Reklama

Reklama

Walter Mitty (Ben Stiller), nesmělý a věčně snící fotoeditor časopisu Life, se ve svém jednotvárném životě jen těžko potkává s realitou, a proto raději žije ve svém vysněném světě. V něm se mění na dokonalého romantického hrdinu bojujícího za lepší, spravedlivější svět. Trestá padouchy, zachraňuje pejsky z hořících domů a ochraňuje bezbranné ženy. A také se ve svých snech stává cílem obdivných pohledů kolegyně Cheryl (Kristen Wiig), kterou bez jejího vědomí do svých snových toulek často angažuje. Ale i ve svém reálném životě se jednoho dne Walter musí rozhodnout k zásadnímu kroku do neznáma a opustit bezpečný přístav archivu plného negativů a fotografií, kde jsou jeho největším nepřítelem jen pomalu padající prach a ústrky šéfa (Adam Scott). Aby zabránil svému vyhazovu, musí najít ztracený negativ fotografie, která má být na titulní stránce časopisu. Kvůli tomu musí najít slavného fotografa Seana O'Connella (Sean Penn). To ale neznamená zavolat si taxíka a zajet o pár bloků vedle. Představuje to dobrodružnou cestu okolo světa, putování divočinou a nejzapadlejšími kouty naší planety, protože nepolapitelný fotograf-dobrodruh je hvězdou fotožurnalistiky proslulou neúnavným odhodláním hnát se za příběhem bez ohledu na to, kam až jej zavede. A tak se Walter musí vydat po jeho stopách. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 401)

tron 

všechny recenze uživatele

Malo to niečo do seba, ale obecne ma to nudilo. Čo ma mrzí, lebo pred pozretím mi niečo našepkávalo, že za istých okolností to bude môj obľúbený film, film môjho srdca. Lenže nebol, nakoľko isté okolnosti sa nakoniec nedostavili. Občas milé, občas vtipné, občas riadne nečakané a originálne, ale proste ma to nebavilo. Paradoxne nakoniec sa mi z celého filmu najviac páčil asi inak môj veľmi neobľúbený Sean Penn. Aj koniec mi pripadal menej emočne silný, než ako mal byť a ako si asi zaslúžil. A myslím si, že možno by nakoniec bolo lepšie, ak by "tú" fotku neukázali a spravili by z nej klasického McGuffina (hoci je dojemné, že odfotil práve to, čo odfotil). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se fakt tesil, trailer vypadal skvele, Stiller vypadal, ze se nebude xichtit jako obvykle a dej znel zajimave. Vysledek je trochu rozpacitej, puvodni film jsem nevidel, takze srovnavat nemuzu. Ale tohle je jako mix mezi nejakou hrdinskou komedii (hrdinovo snici pasaze) a dobrodruznym filmem ve stylu Uteku do divociny, to trochu smrncnuty Forrestem Gumpem. Ve vysledku dej pomalu plyne, krome par skvelejch momentu se toho zas tak moc nedeje a komedie to je jen mistama. Ale tak nejak to ma takovou prijemnou optimistickou atmosferu a i kdyz to je misty az zbytecne jednoduchy a misty krapet nelogicky, tech 120 minut bez problemu utece, aniz by se clovek zacal nudit. Navic vizualni stranka hodne fajn, triky nikde nedrhnou a herci jsou super, takze i kdyz jsem sice cekal vetsi komedii, i tak jsem spokojenej. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Update po letech: jeden z mých oblíbených filmů o životě a #1 Ben Stiller. Mile snový a absurdní, dojemný a procítěný, svým způsobem banálni a inspirativní. Sdělení je pro mě jasný; můžete se ubíjet někde v kanclu, být konformní a dát si vysát duši, a nebo sebrat odvahu a jít se pustit do dobrodružství. Snažím se dle toho být. Chvilka Seana Penna je top, stejně jako užití "Space Oddity" <3 / *To see the world, things dangerous to come to, to see behind walls, draw closer, to find each other and to feel. That is the purpose of LIFE.* ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlela o hodnocení, ale vzhledem k tomu, že nejvíc se mi líbila hudba a že to bylo příliš dlouhé a tak moc mě to zase nebavilo a dost mi lezly na nervy Walterovy představy, tak je to nakonec takový lepší průměr. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem zásadový člověk a proto ve svých hodnoceních zarputile odmítám být objektivní. Jenže v tomto případě učiním výjimku, protože Walter Mitty mne subjektivně bavil na tři hvězdy a já (někde mezi podvěskem mozkovým a levým kolenem) cítím, že si zaslouží víc. Subjektivně bych mu čtyři hvězdy nedal, ale při náhlém záchvatu objektivity mi nezbývá nic jiného. Takže jednu za Grónsko, jednu za Island, jednu za Himaláje a tu největší za souboj s ochrankou v rentgenu. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Ale kdež! Walter Mitty je především otravná manýra, co je natolik zakletá ve své vlastní podbízivosti, že nedokáže rozeznít ani ty témata, o kterých by měla i co říct. Zajímavějším, cestovatelsky šťavnatějším a dobrodružnějším byl Pennův Útek do divočiny. Todle je fakt jak profilovka z Instagramu, která se staví na obdiv: "jsem z té cool generace požitkářů", ale ve skutečnosti je uvězněná ve své vlastní prázdnotě a přetvářce. A ony ty hipsterské folkové vály "o životě" tomu vážně lámou vaz. Ale jinak docela fajn film, jen neskutečně přízemní. PS: Penn je k sežrání, jako vždycky. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Za Arcade Fire a Bowieho zaokrouhluju na pět. Takhle funkčních a vkusných feel-good filmů zas tolik není. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Na hodnocení ještě nekoukejte, je to přesně 3 a 1/2. A jsem vážně na vážkách. Ten film je milý, pouští se během něj pěkná hudba a všichni skvěle hrají. Také je to ale čitelné, banální a dějově ne úplně využité. Takové příjemné dramediální nic o ničem. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jemný, citlivý, poetický, vtipně nadnesený a s vyváženým poměrem fantazie a reality, to je Walter Mitty. Vystihnout přesně ten bod, kdy je film příjemně sentimentální a okouzlující a kdy ještě není otravně "emerický" se Benovi Stillerovi podařilo dokonale. Bez klišé a bez sladkosti, Walter Mitty představuje prototyp kancelářského, zastydlého poctivce, který nakonec dokáže velké věci. Inspiruje diváky, nabíjí je nadějí a energií, je to nádhera a navrch poctivá řemeslná práce (scéna se skateboardem působí po audiovizuální stránce jako pohlazení na duši). Přirovnání k Forrestu Gumpovi opravdu není od věci... 9/10 ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Nebál bych se označit Waltera Mittyho za midcult, který klasicky předstírá, že sděluje nějaké velké pravdy o životě a přitom vlastně stvrzuje ty nejkonzervativnější truismy šířené masmédii (abyste mohli sbalit holku svých snů, potřebujete být na obálce časopisu). Není to samozřejmě tak jednoduché, ale nemůžu se zbavit dojmu, že tohle není nic víc než primitivní "kvíz" pro přiměřeně oduševnělého diváka, který očekává, že mu film tu svoji myšlenku naservíruje dostatečně polopatě a přitom bude hýkat nad svojí vlastní sběhlostí. Vlastně to ani nejde tak "daleko" jako Coelhův Alchymista, který tvrdil to známé otřepané, že "není důležitý cíl, ale cesta" - tady se i ta cesta zdá být prostředkem k dosažení určitého vysněného cíle. Jak už tu ale zmiňovali ostatní, film si v mnohém protiřečí a není to v tomto případě znak přínosné nejednoznačnosti, nýbrž spíš přizdisráčství. Fotbálek při západu slunce s Afghánci tomu nasazuje korunu a jenom ukazuje, že svět je pro Waltera Mittyho pohlednicí z toho nejpovrchnějšího multikulturního centra, kde se všichni skládají na strádající Tibeťany a sami ani pořádně neví proč (asi proto, že jim to hlavně přijde cool). Navíc hrdina dělá většinu zásadních rozhodnutí kvůli té buchtě a ne kvůli sobě, ale ne že by ho ten film za jeho přístup vytrestal, ale (spoiler) on ho za něj odmění, což mi přijde to nejvíc zvrácené na tomhle líbivém a lehce kýčovitém bijáku. Bene Stillere, vrať se prosím k satirickým metakomediím typu Tropické bouře, na tomhle je stejně nejvtipnější ta parodie Benjamina Buttona, případně odkazování na matrixovské souboje Nea s Agentem Smithem. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Příběh Waltera Mittyho v divákovi rezonuje ještě dlouho po projekci. Aby ne, když pojednává o posledním problému, který dnešní splašené společnosti zůstal. Vymanit se z každodenního stereotypu, vyměnit nudnou práci za zajímavou, poznat svět a hlavně nebát se změn a prožít život nejen ve své hlavě. Pro většinu lidí nejtěžší úkol, před který kdy byli postaveni. Filmy jako tento budou ještě dlouho vyhledávány, protože počítám, že generace zarudlých fotrů od zadlužené rodiny jen tak neodtáhne a ještě dlouho budou nuceni se den co den pachtit za každou stovkou, kterou jim někdo zamává před očima, aby famílie nepochcípala hlady. Ano, mám z nich prdel, ale ve vyspělejších zemích to dotáhli ještě dál. Tam už lidé chcípají přímo v práci, odtrženi od reality a naprosto osamocení. Věřím, že je jednou doženeme, přeci jen nás zpomalila jistá rudá etapa. Každopádně film funguje, ale mírně zklamaní budou ti, kteří viděli trailer. Především ten, který finišuje geniálním singlem Step Out, způsobuje silné mrazení a hlavně neskutečnou touhu obrátit list a začít konečně psát tu dlouho očekávanou nejlepší část vašeho života a v tomto ohledu ještě převyšuje samotný snímek. Škoda, že scénář není tak chytrý, jak si Stiller možná myslel, ale i tak jde o jeho nejpřirozenější roli. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv odmítám hypotézu, že cestování je jediný způsob, jakým může člověk se svým životem něco udělat (ačkoliv film to taky úplně netvrdí, zkrátka je občas třeba dodat věcem jinou perspektivu a širší souvislosti), tak jsem se trošku dojala, jaká je to taková pěkná roztomilá motivační bezodpadková dramaturgie. A obraz Seana Penna lákajícího prstíčkem do divočiny mi upřímně uhranul. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Walter Mitty býval jako kluk punker a skejťák se spoustou bláznivých nápadů a představou, že mu svět bude jednou ležet u nohou. Dnes je to nesmělý a nevýbojný muž středních let, který tráví většinu času v archívu a z pracovní rutiny a před pocitem nenaplněných životních ideálů se čím dál tím častěji uchyluje do říše snů, kde úspěšně konkuruje komiksovým hrdinům a nečiní mu nejmenší potíž oslnit sympatickou kolegyni, se kterou by rád navázal intimní vztah. Ztráta důležitého negativu a vybuzená profesní hrdost ho vyprovokují k opuštění bezpečné ulity. Několik následujících dní se změní ve velkolepou jízdu, během níž Walter navštíví tři kontinenty a přesvědčí se, že se sny dají měnit v realitu. Už několik generací filmových diváků se uchyluje k filmovému médiu proto, aby unikli z přízemní reality do světa bezbřehé fantazie a Walter jim dává naději, že i oni coby tuctoví všední lidé mohou zažít báječná dobrodružství a něco velkého dokázat. Walter Mitty kombinuje několik žánrů od komedie přes romanci až po road movie a nutno říci, že patří k těm vzácným případům, kdy to dobře funguje, mj. i díky osobnímu nasazení Bena Stillera, který v projektu viděl jedinečnou příležitost vymanit se ze škatulky laciných bavičů a stát se respektovaným všestranným tvůrcem. V zámoří film rozdělil kritiky a publicisty do dvou ostře protichůdných pozic. Jedni mluví o vysoce zábavném, dobře vypointovaném a řemeslně špičkově zpracovaném snímku, který by si zasloužil nějakého Oscara, když už ne v hlavních kategoriích, tak aspoň za technickou stránku. Druzí s týmž zápalem hovoří o laciném sentimentu, podbízivosti a nenaplněných ambicích, které by měly být odměněny Zlatou malinou. Co si budem povídat, Walter Mitty je midcult jako vyšitý, ale za sebe můžu říct, že jsem si ho opravdu užil, vychutnal si skvělou kameru s obrazy nádherné přírody a dovolím si Waltera Mittyho doporučit jako ideální případ rodinného snímku, který může fungovat napříč generacemi, vzdělanostními i pohlavními rozdíly. Celkový dojem: 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tady někdo moc chtěl natočit film se srdíčkem, ale vyšla mu z toho jen vychtěná hipsteřina plná zpomaleného běhání a exotických obrázků z katalogů cestovek. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Každý člověk má v sobě dosti tužeb po dobrodružství a kdo nemá, stejně si tenhle snímek zamiluje. Každý pecivál, který byl nejdál ve Zlámané Lhotě pro chleba, dostane zde nenásilný manuál na lepší život. Ano, Ben Stiller ve zdařilé předělávce taškařice z let padesátých Tajný život Waltera Mittyho, skutečně dokonale vykresluje téměř zmařené bytí ztroskotance, nudného patrona, který sotva dovede lajknout fotku dívky v internetové seznamce. Cesty osudu jsou však natolik nevyzpytatelné, že milého suchara vrhnou přímo do soukolí tak ztřeštěných událostí, že se (společně s ním) nepřestanete divit. Druhým dechem dodávám, že mu zároveň budete i trochu závidět a řeknete si: "Sakra, proč jsem i já něco takového nepodnikl?!" Poselství tohoto filmu je tedy takové: "Pamatujte si, že nikdy není pozdě se svou existencí něco udělat. I když máte pevné vazby a závazky. Nestavte si bloky, nesněte jako Walter Mitty, chyťte příležitost za pačesy a začněte konečně žít." Sekundární poselství, které si z filmu odnesete je, že na Islandu je kurva krásně! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Krásný věci si o pozornost neříkají.“ Tohle je ta kvintesence života... A s průsečíkem vyšší a nižší kultury běžte do prdele, každý ho má úplně jinde.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Inspirativní asi jako reklama na prací prášek. Estetika hezoučká, ale prázdná a kýčovitá. Myšlenkově jeden protimluv vedle druhého s v podstatě bezcílným dějovým obloukem, z něhož není patrné, co vlastně chtěl Stiller sdělit a proč k tomu zvolil použité postupy. Na druhou stranu, ve filmu, v němž se longboard zaměňuje s velkou pompou za skateboard a který se tváří jako indie a přitom stál 90 míčů logiku není radno příliš hledat. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Kvintesence života je pro každého něčím jiným a Stiller nám naštěstí tu svou nevnucuje, ale jen nenásilně představuje. A to tak zábavně, netrapně (!), vtipně ("Small beer boot"), kouzelně a skrze neokoukané scenérie Islandu, že jsem po skončení filmu byla dost mile překvapená. K Walterovi jsem totiž měla značné předsudky, vyrazila na něj pracovně a výsledkem byl nad očekávání příjemný zážitek. Možná i proto jsem velkoryse ignorovala masivní louži piva pod nohama (dík, řado tři), která mi namočila skoro všechno. Film, u kterého se někdy zasmějete nahlas, ale skoro pořád se usmíváte. Rozverný, příjemný a hlavně nenucený./// Základní východiska filmu si odporují: užívej si života, buď spontánní, bláznivý vs. draví manažeři bez zaváhání vyhazující letité zaměstnance, ale nakonec vydají číslo opěvující rutinu člověka? Dalo by se to číst i tak, že tyto bezskrupulózní součásti firem, jež se orientují pouze na profit, chce film polidštit. Nejednoznačnost/rozpolcenost je ostatně vlastností hlavní postavy – prožívá to a sní o onom. Top scény: básnický sokol, žralok, jízda na skejtu, rentgenová bitka, honička se šéfem na ulici. [Kino] ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Steve Conrad / Predloha: James Thurber - The Secret life of Walter Mitty | Hudba: Theodore Shapiro | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Samuel Goldwyn Films, Red Hour Films, New Line Cinema | Rozpočet: 90 miliónov $ | Tržby: 187,360,535 $ || Formálne crossover Matrixu a Foresta Gumpa v light prevedení. Keby scenárista vedel napašovať do príbehu viac psychológie, mohla to byť kultová záležitosť. Takto je to nadpriemerne spracovaná oddychovka s dobrými pesníčkami a čarovnou scenériou Grónska, Islandu a Afganistánu. Každopádne, Stiller v najlepšiej forme. 80% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama