Reklama

Reklama

Hanebný pancharti

  • USA Inglourious Basterds (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2009, 153 min (Alternativní 147 min)

Začátek Hanebných panchartů zastihuje Shosannu Dreyfus (Mélanie Laurent) v Němci okupované Francii, kde před jejíma očima nacistický důstojník Hans Landa (Christoph Waltz) vyvraždil její rodinu. Shosanna se štěstím uniká do Paříže a ukrývá se tu pod novou identitou majitelky a provozovatelky biografu. Na jiném místě v Evropě se pod vedením poručíka Aldo Rainea (Brad Pitt) formuje skupina židovských vojáků s cílem nemilosrdně mstít činy nacistů a šířit mezi nimi strach. K Aldově "Panchartům", jak si sami říkají, se přidává i německá herečka a britská tajná agentka Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger), jež má za úkol svrhnout vedoucí představitele Třetí říše. A v šeru promítací kabiny zatím Shosanna spřádá vlastní plán odplaty... (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (188)

  • Během scény, kdy je obrovský požár kina, můžeme vidět, jak obrovský hákový kříž, který visí nad plátnem, spadne. To původně vůbec nebylo plánované a svastika byla držena ocelovými lanky. Ta však vlivem žáru praskla a rekvizita tím spadla. (Jimmy15)
  • Když Hans Landa (Christoph Waltz) skončí rozhovor se Shosannou (Mélanie Laurent), tak na konci jí sdělí, že se ji chce ještě na něco zeptat, ale nemůže si vzpomenout na co. Svou cigaretu típne do štrůdlu, čímž vytvoří maketu malého domečku. Je to odkaz na to, že přesně ví, kdo Shosanna je. (Jimmy15)
  • Když Hans Landa (Christoph Waltz) zjistí, že se rodina Dreyfusových skrývá pod podlahou, tak přivede tři nacistické vojáky, aby Židy pod podlahou oklamal a ti si mysleli, že se jedná o tři LaPaditovy dcery. (Jimmy15)
  • Hans Landa (Christoph Waltz) při rozhovoru se statkářem LaPaditem (Denis Ménochet) tuší, že se Židé schovávají pod podlahou domu. Proto ve svém rozhovoru se statkářem přirovnává Němce k jestřábům a Židy ke krysám, které se schovávají pod podlahou. (Jimmy15)
  • Hans Landa (Christoph Waltz) mluví na statku LaPadita perfektní francouzštinou. Po chvíli řekne statkářovi, zda by mohl přejít do angličtiny, jelikož už je na konci své znalosti jazyka, což naznačuje na jeho postranní úmysly, protože jeho znalost francouzského jazyka je  dokonalá. (Jimmy15)
  • Ve scéně, kdy Hans Landa (Christoph Waltz) sedí u jednoho stolu se Shosannou (Mélanie Laurent), tak ji objedná sklenici mléka. Je to odkaz na úvodní scénu filmu, která naznačuje, že Hans tuší, že se jedná o uprchlou Dreyfusovu dívku. (Jimmy15)
  • Slavný americký aukční dům Julien's Auctions nabízel v letech 2021 a 2023 některé ikonické předměty z filmu. Jednalo se o několik drobných, ale i významných položek. Například psí známky Omara Ulmera (Omar Doom) byly vydraženy za 650 amerických dolarů nebo psí známky vojína Simona Sakowitze (Carlos Fidel) za 576 dolarů. O něco větší zájem byl například o dva kapesní nože (jeden s vývrtkou a perleťovou rukojetí a druhý se značkou německého výrobce „Vereinigte Ziegelwerke Nurnberg“), u kterých se cena vyšplhala na konečných 1 024 dolarů. Za stejnou cenu se vydražila ocelová garota, se kterou Hugo Stiglitz (Til Schweiger) vraždí německé důstojníky. Zájem byl i o cigaretové pouzdro Bridget von Hammersmark (Diane Kruger), za které dal kupec 5 120 dolarů. Avšak největším lákadlem byl ikonický nůž Alda Raineho (Brad Pitt), se kterým vyřezával hákové kříže na čelo zajatým nacistům. Nůž se nakonec vydražil za neuvěřitelných 32 000 dolarů. (Jimmy15)
  • V domě farmáře Perriera LaPadita (Denis Ménochet) se snaží Hans Landa (Christoph Waltz) najít ukryté Židy a snaží se všímat veškerých detailů. Tak například chytí za ruku jednu z LaPaditových dcer, kde ji nenápadně měří zvýšený tep, jestli není nervózní z jeho přítomnosti. (Jimmy15)
  • Na začátku filmu přichází Hans Landa (Christoph Waltz) k rodině farmáře Perriera LaPadita (Denis Ménochet), aby zde našel uschované Židy. Při vstupu do domu stojí vedle sebe LaPaditovy tři dcery, přičemž dvě mají tmavé vlasy a oči a jedna z nich má árijské rysy. Landa projde hned kolem prvních dvou a pozdraví jen tu s blond vlasy a modrýma očima. (Jimmy15)
  • Ve scéně, kdy Hans Landa (Christoph Waltz) sedí u stolu se Shosannou (Mélanie Laurent), tak se snaží přesvědčit se, jestli je Židovka, pomocí štrůdlu se šlehačkou. Důvodem tohoto pokusu je to, že pečivo bylo za druhé světové války vyrobeno ze zvířecího sádla, závin by byl s největší pravděpodobností vyroben z vepřového tuku. Židé ale nemohou pít mléko nebo maso, které není košer. (Jimmy15)
  • Během ikonické scény ve sklepě při hraní hry na hádání postav má jeden voják kartičku se jménem herečky Pola Negri. Ta vyrůstala v Polsku, ale proslavila se i v USA, kde točila i filmy s Charlie Chaplinem, se kterým měla i milostný vztah. (vyfuk)
  • Prakticky vše, co Aldo Raine (Brad Pitt) a jeho tým ve filmu udělali, byly válečné zločiny. Například (masové) vraždy civilistů, mučení, vraždění a mrzačení zajatců, převlékání se do nepřátelských uniforem a boj v civilních šatech. (vojtaruzek)
  • Německý důstojník odhalí identitu britského agenta poručíka Archie Hicoxe (Michael Fassbender), protože při objednání drinku ukázal na prstech číslo „tři“ jinak, než jak by to učinil pravý Němec a spousta dalších lidí žijících v Západní Evropě. Zde se začíná počítat od palce, ve Spojeném Království od prostředníčku. (UhLee)
  • Když Quentin Tarantino přemýšlel o kontroverzní, historicky nepřesné scéně smrti Adolfa Hitlera, připadala mu jako příliš velký zásah do historie. Napsal si na papírek: „Jen ho zabijte!“ a položil si jej na noční stolek, aby se hned po probuzení mohl rozhodnout, jestli je to dobrý nápad. Po krátkém uvažování si řekl: „Jo, je to dobrý nápad.“ a zrealizoval jej. (Kinofil)
  • Na začátku filmu, kdy Aldo Raine (Brad Pitt) mluví k ostatním panchartům o skalpování nacistů, má Omar u sebe pušku M1 Garand. (Gordy34)
  • Jak už tomu bývá u dřívějších filmů režiséra Quentina Tarantina, i zde si neodpustil svoji úchylku na záběr nahých ženských nohou. Jedna se o scénu, kdy Hans Landa (Christoph Waltz) výslýchá v kině Bridget von Hammersmark (Diane Kruger). Záznam detailně ukazuje nahou Dianinu nohu. (TadeasK7)
  • Celosvětová premiéra proběhla 20. května 2009 na Cannes FF. (Varan)
  • Název filmu psaný rukou pochází přímo od Tarantina, resp. z úvodní stránky jím dokončeného finálního scénáře z roku 2008. (Delock)

Související novinky

Guy Ritchie chystá válečný thriller

Guy Ritchie chystá válečný thriller

22.02.2021

Režisér Podfu(c)ku či Gentlemanů Guy Ritchie si zdá se vyhlídl svůj příští projekt. Britský filmař se čerstvě upsal režii snímku Ministry of Ungentlemanly Warfare pro studio Paramount. Kromě režie se… (více)

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

04.11.2020

Netflix obsadil první herce do chystané adaptace knihy Mnichov, jež není nijak spjatá se stejnojmenným filmem Stevena Spielberga z roku 2005. V novém snímku, který vychází z bestselleru spisovatele… (více)

Star Trek 4 našel režiséra

Star Trek 4 našel režiséra

20.11.2019

…a není jím Quentin Tarantino. Na eRkovou verzi Star Treku od režiséra Pulp Fiction nebo Hanebných panchartů si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat, mezitím ale studio Paramount najalo… (více)

Tarantinův Hollywood ještě delší?

Tarantinův Hollywood ještě delší?

25.05.2019

Okolo nového snímku Quentina Tarantina (Pulp Fiction) je po premiéře na festivalu v Cannes dost rušno. Většina recenzentů film chválí, našli se ale i tací, které neoslnil režisérův přístup k ženským… (více)

Reklama

Reklama