Reklama

Reklama

Hanebný pancharti

  • USA Inglourious Basterds (více)
Trailer 1
USA / Německo, 2009, 153 min (Alternativní 147 min)

Začátek Hanebných panchartů zastihuje Shosannu Dreyfus (Mélanie Laurent) v Němci okupované Francii, kde před jejíma očima nacistický důstojník Hans Landa (Christoph Waltz) vyvraždil její rodinu. Shosanna se štěstím uniká do Paříže a ukrývá se tu pod novou identitou majitelky a provozovatelky biografu. Na jiném místě v Evropě se pod vedením poručíka Aldo Rainea (Brad Pitt) formuje skupina židovských vojáků s cílem nemilosrdně mstít činy nacistů a šířit mezi nimi strach. K Aldově "Panchartům", jak si sami říkají, se přidává i německá herečka a britská tajná agentka Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger), jež má za úkol svrhnout vedoucí představitele Třetí říše. A v šeru promítací kabiny zatím Shosanna spřádá vlastní plán odplaty... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (3 147)

Diego 

všechny recenze uživatele

První dusná konverzace mě nadchla, ale 150min v sauně nevydržim, aniž by mě někdo nepolil studenou vodou. Konverzační epos pro otrlé, jestli je tohle hranice, kdy si si tu všichni hodnotící začínají hrát na filmové snoby, tak si může Bay hledat novou práci. ()

swe 

všechny recenze uživatele

Wow! Ještě hodinu po zhlédnutí celým mým tělem zmítal třas a nepopsatelná změť pocitů. Těžko říct, jestli se Tarantino „umírnil“ a nebo je ještě větší úchyl než kdy dřív, jen se prezentuje rafinovaněji. *Hrbolových scén (*vysvětlivka: brutálně černý humor viz. Pulp Fiction) je zde, navzdory všem očekáváním, poskrovnu, což je však vykompenzováno velice zajímavým způsobem podanými dialogy - ze zdánlivě běžného (nudného?) rozhovoru vyzařuje obrovské napětí, cosi hřímá pod povrchem, aby „to“ nakonec vybuchlo v afekt smíchu, nenávisti, nebo v jinou, naprosto nepředvídatelnou akci. Dlouhé a detailní záběry obličejů pečlivě budují atmosféru a dají vzpomenout na Leoneho trademarky a jeho klasické westerny. Na westerny upomíná také hudba. Soundtrack je tvořen peckami snad z pěti historických dekád, od šansonu až po rock, a něco málo orchestrální hudby, o kterou se postaral mistr Ennio Morricone a právě jeho příspěvek asociuje nesmrtelné Tenkrát na západě, či Hodný, zlý a ošklivý. Přestože každému plakátu či upoutávce dominuje kníratá držka Brada Pitta, rozhodně nelze s jistotou tvrdit (ani o něm, ani o nikom jiném) že právě on je hlavní postavou příběhu a nutno dodat, že hrdinové i zlosynové zde padají jak mouchy, bez ohledu na pohlaví, rasu, národnost, či vaše sympatie. Obrovská síla tohoto snímku spočívá v hereckých výkonech. Ať jde o, zábavným přízvukem mluvícího partyzána Aldu Raineho (rozkošně přehrávající Brad Pitt), slizkého esesáka Hanse Landu (úžasný Christoph Waltz), herečku Bridget von Hamersmark (skutečně hrající! Diane Kruger), vychytralou majitelku kina (šarmantní Melánie Laurent) nebo toho posledního pinkla obsluhujícího ve vinném sklípku. Každý si svou roli užíval. Jak jsem naznačoval výše, film je to opravdu hodně ukecaný, akce je zde minimum a když už se nějaká ta akční scéna objeví, většinou skončí dříve, než se stačíte vzpamatovat a pouze hromada mrtvol vás utvrdí v tom, že se vám to jen nezdálo. Čím mě ale Tarantino velice mile překvapil, je jeho bezpodmínečné lpění na autentickém znění a jelikož se děj odehrává v nacisty okupované Francii, hlavními jazyky filmu jsou logicky francouzština a němčina. Angličtina se vyskytuje minimálně a vždy je její výskyt dobře odůvodněný. Na konec tohoto netradičně dlouhého komentáře, si ještě dovolím slovíčko k příběhu. Že bude Tarantino používat druhou světovou válku jen jako kulisu ke svým zvrhlým choutkám a že na historická fakta bude de facto kašlat, to jsem tušil. Že ale zásadní dějinné události brutálně zmrzačí baseballovou pálkou, to jsem opravdu nečekal a jistě tento malý šprým nebude mnoha lidem zrovna po chuti (já jsem s tím měl nemalé problémy). Výsledek ovšem stojí za to!.... Jestli jsem si nebyl jistý plným hodnocením, tak po druhém zhlédnutí už není o čem diskutovat. Každá kapitola má něco do sebe a každou minutu jsem si dokonale užíval. Nejlepším režisérovým filmem pro mne nadále zůstává Pulp Fiction, avšak Basterdi mu směle dýchají na záda. ()

