Reklama

Reklama

Šinseiki Evangelion gekidžóban: The End of Evangelion

  • Japonsko 新世紀エヴァンゲリオン劇場版 THE END OF EVANGELION (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Když skončil seriál NEON GENESIS EVANGELION, mnoho lidí bylo rozhočeno, neboť konec seriálu byl značně matoucí. Proto, o dva roky později, vznikl tento film. Zatímco poslední svě epizody seriálu sledovaly výhradně vnitřní myšlenkové pochody hlavního hrdiny, End of Evangelion sleduje to, co se dělo venku, k čemu se celý seriál schylovalo. Mladý Ikari Shinji naposledy usedá do mohutného stroje - Evangelionu, aby čelil poslednímu kroku v evoluci lidstva. Přijme ho, nebo se postaví na odpor? (Skejpr)

(více)

Recenze (50)

Starletka 

všechny recenze uživatele

A pak žili všichni šťastně až do smrti. No řekněte, nepřipadá vám původní konec najednou tak krásný a optimistický? Tady už se jede čistě na vizuál a vjemy, forma naprosto drtí obsah a na první dobrou nemáte absolutně šanci chytit ani polovinu všech nahozených symbolických udiček. 8/10 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

The End of Evangelion je možno odvážnejší, akčnejší a filozofickejší, ako seriál, ale tým, že s ním korešponduje či už v príbehovej alebo tématickej rovine podráža to celej štruktúre diela nohy. V tejto časti sa ako keby tvorcovia spamätali a snažili sa vysvetliť nie len všetko čo v seriály načrtli, ale zároveň sa snažili tomu dať aj myšlienkový presah. Z časti to funguje. Z časti je to zbytočne naťahované. Najväčšou chybou ale tohto prístupu spočíva v tom, že postavy idú do úzadia, ich vzťahy sa vytrácajú a to, čo sa postupne tak umne budovalo začína ustupovať inej nosnej myšlienke a téme. To zamrzí. V tomto smere sa mi trošku viac páčilo pôvodné seriálové finále. Koniec je potom vizuálne podmanivý hoci pre epileptika môže byť výzvou. Zaujímavé, ale za mňa to trochu skazilo dojem zo seriálu, ktorý považujem za jeden z tých lepších. ()

Reklama

July 

všechny recenze uživatele

Lepší než veskrze nudný konec seriálu, ale pořád jde o směsku psychoanalýzy a podivně pokroucené křesťanské a místy i jiné symboliky. Citlivého člověka, který žije mezilidskými vztahy a snahou o pochopení, to možná může uchvátit, ale mou cynickou materialistickou dušičku to místy spíše znechutilo. Mimo to, většinu lidí se znalostmi evoluční psychologie některé z teorií psychoanalýzy znechutí už samy o sobě. A označení NGE jako sci-fi pravděpodobně rozhořčí většinu fanoušků sci-fi. NGE je spíše podivná fantasy. 3* díky druhé třetině seriálu, která byla celkem pěknou akční sci-fi... ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Moc jsme si nepomohli, ale beru. Prožil jsem si sinusoidu nálad, která začala WTF momentem v nemocnici, aby to Asučin hněv nakopl na nejvyšší obrátky a poté to neblaze dokonala zdlouhavá, surrealistická a náboženská pasáž, kterou jsem bez dodatečného externího dovysvětlení nedokázal pobrat. Každopádně právě díky této znalosti jsem s výsledkem spokojen a pasuje mi ke kolosálnímu seriálu jako to vhodnější zakončení, které, ač to zní divně, dává větší smysl. Jsem ale nicméně toho názoru, že místo těch obrázků by mnohem vhodnější forma zapracovala například konverzace Shinjiho s Rei, která by značně usnadnila odpovědi na všechny položené hádanky. Hudba a kresba zaslouží palec. 70% ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Psychodelické drama, které mě pokaždé přivede do šoku. Když jsem depresivní závěr plný brutality (ano ač se to zdá zvláštní, tento kreslený film ani seriál pro děti není!!!!), krve, odkazů na Bibli a Kabalu viděla poprvé, byla jsem v šílené letargii asi 2dny. I po několika shlédnutí celé série mě stále přivádí k hlubokému (a stále depresivnímu) zamyšlení. Někdy mám pocit, jako by režisér už nedbal na děj, jen chtěl přivést diváka k sebevraždě. A konec si také každý může vykládat jinak. Do teď jsem totiž nepochopila, jak to vlastně dopadlo... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Studio Gainax dostalo kvůli závěru filmu hodně nenávistných dopisů a režisér Hideaki Anno dokonce čelil výhrůžkám smrtí. [Zdroj: wiki.evageeks.org] (Shley)

Reklama

Reklama