Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinkou příběhu, který vychází ze skutečné události - střelby do skupiny dělnických dětí 20. dubna 1930 v Radotíně - je třináctiletá Boženka. Její matka se živí jako pradlena a Boženka a její dva mladší sourozenci nemají na růžích ustláno. Častěji než do školy se dívenka vypravuje spolu se strýcem Toníkem do pražských ulic, aby tu na dvorcích doprovázela zpěvem jeho harmonikářskou produkci a vydělala nějakou tu korunu navíc, přestože se oba vystavují riziku častých útěků před policajty. Při svých toulkách objeví děvčátko jednoho dne klubovnu rudých průkopníků, a když se seznámí s jedním z nich - Josefem, začne mezi ně chodit. K svému překvapení se tu sejde se svým učitelem, který ji pozve, aby zpívala se sborem dělníků. V Boženčině životě nastává obrat: nejenže chodí teď mezi své kamarády do kubovny a do sboru, ale navíc se jí ujme kabaretní zpěvačka Lída Marková, která nezapomněla na své podobně krušné začátky a kterou zaujme Boženčino zjevné hudební nadání. V době, kdy se zdá, že možná zlomí matčin odpor a podaří se jí prosadit, aby se Boženka učila zpívat u skutečného učitele hudby, chystá se dívenka se svými kamarády na výlet do Radotína. Přestože než k výletu dojde, kdosi zapálí klubovnu a nadto je ve škole vydán zákaz, aby se výlet konal, děti se nevzdají. Nechtějí přece nic jiného, než se zasmat, pobavit se, zazpívat si a na chvilku zapomenout na bídu a zimu. Ale příchod četníků výlet tragicky ukončí... (Film a doba)

(více)

Recenze (15)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Oceňuji to zpracování Prahy třicátých let. Více než kvílející Boženka mi však učarovala Hana Maciuchová. Vždycky jsem tvrdil, že ona i pan Adamíra byly takovým naším jediným vzorem elegantního gentelmanského páru. Paní Maciuchové to ve filmu skvěle seklo i líbily se mi i ty její swingové kabaretní písničky! Ona je prostě typ do té doby! Spíše než nad nešťastnými rudokožci, kterým zapálili schůzovnu jsem se rozplýval nad opršelou a olezlou Prahou. Prahou plnou dvorků, ohrad, nádvoříček, náměstíček... Nechci nijak schazovat hlad a chudobu některých (a že jich bylo!) za krize i před ní. Muselo to být šílené. A pokud musela máma sama živit tři děti a sebe, nebylo to určitě jednoduché. Ale pokud četnictvo i ředitel školy zakáže nějakou demonstraci a někdo tam pak děcka sváží nákládními auty... (a co to bylo jiného když děcka třímala rudé prápory a měla přišpendlené rudé hvězdy na košilích?) nelze se divit, že pak dojde k průseru. Ne tohle nebylo o hraní si dětí, to byla provokace a odpovědnost za ní měl ten kdo tohle celé organizoval. Tři koruny do klobouku. * * * ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh se smutným koncem. V tomto rodinném filmu se sešlo hodně pozdějších dětských hvězd, jedna z nejlepších rolí Pavlíny Mourkové. ()

zette 

všechny recenze uživatele

20. dubna 1930 v Radotine skutecne ke stretu cetniku s mladezi doslo. Jak to ve skutecnosti bylo vi asi malokdo a nemam duvod ani naladu se v tomto tematu pitvat. Pokud budu hodnotit film samotny, musim dat ctyri hvezdicky. K Pavline Mourkove, jako hlavni predstavitelce sice mam nejake namitky, herci ve vedlejsich rolich vsak zahrali dobre (hlavne Brezinova a Navratil). Film ma atmosferu, slusnou vypravu a peknou kameru. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Celý film si můžete nechat zkazit agitačním závěrem, který trvá asi sedm minut. Anebo si můžete užít atmosféru třicátých let. s výbornou Pavlínou Mourkovou v titulní roli. Nejsou to sice Blázni a děvčátka, ale rukopis je to velmi podobný. 85% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

http://praha16.cz/view.php?cisloclanku=2010040015 Tento film je velmi profesionálně zrežírován, doslova krásně zahrán(Maciuchová, Kopecký, Navrátil) však lež z něj čiší na sto honů. Komunisti zranění dívenky a jiných zavinili sami. Není to poprvé v historii. Takovým filmům by měl předcházet kvalifikovaný komentář našich historiků-a že máme je dobré-aby si dnešní mláděž nemyslela, že české četnictvo bylo plné sadistů a vrahů. Však dnešní mládež je na Facebooku a serou na dějiny jak na placatej kámen. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Asi ani nevím, co k tomu napsat. To, že to Maciuchové slušelo a Navrátil bez vousů vypadal divně, by mohlo stačit. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Film je natoceny pekne a kouka se na nej bez problemu... Navic je i velmi zajimave obsazen. Jen bych doporucil dohledat si historicka fakta, nebot komunisti si udelali z deti a zen umyslne zivy stit a cetniky napadli ze zadnich rad... Zaujala v mensi roli Dana Balounova, nechybi samozrejme ani Monika Kvasnickova, tato detska femme fatale socialistickych filmu. :) P.S.: z nejakeho duvodu mi pri sledovani stale vyvstaval na mysli Kachynuv film Pavlinka. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Film hodně poznamenaný dobou svého vzniku. Podle dobových pramenů byl průvod na popud KSČ organizován jako zkouška před 1. májem. Na četnickou patrolu, která průvod zastavila, házeli zezadu muži kameny. V předních řadách stály jako živé štíty ženy a děti. Tento tragický den měl pět obětí. Tolik historie. Příběh je velmi schématický. Podle mě je velmi dobrá Pavlína Mourková, která je na seznamu herců nepochopitelně vzadu. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Že mně to vola starého netrklo, co to bude za paskvil. Banda jedna komunistická. Takže dávám dvacet Pavlíně Mourkové, a více ta banda komančů ode mne neuvidí. Ale natočené to nebylo zas tak špatně. ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

trochu mi to pripomelo knizku Sirena. Nelibilo se mi obsazeni filmu ani Bozeny ani jejich rodicu a uz vubec ne jeich zivotni styl rano do mastale, vecer do postele. ()

Reklama

Reklama