Reklama

Reklama

V zahradě

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Středem zájmu režiséra a kameramana Ivana Vojnára byla před lety psychiatrická léčebna v Horních Beřkovicích. Pohled na pacienty je nesentimentální, plný účasti s lidským údělem obyvatel této prazvláštní zahrady. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Nádherná plouživá kamera, líbezná hudba (např. Albinoni) i působivé monology bláznů, navíc precizně seřazené: vše v dokonale harmonickém celku. Meditativní atmosféra člověka přímo nutí, aby si během filmu zapřemýšlel i o sobě samém, hledal vlastní paralely k příběhům a osudům lidí ve filmu a zauvažoval nad tenkými hranicemi bláznovství, geniality a konformity. Už dlouho jsem nebyl z něčeho tak unešen. ()

jenina 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je přesně ten typ tvorby, o které si říkám, že tohle bych chtěla vytvořit já. A kdyby se mi něco takového povedlo, tak bych se velmi chválila, že to stálo za to. Podložené muzikou, která chytala za srdce. Intenzivní pocit, že ta hranice mezi námi a "jimi" je tak tenká, že prostupujeme všichni libovolně z jedné strany reality do druhé. Silně jsem cítila hrabalovskou poetiku a neuvěřitelně lidský, vřelý, bolavý vztah k těm "jiným" lidem. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi precizní zpracování a ponoření se do vnitřních světů zúčastněných. Soukromé světy zavřené a izolované. Oni nepatří do světa za zahradou, i když jsou jeho součástí. Nepatří sem jejich pohled na realitu, jenž se vymyká stanovenému normálu. Někdo prožil několik tisíciletí, další komunikuje s mimozemšťany a nebo si prostě není jistá svým vlastním já, které je v jejích očích jedno velké nic. Zeď předlistopadová se odkrývá a společnosti se představují občané, kteří byli dlouho skryti. Zoufalé, smutné, lehce šílené, ale i veselé pohledy očí, které jen málokdy mrkají.Nechybí ani nekompromisní a drsná realita elektro-šoků. Vynikající prolínání scén, jejichž snímání je v některých případech prostě dokonalé. Takhle nějak má vypadat dokument mapující lidské osudy. Vlna emocí, ve které nechybí ani upřimný smích. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Mimořádně působivý, navíc ve skrze autorský dokument zachycující pacienty v psychiatrické léčebně v Horních Beřkovicích u Mělníka. Toto téměř hodinové výpovědní představení od režiséra Ivana Vojnára, za zády s kamerou Jiřího Kačera a s vážnou hudbou od různých autorů coby hudebním doprovodem filmu, mi bohatě stačilo k tomu se vůbec zamyslet nad hodnotami lidské existence jako takové, natož se do ní alespoň nějakým způsobem vžít. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Master19 to vystihl přesně. U některých výpovědí jsem s údivem zjistil, že ti lidé vlastně mluví docela rozumně. Pokud jsou ovšem oni chovanci psychiatrické léčebny, pak co jsme já ? .-). Tohle byl velmi silný dokument. Léčebny psychicky nemocných mají samy o sobě zvláštní auru spředenou z tajemství, strachu i zvědavosti. Pokud jsou navíc ve starém barokním zámku už jen to prostředí v devadesátých letech ještě zanedbané stavby s velkým parkem tím více to na člověka působí. A to nemluvím o osazenstvu. Lidech jako jsme my. Lidech, kterým se jen něco tam uvnitř porouchalo... Nejhorší je, že si to někteří sami uvědomovali. Je člověk ,,bláznem'' uvědomuje-li si, že by jím mohl být ? * * * * ()

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Mělníku. (dyfur)

Reklama

Reklama