Reklama

Reklama

Hanebný pancharti

  • USA Inglourious Basterds (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2009, 153 min (Alternativní 147 min)

Začátek Hanebných panchartů zastihuje Shosannu Dreyfus (Mélanie Laurent) v Němci okupované Francii, kde před jejíma očima nacistický důstojník Hans Landa (Christoph Waltz) vyvraždil její rodinu. Shosanna se štěstím uniká do Paříže a ukrývá se tu pod novou identitou majitelky a provozovatelky biografu. Na jiném místě v Evropě se pod vedením poručíka Aldo Rainea (Brad Pitt) formuje skupina židovských vojáků s cílem nemilosrdně mstít činy nacistů a šířit mezi nimi strach. K Aldově "Panchartům", jak si sami říkají, se přidává i německá herečka a britská tajná agentka Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger), jež má za úkol svrhnout vedoucí představitele Třetí říše. A v šeru promítací kabiny zatím Shosanna spřádá vlastní plán odplaty... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (3 148)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nejprve si dovolím menší statistiku: Ke dni 07. 12. 2009 - IMDb 8.5/10, 99,988 votes, (63. místo) CSFD 88 %, 8440 hodnocení, 120. místo. A já se ptám, za co? Neříkám, tenhle Tarantino se mi překvapivě líbil, ale tohle? Navíc poslední měsíc jsem neslyšel nic jiného než "pancharti sem, pancharti tam, pancharti jsou nejvíc…“ a když jsem konečně zhlédl tento film, tak jsem byl trochu zklamaný. Tohle byl IMHO ještě větší hype než u Temného rytíře (který si ale ten rozruch zasloužil). Nevadí mi, že si Tarantino přepisuje historii, ani karikatura Hitlera (teda, alespoň doufám, že to měla být karikatura) ale co mi tam moc nesedlo, byl Leoneovský styl (hlavně začátek) a znovu doufám, že šlo spíše o poctu tomuto géniovi, než o jeho vykrádačku. Ale jinak můžu říct, že jsem celkem spokojen. Brad Pitt měl super akcent :-) a Mélanie Laurent budu rozhodně ode dneška sledovat podstatně více… A Waltz a jeho tolik proklamovaný Landa? No nevím. Neříkám, podal dost solidní výkon, Landa je svině jak se patří, ale aby tohle bylo na Oscara, jak zde všichni prorokují, to si nemyslím. Závěrem musím říct to, co jsem řekl i na začátku. Pancharti jsou sice překvapení, ale na 120. místo to určitě není. Na 80 % to ale je. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Když to trošku přeženu, je zde vlastně pět půlhodinových sekvencí, ale sledují se na jedno nadechnutí a je to RADOST! Quentinova pocta kinematografii v úplně každém záběru. Směs akčních scén, humoru, válečné atmosféry, skvělých hereckých výkonů a vynikající hudby. Vše dotaženo do maximálních obrátek. Tarantino zde opět nechává volnou uzdu svým režisérským schopnostem a potrhlým nápadům a v některých scénách má divák pocit, že ho snad osvítil duch Sergia Leoneho. Krásná podívaná, film je pastvou pro oči i uši a má výborně vypointované scény, z nichž se o některých dá říci, že se časem zařadí mezi kultovní (hlavně ty s Hansem Landou). Krvavá zvrhlost, která se usadí v paměti filmových fanoušků jako snímek, který absolutně boří mantinely válečného žánru. Lov nácků, pod vedením skvělého Brada Pitta, může začít! ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Tarantino nad sebou otevřeně nemasturbuje, ale stále nechápu, proč se bastardi líbí normálnímu publiku. Brad Pitt je holt asi rozkošný všude, což společně s jménem Quentin vytváří opojnou kombinaci, kterou průměrný divák nemůže nepochválit. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to od začiatku do konca. Dúfala som, že Til Schweiger si zahrá trochu viac, ale čo už. No a Operácia Kino - to je určite sen každého Žida, ktorý prežil holokaust :-) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Já bych snad dal nejdříve i ty čtyři, ačkoliv jsem velkým Tarantinovým fanouškem, svým filmem mě trochu vykolejil a nedokázal jsem všechno pobrat. Jenže pak jsem si uvědomil pár věcí; stejným stylem na mě prvně zapůsobilo i Pulp Fiction a už přes 10 let je mým nejoblíbenějším a nejsledovanějším filmem, dále neustále přemýšlím nad jednotlivými scénámi napříč celým filmem, pořád si je dokola omílám a říkám si, jak byly skvělé a některé ještě skvělejší. Totiž v těch vzpomínkách automaticky vynechávám určité momenty, kdy jsem se prostě i trochu nudil, ale není to ta nuda, kterou zažívám třeba, co já vim, u Tarkovského, tohle je taková podivně napínavá nuda, která přetrvává v oněch dlouhých záběrech plných očekávání vyústění, které někdy přichází pomalu, a tak může být i trochu otravné, pokud to člověk sleduje prvně. Podruhé si to vychutnám naplno, navíc na to mám strašnou chuť jen nějakých 20 hodin po projekci. Myslím, že u tohohle filmu strávím v životě opět hodně času, asi ne tolik jako u Pulp Fiction, ale ten čistý týden to třeba dá...však to je jen něco přes 100 zhlédnutí :-). ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kterak stateční Američané zlé Němce bejsbolkou pobili a odporného zloducha v kině lstivě upálili. Aneb přepisujeme dějiny podle Quentina Tranatina. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem nevěřil, že to ještě někdy řeknu, ale Quentin Tarantino natočil fakt výbornej film. Jeho Gaunery a Pulp Fiction zbožňuju, ale od tý doby mě už ničím pořádně nedostal a už mě ty jeho kecy o ničem začali unavovat, až do teď. Quentinovi se totiž velmi dobře podařilo smíchat válku s atmosférou starejch dobrejch westernů a funguje to narámně. Žádný přehnaně onanující dialogy se naštěstí také nekonají a celý to většinou slušně odsejpá a ty dvě a půl hodiny utečou jako voda, i když pár scén je pravda možná až zbytečně dlouhejch. Scénář je výbornej a není naštěstí jenom o tom, jak Basterdi masakrujou nácky. A to, že ze začátku nám vlastně sliboval válečnou vřavu se Schwarzenegrem a spol., mi bylo naprosto ukradený (tu nám naštěstí chystá kamarád Silvester), protože si s tím Quentin poradil výtečně a obsazení je nakonec stejně výborné. Brad Pitt si to celý náramně užívá, to co předvádí Christoph Waltz je vážně úžasné a Til Schweiger je skoro geniální, akorát je škoda toho mála prostoru pro něj. A překvapivě ani Diane Kruger s Eli Rothem tu nijak neruší. Prostě Quentin mě konečně po těch x-letech dokázal příjemně překvapit a doufám, že si to u mě zase příštím filmem nepokazí.90% ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Bravissimo!! Úchvatné, strhující, dokonalé.. s jakou, až hanebnou promyšleností(též bravurností), lze také zapůsobit. Obdivuhodné..i když, je něco s čím nás může nápady sršící Tarantino, ještě překvapit.. Jistě! ;) ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Tarantino’s films aren’t even sadistic. Sadists take human suffering seriously; that’s why they enjoy it. No: Tarantino is morally empty, seeing a shoot-out as akin to dancing cheek-to-cheek. He sees violence as nothing. Compare his oeuvre to the work of a genuine cinematic sadist – Alfred Hitchcock – and you see the difference. Precisely because Hitchcock enjoyed inflicting pain, the pain is always authentic, and it is never emptied of its own inner horror. - - - Více viz: The tragedy of Tarantino ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino prostě rád experimentuje s neotřelými nápady a na jeho filmy se třeba koukat jako na drsné pohádky pro dospělé. Od samého začátku film dávkuje brutalitu, která nemusí být pro každého stravitelná. Na druhou stranu režisér Quentin Tarantino by snad uměl zparodovat i sedláky u Chlumce. Nakonec jeho osvědčený a netradiční způsob humoru okořeněný historickou fikcí, kde je leccos i pro zasmání, dost zabral. Ostatně jde jen o film, který vychází z onoho známého, co kdyby… ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem tři, v případě kvalitní filmové zábavy čtyři hvězdičky. Proč tedy pět? Tak popořadě: nejdříve jednoduché vysvětlení, proč jsem šel na nový snímek režiséra filmů Pulp Fiction a skvělých Reservoir Dogs poměrně dost skeptický. Za prvé jsem prostě nevěřil tunám maximálních hodnocení na IMDb a na ČSFD - přišlo mi to hodně přehnané. K tomu se váže velmi dobrá pozice v top 200 nejlepších filmů, a nakonec jsem také člověk, který dá poměrně hodně na názory objektivních kritiků (imf, Cival, Cervenak). Je to jednoduché - už při úvodních titulcích v sále jsem byl skálopevně rozhodnut poslat Hanebný pancharty do kytek. Říkal jsem si, že jestli se mi to bude K*RVA líbit a nebudu se nudit, tak se nad Tarantinem slituji a dám