Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší. Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií. Pro Viktora však ještě neskončilo uvítání letištním úředníkem Frankem Dixonem, který ho bere jako poruchu v byrokratickém systému, jako problém, který nemůže vyřešit a kterého se zoufale snaží zbavit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (831)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Williams: 1. The Tale Of Viktor Navorski ,2. Dinner With Amelia ,3. A Legend Is Born ,4. Viktor And His Friends ,5. The Fountain Scene ,6. The Wedding Of Officer Torres ,7. Jazz Autographs ,8. Refusing To Escape ,9. Krakozhia National Anthem and Homesickness ,10. Looking For Work ,11. Gupta's Deliverance ,12. Finding Coins and Learning To Read ,13. "Destiny"... "Canneloni"... and The Tale Of Viktor Navorski Reprise ,14. A Happy Navorski Ending!, ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Již první minuty, které představily hlavního hrdinu Navorskiho jako komickou postavičku, mi přinesly zděšení. Takovéhle účelové tahy pro zvýšení zájmu jistého druhu diváků, kteří soucítí se vším, co je sladce pitomoučké, opravdu nemám rád. Nehledě na to, že jsem se v oněch úvodních minutách ani jednou nezasmál. S vyjadřováním smutnějších emocí to bylo podobné, ani zde se Spielberg nevystříhal lacinosti. Scénárista, vědom si toho, že pouhé bydlení na letišti není pro mainstreamového diváka tím pravým ořechovým, okořenil Navorskiho pobyt tu méně, tu ještě méně uvěřitelnými příhodami, které jsou buď lidsky dojemné, případně humorné. Minimum těch snad skutečně autentických Spielberg posypal flitry, aby jim dal patřičně vyznít. Samozřejmě došlo i na obligátní, leč plytkou romantiku, bez té by se to neobešlo. A co soucítění davu s naším hrdinou? Šup tam s ním! Postupné získávání přátel? Že váháte. Záporák? Také se najde... Napadne vás ještě nějaké klišé amerických romanťáren? Nejspíše ho tam objevíte... Terminál je pro mě nejhorším filmem Stevena Spielberga a esencí kýče, jehož tvrdý dopad na mé nervy je násoben tím, že jde o kýč IMHO velmi nudný. Nic na tom nezměnil ani konec, který se části toho nejhoršího, co je běžně vlastní současné americké romantické komedii, vzdal. Silná *. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me mile prekvapil. Spielberg se nesnazi o nejakou velkolepou podivanou, ale predvadi jednoduchej film s milym dejem. Prvni zhruba hodinka je spis takova situacni komedie, velmi vtipna a dej hezky pohodove plyne. Jenze pak do toho zacne pridavat lasku k Amelii, trochu te kritiky uradu a zahadu spojenou s plechovkou a to uz neni ono, sice dej porad hezky plyne, ale nektere sceny uz pusobi otravne. Taky je film, na to, ze ma tak jednoduchej (ale originalni) dej, strasne dlouhej. Koukal jsem a dobre se bavil a pak me napadlo se podivat na cas, s tim, ze se sice nenudim, ale precejen uz film bude nejspis koncit a zjistil jsem, ze bude trvat jeste hodinu. U nejakejch Spielbergovo filmu delku pochopim, ale tady ne. Herci jsou fakt dobry. Catherine je sice takova zbytecne roztekana, ale vypada hezky a hraje dobre. Pak tu je Stanley Tucci, kterej je jako "zaporak" fakt skvelej. A nakonec tu je uzasnej Tom Hanks, v jedny ze svejch nejlepsich hereckejch kreaci. Spielberg natocil jdnoduchej a pohodovej film, skoda, ze se ho snazi vydavat za neco vic, takze to na 5* nebude. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vcelku shovívaví příznivci a obdivovatelé oskarového Toma Hankse a Stevena Spielberga možná zaplesají a zajásají, ale my ostatní si řekneme hm, tak zas vyloženě špatná romantická pohodovka přes velmi slibnou první třetinu nebyla, ale pro pár vtipných momentů, scének, hollywoodského patosu, davových story v těch úmorných dvou hodinách bych ji po druhé už vidět nemusel..Oceňuji však jden velký fakt a sice že film ao obvykle neskončil happíkem zde tedy přímo mezi hlavními hrdiny..Tom Hanks svoji roli celkem zvládá, ale kazil mi to dab. TV Nova, který byl přímo katastrofální, nevýrazný a lehce splynul s davem ostatních...Spojení Spileberg-Hanks v pořadí tuším třetí pak jednoznačně jejich nejslabší. Panu mistru Spilbergovi bych pak přímo romantické komedie pro příště rozmluvil a nebo že by nám tu někdo na stará kolena přeci jen trochu senilněl? Ty tři mé * tedy dávám za docela slušnou výpravu, dojemnou Wlliamsovou hudbu (jako vždy) a celkem sympatický výkon nádherné Catheriny Zeta-Jones. Červené políčko u tohoto filmu je pro mě pak zcela nepochopitelné a zavádějící... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů od Spielberga, co mi prostě nesedly. Tom Hanks podle mě dost přehrával ( opravdu je to můj oblíbený herec ), děj byl moc málo uvěřitelný, nepřišlo mi to ani nijak vtipné a jediné, co se mi líbilo, byl příběh portugalského řidiče vozíku a imigrační úřednice a role Catherine Zeta-Jones, kterou jinak moc nemusím. Jako oddechovka je to dobré, ale jako film, na který bych se ráda znovu podívala je to málo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Viktor, Krakozie, terminál, plechovka, byrokracie a tisíc způsobů jak přežít na newyorském letišti. Já jsem sice nepostával každý den u terminálu s transparentem "Go, Viktor, go", ale jisté sympatie jsem k němu cítil. Tedy spíše z počátku, protože později bych ho zase nejraději kopal do zadnice přes oceán až do jeho fiktivní vlasti. Ten jeho důvod cesty do USA totiž pochopí asi pouze Američan a na mojí rodné hroudě všichni tři žijící jazzmani. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Jsou to maličkosti, co činí tenhle film velkým a svým způsobem geniálním. Bohužel to se týká jen první poloviny. Jakmile se hlavní hrdina otrká, děj začníná být více americký a už tolik nebaví. Postava Viktora Navorského má určitě mnoho společného s Forrestem Gumpem. Jeho dobrosrdečnost a vynalézavost mě opravdu bavila. A vzhledem k tomu, v jaké se nachází situaci, je tu i pár rysů z Trosečníka. Ono ztroskotat na letišti není žádná sranda..tedy pokud tam neztroskotá Tom Hanks. 4* ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mnou asi nejnepochopenější Spielberg. Já mít tolik peněz, utratím je líp než za umělé letiště, ve kterém pobíhá nepřesvědčivý Hanks. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Srdceryvná fikce na téma "že trpělivost růže přináší..." je asi největším úletem mistra S.S. Zároveň však řekl bych i nejslabším (nejsladším) úletem i přes pravidelné přílety a odlety... Pohádková taškařice pro stovky milionů diváků od deseti do sta za stovky milionů dolarů od desíti k pěti - leč tak zoufale prvoplánová, až (byť) úsměvně nudná. Na tomhle letišti zkrátka čekejte jen (v nejlepším smyslu slova :-) průměrný příběh i průměrný film. Za tři (de)terminované hvězdičky... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si stáhnul cosi s názvem terminal.avi, pustim to a ono to bylo nějaký německý porno. Hádal bych tak konec 80. nebo začátek 90. let. No nejdřív tam nějaký dvě buchty lyžovaly, pak tam naběh nějakej instruktor, kterej měl trvalou, chvíli jim to nějak vysvětloval, šahal jim tam na kozy a na prdel, potom šli do nějaký chaty, kde už byl nějakej další týpek, kterej vypadal jako Antonín Panenka, všichni si tam zašukali a pak jsem to vypnul a smazal. Toma Hankse jsem tam neviděl, takže předpokládám, že šlo o jinej film. Tim pádem ponechávám bez hodnocení. update: Hurá! Na druhej pokus se mi podařilo stáhnout správnej Terminál. Takže od tohoto filmu jsem čekal nějakej satirickej pohled na různý úředníky, formuláře, absurdní nařízení a podobně a dočkal jsem se Toma Hankse, kterej tady hraje něco jako variaci na Forresta Gumpa s příšernym (asi ruskym) přízvukem, běhá po letišti se svou plechovkou, čumí jako debil a blábolí pořád nějaký nesmysly, abych se nakonec dozvěděl, proč tu plechovku u sebe nosí. No bomba. Co jsem si z tohoto filmu odnes? 1) Američani si zřejmě myslej, že lidi ve východní Evropě žijou v jeskyních a neznaj takový vymoženosti jako telefonní automat na karty a všichni mluvěj rusky. 2) Když se rozhodnete, že na letišti v New Yorku postavíte na hajzlu fontánu, tak vám nikdo neřekne ani půl slova. 3) Když budete pašovat třeba pytel extází a řeknete, že jsou to léky pro kozu, tak vám to nejspíš projde. Jinak mě překvapilo, že Spielberg v sobě zřejmě potlačil svoje pedofilní choutky, takže v celym filmu se nevyskytuje ani jeden uječenej harant. Naopak Tom Hanks mě nepřekvapil vůbec a opět byl tragickej. Za zmínku stojí snad akorát Stanley Tucci. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Spielberg zkusil sobě né moc vlastní styl filmu a vyšlo mu to moc pěkně. Jednoduše vyprávěný a přitom skvělý ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Terminál připomíná sladkou a reklamami vychvalovanou limonádu s lákavým obalem, kterou někdo otevře a týden nechá odloženou na stole. Je to zkrátka příliš vykalkulované a nepříliš funkční. Samozřejmě Tom Hanks a Catherine Zeta-Jones i nadále patří k těm nejsympatičtějším hercům své generace, Spielberg své řemeslo umí a určitou úroveň si film zachovává po celou dobu. Předvídatelné až běda, vlastně s výjimkou závěrečného rozuzlení, kvůli čemu vlastně Hanks podstupoval ten šílený pobyt na letišti. Pokud jsem do té doby uvažoval o třech hvězdičkách, definitivně jsem se utvrdil v nižším hodnocení. To rozuzlení je totiž, diplomaticky řečeno, naivní, do úst se mi ale vkrádá daleko expresivnější výraz. Celkový dojem je ovlivněný nevhodně zvolenou mírou stylizace a nadsázky. Vztah mezi realitou a absurditou viděného prostě skřípe. Navíc to protlačované poselství rodinných hodnot a lidské solidarity posouvá postupně Spielberg až na samou hranici kýče. Snad vůbec nejlabší počin, který jsem měl zatím možnost z jeho dílny vidět... Celkový dojem: 45 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Romantické komedie patří k nejsevřenějším žánrům, ve kterých se nijak zvlášť neexperimentuje, jen se neustále dokola přehrává ono prazákladní schéma v podání nových hereckých tváří a ozvláštněné zajímavým prostředím. Tu je to hotel jako v KRÁSNÉ POKOJSKÉ, tu reklamní agentura jako v JAK ZTRATIT KLUKA V DESETI DNECH, tu soutěž Miss jako ve SLEČNĚ DRSŇÁK a nebo letiště jak tady. Až nato, že TERMINÁL až tak romantický není, romantická je pouze jedna jeho linie, základ je dramatický a komediální. Romantická rovina stojí obávám se za prd, tím spíš, že originálně vyšumí do ztracena, dramatická není zdaleka tak akcentovaná jak by mohla, takže zbývá ta komediální. Ta sice není špatná (celou první polovinu filmu jsem se nepřetržitě usmíval a párkrát za film se i zasmál), ale žádná velká řachanda to není. Film je navíc zbytečně rozvleklý a ke konci už vysloveně nudí. Hanks a Tucci jsou výborní, postava a výkon Zety Jones nevýrazné jako celá její linie. Lepší než TROSEČNÍK, kterého jsem ani nedokoukal, ale podruhé to vidět nemusím. Mám radši LEPŠÍ UŽ TO NEBUDE nebo něco od Curtise. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Příjemný oddychový film. Tím sem skončil s kladným hodnocením a začnu kritizovat. To, že to režíroval pan Spielberg jsem nevěděl a přečetl si to až tady, avšak tím hůř. Catherine Zeta-Jones byla naprosto nevýrazná, Tom Hanks se sice snažil, ale asi ne dost. Samotný příběh se mi líbil, ale to jen do půlky filmu. Pak začalo to klasické americké klišé. A víte co? Mě už nebaví je tolerovat. Měl jsem velké nutkání dát 4*, ale je tu i hodně faktických chyb, takže pouze 3*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Amerika CLOSED. Alespoň tedy pro sběratele autogramů. Ta samá, co pro teroristy byla ještě donedávna OPEN.. Ač se to nezdá, nežádoucí občan fiktivní východoevropské země Viktor Navorski v roztomilém podání T.Hankse a Marilyn Monroe mají hodně společného - oba na čas uvízli na JFK.. Tvrdím to pořád, Spielbergova aura v 21.století postupně ztrácí na záři a ono vlastně není divu, když jsou jeho filmy mimo žánr sci-fi bez jiskry. Pár vtipných jednotlivostí a precizní kamera Janusze Kaminskeho tak nemají šanci zachránit vlekoucí se vlažný celek s klišovitými postavami jak z nějakého filmu, co běží v televizích na konci prosince a v názvu má v různých pádech skloňována slova "Santa Claus", či "Vánoce". Vždyť nakonec i ta empatie některých pracovníků kolem amerického imigračního úřadu zaváněla až veskrze pohádkovou atmosférou.. Stanley Tucci začíná podezřele často protláčet do svých filmů jablko jakožto prostředek k úderné demonstraci nějaké události - jen jestlipak ho neplatí jedna nejmenovaná počítačová firma s akcionářským podílem pana Gumpa.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem nemusel platit za lístky do kina, určitě mé hodnocení nebude příliš negativní. Šťavnatý milostný román mezi Catherine Zeta-Jonesovou a Tomem Hanksem, který je nesnesitelně náladový a zbytečně dramatický, což opravdu testovalo mou trpělivost. Co se to poslední dobou děje s Hanksem a Spielbergem (Válku Světů nepočítám)? Vypadá to, jakoby si vzali dovolenou od dělání svých obvyklých vážných a hodnotných filmů a začali se obracet k menším projektům. Nejdříve Chyť Mě Když to Dokážeš a teď tohle. Ale jeden dobrý důvod proč vidět Terminál je Tom Hanks! Jsem fanouškem tohoto velikána a tohle je jeden z jeho nejlepších výkonů. Někteří si můžou stěžovat, že jeho hraní není hodnověrné (opravdu se takoví najdou). Jeho osoba se slovanskými předky jako cizinec z podivné krajiny, kde nikdo anglicky neumí musí komunikovat tělem. Jak velký to jest herec. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Každý film, ve kterém se objeví Tom Hanks je takovým malým diváckým potěšením. T. Hanks má neuvěřitelné charisma a svoje role si dokáže neskutečně užívat. Když k tomu ještě připočítáme Stevena Spielberga (podle mě jednoho z nejlepších režisérů Holywoodu), kvalitní hudbu Johna Wiliamse a jako třešínku na dortu pohlednou Catherine Zeta-Jonesovou, nelze jít pod 4*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na Spielberga až príliš sentimentálne, ale na mňa to zabralo. Veľmi príjemný filmík so skvelým nápadom, hlavne veľmi originálnym. Niekedy sa pýtam sám seba, či vôbec je herec okrem Toma Hanksa, ktorý dokáže utiahnuť také obrovské filmové diela sám. Hanks si získa divákov svojou rolou naivky a pôsobí veľmi milo a úsmevne. Príjemný filmík, ktorý si aj napriek svojej dĺže udržal atraktivitu. 80%. ()

Související novinky

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama