Reklama

Reklama

Šinseiki Evangelion gekidžóban: The End of Evangelion

  • Japonsko 新世紀エヴァンゲリオン劇場版 THE END OF EVANGELION (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Když skončil seriál NEON GENESIS EVANGELION, mnoho lidí bylo rozhočeno, neboť konec seriálu byl značně matoucí. Proto, o dva roky později, vznikl tento film. Zatímco poslední svě epizody seriálu sledovaly výhradně vnitřní myšlenkové pochody hlavního hrdiny, End of Evangelion sleduje to, co se dělo venku, k čemu se celý seriál schylovalo. Mladý Ikari Shinji naposledy usedá do mohutného stroje - Evangelionu, aby čelil poslednímu kroku v evoluci lidstva. Přijme ho, nebo se postaví na odpor? (Skejpr)

(více)

Recenze (50)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Psycho alternativní vize konce NGE. Těžko hodnotit, zda lepší nebo horší, ale prostě jen méně abstraktní a ve všem hodně barevná až přehnaná záležitost. Musím však říct, že i přes akci tu přibylo nudných míst, v kterých se postavy snaží prodat "vyšší moudrost autorů". To bylo v seriálu na hraně, ale tady tu hranu přechází a i přes působivé nápady to je prostě trochu jiný svět... Se vším všudy. I ty myšlenky a ta celková pointa jako by napadla Hideakiho Anno dva dny před začátkem "natáčení":). Krom toho, celý seriál jsem se obával sexistických pohledů a narážek, které byly v malé míře, ale tady naprosto zbytečně přecházejí do zbraně. Když o tomhle konci někdo bude mluvit jako o kultovním, asi se jen zeptám, jak ho tedy pochopil... Myslím, že to bude konec našeho rozhovoru a ten člověk mě už nebude chtít vidět. Teď jde o to, jestli to tak Anno chtěl nebo ne. (ne, že by to pochopit nešlo, jen mi přijde, že je tam těch (chvílemi rádoby-) "symbolů a filozofie" tolik, že je těžké vybrat, co autor považoval za stěžejní...a co je výplod fantazie diváka:)) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Definitivní překlenutí do psychologie a filozofických teorií, bohužel na úkor původní mytologie. Ne snad že by gradace tajného klání dvou organizací nebyla napínavá a v určitých momentech i jaksepatří šokující. To až druhá polovina, která se zvrhne v osobní pokání hlavního tvůrce Hideakiho Anna, mi způsobila zklamání právě tím, že i přes spoustu sebezpytujících prohlášení nepřinese žádné definitivní rozhřešení, přestože mi nejeden éterický obraz zůstává v hlavě i několik týdnů po zhlédnutí. Chápu všechny, kterým tento ambiciózní dějový oblouk přišel fascinující, já bohužel čekal něco jiného a - proč to neříct - přízemnějšího. V rozuzlení všeho se tak raději přikláním k rozličným alternativním koncům z poslední epizody seriálu. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