symbolické čtyři rudé hvězdy. A jak se tedy vyvíjela situace v kině? Rozjezd klidný. Velmi klidný - pousmál jsem se nad tím, že mne opravdu nečeká nic jiného než dvě hodiny nudných keců. JENŽE: po pěti minutách dostane již úvodní konverzačka takové koule, že jsem nedokázal odlepit bulvy od plátna. A stejné je to po celý film! Jsou to kecy, ano, ale zdaleka ne obyčejné! Je to napínavá výměna kvalitních dialogů mezi postavami, plus přehlídka talentovaných herců; z každé minuty filmu, ve které se mluví jako o život, jde poznat nejen vybroušený režisérský um (excelentní soundtrack nevyjímaje), ale i výborný nápad a scénář pilovaný několik let! Zápletka je vážně dokonalá, a jsem vděčný, že jsem o ní do premiéry nezaslechl ani slovo. Ono to totiž zdaleka není jen o partě "fajn židovských kluků, kteří si s grácií davájí nacistické svině". Přiznám se, že jsem od Quentina čekal guláš nudných rozhovorů s jednou velkou akcí na konci, ve které bude hrát prim Pittova skvadra panchartů. Ale světe, div se: ten film je skvěle promyšlený, má pointu, je chytrý, a hlavní postavy (viz plakát) v něm vlastně hrají jen takovou vedlejší roli. Je pravda, že před půlkou snímku jsem chtěl na začátku specifické scény v hospodě skoro odejít z kina v tušení nudného rozhovoru mezi spiklenci.... Co se stalo, že se tato epizoda proměnila v jednu z nejlepších scén, napínavější dokonce více než samotný závěr? A ano, závěr... každý film má nějaký, kterým se pokud možno snaží nějak překvapit a přesvědčit diváky, že to vlastně celé stálo za to. Hanebný pancharti to nejenže nepotřebují (úvodní scéna + hospodská scéna je BEST), ale na konci překvapují rovnou dvakrát. Připomíná mi to vypointovanou povídku, při které se na posledních stránkách upřímně pousměji a vychválím ji do nebes. A nikdy na ni nezapomenu. Pamatuji se, že naposledy jsem se takto v kině z celého srdce pobavil u finální vyvražďovačky v novém Rambovi, a to je sakra dávno: i v případě této stylové akce jsem se posledních deset minut z plna hrdla řezal smíchy. Nezbývá, než nový Tarantinův snímek vychválit, potvrdit vysoké místo v nejlepších filmech nejen na IMDb, a těšit se na druhé shlédnutí (které sice nebude v kině, ale DVD si nenechám ujít). ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po sračke s názvom Auto zabijak si to u mňa Tarantino riadne posral.A aj preto som sa k jeho najnovšiemu filmu staval dosť odmerane, zvlášť keď som videl trailer.Našťastie trailer poriadne klame a ja som po zhliadnutí s radosťou naklonil misku váh na Tarantinovu stranu. Film je rozdelený do kapitol a keby som mal vybrať najlepšiu, tak u mňa vyhráva hneď prvá. Nebudem asi jediný, komu pripomenie úvod z Tarantinovho najobľúbenejšieho filmu Dobrý, zlý a škaredý. Scény sú si podobné v mnohom a asi to bol zámer. Nebyť SS uniformy, netušili by ste, že sa úvod odohráva v roku 1941. Vo filme mnohokrát zaznie Moriconne, ale aj iné známe skladby s iných filmov. Funguje to výborne, až na spievanú rockovú skladbu v závere, ktorá mi nesedela. Filmom sa mihne pár viac, či menej podarených spomalených záberov. Najlepší je nemecký zajatec v doprovode westernovej hudby tesne pred basbelovou popravou a najhorší, ktorý mi trošku pokazil dobrý pocit z filmu, je Eli Roth strieľajúci z MP40. Čo ,ale Eli Roth urobil dobre je natočený film vo filme s názvom Pýcha národa. Normálne som dostal chuť ho vidieť. Dokonca aj sám Fuhrer ho pochválil. Herecké obsadenie je fantastické ,ale aj klamlivé. Brad Pitt ako hlavná hviezda, ale v podstate aj celé jeho židovské komando dostáva strašne málo priestoru. Ale zato Ch. Waltz ako Hanz Landa, svojim dominantným prejavom všetkých zúčastnených, vrátane B.Pitta zadupal do zeme. Záporák roku. Uvidíme, či vyjde na DVD nejaká rozšírená edícia, pár minú navyše by bodlo, pretože mám pocit, že Pittove komando utrpelo v strižni najviac. Ale aj bez toho dávam plný počet. Pocta Leonemu. Pocta Moriconnemu. Pocta kinematografii. 