Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarem oceněný scenárista a uznávaný režisér Cameron Crowe (Jerry Maguire) se znovu sešel s producentem/hercem Tomem Cruisem v mimořádně působivém filmu plném romance, podezíravosti, lásky, sexu a snů. Film Vanilkové nebe (ve vedlejší roli s Penelope Cruz), jež je inspirovaný španělským filmem Otevři oči z roku 1997, odkrývá příběh o hledání sebe sama v New Yorku. Vizuálně ohromující film s nezapomenutelnou kamerou a sekvencí z Times Square, na kterou nikdy nezapomenete, měl na starosti oscarový kameraman John Toll (Statečné srdce). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (536)

Falko 

všechny recenze uživatele

Pre obycajneho divaka, ktory sa rad diva na filmy s jednoduchym dejom sa bude nudit a ak to vydrzi do polovice, tak to vypne alebo prepne na iny program. Pre divaka, ktory ma trpezlivost a chce vediet, co za chaos sa tam deje a co tam vlastne Tom Cruise preziva sa vsetko dozvie asi v poslednej polhodine filmu. Bol som skutocne prekvapeny a preto davam stvrtu hviezdicku. Tych sokujucich informacii tam bolo naraz az tak vela, ze som si ten polhodinovy zaver pustil este raz, aby mi to bolo jasnejsie. Priznam sa, ze druha tretina filmu ma trosku nudila, ale ako som uz spomenul, zaver to vynahradil. Rad by som si pozrel aj spanielsky original tohto filmu taktiez s Penelope Cruz pod nazvom OTEVRI OCI (1997). Mimochodom vsimli ste si v prvej stvrthodine filmu na tom vecierku asi 2 sekundy Stevena Spielberga, ako sa objal s Tomom Cruisom? :-) ... 16.04.2010 _______ Tom Cruise - (David Aames) +++ Penélope Cruz - (Sofia Serrano) +++ Cameron Diaz - (Julie Gianni) +++ Kurt Russell - (McCabe) +++ Jason Lee - (Brian Shelby) +++ Tilda Swinton - (Rebecca Dearborn) +++ Steven Spielberg - (Hosť na Davidovej party) +++ Produkcia: Cameron Crowe, Tom Cruise +++ Hudba: Nancy Wilson +++ ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