End of Evangelion trpí všetkými pozitívami i negatívami seriálu. V prvom rade presne kopíruje výstavbu deja seriálu, ktorá mi tak vadila. Opäť tu máme do polovice akciu potom niečo vysvetľovania a niečo „psycha“. U mňa to však opäť nefunguje. V podstate jednoduchú kombináciu akejsi kresťanskej mystickej mytológie s ázijským filozofickým odkazom o jednote všetkých vecí podáva zbytočne zložitým spôsobom a neschopnosť napísať zmysluplný dialóg Shinjiho s „univerzom“ sa snaží prekrývať nezmyselnými obrazmi , chvíľami dokonca dokumentárnymi pasážami. A súdiac podľa obsahu tých obrazov by malo byť univerzum poriadne nadržané a sexuálne frustrované :-) . Omnoho efektívnejšie by IMHO bolo natočiť tú záverečnú časť ako dialóg Shinjiho s Rei, než vŕšiť na seba nezmyselné scény. Čo sa však musí alternatívnemu záveru nechať je to, že má nádhernú animáciu a dizajn postáv. Je vidieť, že potom ako sa seriál stal kultom bolo možné do tohto projektu vraziť omnoho viac peňazí na viac animátorov a väčšie piplačky s detailami i plynulosťou pohybu. Fakt je ale ten, že som to videl včera a dodnes rozmýšľam nad tým, či je to myšlienkovo fakt tak dementné alebo geniálne. A keďže sa neviem rozhodnúť ostávam uprostred. 7/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Máme zde názorný příklad toho, že méně je někdy více. Konec seriálu Neon Geneis Evangelion, ať už byl ovlivněn čímkoliv, byl značně surrealistický, abstraktní, rezignoval na veškerou pompéznost, konkrétní dějové zvraty a místo zdokonalování lidstva sledoval pocity jednoho malého chlapce, který v hloubi duše toužil být milován. Pro mne osobně přitom forma, jakou toto bylo podáno, navíc v kombinaci s myšlenkou je naprosto geniální. Taktéž použití jen několik málo náznaků toho, co se děje okolo, v sobě skrývalo velkou sílu a kouzlo. V NGE - End of Evangelion to všechno vzalo za své. Vidíme konkrétní věci, to, o čem se celou dobu mluvilo. Jenže co to je? Gejzíry krve, rozkládající se všechno možné, samé výbuchy, spousta nahých děvčat (dobře, v tomto směru sio nestěžuji ;) a na konec ubohá parafráze na Vesmírnou Odyseu a Planetu Opic. A to je ONO? Takovýdle prd bylo ukryto v mlze geniality? NGE - End of Evangelion zcela degraduje jakýkoliv zážitek a veškeré pocity, které ve mne zůstaly po shlédnutí seriálu. Lituji, že jsem se na tento film podíval. Přišel jsem o iluze, i pocit osvícení, které ve mne poslední dva díly seriálu zanechaly. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Není lepšího alternativního konce pro NGE, než právě Revival of Evangelion ... jen marně hledám slova, které by dokázala vyjádřit to, čeho jsem byl svědkem...tenhle film člověka prostě úplně pohltí stejně jako jeden z Andělů, který se objevil v seriálu. Hodně silné a hodně dobré! ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Psychodelické drama, které mě pokaždé přivede do šoku. Když jsem depresivní závěr plný brutality (ano ač se to zdá zvláštní, tento kreslený film ani seriál pro děti není!!!!), krve, odkazů na Bibli a Kabalu viděla poprvé, byla jsem v šílené letargii asi 2dny. I po několika shlédnutí celé série mě stále přivádí k hlubokému (a stále depresivnímu) zamyšlení. Někdy mám pocit, jako by režisér už nedbal na děj, jen chtěl přivést diváka k sebevraždě. A konec si také každý může vykládat jinak. Do teď jsem totiž nepochopila, jak to vlastně dopadlo... ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je ono... End of Evangelion, alternativní konec k seriálu... a já mám konečně pocit, že jsem se dočkal "normálního" konce, ke své úplné spokojenosti. Mnohem "lépe" navazuje na poslední díly (do 24. dílu) a nese se v jejich atmosféře. Ale ne že bych to nějak lépe pochopil :-) ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Moc jsme si nepomohli, ale beru. Prožil jsem si sinusoidu nálad, která začala WTF momentem v nemocnici, aby to Asučin hněv nakopl na nejvyšší obrátky a poté to neblaze dokonala zdlouhavá, surrealistická a náboženská pasáž, kterou jsem bez dodatečného externího dovysvětlení nedokázal pobrat. Každopádně právě díky této znalosti jsem s výsledkem spokojen a pasuje mi ke kolosálnímu seriálu jako to vhodnější zakončení, které, ač to zní divně, dává větší smysl. Jsem ale nicméně toho názoru, že místo těch obrázků by mnohem vhodnější forma zapracovala například konverzace Shinjiho s Rei, která by značně usnadnila odpovědi na všechny položené hádanky. Hudba a kresba zaslouží palec. 70% ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedený alter - end Evangeliona pro náročnější diváky, kteří se nespokojili s odfláklími posledními dvěma díly seriálu.Škoda jen že se ve druhé polovině opět uchýlili k filozofování, které je přeci jen ale povedeněji ztvárněno.Nečekejte nějakou informativní smršť, autoři i tady si pro sebe spoustu tajemství uchovávají a zřejmě chtějí nechat diváka přemýšlet nad možným vysvětlením konce.Jsem relativně spokojen - slabší 4* ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