90%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Co to vidí oko mé modravé? Pancharty, kterak rozblemcávají hlavy náckům. Au? Přesně! Tarantino, ty evidentně chceš, abych založil oslavný klub s tvým jménem. Moje hlava je někdy nedobytná tvrz, ale tou tvou zázračnou schopností udělat z diváka slintajícího psíka, který běhá jako pominutej, neobstojí ani ta má hlava děravá. Prostě pukne. Jako popcorn. Vzpomínku na část: šlehačka a dorťíček, bude velmi těžký dostat z hlavy. Je těžká jako pytel s cementem, ovšem v porovnání s další neméně bombastickou scénou (kino! kino!) je to váha muší. Chtě nechtě musím uznat, že jsi opět zaválel. A až na délku, která by hravě mohla konkurovat stopáži letu Londýn-New York, nemám výtek a jako poslušný psíček si stoupám do řady těch, kteří z tvého díla budou čerpat dosti dlouhou dobu.___ Žadám tímto svým žalozpěvem o zapnutí klimatizace v Cinestaru Plzeň. Je těžký vydržet dvě a půl hodiny v něčem, co připomíná plynové komory. Navíc ve společnosti nácků, jejichž vybroušené dialogy zapotí člověka už jenom sami o sobě... Thanks for the memories! ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Klasický Tarantino se všemi svými trademarky, dlouhými dialogy začínaje a úžasnými hereckými výkony konče. Pozornost na sebe strhává hlavně Mélanie Laurent a Christoph Waltz, jež nemají problém přehrát i několik známějších kolegů. Co na tom, že z historického hlediska je to blábol, když je to taková zábava. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino mi splnil sen a dokázal že točit filmy nejenže nezapomněl. On dokonce natočil vynikající podívanou, která má našlápnuto stát se kultem. Opravdu nepřeháním! Co napsat o filmu, který je dokonalý, má dokonalé scény, dokonalé postavy, dokonalé dialogy, dokonalou hudbu, dokonce i dokonalé herce. Tarantinův triumf spočívá v objevení Christopha Waltze. Upřímně jsem o tomto herci neměl ani tušení. Jeho ztvrárnění Landy je třešničkou na dortu nebo v tomhle případě šlehačkou na štrůdlu. Už úvodní scéna nápadně připomíná Sergia Leoneho. Přece jen když LaPadite máchá sekyrou vybaví se mi velice rychle vzpomínky na Tenkrát na Západě. Můžu pět ódy na tento epos donekonečna, ale úplně nejraději bych si pustil Hanebné pancharty znovu. 95% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Upozornenie: komentár obsahuje bezprostredné návaly radosti a pocitov zadosťučinenia; vopred sa ospravedlňujem._______Fenomenálne, osobité, vtipné, cynické, maximálne prínosné, ostatných režisérov do vrecka strkajúce. Extrovertný fanatik a kurevsky inteligentný živel Q.T. zas raz sáče cez palubu neprístupne vychytralých trpaslíkov. Konsenzom režisérskych/kinematografických zdatností a znalostí svojím fanúšikom maže med okolo huby a bez dožadovania prepisuje učebnice dejepisu. Ani jedna kapitola nie je menej cenná, ani jedna ma čo by len minútku nenudí, každá čpie svojou rigoróznosťou a odkazovým zásobníkom, ktorého sa nabažia len vyvolení. Pomyseľná onánia nad plynule sa meniacim francúzsko-nemecko-anglicko-talianským dialektom, over the top slovné výmeny pomaly oprašujúce nečakanú pointu a menšia neprepracovanosť zopár postáv, ktorá je v pohode ospravedlniteľná. Kto však stojí za uvedenie?_______Col. Hans Landa (Christoph Waltz)=> neopísateľné grify, chodiaca komisia, všade bol, všetko videl, balada o SS hajzlovi. Lt. Aldo Raine (Brad Pitt)=> komerčný oleander a Talian dušou aj telom:), ako vodca bastardov úsmevne dobrý, nezapadá, ale tých 5 fliaš vína sa určite oplatilo vypiť. Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent)=> nežne pohlavie vybrané veľmi takticky a správne. Krásna, prirodzená, odvážna. Málo jej. Sgt. Hugo Stiglitz (Til Schweiger)=> deštruktívne ničivé know how, postrach náckov, nemusí kecnúť ani slovo a predsa je divoká karta. Sgt. Donnie Donovitz (Eli Roth)=> tonážna skúška potvrdzuje nejaké to kilo navyše (15kg) a baseball je jeho koníčkom._______Pomsta Židov snáď ešte nikdy nebola tak sladká. Inu Tarantinova návyková mutácia prvkov exploitationu, (post)hitchcockovskej atmosféry a európskeho vojnového filmu, opäť veľkolepo ozvučená, skvelo obsadená a umeleckou frivoľnosťou prešpikovaná. Druhá, tretia, štvrtá projekcia a je dosť pravdepodobné, že sa urodí nový prírastok do mojej rodinky TOP kúskov. "You know somethin´ Uitivich, I think this just might be my masterpiece." Nepíšem to často, ale FILM ROKU!!! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