(Nie klasický komentár, lež len drobná poznámka k filmu, ktorú možno zužitkujem ak sa k nemu ešte niekedy vrátim.) Obsadenie Toma Cruisa do hlavnej mužskej role je geniálny ťah, ktorý filmu pridáva minimálne jednu rovinu čítania. Reflektuje sa tak Cruisov status peknej tváričky hviezdneho Hollywoodu, s ktorým Crowe podvratne narába a „znásilňuje ho“. Zároveň obratne využíva Cruisovho (ne)herectva, bezvýraznosti a topornosti, podobne ako pred ním Stanley Kubrick vo svojej labutej piesni Eyes Wide Shut. Vanilla Sky tak predstavuje nielen významný medzník v kariére viacerých členov štábu a hereckého osadenstva, čerpajúci z originality Amenábarovho pôvodného scenára, ale v druhom pláne i čiastkový komentár k dobovému Hollywoodu a Cruisovej hviezdnej aure. ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé nechápu, proč byl vůbec tento film natočen. Původní, španělská verze je výborná a těžko ji vylepšovat, zřejmě však Američané nesnesou neamerický film. Nevím, jestli je dobře nebo špatně, že jsem před nedávnem viděl právě onu původní verzi, a i když bych nechtěl, musím srovnávat. Crowe celou dějovou linii přejal a v podstatě ji ničím dobrým neobohatil, vyřadil pouze pár scén, zrovna těch dobrých, a několik špatných přidal. Bohužel nejvíce předělaným a odporně přislazeným je zde závěr, který byl u originálu tím, co rozhodlo o páté hvězdě, zde závěr rozhodl o poklesu na hvězdu jedinou. I po herecké stránce, i když jsou zde samé "superstars", je tento snímek dosti špatný a opět se nabízí srovnání. Nejvíce mě mrzelo, jak mi byla Penélope Cruz v Amenábarově filmu sympatická a zde naprostý opak. Ani Tom Cruise si tentokrát nevybral vhodnou roli a byl velkým záporem tohoto snímku. Někteří zde také vyzdvihovali hudbu...no tak ta u mě pouze podtrhla špatný dojem z filmu, protože to bylo opravdu neposlouchatelné. Sečteno podtrženo, "Vanilla Sky" je zbytečným a nezdařilým remakem, na kterém se mi stále nedaří najít žádný výraznější klad, který by posunul mé hodnocení nahoru. Pro diváky, kteří neviděli film "Otevři oči" však může být velice zajímavou podívanou, která trochu roztočí mozkové závity. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Snímek má určitě atmosféru, kterou však tvoří hlavně výborná hudba (jak instrumentální, tak vokální), zajímavá kamera a střih. Co je však zásadně na překážku jsou herecké výkony ústřední trojky (Cruise, Cruzová, Diazová), kterou jen chatrně podporují civilní projevy Jasona Lee a Kurta Russela. Bohužel mi celý děj přijde jako vysokorozpočtová bezpředmětná hříčka, která je mimo jiné celkem lehce odhadnutelná. Opravdu mě nezaujala rádoby přeměna bohatého floutka, jeho sebeuvědomění a probuzení do pravé reality (neboť Cruisovi tohle v tomhle dílku opravdu nezbaštím). Je to prostě a jednoduše biják pro lidi, co dost pomalu chápou a proto se jim na konci musí deset minut vysvětlovat, jak se všechno má, pro fanoušky a fanynky Toma Cruise, kterému to sluší, i když je zohavený, a pro lidi, kteří mají rádi celkem non-komforní hudbu (Radiohead, Bjork, Sigur Rós) - ke kterým se bohužel řadím i já. A právě proto mám špatný pocit z toho, že mí oblíbení interpreti byli zneužiti do filmu takového podprůměrného kalibru. Takže jednodušeji Cameron Crowe mě zklamal na plné čáře, ještě, že pouští aspoň své oblíbené písně. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Prázdne ulice vo vašich snoch pravdepodobne znamenajú pocit osamelosti.“ – „Poviem vám, od psychiatra by som čakal niečo lepšie.“ Hoci má Vanilkové nebo niekoľko silných momentov (vyľudnené mesto, diskotéka), poeticky mysterióznu atmosféru, skúseného režiséra Camerona Crowea, výborný soundtrack a pôsobivú vizuálnu stránku, odporúčam vám predsa len skôr hispánsku predlohu Otvor oči („zhodou náhod“ tiež s Penélope Cruz). Je celistvejšia a hoci je rovnako nezrozumiteľná, obsahuje niečo viac. Niečo, čo sa ťažko definuje, ale máte z toho pocit, že pozeráte film o niečom a nie na na americký bľabotavý pokus o umenie. Ku koncu je to naozaj vyložene nepochopiteľné (sny v snoch, vízie, alternatívne budúcnosti resp. súčasnosti, nočné mory) a až nechtiac smiešne (sex). Takže za mňa je šokujúce, že takýto komorný a nepochopiteľný film celosvetovo zarobil 203 miliónov dolárov (opri rozpočte ani nie 70). Cruise vtedy skrátka premenil na zlato plus-mínus všetko, v čom hral, čiže ak by hral v Tom a Jerry, tiež by to bol trhák. Úsmevné je aj to, ako je za netvora pokladaný chlapík, ktorý má trocha nakrivo spodnú čeľusť. Ale Kurt Russell fajn. P.S. Na úvodnej hrdinovej bombastickej oslave sa David objíma s chlapíkom v šiltovke... ale veď je to... ach, Steven! 203 68 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (24)

  • Píseň "All The Right Friends" od známé rockové kapely R.E.M. byla určena speciálně pro tento film. Jedná se o nejstarší skladbu z rané éry této kapely, která do té doby nikdy nebyla vyrobena a oficiálně vydána. (Fill16)
  • Scéna s vylidněným Times Square nebyla triková - filmařům se podařilo vyjednat bezprecedentní uzavření částí slavného náměstí. (NIRO)

Reklama

Reklama