Reklama

Reklama

Morbidně zábavný film na motivy světoznámé deskové hry Clue. Po obdržení pozvánek dorazí šest hostů do luxusního sídla na kopci. Každý z nich dostane smrtící zbraň, což má za následek šest vražd. Nyní je na komorníku Wadsworthovi, aby vyřešil záhadu kolem toho, který z hostů má zločiny na svědomí. Je to plukovník Mustard, který se nachází v pracovně s pistolí v ruce? Nebo slečna Scarlet v kulečníkové místnosti s oprátkou? Či snad samotný Wadsworth? Poznejte všechny nechvalně známé podezřelé a prokoukněte jejich špinavou hru. Jejich podlé činy si zamilujete, až se na vás začne valit hromada mrtvých těl i legrace. (Cinemax)

(více)

Recenze (75)

tron 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca streštená komédia o skupinke ľudí, ktorá sa za daždivej noci stretne vo veľkom dome, s ktorým nie je všetko v poriadku. Skvelý Tim Curry ako komorník, ktorý evidentne vie viac, ako hovorí. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jeden až žasne, co si ti distributoři ve svých oficiálních textech vymýšlejí. ;-) Stopa není adaptací divadelní, ale deskové hry, jako jsou Monopoly nebo Dostihy a sázky. Hráči si vylosují role, vražedné zbraně a tak dále. Proto taky není předem jasné řešení případu a identita vraha. Udělat z toho film je bezpochyby zajímavý nápad, ale zvolený způsob adaptace je tak silně poplatný filmu Vražda na večeři, že to nemůže být náhoda. Copak to základní schéma, to zkrátka vychází z úhledných konstrukcí staromódních detektivek, kde jsou postavy rozestavěny jako figurky na omezeném poli šachovnice a vrahem tudíž musí být jedna z nich a nikdo zvenčí. Takové podobnosti se nelze vyhnout. Jenže podobná je i hudba, výprava, kostýmy, způsob vyprávění a podání dějových zvratů. Kdyby nešlo o kulisy, skoro by to vypadalo, že Stopa byla natočena i ve stejném domě jako Vražda na večeři, jen s přestavěným nábytkem. Neřekl bych ani popel, kdyby byl film i stejně vtipný. To bohužel není. Slovní humor je instantní - jde převážně o bonmoty, které nejsou svázané s dějem a mohly by si je vyměňovat úplně jiné postavy řekněme v nějakém sitcomu. Situační humor je o něco lepší, ale výrazně řidší. Protože ve většině filmu je celé hlavní obsazení pěkně pohromadě, často dochází k momentům, kdy dobrá polovina herců nemá co hrát a tento fakt zastírá koulením očí, křikem, pobíháním a podobně. I tak je to mírně nadprůměrná komedie. Jen je zkrátka o dvě třídy slabší než Vražda na večeři. 60% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

No - než mysteriózní - spíš mystifiózní... :-) Konverzačně kostýmní, interiérově stylová, lehce satirická detektivní komedie. Scénáristicky vypilovaná, režijně vycizelovaná a s třemi alternativními konci vypečená zbytečnost... V dobrém smyslu slova, neboť i zbytečné filmy mohou být svým způsobem vynikající. A tak někdy při dlouhém podzimním upršeném sobotním večeru dejte služce volno, zapalte si tlustý doutník, nalijte si velkou whiskey, ponořte se do křesla a vychutnejte si tuhle lehce obskurní žertovinu. Stojí za to, byť víc jak čtyři hvězdy ani za ty tři konce nezaslouží... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Parodie na christieovské detektivky s přiblblým humorem a přehrávajícími herci. Radši zkuste podobnou starší Vraždu na večeři. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Bláznivá paródia na krimi sherlockovsko-poirotovské zápletky pre intelektuálov. Svižné, nápadité, domýšľavé a hravé. Herci sa bavili niekedy viac ako divák a pohodu pred kamerou je cítiť v každej scéne. Filmu by však neuškodil väčší sarkazmus a lepšia zápletka. 75%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Staré tajemné sídlo, zuřící bouře, sezvaní hosté a vrah kráčející tajnými chodbami. A zatímco se hosté dozvídají, proč byli pozváni, objeví se první mrtvola. A pak druhá a další a v jisté chvíli to vypadá jako Čtyři vraždy stačí, drahoušku, následně jako Fantom Morrisvillu a pak všechny ty staré báječné německé wallaceovky. Závěr už má jen krůček k bláznivým groteskám kombinovaným s Cimrmanem. Mně vůbec nevadila podobnost s Vraždou na večeři. A velmi mě potěšil T.Curry, který vskutku exceloval! Škoda, že jsem si ho nemohl poslechnout v originále, ale český dabing byl skvělý, což se vyvažuje. Já bych udělal asi příběh strašidelnější, ale zas jsem se bavil... ()

burina 

všechny recenze uživatele

Výborná paródia na romány A. Christie, hlavne na Desať malých černoškov. Ako malá som si tento film zamilovala a teraz po rokoch to nie je o nič horšie.:-) ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Opět se nám v jednom obřím sídle uprostřed ničeho sešla skupinka nesourodých, avšak pestrých postaviček, které na první pohled, ale opravdu jen na ten první, nemají nic společného. A opět je to jízda plná skvělých hlášek a groteskních situací alá Vražda na večeři. Obsazení tentokrát sice není zas tak skvostné, ale za sebe říkám, že Tim Curry (majordomus) a Lesley Ann Warren (Miss Scarlet) mě nejednou nahlas rozesmáli, kolikrát bez jediného slova. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok svojou pointou a vo veľmi hrubých rysoch trochu pripomína snímok And Then There Were None (2015) podľa predlohy Agathy Christie, aj keď tu samozrejme atmosféra a mystérium okolo tajomného vraha nedosiahla ani zďaleka takú úroveň ako v zmienenom filme. No bolo to zábavné, komické a detektívne tak správne zamotané. To, že ide o prepis divadelnej hry človek ani nevníma, každá jedna postavička má čo divákovi ponúknuť a každá je niečím zaujímavá. A tie dialógy medzi nimi nemali chybu. Oceňujem i tie tri varianty konca, pri ktorých naozaj človek nevie, k čomu sa prikloniť. Tu je krásne ukázané, aká tenká hranica je medzi brilantným detektívnym úsudkom a len nepravdivou hypotézou. 75/100 ()

Rembrant 

všechny recenze uživatele

Film plný rádoby vtipných scének, které však působí pouze kýčovitě a nudně. Příběh se dlouze táhne a zhlédnutých 94 minut působylo nekonečně. Nuda. Ještě, že to Agatha neviděla. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemne zamotaný scenár sa bohužiaľ v snahe urobiť z toho všetkého zmätku bláznivú komédiu stáva menej záživným. Ak očakávate práve bláznivú komédiu, možno sa viac či menej zabavíte, ale tento štýl parodického humoru je dnes podľa môjho názoru už prekonaný a Stopa poriadne zostarla a nemá význam ju nanovo objavovať. Najlepší je Curry, i keď počas jeho exhibície počas posledných minút som nezvládal už ani jeho. No a riešení je tu hneď viacero, z čoho jedno je správne, ale ak sa vám nebude páčiť, tak si vyberte sami podľa svojho vkusu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak brutálně vtipné, jako spíše zajímavé. Pokud se pokusíte hádat vraha, tak se díky třem koncům téměř nelze splést. Film má úžasně rychlé tempo a přiměřenou stopáž. Lidé jsou pouhými figurkami a dialogy jsou vytáhnuty z nějaké sbírky vtipů podprůměrné úrovně. Hrozně strukura filmu a chování postav připomíná divadelní představení. 3* sem každopádně patří. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Taková trochu variace na černoušky, zpracováním ale bohužel ne tak napínavá. Od vraždy služebné Ivet jsme přišli o ten fajn výhled do výstřihu a mě to už tolik nebavilo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Trochu podobné jako vynikající "Vražda na večeři" jen slabší. Opět několik postav v jednom domě a mrtvola, která brzy nebude jediná. Pár slušným hlášek a vtipných scének ale jinak průměr s dost nevýraznými herci. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Že začátku je to docela vtipné, ale asi po třetině ztratí film dech, jako by scénárista nevěděl, jak příběh rozvíjet. Humor se pak omezí jen na sporadickou hlášku, a to je bohužel málo. Vzdal jsem to cca ve dvou třetinách. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Starší slušná krimi komedie, plná černého humoru a vražd na zpříjemnění deštivého dne. Tajemné pozvání se záhy změní v sérii mordů, hromada podezřelých, vydírání, ženy s hlubokými výstřihy a hned trojitá ukázka toho, jak to mohlo skončit, ale jen jeden konec se ukáže býti pravdivý. Před tímto filmem jsem viděl Vraždu před večeří (1976) a v obou detektivkách si zahrála Eileen Brennan. Tady se sice neobjevilo zas až tolik hereckých es, ale většina zúčastněných podala slušné výkony (nejlepší Tim Curry). A jak už jsem zmínil výstřihy Lesley Ann Warren a Colleen Camp byly doslova „vražedné“ – pánové jistě ocení. Lehce nadprůměrná záležitost, tedy alespoň v mých očích. Já se u toho bavil. ()

Související novinky

Herní Clue se dočká remaku

Herní Clue se dočká remaku

30.09.2019

Deskovou hru Clue snad netřeba představovat. Tahle kultovní detektivka se už v minulosti jedné filmové adaptace dočkala, a to v roce 1985 od režiséra Jonathana Lynna (Můj soused zabiják). Teď se… (více)

Reklama

Reklama