Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisér filmů Přízračný svět a Santa je úchyl! tentokrát přináší film o talentovaném mladém malíři Jerome Platzovi (Max Minghella), který utíká ze střední školy, aby studoval na malé umělecké škole na východním pobřeží. Chce si tu splnit své největší přání – stát se největším světovým malířem, podobně jako jeho vzor Picasso. Krásu a preciznost jeho portrétů bohužel na hodinách umění nikdo neocení. Dokonce ani jeho příkré soudy o práci spolužáků a pozdější pokusy vytvořit své vlastní pseudoumění nenajdou obdivovatele. Ale někdo přeci jen Jeromeho obdivuje. Je to dívka jeho snů. Občas stává modelem a je dcerou slavného umělce. Je krásná a chytrá a jmenuje se Audrey (Sophia Myles). Odmítá přetvářku místní umělecké scény a Jeromova upřímnost se jí líbí. Když ale Audrey přesune svou pozornost k pohlednému Jonahovi (Matt Keeslar), vycházející hvězdě umělecké školy, Jeromemu tím láme srdce. V návalu zoufalství vymýšlí riskantní plán, jak se konečně proslavit a získat Audrey zpět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

Matty 

všechny recenze uživatele

Umělci jsou cvoci. Učitelé umění ještě větší. Jestliže musí bolet umění, musí nutně bolet i sledování této drakonické komedie, jež směřuje k sympatické myšlence tou nejdelší cestou a tvrdohlavě ignoruje všechny zkratky? Jerome, protagonista, je ukrutné pako. Vraha by nepoznal, ani kdyby mu, majíc na čele napsáno KILLER, před očima zardousil přelétavou přítelkyni Audrey, jež je pěkná pouze pokud není oblečená. Vtipy, jsou-li nějaké, za moc nestojí a v komedii o umění působí svou laciností nepatřičně (nemohu však tvrdit, že mě dobře načasovaná šavle nerozesmála). Ani znalost čtyř z pěti Zwigoffových filmů mi neumožňuje označit ho za tvůrce příliš mazaného, aby něco podobného myslel v každém okamžiku vážně. Třeba je Jerome kretén schválně, třeba má jeho záliba v povrchnostech (vnější ženskou krásu nevyjímaje) nějaký skrytý význam. Ale znáte to – třeba ne. Závěr mi každopádně udělal radost a zapůsobil tak trochu jako analgetikum proti bolesti ze zbytku. 65% Zajímavé komentáře: Vitason, JohnPyro ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Centrální otázku originality umění metatextově umocňuje fakt, že příběh filmu povážlivě připomíná brakovou klasiku "A Bucket of Blood", ke které se ale tvůrci nikde nehlásí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle Zwigoff zrovna dvakrat nezvlad, po jeho dvou skvelejch filmech jsem cekal vic. Sice je to zase takovej ten mix zanru, kterej ve vysledku vypada jako divnej a vcelku originalni film, jenze tohle je desne mdly. Par slusnejch vtipku nezachrani neustaly kecy. Navic 99% vsech postav, co se tu objevi, na me pusobily jak debilove. Z hercu me zaujal jen dokonalej Broadbent, ten nemel chybu a naopak me zklamal Malkovich, kterej vetsinu casu jen telefonuje a vypada jak buzik. A hlavni hrdina sice nehraje spatne, ale je to proste srac, kterej neni moc sympatickej a misty sem mel chut ho spis nakopat do prdele. Navic ma sileny oboci. Taky mi uz zhruba od pulky filmu bylo jasny, kdo je vrah. Proste mdlej, ukecanej a roztahanej film s nejakym tim poucovanim, dobrym koncem a par vtipnejma scenama. Aspon, ze tenhle mix zanru drzi pohromade. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Terry je prostě svůj a ne každého tahle komedie nadchne, ale má své kouzlo a plno skrytých ale i odhalených paradoxů, pravd, ironie a já nevím čeho všeho ještě. Umění je holt umění a umělci jsou všeobecně známí svou originalitou, bohémským životem a velmi často i zajímavými kresbami. Když přihodíte pár hereckých es, tak můžeme očekávat jen záruku kvality, viz souběžné natáčení se škrtičem nemá chybu. Jdu si koupit malířský stojan, barvy, plátno atd. a myslím, že do roka budu vystavovat v těch nejprestižnějších galeriích světa:-) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Strašně moc se to podobá Přízračnému světu. A hraje si to na velkou sondu, i když je to primitivní a prvoplánové. Kdyby to nebylo tak velké opakování sebe sama, přesto bych to Zwigoffovi sežral... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Zprvu celkem příjemná a pohodová komedie, i když se teda nedá říct, že by to bylo něco extra, ale jak řikám působilo to na mě příjemě a celkem sem se do toho filmu zakoukal. Jenže tak trošku problém filmu je, že děj moc nepostupuje tim sprváným směrem a když už to konečně na konci vypadá, že se příběh ustálil a jde se na typický zakončení, tak se stane děsná kravina a hlavní hrdina se chová děsně nelogicky a nepochopitelně, zřejmě nějaká speciální myšlenka Zwigoffa, jenže tak pěkně zahalená, že to je o ničem a moc mě to neoslnilo. No škoda, určitě se z toho dalo dostat daleko víc ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch mála "divných" filmů v tom dobrém slova smyslu. V mnohém mi to připomínalo Můj svět nebo filmy Todda Solondza. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Režisér Terry Zwigoff začal nádherným filmem Přízračný svět a pak se jeho kariéra začala ubírat směrem dolů. Od průměrného Santy jde na nižší úroveň a je to velká škoda. Přestože Art School Confidential je nezávislým nízkorozpočtovým filmem, tak mě velice zklamal a je to filmovým důkazem, že umění opravdu může bolet. A že to byla tvrdá rána pod pás. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je to možno paradox, ale ak nebudete vopred od filmu čakať 'jedinečnú komédiu' ako naznačujú distribútori, tak sa jedinečne zabavíte. Zwigoff jedinečne vystihol potrebu presunúť komediálnu zvrhlosť do trošku intelektuálnejšieho prostredia a prostredie umeleckej školy maliarstva mu dalo perfektnú príležitosť. Po bližšom preskúmaní zistíme, že sa pod tým skrýva tuctovosť každého teenagerského filmu, ale ja som sa nechal baviť. Zakomponovanie vážnejšej témy sa hodilo pomerne slušne. Buscemi a Malkovich sú len takým príjemným spestrením. 75%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nastastie som ziadnu komediu neocakaval, len na par scenach som sa pousmial. Film ma dokazal vtiahnut do deja, ktory bol celkom zaujimavy. Chlapec v podani Maxa Minghella je zalubeny do dievcata, ktore je zalubene do ineho chlapca. Nic originalne, ale zaujimavym sposobom natocene, pretoze sa do deja zapletie vrazda. Len to spravanie Minghellu na konci filmu sa mi zdalo byt nepochopitelne. 70%...... 24.04.2008 ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nadprůměrný film. Nevím, co mne na tomto filmu tak zaujalo. Možná prostředí, ve kterém se odehrává, přece jen filmů z prostředí vysoké umělecké školy příliš natočeno není. Možná charaktery a promyšlenost jednotlivých postav, díky kterým film získával na kvalitě. Možná herecká sestava v čele s pány Malkovichem a Broadbentem. Herecky byl tento film dobře zvládnutý, Max Minghella se snažil a nijak výrazně to nezkazil, ostatní herecké výkony byly také vyrovnané. Možná děj filmu, který mne rozhodně ani na malou chvíli nenudil a naopak jsem se zaujetím čekal na každou další scénu, na každý další