Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mickeymu (Craig Hamann) je právě třicet let a jeho přítel Clarence (Quentin Tarantino) se rozhodne pro něj uspořádat v místním baru velkou oslavu. Mickey ale nemá náladu, nejradši by šel domů a na celé narozeniny zapomněl. Je unavený, v depresi - a stejně jako Clarence i on ztratil místo a rozešel se se svou přítelkyní. Ale Clarence se nevzdává a najme pro Mickeyho prostitutku. Od té chvíle nastanou problémy, se kterými se musí vypořádat. Zdá se, že to bude nejhorší den v Mickeyho životě. (Kryšpín)

(více)

Recenze (72)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie je iba za tu cca 36min. verziu - to jest toho, co zostalo z celeho filmu, ked druha polovica bola znicena pri poziari v labaku. Z filmu je vidno, ako sa Tarantino uz vo svojej prvotine ucil niektorym scenaristicko - technickym grifom (napr. dialogy, dlhe zabery), ktore potom doviedol do dokonalosti v neskorsich projektoch. Viaceri zo zucastnenych viackrat silno herecky prehravaju, takisto tempo pribehu nie je vyvazene - obcas pokrivkava a zvyraznuju to aj chybajuce sekvencie. Ale su tam sceny, ktore stoja za zapamatanie a jasne identifikuju jeho lasku k filmu tak hodnotnemu, ako "undergroundu". Za vsetko hovori napr.: 1) kung-fu suboj s imitaciou pohybov Bruce Lee a orlieho kopu z Karate Kid I., 2) nadrogovany Tarantino (resp. jeho postava Clarence) pracujuci v radiu K-Billy !!!! (vid Reservoir dogs), 3) rozhovor medzi Clarencom s nausnicou v uchu a predavacom v obchode o soundtrackoch, Elvisovi (samotny Tarantino je v jednej scene vyrazne oblecenim stylizovany do jeho odoby), Marlon Brandonovi 4) prvu noc na vlastnu past pracujuca call-girl, pre ktoru bola inspiracia na toto povolanie postava Nancy Allenovej z DePalmoveho Dressed to Kill - v istych kruhoch uznavana ako majstrovska "vykradacka" Hitchcockovho Psycha. Vysledok teda mozno doporucit hlavne ako studiu reziserovych zaciatkov. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tvoje prdel je trávník a já jsem ten, kdo má sekačku." Tak několik skvělých hlášek jsem zaznamenal, nějaké ty hovory o hudbě a filmech taky proběhly a hlavně k tomu hraje skvělá muzika. Quentin se sice teprve zastřeloval do černobílého, ale ta láska k filmu je z toho jasně patrná. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Šestatřicetiminutové torzo Tarantinova amatérského filmečku dává jasně na vědomí, jak bude vypadat další jeho tvorba a zároveň ukazuje, jak velký kus cesty ještě před Gaunery musel Quentin ujít. Pro každého fanouška povinnost a radost zhlédnout! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jako samostatné dílo neposlouží Tarantinova prvotina velmi dobře, ba naopak s dnešní 37 minutovou, zkratkovitou a nekoherentní verzí je to téměř katastrofální, ale s oblibou v osobě Tarantina a se znalostí jeho pozdější tvorby může My Best Friend's Birthday znamenat příjemné, nostalgické ohlédnutí za jeho studentskými léty (i když QT film nestudoval, My Best Friend's Birthday je taková jeho promoce). V nemálo scénách lze spozorovat záblesky budoucího talentu, či tvůrčích "poznávacích znamení", pár momentů je vtipných i dnes, ale jako celek film nepřekračuje hranice amatérismu. 5/10 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Samo o sobě tohle půlhodinové torzo není skoro o ničem, ale pro fandu Tarantina je to něco jako základní kámen. Vidíme jeho postupy v začátcích a nutno dodat, že se zase tak moc nezměnili. MBFB je samořejmě narvaný spoustou odkazů (i na sebe K-Billy's Supersounds of 70's, Aldo Ray atd.), hlášek, vtipných scének, výborné hudby a samozřejmě Elvise. Vždyť sám Quentin jak by mu z oka vypadl. - Mně byly tři, ale pamatuju si to jako by to bylo včera. Zničeho nic jsem měl tíživý pocit, jako temný mrak vznášející se mi nad hlavou. Chtěl jsem se zabít. Opravdu jsem se chtěl jít zabít. Chystal jsem se napustit si vanu horkou vodou a podřezat si žíly. Fakt jsem se chystal... Opravdu, chtěl jsem to udělat! Na tříleté děcko docela depresivní uvažování. A víš co mě zachránilo? "The Partridge Family". Když běželo "The Partridge Family", hrozně jsem to chtěl vidět. Tak jsem si řekl OK, nejdřív se dodívám na "The Partrige Family" a pak se zabiju. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Tarantino je královský...hanebný parchant filmového priemyslu, na ktorého neplatí žiadna rovnica. Vylieva začiatočnícky popkultúrny rezervoár (Ho-Ho´s, Flicky-Flakes, Eddie Cochran, De Palma, Presley vs. Brando), odkrýva niekoľko výrazových zdrojov za účelom neskoršej intertextualizácie (K-Billy, Aldo Rayne, kung-fu) a už v tomto mladíckom rozjazde sa snaží dbať na perfekcionizmus osvojených krokov režírovania (rotačné/dlhotrvajúce snímanie, dôraz na dialóg, súlad chytľavého audia s maznavým videom, rebelské otlačky žien, drôg, násilia a nôh). Všetko za malý budget a bez cca tridsať minútového zavŕšenia čo zbĺklo v labáku. Nekoherentná rookie spoznávačka za úctyhodné 3*, presne v tom duchu, aby to po rok 2009 už nikdy nebolo pod 4*. "Comme ci comme ca." ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