ANO!! Zase jednou jsem totálně spokojenej.. :-) Tarrantino ví jak na mě... má cenu vypisovat, jak moc byla dopodrobna promakaná každá situace, osobnost, dialog, jak se nenuceně prolínal nadhled s vážností situace a humorem a bla bla bla? Má. Ale já to dělat nebudu. Já tak maximálně řeknu: JOP JOP!! ()

Související novinky

Guy Ritchie chystá válečný thriller

Guy Ritchie chystá válečný thriller

22.02.2021

Režisér Podfu(c)ku či Gentlemanů Guy Ritchie si zdá se vyhlídl svůj příští projekt. Britský filmař se čerstvě upsal režii snímku Ministry of Ungentlemanly Warfare pro studio Paramount. Kromě režie se… (více)

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

04.11.2020

Netflix obsadil první herce do chystané adaptace knihy Mnichov, jež není nijak spjatá se stejnojmenným filmem Stevena Spielberga z roku 2005. V novém snímku, který vychází z bestselleru spisovatele… (více)

Star Trek 4 našel režiséra

Star Trek 4 našel režiséra

20.11.2019

…a není jím Quentin Tarantino. Na eRkovou verzi Star Treku od režiséra Pulp Fiction nebo Hanebných panchartů si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat, mezitím ale studio Paramount najalo… (více)

Tarantinův Hollywood ještě delší?

Tarantinův Hollywood ještě delší?

25.05.2019

Okolo nového snímku Quentina Tarantina (Pulp Fiction) je po premiéře na festivalu v Cannes dost rušno. Většina recenzentů film chválí, našli se ale i tací, které neoslnil režisérův přístup k ženským… (více)

Reklama

Reklama