The End of Evangelion je možno odvážnejší, akčnejší a filozofickejší, ako seriál, ale tým, že s ním korešponduje či už v príbehovej alebo tématickej rovine podráža to celej štruktúre diela nohy. V tejto časti sa ako keby tvorcovia spamätali a snažili sa vysvetliť nie len všetko čo v seriály načrtli, ale zároveň sa snažili tomu dať aj myšlienkový presah. Z časti to funguje. Z časti je to zbytočne naťahované. Najväčšou chybou ale tohto prístupu spočíva v tom, že postavy idú do úzadia, ich vzťahy sa vytrácajú a to, čo sa postupne tak umne budovalo začína ustupovať inej nosnej myšlienke a téme. To zamrzí. V tomto smere sa mi trošku viac páčilo pôvodné seriálové finále. Koniec je potom vizuálne podmanivý hoci pre epileptika môže byť výzvou. Zaujímavé, ale za mňa to trochu skazilo dojem zo seriálu, ktorý považujem za jeden z tých lepších. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Dojmy z konce seriálu částečně napraveny. Proč jen částečně? Jak už tu padlo, ze začátku je to bomba plná akce, která se nikde nezastavuje a emoce se řeší spíš jen okrajově. Pak se ovšem film vrátí k filozofování a pocitům a prožívání postav a jsme tam, kde jsme na konci seriálu byli. Naštěstí s lepší animací a o něco menším zaměřením na Shinjiho, jehož otravnost pro mě zde dokonce překonala Asuku (ta mě naopak překvapila během jednoho souboje). Možná by neškodilo být trochu doslovnější - nemám sice ráda, když tvůrci zbytečně vodí diváka za ručičku, ale tady je to občas tak... matoucí, překombinované, že by pár slov neuškodilo. Pokud nemáte rádi film 2001: Vesmírná Odysea, tady Vás čeká minimálně zklamání. 7/10 ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Tak trochu se zopakoval do filmu vývoj seriálu. Prvotní nadšení se postupně proměnilo v silné zmatení, a tak bych si rád nějak vyprosil další konec. Začátek je naturalistický, plný silných emocí a fantastický. Ve druhé části se opět probudily zhoubné myšlenky autorů, posunout dílo do nějakých vyšších sfér. Namísto Jungeho si berou do parády Nietzscheho a histrorie se trochu opakuje. Tentokrát je zde však přecijen více děje, a tak jsem i spokojenější. Film sice na nic z nastolených otázek neodpovídá, ale v té záplavě informací a skvělé hudby to je člověku v tu chvíli asi jedno. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