SkyHawk 

všechny recenze uživatele

Už jen první scéna v nás nechá hluboké pocity. Tyhle Tarantinovské dialogy prostě miluju a užívám si je do poslední vteřiny. Stejně jako v Pulp Fiction jsem si v Panchartech oblíbil některé scény/příběhy a na ty bych nedal dopustit, dokázal bych je pouštět dokola a mít z nich opravdu radost. Nebylo jich sice tolik, jako ve výše zmíněném Pulpovi, to mi ale vykopenzuje skvělý Brad Pitt. Svojí postavu si opravdu užívá a my s ním. Člověk se těší každé jeho minuty na plátně. Tím bych samozřejmě nechtěl zatínit ostatní herecké výkony, které stojí také za zmínku. Rozhodně nám Tarantino znovu ukázal, že v sobě něco má, něco zvláštního, osobitého a pro někoho nepochopitelného. ()

Danny F. 

všechny recenze uživatele

Dobré scénky s basebalovou pálkou, skalpem a ke konci s masakrovanou tváří hitlera samopalem. Jelikož je v tomto filmu hóóóódně dlouhých dialogů (typické pro Tarantina) francouzsky a německy (češtiny hodně málo) tak trochu nuda, děj taky nic extra a celkem slabota. Sice je to dobře krvavé a tak solídně drsné, přes to dávám průměr. Zhlédněte a posuďte. 50% ()

Cortes3 

všechny recenze uživatele

Proti Kill Billovi se Tarantino tentokrát vytáhl, Hanebný parchanti byli skvělý film, nejvic mě zaujal Brad Pitt a Hans Landa. Vůbec nejlepší scénka byla: Já budu doprovod já umím italsky nejlépe, ty budeš bubeník, ty umíš italsky hned po mě a ty budeš teď už přesně nevím co, protože umíš italsky nejmíň a on mu řekl, ale já italsky neumím vůbec a Pitt mu odpověděl, no kdyť říkám, že z nás jsi v italštině třetí nejlepší. Nebo scéna jak Pitt nožem řeže dočela nacistům hákové kříže byla taky dost dobrá. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Pro mě za poslední dobu asi jeden z nejzajímavějších a nejlepších filmů. Nečekejte válečnou akční smršť, akce v Panchartech nechybí, ale není tolik důležitá. Jde tu především o výborné dialogy a hlavně charaktery jednotlivých postav, které vykreslují tento film od začátku až do konce. Jednotlivé příběhy na sebe navazují, podle toho jak se to Tarrantinovi zrovna hodí. Nepochybně je docela hodně zcestný konec . Ale proč ne? Proč to nezkusit zase nějak jinak?! Pro mě je Tarrantinova vize války velmi sympatická a myslím, že je to i jeden z jeho nejlepších filmů po Pulp Fiction. Co říci na závěr?! Snad jen GRATULACE!!! Na tohle jsme čekali!! ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Konečné řešení II. světové války v rukou Židů a jednoho Němce. Aspoň takhle nějak to vidí Quentin Tarantino ve své pulp fiction verzi ukončení války o něco dřív. Filmu jsem se dlouho vyhýbal (to se mi u dobrých filmů stává..) a trošku se bál zda Tarantino ještě dokáže porazit sám sebe. Odměnou mi byla neutuchající porce napínavých dialogů, kde nikdy nevíte v co skončí. Stejně jako je Tarantino mistr ve scénáři, tak je i skvělý vyvolávač oscarových hereckých výkonů (distinguovaný esesák Christoph Waltz). Četné jsou i citace na slavné filmy (uvodní scéna) a opět již povinné adaptace Morriconeho hudby v čele s jeho úchvatnou "Rabbia E Tarantella"! Nakonec vynáším hvězdičkový ortel, který jsem od sebe nečekal. Veverky nejsou stejné jak krysy.... ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Tarantina nemám nijak zvlášť oblíbeného, i když jeho filmy jsou v celku dobře koukatelné. Baví mě na nich, jak si dokáže utahovat z vážných věcí. Musím řici, že tenhle film je zdaleka nejlepší, co zatím Quentin vytvořil, neboť podle mě Death Proof byl o ničem, když nepočítám skvělé filmařské řemeslo. Tarantino předvedl bezchybnou režii s docela ucházejícím Bradem Pittem, ale naprosto perfektním magickým výkonem Christopha Waltze plus opravdu skvělé vtipné scény s černým humorem. Bavilo mě na tom jak si Tarantino dokáže zase skvěle utahovat v některých momentech. To co nedokázal s Kill Billem, a už vůbec ne v Death Proof, tak v Inglorious Basterds splnil na jedničku. 90% skvělá podívaná. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Môj obľúbenec Tarantino opäť nesklamal a spravil zase raz film, na ktorý len tak nezabudnem a s veľkou radosťou si ho pozriem ešte niekoľko krát, keď sa vyskytne príležitosť. Umiestnenie tohoto vymysleného príbehu do reálií 2. svetovej vojny je fakt zaujímavé a vôbec nevadí, že reálne postavy tejto vojny sa v tomto filme dostávajú do nereálnych situácií. Okrem toho potešia aj skvelé herecké výkony a tradične aj hudba. No proste, treba vidieť! ()

Aven 

všechny recenze uživatele

Dost ukecané, ovšem ani trochu nenudící, místy velmi vtipné, místy napínavé, místy herecky naprosto famózní (Christoph Waltz rulez). No, nečekal jsem, že budu Tarantina chválit, neboť ho moc nemusím, ale tohle je vážně pecka. Především rozstřílení Adolfa na sračky stojí za opakované vidění. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Tarantino je zvláštní chlapík a jeho filmy jsou naturalistické pochoutky pro zvláštní lidi..;)Pancharti jsou směsicí násilí, uvolňujícího humoru, historie, fenomenální kamery, střihu a řežie, krve, brutality a paradoxů. Kdo se dokáže naladit na tu správnou vlnu, tak si na této směsi pochutná. Já dávám (s odkazem na první kapitolu filmu) 4 *..;) ()

Midori_Mike 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale já jsem se u tohoto filmu nenudil ani na vteřinu, ačkoliv stále úplně nevím, co si o něm myslet.. Na jednu stranu to bylo opravdu drama, bál jsem se o své oblíbené postavy, emoce mnou bouřily, vůbec jsem Tarantinovi neviděl do karet. Tak to má byt :-) . A na druhiu stranu s přibývající délkou filmu čím dál víc přibývaly situace, kdy jsem se opradu od srdce zasmál. Může to znít zvráceně, ale já si myslím, že přesně takhle Tarantino zamýšlel, aby film na člověka zapůsobil. Já ten film samozřejmě neberu vážně, je to dost ujetá parodie. Ale brilantně natočená a vymyšlená. Herecké výkony se mi líbily naprosto u všech... tady nelze najít chybu. Hudebně taky výborné. Prostě... je potřeba nebrat ten film vážně. Já s tímhle nemám problém, je to sorta filmů, kterou hodně můžu. Ale je mi jasné, že někteří lidé tohle černohumorné dílo nevztřebou, jako je to s černým humorem běžné. Ačkoliv jsem většinou v životě vážný člověk a nikdy bych se nechoval tak, abych někomu cíleně ublížil, nedělá mi problém brát život jako hru. Kdybych ho bral vážně, už dávno bych se zbláznil... bravo pane Tarantino! ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nebyla schopná to dokoukat do konce. Mimořádně dlouhé a nudné. Horší než PULP FICTION. Usnula jsem po čtyřiceti minutách. Sama sobě se divím, že jsem to vydržela tak dlouho. ()

chubaka 

všechny recenze uživatele

Tarantina mám celkem dost rád, ale tento film mi opravdu nesedl a docela dost jsem se, řekl bych, až nudil. Nebýt scény ze začátku, kdy Ch. Waltz mluví s francouzským farmářem, asi bych volil dokonce 2*. ()

Ace.Anita 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu vyplývá jedno ponaučení : Až se do školek zavede filmová výchova, musí před filmové nepolíbence předstoupit starší paní v přísném, šedivém drdolu a prohlásit: „Děvčátka a chlapci, nabádám vás! Neříkejte o žádném filmu, že je „dechberoucí“ a „neuvěřitelně boží“, dokud si nebudete jisti, že je to ten pravý. Když tato slůvka zbrkle věnujete prvnímu filmu, který ve vás vyvolá nějakou emoci, jaký opravdový dar vám pak zbude pro opravdu „dechberoucí“ a „neuvěřitelně boží“ filmy, na které narazíte, až na to budete skutečně připraveni?“ (do toho se jeden chlapeček zvedne a jde si k tácku pro čtvrtinku chleba s červenou pomazánkou) ()

Související novinky

Guy Ritchie chystá válečný thriller

Guy Ritchie chystá válečný thriller

22.02.2021

Režisér Podfu(c)ku či Gentlemanů Guy Ritchie si zdá se vyhlídl svůj příští projekt. Britský filmař se čerstvě upsal režii snímku Ministry of Ungentlemanly Warfare pro studio Paramount. Kromě režie se… (více)

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

04.11.2020

Netflix obsadil první herce do chystané adaptace knihy Mnichov, jež není nijak spjatá se stejnojmenným filmem Stevena Spielberga z roku 2005. V novém snímku, který vychází z bestselleru spisovatele… (více)

Star Trek 4 našel režiséra

Star Trek 4 našel režiséra

20.11.2019

…a není jím Quentin Tarantino. Na eRkovou verzi Star Treku od režiséra Pulp Fiction nebo Hanebných panchartů si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat, mezitím ale studio Paramount najalo… (více)

Tarantinův Hollywood ještě delší?

Tarantinův Hollywood ještě delší?

25.05.2019

Okolo nového snímku Quentina Tarantina (Pulp Fiction) je po premiéře na festivalu v Cannes dost rušno. Většina recenzentů film chválí, našli se ale i tací, které neoslnil režisérův přístup k ženským… (více)

Reklama

Reklama