Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší. Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií. Pro Viktora však ještě neskončilo uvítání letištním úředníkem Frankem Dixonem, který ho bere jako poruchu v byrokratickém systému, jako problém, který nemůže vyřešit a kterého se zoufale snaží zbavit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (830)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si stáhnul cosi s názvem terminal.avi, pustim to a ono to bylo nějaký německý porno. Hádal bych tak konec 80. nebo začátek 90. let. No nejdřív tam nějaký dvě buchty lyžovaly, pak tam naběh nějakej instruktor, kterej měl trvalou, chvíli jim to nějak vysvětloval, šahal jim tam na kozy a na prdel, potom šli do nějaký chaty, kde už byl nějakej další týpek, kterej vypadal jako Antonín Panenka, všichni si tam zašukali a pak jsem to vypnul a smazal. Toma Hankse jsem tam neviděl, takže předpokládám, že šlo o jinej film. Tim pádem ponechávám bez hodnocení. update: Hurá! Na druhej pokus se mi podařilo stáhnout správnej Terminál. Takže od tohoto filmu jsem čekal nějakej satirickej pohled na různý úředníky, formuláře, absurdní nařízení a podobně a dočkal jsem se Toma Hankse, kterej tady hraje něco jako variaci na Forresta Gumpa s příšernym (asi ruskym) přízvukem, běhá po letišti se svou plechovkou, čumí jako debil a blábolí pořád nějaký nesmysly, abych se nakonec dozvěděl, proč tu plechovku u sebe nosí. No bomba. Co jsem si z tohoto filmu odnes? 1) Američani si zřejmě myslej, že lidi ve východní Evropě žijou v jeskyních a neznaj takový vymoženosti jako telefonní automat na karty a všichni mluvěj rusky. 2) Když se rozhodnete, že na letišti v New Yorku postavíte na hajzlu fontánu, tak vám nikdo neřekne ani půl slova. 3) Když budete pašovat třeba pytel extází a řeknete, že jsou to léky pro kozu, tak vám to nejspíš projde. Jinak mě překvapilo, že Spielberg v sobě zřejmě potlačil svoje pedofilní choutky, takže v celym filmu se nevyskytuje ani jeden uječenej harant. Naopak Tom Hanks mě nepřekvapil vůbec a opět byl tragickej. Za zmínku stojí snad akorát Stanley Tucci. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Příjemný oddychový film. Tím sem skončil s kladným hodnocením a začnu kritizovat. To, že to režíroval pan Spielberg jsem nevěděl a přečetl si to až tady, avšak tím hůř. Catherine Zeta-Jones byla naprosto nevýrazná, Tom Hanks se sice snažil, ale asi ne dost. Samotný příběh se mi líbil, ale to jen do půlky filmu. Pak začalo to klasické americké klišé. A víte co? Mě už nebaví je tolerovat. Měl jsem velké nutkání dát 4*, ale je tu i hodně faktických chyb, takže pouze 3*. ()

Reklama

oli.G 

všechny recenze uživatele

Rád by som strhol dvadsaťpercentovku za tragický dabing Hanksa, ktorý marí tak 50% jeho skvelej hereckej kreácie, ale... nejde to. Klasická šablóna, kde si najprv obľúbime hlavného hrdinu, aby sme sa neskôr spolu s ním podkýnali o polená, ktoré mu scenár hádže pod nohy, a držali mu palce v láske. Doteraz to väčšinou fungovalo a v budúcnosti ešte určite fungovať bude, hlavne v kúzelnom svete Stevena Spielberga. Jeho tvorbu ešte nemám napozeranú natoľko, aby som dokázal byť kritickejší či porovnávať, navyše Catherine Zeta-Jones to sekne a Williams so svojou hudbou či Kaminski so svojou kamerou skórujú, takže... 75%... kým si to nerozmyslím. ;) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Terminál připomíná sladkou a reklamami vychvalovanou limonádu s lákavým obalem, kterou někdo otevře a týden nechá odloženou na stole. Je to zkrátka příliš vykalkulované a nepříliš funkční. Samozřejmě Tom Hanks a Catherine Zeta-Jones i nadále patří k těm nejsympatičtějším hercům své generace, Spielberg své řemeslo umí a určitou úroveň si film zachovává po celou dobu. Předvídatelné až běda, vlastně s výjimkou závěrečného rozuzlení, kvůli čemu vlastně Hanks podstupoval ten šílený pobyt na letišti. Pokud jsem do té doby uvažoval o třech hvězdičkách, definitivně jsem se utvrdil v nižším hodnocení. To rozuzlení je totiž, diplomaticky řečeno, naivní, do úst se mi ale vkrádá daleko expresivnější výraz. Celkový dojem je ovlivněný nevhodně zvolenou mírou stylizace a nadsázky. Vztah mezi realitou a absurditou viděného prostě skřípe. Navíc to protlačované poselství rodinných hodnot a lidské solidarity posouvá postupně Spielberg až na samou hranici kýče. Snad vůbec nejlabší počin, který jsem měl zatím možnost z jeho dílny vidět... Celkový dojem: 45 %. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Silná trojka (Spielberg, Hanks, Williams) sa zišla, aby nám ponúkla ďalšie zaujímavé dobrodružstvo, aj keď tento krát je to skôr dráma s kúskom komédie a romantiky ako dobrodružstvo. Prekvapil ma hlavne príbeh do akého sa pustili, ale keď sa do toho pustili oni, tak som sa do toho pustil aj ja. Film ma prekvapivo bavil, dej bol dobrý, vtipné scény na pousmiatie, Hanks perfektný, Catherine Zeta-Jonesová kočka ako vždy a aj keď celý film strávime uväznení na letisku, je to dosť zaujímavé na to, aby to nenudilo. Spielberg je macher. 89% - 4* ()

Galerie (125)

Zajímavosti (36)

  • V jedné ze scén je Viktor Navorski (Tom Hanks) ušpiněn od chipsů. V následujících scénách je však čistý a ani okolo něj není žádný nepořádek. (CrownThomas)
  • Celý terminál byl postaven v bývalém hangáru, včetně tří funkčních eskalátorů, několika restaurací rychlého občerstvení a dalšího nezbytného vybavení. Na stavbě se podíleli konstruktéři, kteří měli zkušenosti se stavbou letišť. (don corleone)

Související novinky

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama