Reklama

Reklama

Hanebný pancharti

  • USA Inglourious Basterds (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2009, 153 min (Alternativní 147 min)

Začátek Hanebných panchartů zastihuje Shosannu Dreyfus (Mélanie Laurent) v Němci okupované Francii, kde před jejíma očima nacistický důstojník Hans Landa (Christoph Waltz) vyvraždil její rodinu. Shosanna se štěstím uniká do Paříže a ukrývá se tu pod novou identitou majitelky a provozovatelky biografu. Na jiném místě v Evropě se pod vedením poručíka Aldo Rainea (Brad Pitt) formuje skupina židovských vojáků s cílem nemilosrdně mstít činy nacistů a šířit mezi nimi strach. K Aldově "Panchartům", jak si sami říkají, se přidává i německá herečka a britská tajná agentka Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger), jež má za úkol svrhnout vedoucí představitele Třetí říše. A v šeru promítací kabiny zatím Shosanna spřádá vlastní plán odplaty... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (3 147)

HakuSaku 

všechny recenze uživatele

Tarantino tak ako ho poznáme zo všetkou jeho genialnosťou režírovať. Jeho svižné, akcou nabité filmy už dávno patria medzi klasiku prešpikovaná často až čiernym humorom striedané dych berúcimi dialógmy. A Christopher Waltz a jeho žiara hereckého remesla presvietila všetkých ostatných na čele s Bratom Pittom, ktorý taktiež dokázal, že patrí k skutočne dobrým hercom. ()

Figuska 

všechny recenze uživatele

Tarantino nezklamal hudbou, kamerou, herci, ani dějem, a to nejsem jeho extra fanoušek. Byla jsem připravená na nadsázku, osobitý styl a nečekala jsem hodinu dějepisu. Dvě a půl hodiny mi utekly jako nic, bylo se na co dívat. Jen jsem si celou dobu myslela, že „Bear Jew“ hraje Sylar z Heroes (Zachary Quinto), ale škoda, byl to jemu podobný Eli Roth. Z omylu mě vyvedly až dohady ostatních na Yahoo Answers. :-D ()

mouzi 

všechny recenze uživatele

Tarantino je fakt divnej. Horko tezko 3*, a to predevsim za dost povedeny herecky vykon Christopha Waltze. Pitt nijak neoslnil, vlastne se ke hrani ani moc nedostal, akorat mel radobydrsne kecy s nechutnym americkym prizvukem. Celkove je ten film STRASNE ukecanej, doporucuji vzit si k nemu kybl kafe (abyste neusnuli a vzapeti meli do ceho blejt). Po druhém zhlédnutí přehodnocuji: Je v tom patrný Tarantinuv rukopis, ale i na něj je to děsně užvaněné. Na tu stopáž by se slušelo více akce. Takhle je to typický nelogický Tarantino, akorát o dost víc ukecaný. Nejlepší scéna je ta v hospodě, akorát v celkovém příběhu nehraje žádnou roli, což je vzhledem k obsazení škoda a prijde mi to jako nevyužitý potenciál. ()

wesker 

všechny recenze uživatele

klasicky tarantino ale velice prumerny.... znovu bych se na to divat nemusel .. kdyz to srovnam s kill bill tak bill vitezi na cele care... ()

Judhisthira 

všechny recenze uživatele

Ale jo, bastardi se moc povedli. Do filmu jsem šel jen tak z povinnosti, jelikož mě Tarantinovská tvorba nezajímá. Ale přeci jen jsem musel po skončení projekce tiše uznat, jak jsou Bastardi nesmírně zábavný "scénkový" film. Máme tu výborné rozmanité postavy, profesorskou režii, legračně nadsazený příběh a hlavně mnoho výtečných vygradovaných scén. Úvodní kapitola, která nám představí odporného slizouna Hansa Landu v plné kráse, dlouha pasáž z baru nebo závěrečné kino s divokým Hitlerem jsou prostě perfektní. Nečekaně slušná podívaná pro kterou nebylo plné hodnocení daleko. Žádné zklamání jako v případě Plump Fiction se naštěstí nekoná. 80% ()