.. tak takové to tedy bylo .. Pohled do fotoalba Tarrantinova tvůrčího mládí, kdy s jistotou poznáváme autorův podpis, avšak plenkoidní. Jeho styl, protkaný ukecanými monology o ničem, díky tomu docela nudí. Je na tom však vidět, že každý někde začíná a osobitá vychvalovaná tvorba se nezjeví jen tak. Pro někoho možná jasný fakt, pro mě alespoň na chvíli důkaz, že z přirozeného projevu lze časem vybrousit mnohem hezčí šutřík, než když se jeden znásilňuje pod tlakem aktuálního neúspěchu a svou tvorbu směřuje jinam, než mu múza velí. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kdyby tento film byl delší, tak by mě s velkou pravděpodobností začal vydatně nudit. Delší však nebyl a nudit mě nestihl. Jsem rád, že se snímek v popel neobrátil celý. Rád jsem nakoukl, jak Quentin Tarantino začínal, neboť jej jako režiséra velmi uznávám. Ačkoli jsem přesně nepochopil, oč v těch 36 minutách šlo, respektive se to celkem značně rozcházelo se zdejším obsahem, tak jsem se ani moc nenudil. Dialogy mi přišly velice kvalitní a poměrně vtipné. Quentin se mi zde moc zamlouval i jako herec. Střihl si nádhernou roli magora, která mu vždy náramně svědčí. Nedivím se, že si Quentin získal nějakou tu důvěru k realizaci mnohem větších projektů. Jen proto, že je to dílo mistra Tarantina, se zde však plným hodnocením ohánět nehodlám. Každý režisér nějak začínal a tohle je start rozhodně vydařený, nikoli nadstandardní. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Rozhodne by to chcelo vidieť celé a hlavne otitulkované, pretože Tarantinove dialógovo preplnené filmy sú ťažkým sústom pre človeka, ktorý nemá angličtinu na špičkovej úrovni. Ale aj napriek tomu táto prvotina z môjho pohľadu neobsahuje ani špetku niečoho, čo by ma akýmkoľvek spôsobom výraznejšie zaujalo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Už ve své prvotině ukázal Tarantino zálibu v rozhovorech o ničem. Silně amatérské (neherci, laciná kamera a špatný střih) ale Tarantinův rukopis je patrný. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Tarantino má jeden velkej dar- naučí vás milovat filmy, i když je vaše kulturní cítění na úrovni měňavky a to i v instantním balení na ploše necelých čtyřiceti minut. Debata o Elvisovi epic. A už vím, čím chci být v příštím životě- hercem v Quentinovým filmu, takže tu koukej být, mistře, aspoň do stopadesáti. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Svižná komedie Quentina Tarantina kdy ještě nebyl slavný a dávající velmi jasnou představu jak budou vypadat jeho příští filmy. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ako prvotina to nie je vôbec zlé. Iste síce chýba druhá polovica filmu, ale štýl ktorý si Tarantino vytvoril sa začal rodiť práve v tejto snímke. Skvelé dialógy. Odkazy na hudbu a film. Je to vtipné, má to zápletku a aj keď to dýcha určitým amatérstvom je to film za ktorý sa rozhodne hanbiť nemusí. Osobne som spokojný. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - ....a na tříletého takhle uvažujícího je to depresivní....... Quentin Tarantino lehce napodobujícího Elvise si jako DJ jednoho rádia celkem užívá. A šňupáním bílého prášku to jen začíná. CITÁT - Eddie Cochran........ Kapitola 2 - Mickej a jeho přítelkyně. CITÁT - Moje teta miluje Elvise........ A jak sám říká hlavní hrdina Clarence (Q.T.) - Kdybych někdy chtěl šukat chlapa, byl by to Elvis.......... Mickey má narozeniny a také má přátele a Clarence je přítel, který připravuje pro Mickeyho nezapomenutelnou oslavu. CITÁT - Tvá prdel je trávník a jí jsem trávníkář!!!!!!......... Je to hravé, přátelské, srandovní, parodující se spoustou hudby, ale prostě hodně věcí tomu chybí. ()

svik 

všechny recenze uživatele

Bohužel hodnotím snímek z vizuálního pohledu, neboť sem neměl tu čest ho vidět otitulkován. Snímek působí velice amatérsky a to se dá pochopit. V jednom domě točený, to již pokulhává a když tomu nerozumíte po čase vás to unudí. Zaujal mne akorát výkon QT za mlada s naušnicí v uchu. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit tento nedochovaný kousek, nakonec jsem se rozhodl pro tři hvězdy. Tarantinův styl byl tehdy ještě v úplných plenkách, přesto jsou jeho zárodky jasně cítit. Film, který se dá rozhodně označit přívlastkem amatérský, doporučuju jen skalním fandům (kteří si také nejvíce užijí mnoho skrytých narážek a propojení s dalšími Quentinovými snímky - K-Billy, Aldo Ray, postava pasáka jak Samuel Jackson...) ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se nedochoval celý film, jelikož úvodní půl hodina nabízí jen tradiční (a neskonale vtipné) Tarantinovské dialogy o ničem či popkultuře (v jednom z nich se dokonce jeho postava přizná k fetiši na nohy :) ), ale bohužel jen mírné nastínění děje budoucího. I tak se ale jedná o místy parádně vtipný kousek, který bohužel dojíždí na svou scénkovitost a nesourodost, amatérské zpracování alespoň mě rozhodně nevadilo. Tohle úvodní půlhodinové intro do Tarantinolandu, jehož námět Quentin později alespoň zčásti uplatnil v Pravdivé romanci, rozhodně stojí za pozornost a žádný Tarantinofil by si ho neměl nechat ujít. 70 % ()

Reklama

Reklama