pohyb v ději. Dějově je totiž ten film naprosto suprově zvládnutý, protože já osobně jsem se vůbec nenudil a naopak jsem při titulkách litoval, že už je konec. Navíc vedlejší dějové linie, jako například natáčení filmu o škrtiči, který natáčí Jeromův spolubydlící, tento film ještě více zatraktivňují. A překvapivý závěr a hlavně Jeromovo chování je také velmi povedený. Prostě Terry Zwigoff mne dokázal znovu zaujmout a z toho vyplývá, že mi prostě asi jeho filmy sedí. Tenhle film se mi jednoduše líbil a rád ho uvidím kdykoliv znovu. Je to za čtyři hvězdičky. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Zwigoff je přesně takový pošuk, aby se jeho humor přesně trefil do mé noty. Umění musí bolet obsahuje tak obrovské množství fórů a narážek na všechno a uměleckou tvorbu zvláště, až mi nevadí ani ten za vlasy přitažený závěr a s klidným svědomím dávám 5*! ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Prvotní důvod, proč jsem si film pustila, byla Kate Moenning. Na filmu mě nejvíc zaujalo prostředí umělecké školy, kdy bylo pro děj umění využito mnohem lépe, než třeba v novějším Boogie Woogie. Co mě nejvíc pobavilo byla kupa hereckých es v menších rolích. A co mě nejvíc dostalo, byl ten konec, který vyznění filmu prostě sedl. Takže to máme za 4, ale Katherine tam byla tak málo, že musí bod dolů. Ne nemusí, je škoda, že jejího charismatu nevyužili pro film víc, ale já si ho i bez ní užila natolik, že dávám za 4, ikdyž poněkud slabší 4. Navíc mě tenhle Zwigoff nudil nejmíň a to se počítá. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nesúhlas s moderným umením - jedna z vedľajších dejových línií z Prízračného sveta, v podstate natiahnutá na celovečernú stopáž. Do toho nejaká divná parodická detektívka a komédia, v ktorej chýba humor. Taký je najslabší film Terryho Zwigoffa. Prízračný svet mal srdce, Bad Santa gule. Tomuto chýba oboje. Ako keby Zwigoff nevedel, čo chce vlastne točiť. PS: Dve slová: Katherine Moennig. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Zvláštní chlapík tenhle Terry Zwigoff. Přízračným světem si mě naklonil na svojí stranu a Santou zase odklonil a musím říct, že po zhlédnutí Art School Confidental jsem zůstal stát tak na půl cesty, ač jsem se na film, kde vystupuje Malkovich, Buscemi a Huston těšil. Film asi nejvíce selhává ve vypravěčské funkci, kdy je několik dějových linií vyprávěno naprosto bez atmosféry a hlavní dějová linie je vyprávěna velice kostrbatě a neuceleně. Každý dějový zvrat je velice rychle vysvětlen a zahrán do autu, takže ani moc nepřekvapí. Scénář mi přišel dost nekvalitní, ikdyž musím přiznat, že jsem se na film díval ,veden nějakou temnou silou, s českým dabingem, který mi moc kvalitní nepřišel. Na druhou stranu musím říct, že je to film velice zvláštní a dokázal mě připoutat k televizi. Na americký film je to opravdu něco jiného, nejhezčí dívka školy až tak hezká není a celkově není film plný klišé, které jsme již tolikrát viděli. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tragikomickosť príbehu je daná už mixom komédie o mladých študentoch umenia a v pozadí dramatickými udalosťami záhadných vrážd. O originalite nemôže byť reči, ale spôsob natočenia a hlavne jeho humornejšia prvá polovica dáva príležitosť k dobrej zábave. Potom sa jemný humor vytráca a na scénu prichádza tienistejšia stránka príbehu. Umenie musí bolieť alebo umenie za každú cenu. O tejto vete je tento film a hoci s ňou nemusím súhlasiť, pravdou je, že záverečná irónia ma pobavila. ()

Reklama

Reklama