Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o dospívání z dělnického prostředí v ocelářském městečku poblíž Pitsburgu, plný obratů a skvělých scén zápasu amerického fotbalu s Tomem Cruisem v hlavní roli. Stefan (Tom Cruise) hraje fotbal pro školní tým a snaží se získat stidendium, které by mu pomohlo odejít z města a dostat se někam jinam. Lisa (Lea Thompsonová) miluje Stefana a podporuje jeho úsilí. Spory s fotbalovým trenérem (Craig T. Nelson) mu šance na stipendium málem zničí, ale nakonec slušnost zvítězí. (Fine Production)

(více)

Recenze (29)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Můžete bejt chytrej a nadanej, ale pokud nemáte škváru na placení školnýho, tak v USA vám místo na univerzitě s největší pravděpodobností zabere někdo, kdo sice neumí ani číst a psát, ale dostane sportovní stipendium, protože je dobrej třeba v hodu krikeťákem nebo ve skoku přes kozu. Tady se hlavní postava upíná k americkýmu fotbalu. Na můj vkus tam toho sportu bylo zbytečně moc a jsem tak trochu alergickej na všechny ty patetický proslovy koučů, který ve filmech tohoto typu nemůžou chybět. Nutno dodat, že film teda obsahuje jakousi základní myšlenku ve smyslu, že ta hranice mezi americkym snem a americkou noční můrou, kdy budete celej život dělat brzdiče pásu v nějaký příšerný fabrice, je velice tenká a křehká. Asi bych si dokázal představit konec, kdy hlavní hrdina skočí třeba pod vlak, co jede do ocelárny, ale snad nebudu spojlerovat, když prozradim, že tohle zcela nepřekvapivě končí happy endem... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dobré romantické drama z prostředí Amerického fotbalu se sice dost statickým, ale neškodícím Tomem Cruisem v hlavní roli. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Typický (a velmi dobrý a velmi těžko k sehnání) osmdesátkový soundtrack, mladé (toho času hodně prkenné) a ctižádostivé ucho Tom Cruise a snaha dostat se z tohohle ocelářského zapadákova pomocí fotbalového talentu. Makat v místní fabrice může vždycky, ale v tomhle ospalém městečku chce dokázat víc a dát nasraným dělníkům taky trochu té sportovní radosti. Jen je škoda, že to dělá v tak jalových dialozích a absurdních situacích. Režisér Michael Chapman platí hlavně za solidního kameramana (Zuřící býk, Uprchlík, Prvotní strach), Správná hra byla jeho režisérským debutem. Za kameru pustil jiné velké eso oboru (Nizozemec Jan de Bont – Základní instinkt, Smrtonosná past), ale ve finále je to docela jedno. Začátky jsou vždycky těžké, takže předpokládám, že Cruise tenhle skrz naskrz podprůměrný kousek vepředu na polici vystavený tak úplně nemá!! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Sympatické sportovní drama z prostřední středoškolského fotbalu. Cruise jako namyšlený spratek, Lea Thompson odhalující své nejen herecké přednosti a nevábné okolí pennsylvánských oceláren. 55% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A je to venku, Tom Cruise si na sex sundává řetízek... I mně bylo sedmnáct, ovšem na rozdíl od Tomáše se na sebe naštěstí nemusím zpětně dívat v televizi. Už takhle mi to přišlo jako laciná pohádka o tom, kterak Honza hloupý byl, než štěstěnu políbil. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Stef Djordjevic je mladý kluk z Pensylvánského balíkova. Studuje střední školu, za níž hraje americký fotbal (na nějakém úočném postu, ale přesněji už to asi nepopíšu). Moc dobře ví, že má jenom dvě možnosti - dodělat střední a jít pracovat do místní fabriky, nebo hrát sakramentsky dobře a dostat sportovní stipendium na vysoké. Všechno se rýsuje dobře, jenže pak mu v důležitém zápase písknou sporný faul, jeho tým kvůli tomu prohraje a trenér jej po hádce vyhodí z týmu. Stefovi se hroutí svět.... Život mladých lidí z malých měst USA je tu popsaný docela slušně a z jinak nepříliš objevného filmu dělá docela zajímavou záležitost. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se rozhodně snažili. Cruise nám ukazuje všechno, co může (doslova - jak herecky, tak tělesně:-), Lea Thompson je sympatická a milá, ostatní jsou přesvědčiví a kamera Jan DeBonta je samozřejmě řemeslně zručná. Ale celá tahle "správňácká hra o mladým klukovi z americkýho městečka, kde všichni akorát dělají kdesi v kovohutích a on chce jako první z generace vypadnout a hrát americkej fotbal a mít stýpko" je prostě nezajímavá a nezajímavě natočená. Průměr s pár světlými okamžiky na sobotní dopoledne v telce. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nedivím se mu, že chtěl vypadnout pryč. Takový život by ho pomalu ubijel. Ráno do ocelárny, večer domů. Tam by ho čekala manželka a děti. Po zbytek života pořád to samé. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Poctivě hraj americký fotbal a bude ti přáno. Odžínovaný 21letý Tom Cruise i další pěkní kluci v jeho středkoškolském týmu amerického fotbalu jsou důvodem, proč jsem se na film díval až do konce. Jde totiž o klasický hollywoodský škvár o tom, jak se v životě vyplácí být poctivý a pracovitý, oni to ti ostatní nakonec uznají a vše se v dobré obrátí. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Dobré vyrobená, ale cukrom obalená robotnícka bájka o futbalovej hviezde. Už za mlada bolo vidno, že Tom Cruise bude veľká filmová hviezda. 7/10 ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Spise nudne nez dobre. Protahovany film, ktery by se jinak vesel do 20 minut. Jedine co na tom hodnotim je mlade Toma Cruise a prsa Lei Tompson 2* ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Správná hra, aneb jak se prokousat na vysokou. Středoškolský život a jeho lapálie ve výchovném videu...není to žádná hrůza. Prkenný Tom Cruise v ocelárně příkládající do pece nepůsobil 2x důvěryhodně :). Osmdesátkový duch potěšil. 53%. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Středoškolská sportovní romantika. A drama, pardon. Je to jak přes kopírák, tisíckrát ohraný příběh, který v tomto případě nijak nevyčnívá. A toho fotbalu tam bylo hodně málo a nic moc natočený. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, kterými se v roce 1983 Tom Cruise rozehříval před svým průlomem. A právě on a jeho role kluka, co to má v hlavě docela srovnaný a přesto je v pasti maloměsta, kde se nedá skončit jinak, než ve fabrice a jediná šance na únik je fotbal, je docela dobrá. Cruise mám rád téměř ve všem. Jinak je to takový průměr, který ale rozhodně neurazí. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Slabučká dramatická teen limonáda. Neskutočné, čo si dovolili v dabingu oproti originálu. Nielenže to dabujú nejakí degeneráti, ktorí neprekladajú polovicu slov, je tam vypnutá polovica zvukov a dokonca väčšina hudby je vlastná, stačí prepínať (dostal sa mi do ruky multudub). Ale inak fajn. Škoda, že Leon tu mal úlohu na pár sekúnd. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Je to těžké, když jste vlastně vesnický balík a chcete se pomocí fotbalu dostat jinam, nejlépe na univerzitu. Když se ale nepotkáte s formou, je to hodně těžké. ()

Tomyfrok 

všechny recenze uživatele

Správná hra, kterou jsem dlouhý čas nemohl sehnat a od které jsem skrze hodnocení a tématiku příliš neočekával, mě rozhodně nezklamala. Film nádherně reflektuje začátek velkolepé herecké kariéry Toma Cruise, jenž je sice již zde v hlavní roli, nicméně jeho výkon není nijak oslňující a dal by se brát i jako průměrný. Samé zpracování snímku má rovněž své mezery, ale velká část z nich je zapříčiněna stářím filmu a tudíž i kvalitou verze, kterou jsem měl k dispozici. Ostatně ani dabing nebyl v tomto případě velkým přínosem, protože Tom v podání Michala Suchánka byl velmi úsměvný. Každopádně má ale Správná hra svůj přínos. Pěkně zachycuje život náctiletého amerického studenta v maloměstě, který má velmi omezené možnosti a pro cestu do světa a na univerzitu se mu nabízí prakticky jediná, a tou je fotbal. Cesta to je trnitá, jelikož Stefan je velmi impulzivní (zvláštní, že Cruise hrával tyto role často) a jeho emoce mu jsou velkou přítěží. Vedlejší romantická dějová linka je pak jen takovým příjemným bonusem. (55 %) ()

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Reklama

Reklama