Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bobby Darin (Kevin Spacey) se narodil v roce 1936 v Bronxu. Měl velký talent, od dětství ho fascinovala hudba i tanec. Matka ho učila zpívat a hrát na různé hudební nástroje. Jediná píseň stačila k tomu, aby z něj udělala hvězdu a vystřelila ho na první místa hudebních hitparád. On ale chtěl víc než jen zpívat, chtěl se stát varietním umělcem. Tančil a zpíval v mnoha klubech a během krátké doby se stal miláčkem davů. Jeho vystupování bylo plné hudby, tance a vtipů. Bobby Darin (1936 –1973) byl jeden z největších idolů americké rockenrolové mládeže. Proslavil se hitem Splish Splash. V roce 2000 herec Kevin Spacey, celoživotní fanoušek Darina, získal filmová práva k jeho příběhu. Za svůj herecký výkon byl nominovaný na Zlatý Glóbus. Film má název po jednom z Darinových špičkových hitů Beyond the Sea - Za mořem. Příběh muže, pro kterého byla hudba a tanec životem, ale také smrtí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Film o muzikantu a herci Bobby Darinovi není nejhorší, ale potom, co jsem letos viděla Raye a Walk the line, musím s body níž. Snaze oživit životopisnou šablonu tanečními čísly a přidáním Darinova "Méminiho" tleskám, ale smůla je, že právě díky té snaze z toho byl ve výsledku žánrový guláš a i tempo bylo "hot/čehý". Kevin Spacey, kterému bylo v době natáčení 45 let hrál pětadvacetiletého a jeho make-up připomínal načerněným obočím a růžovými tvářičkami spíš Přemka Podlahu. Je zvláštní, že toto ani ona zmatená režie nesnižuje Spaceyho pohodový výkon. John Goodman, Brenda Blethyn, Bob Hoskins ..... další dobré důvody se podívat. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který zůstává někde v půlce cesty mei životopisným filmem a muzikálem, ale životopisná část bohužel není tak dobrá, jako třeba Walk the Line nebo Ray, muzikálová je hodně potlačená a dohromady to působí dost roztříštěným dojmem. Skvělé herecké výkony (samozřejmě v čele s Kevinem Spaceym, který sice na těch nějakých 25-30 let nevypadá ani náhodou, ale hraje prostě dobře a pohodově) ani krásná (nejen) swingová hudba flim jako celek do nadprůměru prostě vyšvihnout nedokázaly. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vysněné dílko Kevina Spaceyho, ve kterém po vzoru svého ("titulního") oblíbeného zpěváka řádí jako utržený ze řetězu. Bohužel nejenom pokud jde o herecký - a také pěvecký - výkon, ale také co do způsobu vyprávění. A to radši nemluvím o obsahu, protože Spacey z nějakého důvodu natočil biografii Bobbyho Darina jako hoooooooooodně upravenou verzi toho, co se v jeho životě skutečně dělo. A de facto to v závěrečných titulcích přiznává. V čem je tedy hlavní problém? Přesto, že má Beyond The Sea opravdu našlapané dvě hodiny, je to příliš uskákané a vypravěčsky nezvládnuté. Těžko se to popisuje, museli byste to vidět, ale ta struktura, kdy se něco evidentně děje v Darinově hlavě, někdy během jeho života, s flashbackem do dětství, posunem na začátek kariéry, pak podél jejího průběhu až do finále, které je opět v Darinově - nebo spíš Spaceyho - hlavě, to se prostě nezkušenému režisérovi Spaceymu ukočírovat nepodařilo. Na druhou stranu je tento film ozdoben řadou velmi kvalitních hereckých výkonů - třeba Brendu Blethyn byste zfleku vyměnili za svou vlastní matku, nebo přinejmenším ji chtěli jako jednu z babiček - a hlavním esem je samozřejmě Kevin Spacey, který "do toho" dává všechno, jak byste ostatně od srdcové záležitosti očekávali. Bobby Darin byl rozhodně pozoruhodný a nesporně talentovaný člověk, a jeho písně ( ačkoliv, ruku na srdce, hlavně "jeho" neboli jím interpretované cizí písně) patří do zlatého fondu hudební historie. To a herecké výkony jsou důvody, které jasně mluví pro to, abyste tomuto filmu jeden večer věnovali. Bohužel to ale pro vás nejspíš nebude taková pecka jako třeba Walk The Line. Ve mně nicméně převažují pozitivní dojmy, a protože Beyond The Sea prostě nedával líp ani Julio