linkami něco uniklo. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Sociální dramata z východu jsou vždycky dobrý a z Transylvánie, kde kromě Drákuly žije už jen pár vesničanů, jsou vůbec nejlepší. Rumunština jim tam samozřejmě nevadí, mad'arština taky ne, němčina se tam ještě přežije, ale jak místní uslyší tamilštinu, stávají se z nich fanatici. Hezkej morální kompas nám naservíroval ten Cristian Mungiu. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný, svou výpovědí drásavý obraz muže v multietnickém rumunském prostředí. S nejasným koncem. ()

AdamXB-1 

všechny recenze uživatele

Etické drama z transylvánské vesnice, kde Mungiu bohužel zaostává za svým debutem, který jsem měl tu možnost vidět a s kterým se mi nabízí srovnání. Snaha vypořádat se s větším množství palčivých sociálních témat celý snímek trochu zbytečně natahuje a divák si musí na nějakou tu lepší filmařinu počkat až do poslední půlhodinky. Závěr je ovšem vystavěný skvěle, ledasco zachrání a divák alespoň nemusí mít strach, že bude ochuzen o kvalitní společenskou sondu. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Multikultúrna dráma, ktorá naplno a realisticky ukazuje podnety a rozmýšľanie obyčajných ľudí z vidieka a ich homofóbne predstavy kreujúce politikmi, ktorých počúvajú. Film tak aktuálny, ako je to len možné, a určite sa netýkajúci len transylvánskeho regiónu. Mungiu túto tému správne uchopil a dokázal verným spôsobom a uveriteľnými dialógmi nastoliť tú správnu atmosféru. Za to určite štyri hviezdy, aj keď nemám rád podobné príliš alternatívne konce. 70 % ()

jarmil8 

všechny recenze uživatele

Zprvu působí film jako vztahové drama se sociálním podtextem. Z jistého zmatku, o čem film vlastně je, děj nakonec začne s příjezdem cizinců gradovat do monumentální jednozáběrové mrazivé scény, kde se vyprofilují silně povědomé společenské problémy, které hýbou současnou Evropou. Není to s takovým nadhledem a vtipem jako ve Smolném pichu a scéna je rázně ukončena jiným činem a další události posouvají film k podobenství. ()

MathLover 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Zpočátku mi to hodně připomínalo slovenské Budiž světlo, méně už potom Pamfír (i když podle mě je R.M.N nesrovnatelně lepší než ukrajinský snímek). Kritická magnetická rezonance (nejen) rumunské společnosti (podobně jako Radu v barbarech) bez problému udrží divákovu pozornost...90%    Jediné, co mě mrzí je, že jsem občas (možná i zbytečně) zapochybovala o ději (vrcholná "diskuse" v kulturáku bez překřikování...?, bezproblémové stopování z Německa do Rumunska v zimě jen ve svetru...?, pracovníci ze Srí Lanky, kterým se vyplatí pracovat za minimální mzdu někde v podkarpatské dědině...?), ale v zásadě to asi není až tak nereálné...   Spoiler - od začátku bylo jasné, že se s "chlapcovou vidinou" (oběšencem) ještě potkáme. Takže když se ztratil jeden z trojice cizinců, měla jsem strach, že půjde o něho...A tak vlastně po určité "úlevě" (že šlo "jen" o nemocného staříka), mi ovšem Mungiu naservíroval podivně tajuplný závěr, ze kterého jsem ještě teď zmatená. Vůbec si nejsem jistá, co se to tam dělo. Co v posledních minutách hlavního hrdinu vedlo k tak vyhrocenému chování (jestli jen smutek a žárlivost? slyšela jsem i názor, že ho Csilla udala jako jednoho z těch tří útočníků...ale to už mi připadá překombinované...). Závěr bych asi potřebovala vidět znovu, ale i tak nejspíš zůstane záhadou.... ()

vecnevysmata 

všechny recenze uživatele

Naprosto nádherná kamera a dialogy jako ze života. Rozhodně v něčem film výborně zachycující naši současnou východoevropskou společnost a její postoj k Západu a jeho hodnotám, nicméně vadily mi nesouvisející/nedovysvětlené dějové linie a podivný závěr. Možná mi jen chyběl kontext nebo jsem měla špatné titulky. Viděla bych to na tři a půl hvězdy. ()

Související novinky

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

03.10.2022

Už tuto středu začíná Be2Can v 34 kinech po celém Česku! Zahajovacím filmem bude stejně jako v letošním Cannes zombie komedie Poslední střih od Michela Hazanaviciuse. 9. ročník přehlídky… (více)

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (více)

Reklama

Reklama