A pak žili všichni šťastně až do smrti. No řekněte, nepřipadá vám původní konec najednou tak krásný a optimistický? Tady už se jede čistě na vizuál a vjemy, forma naprosto drtí obsah a na první dobrou nemáte absolutně šanci chytit ani polovinu všech nahozených symbolických udiček. 8/10 ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebral drogy, ale takhle nějak si to představuju. Jen bych rád zdůraznil, že to není jen divnost, ale i krajně depresivní divnost, která tak akcentuje psychoanalytické motivy seriálu, že po konci tohohle filmu budete asi potřebovat psychoanalytika. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem si po ubohoučkém filmu Pacific Rim spravit náladu a podívat se na nějakou epickou řežbu s roboty. Hodně jsem slýchával o NGE filmu, ale neviděl jsem ani jeden díl z předchozího seriálu. To mi ale vůbec zážítek neochudilo - po dosti nudném začátku jsem se nořil stále hlouběji do příběhu a překvapilo mě, že tu nejde ani tak o bojové scény (které jsou i tak velmi dobré), ale hlavně o jednoho chlapce, který celý život trpí slabostí (či slaboštvím) svého rozhodování a je ponižován od svého okolí. Trápí ho bytí, vztahy a nemožnost srůst se společenstvím. Konec je po psychologické stránce geniální! Připravte se na stroboskopické střihy a vysvětlení propojení snů a reality. Chlapcův mozek se snaží nalézt štěstí a sdílet ho i s ostatními, ale neví jak. Jak ovládnout ten vzorec nazvaný "život" a jak ho prožít správně. Jeho pocit neštěstí mívám i já, takže jsem se do toho naplno vcítil. Je tu velmi silná myšlenka o tom, že vlastně sny jsou to nejdůležitější, co máme, protože právě díky nim dosáhneme spokojenosti a vyrovnání. Jsem nadšen a nebýt toho nedobrého začátku, dal bych plné hodnocení. Takhle jsem se už hodně dlouho nepřenášel mezi realitou, sněním a osobním egem. Styl oduševnělých postav a psychotické animace je výbornou formou vyprávění. ()

July 

všechny recenze uživatele

Lepší než veskrze nudný konec seriálu, ale pořád jde o směsku psychoanalýzy a podivně pokroucené křesťanské a místy i jiné symboliky. Citlivého člověka, který žije mezilidskými vztahy a snahou o pochopení, to možná může uchvátit, ale mou cynickou materialistickou dušičku to místy spíše znechutilo. Mimo to, většinu lidí se znalostmi evoluční psychologie některé z teorií psychoanalýzy znechutí už samy o sobě. A označení NGE jako sci-fi pravděpodobně rozhořčí většinu fanoušků sci-fi. NGE je spíše podivná fantasy. 3* díky druhé třetině seriálu, která byla celkem pěknou akční sci-fi... ()

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Jedinej anime film u kterýho se mi v hlavě mísí pocity štěstí a totální beznaděje. End of Evangelion jsem musela zkouknout ve dne. Narozdíl od seriálu, kterej jsem bez problémů dávala v noci. Totálně masakrujicí scéna s Asukou a následnej end doprovázenej písničkou Komm, süßer Tod byl pro mně opravdu značnej rozklad. No ikdyž se na film kouknu po několikáté, pokaždý si ho vychutnám stejně jako poprvé. Celá série Evangelionu je prostě počin, co stojí za to vidět. ()

D.Snake 

všechny recenze uživatele

Bez EoE by seriál nebyl tak dobrý. EoE je prostě zakončení, bez kterého by to nešlo a já jsem si ho zamiloval. Větší "mindfuck" budete hledat jen těžko. 9/10 ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Tak jsme si jednoho dne sedly se spolubydlící s tím, že nás teda zajímá, zda film z NGE bude o něco rozumnější než celá série. Já bych to nazvala LSD tripem, ale její komentář byl taky k nezaplacení. Cituji: "Čeho si kdo zase k*rva šlehl, že je mi z toho na blití taky, a co chlastal, že z toho mám kocovinu i já?" :) Jde vidět, že na naše mozkové závity je tento "skvost" prostě příliš a asi to musíme sledovat, když jsme opilé, nebo musíme v něčem jet, aby nám to dávalo smysl... Zase dáme na doporučení "nejlepší z nejlepších". Ne díky, raději si pustíme nějaký ten nedoceněný odpad, který bude mít stonásobně lepší myšlenkové pochody než tohle. BTW - existuje na NGE nějaká příručka, jak ho pochopit?! Ono to jako určitě nějaký smysl má, ale v tom zmatku se člověk prostě ztratí, pokud asi fakt není silný alkoholik. ()

Reklama

Reklama