Reklama

Reklama

Hanebný pancharti

  • USA Inglourious Basterds (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2009, 153 min (Alternativní 147 min)

Začátek Hanebných panchartů zastihuje Shosannu Dreyfus (Mélanie Laurent) v Němci okupované Francii, kde před jejíma očima nacistický důstojník Hans Landa (Christoph Waltz) vyvraždil její rodinu. Shosanna se štěstím uniká do Paříže a ukrývá se tu pod novou identitou majitelky a provozovatelky biografu. Na jiném místě v Evropě se pod vedením poručíka Aldo Rainea (Brad Pitt) formuje skupina židovských vojáků s cílem nemilosrdně mstít činy nacistů a šířit mezi nimi strach. K Aldově "Panchartům", jak si sami říkají, se přidává i německá herečka a britská tajná agentka Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger), jež má za úkol svrhnout vedoucí představitele Třetí říše. A v šeru promítací kabiny zatím Shosanna spřádá vlastní plán odplaty... (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (188)

  • Hanebnými pancharty se završila dlouholetá spolupráce mezi Tarantinem a jeho „dvorní“ střihačkou (a blízkou kamarádkou) Sally Menke. Zemřela rok po přemiéře filmu ve věku 56 let při procházce se psem, když údajně zkolabovala následkem velkého vedra. (Delock)
  • Přesně v 50:44 promítacího času je možno zahlédnout v pravém horním rohu na poličce položenou dýmku Hanse Landy (Christoph Waltz) - zřejmě předzvěst jeho brzkého příchodu do restaurace. (NENORE)
  • Poručík Archie Hicox (Michael Fassbender) nazve operaci kino jako „Paris - When It Sizzles“ - shodný název má film Paříž v letním parnu (1964), který se vyznačuje velkým množstvím nečekaných, absurdních a nelogických zvratů. Krom milostné zápletky pojednává o ztroskotaném scenáristovi, který se na poslední chvíli snaží napsat scénář, dílo se mu však nedaří. Ve filmu se také vyskytuje významná společenská událost pořádaná producentem, a je v něm vyhrožováno zničením filmových kopií. (Mirokukii)
  • Do výsledného střihu se nedostala celá řada scén, například původ pálky seržanta Donny Donowitze (Eli Roth) či jak Aldo Raine (Brad Pitt) přišel ke své jizvě na krku. (ČSFD)
  • Slovo "hanební" nebo "hanebný" nezazní ve filmu ani jednou. (ČSFD)
  • Plukovník Hans Landa (Christoph Waltz) nazývá všechny německé vojáky s nižší hodností výrazem "Herman". (ČSFD)
  • Svastika při požáru v kině původně neměla spadnout, nicméně oheň byl mnohem teplejší, než se očekávalo. Ocel změkla a vlajka na ní uchycená spadla. (Cihlicka)
  • Hanebný pancharti obdrželi nejvíce nominací na Oscara ze všech Tarantinových filmů - celkem jich bylo osm. (Cihlicka)
  • Postava Bridgette von Hammersmark (Diane Kruger) je inspirována skutečnou osobou. Jedná se o herečku Zarah Leander, působící v éře nacistického Německa. Pracovala jako dvojitá agentka pro Velkou Británii. (Tarantinoid)
  • V první scéně s Adolfem Hitlerem (Martin Wuttke) je možné za jeho zády vidět mapu Evropy se všemi státy, které byly dobyty. Jsou označeny červeně, stejně jako Švýcarsko. To ale zůstalo po celou dobu války neutrální a mimo zájem nacistického Německa (vrcholní pohlaváři tu měli svá konta). (TheTrox)

Související novinky

Guy Ritchie chystá válečný thriller

Guy Ritchie chystá válečný thriller

22.02.2021

Režisér Podfu(c)ku či Gentlemanů Guy Ritchie si zdá se vyhlídl svůj příští projekt. Britský filmař se čerstvě upsal režii snímku Ministry of Ungentlemanly Warfare pro studio Paramount. Kromě režie se… (více)

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

04.11.2020

Netflix obsadil první herce do chystané adaptace knihy Mnichov, jež není nijak spjatá se stejnojmenným filmem Stevena Spielberga z roku 2005. V novém snímku, který vychází z bestselleru spisovatele… (více)

Star Trek 4 našel režiséra

Star Trek 4 našel režiséra

20.11.2019

…a není jím Quentin Tarantino. Na eRkovou verzi Star Treku od režiséra Pulp Fiction nebo Hanebných panchartů si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat, mezitím ale studio Paramount najalo… (více)

Tarantinův Hollywood ještě delší?

Tarantinův Hollywood ještě delší?

25.05.2019

Okolo nového snímku Quentina Tarantina (Pulp Fiction) je po premiéře na festivalu v Cannes dost rušno. Většina recenzentů film chválí, našli se ale i tací, které neoslnil režisérův přístup k ženským… (více)

Reklama

Reklama