Iglesias v Tinker, Tailor, Soldier, Spy (a že tam mě to slušně srolovalo), dám trochu neférových 80%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ackoliv do zanru neprinasi absolutne nic noveho, i pres snahu tvurcu film ozivit napadem s malym Darinem a podobne, stejne se porad jedna o hodne dobre zvladnutej zivotopisnej film. Navic nejede podle klasicky sablony - nula, na vrcholu, drogy, navrat, coz je dalsi plus. Problem je, ze o nejakym Bobby Darinovi jsem v zivote neslysel, nicmene pisnicky to byly docela chytlavy. No a tim se dostavam k hlavnimu plus filmu, Kevin Spacey. Nejenze hraje naprosto dokonale, ale jesli se nepletu, tak i zpival a zazpival to rovnez paradne. Jedinej problem je, ze na 25 nebo kolik let fakt nevypada, nicmene kdyz uz pak hraje starsiho, s knirkem a pleskou, tak je stoprocentne presvedcivej. A navic se Darina tvurci nesnazili nejak vylepsovat, takze je to takovej nervak, misty docela slusne protivnej, ale misty naopak pohodar. Trosku by prospelo zkratit zaver, lehce protahovanej a dve hodinky jsou moc, ale jinak to je v pohode film. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Potřásl jsem si rukou s Elvisem, Sinatrou i Láďou Kerndlem a tak jsem pochopitelně rozladěn z toho, že mi nějak unikl Bobby Darin. Takže děkuji Kevinovi Spaceymu za to, že mi ho znovu oživil, báječně ho zahrál, zazpíval i zatančil a ještě mu přitom skvěle kryli záda Goodman s Hoskinsem. Od včerejšího večera si stále pobrukuji „Simple Song Of Freedom" a tak nabízím porovnání, jak se s tímto songem poprali Spacey http://www.youtube.com/watch?v=9pYwEKww5qw a Darin http://www.youtube.com/watch?v=sA3Cc5-Tqfw&feature=fvwrel. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Look what he did with the time he had. He didn't waste his time." V roce 2004 vznikly dva velmi podobné filmy. Kevin Kline ztvárnil skladatele Cola Portera v De-Lovely a Kevin Spacey se zas pokusil vrátit do života zpěváka Bobbyho Darina. Oba filmy mají krom swingově-biografického námětu i téměř totožnou kostru; oba jsou natočeny stylem, kdy hlavní hrdina (Cole / Bobby) dohlíží na vznik svého divadelního / filmového životopisu a sám jednotlivé scény komentuje. A se vší úctou ke Kevinu Spaceymu je nutno říct, že De-Lovely je v této podobě silnější, protože trojkombinaci "hudba, osudová žena, vážná nemoc" poskládalo dohromady stylem, kdy jednotlivé scény působí jako celistvý příběh a ne jako dramatické ztvárnění Darinova životopisu. Vím, že Kevin usiloval o natočení příběhu o Bobbym dlouho, a nevadí mi ani tak, že hrál hlavní roli v době, kdy byl o nějakých dvacet let starší než Darin v době svých počátků a o osm let starší, než když Darin zemřel. (Otázku věku ostatně velmi hezky reflektuje film samotný, když hned v úvodu jedna z postav na poznámku: "Není na tuto roli příliš starý?" odpovídá slovy: "Pro tu roli se narodil.") O Kevinově přezrálosti to zkrátka není, Kevin je pro tuto postavu skutečně i přes svůj věk jako stvořený. Vzhledově je mu poměrně podobný, umí napodobit Darinovo vystupování a narozdíl od potenciálního zástupu mladších, věkově vyhovujících herců vládne i výborným hlasem, který je místy od toho Darinova téměř k nerozeznání. Problém vidím spíše ve zmateném scénáři, který pod touhou zaznamenat všechny dáležité události Darinova života (nemoc v dětství, první hit, smrt matky) skáče od jedné události k druhé a působí jako nesourodý slepenec scén proložený nějakou tou hudební vsuvkou. Stejně tak Spaceyho lehce inovativní režie na mě působila v některým momentech velmi sympaticky, většinou je ale na takovém zvláštním pomezí mezi lehkým amatérismem a uměleckou kreativitou, že jsem jí na chuť nepřišla. Pro tedy ty čtyři hvězdy? Možná prostě jen proto, že Bobbyho Darina mám celkem ráda. Že Kevin Spacey umí velmi dobře zpívat. (Doporučuju jeho duety s Deanem Martinem z alba Forever Cool.) Že si i přes mnoho výtek tento film časem jistě ještě několikrát pustím. Že dětský a dospělý Darin mají při svém tanečním závěru skvělou chemii. Že tenhle film, podobně jako De-Lovely, přinesl po baladickém konci ještě trochu toho nadšení, protože hudba přece s odchodem člověka neumírá. A hlavně že jsem si po závěrečných titulcích bez přemýšlení zapnula iTunes a pustila Bobbyho Darina. O což šlo v konečném důsledku Kevinu Spaceymu nejspíš více než o chválu kritiky a Oscarové nominace. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vlažně natočený životopis velkého hudebníka, kde si Kevin Spacey vyzkoušel i režii. Není to zlé, jen ničím nevybočující z průměru. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ muziky si zrovna doma ke stepování nepouštím, nicméně jsem plánovala vydržet, až změnou časů a hudebního vkusu Bobby Darin obrátí desku, k čemuž nedošlo, a co hůř, nezvýšila se ani přitažlivost jeho životního příběhu, až na malé rodinné překvápko a prima chyták s mečem po záchvatu sexuální paniky Sandry Dee... Vidím to tak, že si Kevin Spacey splnil sen o převtělení ve svůj idol, což se neukázalo být žádným velkým třeskem na filmovém nebi a přesto, že jeho nasazení bylo obdivuhodné, na roli se zoufale nehodil, byl prostě Kevinem Spaceym a zároveň jím nebyl, jako špatný klon, nebo jinak, neuvěřila jsem, že byl Bobby Darinem... a bohužel, k vylepšení nepřispělo ani jeho dětské, mysteriózní já. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Asi si týmto filmom splnil Spacey svoj sen, ale výsledok je na životopisný film slabý. Jednak sa Spacey na úlohu Darina absolútne nehodí, v čase natáčania mal o 10 rokov viac, než Darin v čase svojej smrti a k tomu ešte Darin aj na konci svojho života vyzeral veľmi mlado, mal taký look. Spacey vyzerá celý čas na 50 a podobnosť s Darinom nie je žiadna, ani v tvári, ani v gestách, pohyboch... Toto mi úplne skazilo celý film, ale ani dej nie je príliš zaujímavý, aj keď Darinov život určite zaujímavý bol, len to je nudne natočené. Potešila aspoň Kate Bosworth, ktorá je ako Sandy Dee oveľa presvedčivejšia a aj sa na ňu podobá. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak se točily biografie zpěváků ve čtyřicátých letech: spousta svižné hudby, elegantní tanečních čísel a něco málo emocí, ale ne moc. Ve výsledku tak film velice brzy vyšumí, ale sleduje se krásně - tak, jako se příjemně poslouchají Darinovy nahrávky. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Tento životopisný film jsem chtěl zhlédnout hlavně kvůli Kevinu Spaceyovi a dopředu uvádím,že o zpěvákovi Bobbu Darinovi jsem nic nevěděl,až tento snímek mě donutil si o něm přečíst a dozvěděl jsem se,že je to on kdo stvořil původní písně u nás známe jako Mackie Messer,Kdybych já byl kovářem a Clementine.Co se týče filmu samotného tak Kevin Spacey zahrál roli Bobbyho Darina opravdu věrohodně i když jak říkám nic jsem o tom zpěvákovi až na jméno samotné,které mi bylo jen povědomé nic nevěděl,ale Kevin působil jako by zpíval od mala a když k tomu vemete docela zajímavý osobní příběh Bobbyho tak vám vyjde film,který potěší nejen fanoušky Bobbyho,Kevina nebo této hudby samotné.Je vždy dobré když vzniknou filmy o lidech co něco dokázali.Za mě tedy 75 % a čtyři hvězdy. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey mě tímto filmem vážně dostal. Ten člověk je frajer! Sám si to napsal, zrežíroval, odtančil a odzpíval a to všechno tak dokonale, že já smekám! ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před Kevinem Spaceym. Přiznám se, že jsem dodneška o Bobbym Darinovi nikdy neslyšel a jsem rád, že mi byl takto představen. Když jsem viděl především ty tanečně pěvecké scény, říkal jsem si, jak by to bylo fajn umět začarovat časem, protože mě napadlo, co by s takovou rolí dokázal Gene Kelly. Ale ten by zase třeba nezvládl ty scény, kdy je třeba hrát trochu víc dramaticky a psychologicky. No, to je ale jen "kdyby" a to v životě moc neplatí. Takže spokojenost s tímto filmem. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

K.Spacey si byl dobře vědom toho, že je na roli příliš starý, proto se z této námitky "vyzul" rámcem filmu ve filmu a celou biografii zpěváka (o němž tady opravdu málokdo slyšel) ozvláštil fantastičnem- setkávání Darina se svou mladší "verzí". Písničky jsou zvládnuté skvěle, hudba šlape, Spaceyho entuziasmus je patrný v každém záběru- vlastně nesledujeme život Bobbyho Darina, ale to, jak ho Spacey hraje. A právě za tuhle energii dávám víc než biografiím J.Cashe nebo R.Charlese. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Bobby Darin. Narazil jsem na něj před x lety, když jsem hledal autora té úžasné písně hrající při prvním setkání Toppera a Ramady ve Žhavých výstřelech. Dream Lover od Bobbyho Darina. Odhalil jsem tak další věc k poslechu. Jeden z mála, který se vyhnul drogám, alkoholu a dalším pravidelným neřestem, když nepočítáme vdavky s osmnáctkou. Kevin Spacey, sám velký fanoušek, dostal práva, zprodukoval a zrežíroval. Dokonce i objel pár klubů, kde zpíval. A že mu to jde! Ztvárnění se mu povedlo opravdu dobře. Tančí a zpívá (totožný hlas) nad očekávání. Škoda, že film samotný je takový zvláštně poskládaný. Hlavně ze začátku, kdy se mísí realita a představy. Celý film pak není tolik životopisný (často se liší od skutečnosti, něco je vynecháno) spíše jako pocta a jeho znovupředstavení divákům. -"You can never go wrong with the truth." ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser kevin Spacey je teda dost pod/priemerny rejza. Viem kto bol Darin, ale tocit o nom film sa mi velmi nezda byt vhodnym napadom. Spacey prehrava a dej sa vytratil akosi. Nezachranila to potom ani hudba. 20 % ()

pankreminek 

všechny recenze uživatele

Třeba mě za to ukamenujte, ale tohle je Spaceyho životní role. A aby taky ne, když si prakticky sám stvořil svůj vysněný film o jeho oblíbeném zpěvákovi. Pravda, je to takzvaný "žánrový guláš" a čert to vem, protože i díky tomu je tenhle film dokonalým dílem. Opravdu jeden z nejlepších a nejzajímavěji zrežírovaných snímků, co jsem kdy viděl. ()

Mitzi 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechci srovnávat s jinými "podobnými" filmy, tenhle film si srovnávání nezaslouží. Těch 5* patří Kevinu Spaceymu za vše - od prvního nápadu až po nádherný hlas, Bobby Darin by se jistě za takové ztvárnění nezlobil :-) a ostatní herci byli taky naprosto přesvědčiví. Chvilku jsem si zvykala na zvláštní režii, ale druhá půlka už byla perfektní. A myslím, že tady vůbec nešlo o make-up a o to, aby Kevin (Bobby) vypadal na pětadvacet :-) ()

Reklama

Reklama