MAST3R 

všechny recenze uživatele

Opět skvělí Tarantino! Film se odehrává na 3místech (les, hospoda/ restaurace, kino), a přesto nenudí a to díky skvěle napsaným dialogům (které jsou trefné, vtipné a hlavně nenudí) a postavám např: nadporučíka Aldo Rainea, Hanse Landy a tak dále. Když jsem si pouštěl film poprvé bez titulků tak jsem určité pasáže mluvené německy přepínal jelikož kdo na to má čumět když tomu nerozumím. Následné puštění s titulkami najednou film nabral jiné tempo. Když tomu člověk rozumí je to hned něco jiného. Jen škoda, že Pancharti nedostali větší prostor. klidně si umím představit samostatný film o Panchartech, myslím, že by to byla pecka :-) ()

racing666 

všechny recenze uživatele

Prostě Tarantinovka. S výborným Chrisophem Waltzem (alias Hans Landa z SS) v hlavní roli - opravdu bezchybně zahraná role. Skvělý film s ještě lepším scénářem a režií. Kdo chce vidět, jak Tarantino přepsal dějiny 2. sv. války..... tak to prostě vidět musí! Na ten film jsem koukal s otevřenou hubou a úplně ho hltal. Filmu dávám 98% - 2% jsou za nelogičnost, proč Hans Landa objednal Šošaně mlíko..... ptáte se proč? Odpověď zní: podívejte se na film :-) ()

gu-staff 

všechny recenze uživatele

Největší zklamání letošního roku. Odkazofilové si určitě pomlaskávají, ale já čekal víc, než pár vypointovaných dialogů, zdlouhavý děj, a dvě strpitelné postavy v záplavě šedých ostatních figur. V půlce jsem vyvenčil psa a pověsil prádlo, no a pak jsem to dokoukal. Možná se na to podívám ještě jednou za čas a změním názor, ale teď jen tři. Pro mne nejslabší Tarantino, co jsem viděl (a viděl jsem skoro všechny). ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Nedávno som čítal dosť negatívnu až rozhorčenú recenziu na tento film, v ktorej sa to len tak hemžilo názormi o tom, ako to uráža Židov, ako to uráža Amíkov, ako to uráža Frantíkov, aké je to absurdné a surové a neautentické a tak, lenže toto nie je Bondarčuk ani Spielberg, toto je Tarantino, a ten, kto ho aspoň trochu pozná a sadne si pred plátno s očakávaním odnože Bojovali za vlasť alebo Schindlerov zoznam, je buď nenapraviteľný rojko alebo filmový analfabet, bolo úplne jasné, že keď sa Quentin odhodlá popasovať sa s témou WWII, máme sa na čo tešiť, a to ako jeho fanúšikovia, tak aj jeho odporcovia, ja som dostal oveľa viac, ako som očakával a starému provokatérovi prajem šťastnú a pevnú ruku pri hľadaní a obohacovaní nových kontroverzných tém, takže 95%. ()

Sentinel 

všechny recenze uživatele

Tradiční Tarantino - buď vás unudí k smrti, nebo se budete u sáhodlouhých dialogů náramně bavit. Já patřím k té druhé skupině, přesto se dá Panchartům, narozdíl třeba od Pulp Fiction, ledacos vytknout. Především takovéto chození do extrémů, kdy se některé situace dostávají za hranici parodie až k účelovosti a snaze z dané scény vytřískat co nejvíc bez ohledu na pravidla elementární logiky. Tudíž během sledování filmu zásadně doporučuji neřešit proč, co, jak, apod. Přesto i tentokrát to Tarantinovi vyšlo, i když se vztyčeným ukázováčkem. ()

dinho_ 

všechny recenze uživatele

Quentin opět řádil. Už ten nápad zrežírovat film o tajné jednotce, která vyvražďuje nácky, mě dostal do kolen a ohromně navnadil. Samotný film splnil to, co jsem si od něj sliboval. Dialogy z dílny QT opět fantastické, hlavně důstojník Hans Landa zářil, pro mě jednoznačně herecký výkon roku! Když se k tomu přičetlo Tarantinovo režírské umění, vznikla nám lahůdka se vším všudy. K závěru už nemám co dodat, jak už tady bylo zmíněno, škoda, že takhle druhá světová válka neskončila. Pohled na dva Hanebné pancharty, co si libují ve střílení do dávno mrtvého Hitlera a nácky, kteří se marně snaží uniknout smrti uhořením, je k nezaplacení.... ()

casyy 

všechny recenze uživatele

Tarantino zas vsechny dobehl. Kdepak valecna rezba, ale klasicka konverzacka to je! Navic neuveritelne vtipna (samozrejme nikoliv v klasickem pojeti) a zatracena chytra. ()

heger 

všechny recenze uživatele

Ako dlho ešte potrvá, kým diváci pochopia, že QT je len prázdna bublina, ktorá už dávno nemá čo ponúknuť? Keby tento film natočil niekto iný (menej slávny) mohlo by hodnotenie - ak by si ho vôbec niekto všimol - vyzerať asi nasledovne: Príbeh a charaktery postáv sú len zbierkou nespočetne krát využitých (či zneužitých) klišé. To samo osebe ešte nemusí byť tragédia, pokiaľ nová verzia príde s niečím originálnym. V tomto prípade za originálne možno označiť len záplavu postáv bez akéhokoľvek výrazu a nezmyselné skalpovanie. Vedenie hercov je úplne diletantské a žiadnej z postáv nedokáže vdýchnuť naozaj ľudský rozmer (alebo aspoň presvedčivosť v rámci zvolenej poetiky) - výnimkou je samozrejme brilantný Hans Landa. Aj spôsob rozprávania a používanie konkrétnych výrazových prostriedkov (za všetky spomeniem aspoň gýčové použitie hudby) je na úrovni nadšeného amatéra, ktorý by rád natočil niečo medzi psychologickou drámou, vojnovým filmom, westernom a paródiou na všetky tieto žánre. Keď k tomu pridáte ešte neskutočne odfláknuté dekorácie a celkový design zodpovedajúci skôr lacnej televíznej produkcii, vyjde vám z toho len nevydarená a veľmi zle natočená zlátanina. Občas mi to pripomenulo staré slovenské filmy o SNP, ale tam aspoň mali postavy nejaký výraz. V tomto paškvile je dokonca aj postava mladej židovky, ktorá ako jediná nesie so sebou konkrétny príbeh (či tajomstvo), zobrazená ako bezduchá figúrka. Film však natočil QT. Takže ide o majstrovské dielo, kde je vojnová dráma (s hlboko ľudským príbehom spravodlivej pomsty) podaná bez lacného pátosu, s vynikajúcimi hereckými výkonmi, originálnymi dialógmi a neodmysliteľnou porciou brutality (samozrejme bez zbytočných emócií - veď v tom je jeho genialita). No a tie citácie a odvolávky - to si naozajstný filmový fanúšik a znalec musí proste vychutnať ! ()

radar76 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino se po nenormálních dementnostech typu Grindhouse konečně vrátil k úplně normálnímu filmu. Hanebný pancharti jsou totiž úplně normální film. Výborná myšlenka, luxusní herecké výkony (především brilantní CHRISTOPH WALTZ coby SS plukovník Landa), dokonalá hudba, no a vidět rozstřílet Hitlera je taky chytlavá představa... :-)) Každopádně Brad Pitt sice !hlavní roli" hraje, ale na jeho místě by mohl být kdokoliv, příběh stojí od samého začátku především na postavách Emanuelle Mimieux a Hanse Landy. ()

Spevo 

všechny recenze uživatele

Bolo to dobé, ale ani som v tom nevidel nejaké masjtrovské dielo, ako viacerí hovorili. Nie že by som si potrpel na presných historických faktoch a presne držanie so skutočnosťou, ale tu to bolo príliš ako americká rozprávka. Niektoré dialógy boli dobré, iné sa mi zdali dlhé a trochu nudné. Páčil sa mi Christoph Waltz a Brad Pit, najlepší bol ten jeho prízvuk. A tiež som sa pár krát zasmial (scénka, kde sa traja "bastardi" predstavujú Landovi ako taliani). Každopádne to odporúčam, viacerí tomu určite prídu ešte viac na chuť ako ja. ()

Patr1k 

všechny recenze uživatele

Všetci tento film rozoberajú ako nejakú rečnícku otázku...skvelý vizuál (Bluray), prepracované postavy (Waltz 100%-tný), hudba klasicky Tarantinovská a úmrtia s koncom takisto...no nemusím to vidieť znova ()

Související novinky

Guy Ritchie chystá válečný thriller

Guy Ritchie chystá válečný thriller

22.02.2021

Režisér Podfu(c)ku či Gentlemanů Guy Ritchie si zdá se vyhlídl svůj příští projekt. Britský filmař se čerstvě upsal režii snímku Ministry of Ungentlemanly Warfare pro studio Paramount. Kromě režie se… (více)

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

04.11.2020

Netflix obsadil první herce do chystané adaptace knihy Mnichov, jež není nijak spjatá se stejnojmenným filmem Stevena Spielberga z roku 2005. V novém snímku, který vychází z bestselleru spisovatele… (více)

Star Trek 4 našel režiséra

Star Trek 4 našel režiséra

20.11.2019

…a není jím Quentin Tarantino. Na eRkovou verzi Star Treku od režiséra Pulp Fiction nebo Hanebných panchartů si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat, mezitím ale studio Paramount najalo… (více)

Tarantinův Hollywood ještě delší?

Tarantinův Hollywood ještě delší?

25.05.2019

Okolo nového snímku Quentina Tarantina (Pulp Fiction) je po premiéře na festivalu v Cannes dost rušno. Většina recenzentů film chválí, našli se ale i tací, které neoslnil režisérův přístup k ženským… (více)

Reklama

Reklama