Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 2

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (300)

jh666 

všechny recenze uživatele

Marie Terezie určitě není špatné natočený projekt (i když nějaké historické nepřesnosti se najdou), ale přestože je dobře natočená, selhává kvůli zvolenému formátu. Dva 100minutové díly prostě nestačí k zachycení někoho, kdo na trůnu seděl 40 let. Hodil by se spíše seriál ala Viktorie, kde bychom sledovali její vládu postupně. Takhle končíme hned v roce 1741 a zbylých 39 let je smrsknuto do pár vět na konci. Navíc se děj bohužel až příliš soustředí na vídeňský dvůr, takže třeba z války o rakouské dědictví nevidíme skoro nic. Proto hodnotím tak, jak hodnotím. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předně nechápu, proč je tu tahle trojdílná televizní minisérie rozdělena na tři samostatné (dvoj)filmy a nejde okomentovat celá najednou. Ale budiž, jsou na světě horší věci. Třeba seriál o Marii Terezii samotný. Češi totiž opět dokonale dostáli své pověsti plebejců a nedůstojných tajtrdlíků, a filmový životopis habsburské panovnice pojali jako odlehčenou taškařici s šaškujícími a přehrávajícími herci a herečkami, většinou s herci českými, kteří svoje postavy šlechticů často hrají podobně, jako by hráli děvečky a čeledíny. A když už se tvůrci v některých scénách výjimečně snaží o vážnost či mužnost, oduševnělý a citlivý divák se musí zalykat trapností. Provinciální buranství je bohužel můj hlavní dojem z celé ságy, kterou jsem zhlédnul tak trochu nedobrovolně (ehm, ještě že přítelka nečte moje komentáře). A ani interiéry i exteriéry všemožných šlechtických sídel nezaručují aspoň příznivý vizuální dojem - celé dílo má sexappeal československé televizní inscenace. Nutno ještě podotknout, že se nejedná o film historický, ale o film pseudohistorický, natočený podle scénáře jakési pí scénáristky, a ne podle scénáře napsaného seriózním historikem. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tohle je doba, o níž toho již mnoho nevím (několikrát jsem psala, že pro mě dějiny končí již ve vrcholném středověku), ale z komentáře mého oblíbeného kolegy flanker.27 jednoznačně vyplývá, že ani tato minisérie se nevyhnula obvyklému nešvaru historických filmů (připravíme si fakta a pak s nimi zcela volně nakládáme), ačkoliv mně se tento počin zemí bývalé Rakousko-uherské monarchie (již je třeba rozhodně obnovit, byť ve volnějším svazku) docela líbil. Souhlasit lze i s tím, že Evžen Savojský byl výborně zahrán, ale nikoliv napsán. Trochu si dovolím nesouhlasit s kolegou ohledně Františka Štěpána, nebylo to až zas tak špatné. Zaujal mě (stejně jako kolegyňku 2xJezinku) maďarský hrabě a vůbec celkové vyznění minisérie. Sice měla být minimálně čtyřdílná, ale i tak mě přinutila se mrknout na další osudy Marie Terezie i Františka Štěpána, jakož i na císařovnin vztah k synům, především k Josefovi II. (po vzoru Rakušanů ovšem v tomhle ohledu stojím plně za Marií Terezií). Osobně bych přivítala více takových projektů, třeba i ze vzdálenějších dějin (např. z doby, kdy se Habsburkové dostali poprvé do povědomí Evropy, osobou Rudolfa I.). Z hlediska kostýmů na tom nejsem tak dobře, abych odhalila nějaké chyby, a co se týče exteriérů, tak jsem tam snad kromě příjemného Kroměříže zahlédla i Olomouc a Hradec nad Moravicí, čímž si ale nejsem jista, rozhodně by mě to však potěšilo. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Není to historický velkofilm, jako byla Kleopatra nebo Sissy (a nejen proto, že v hlavní roli není persona tak oslnivě krásná, jako v případě představitelek dvou shora jmenovaných), není to dokument, protože na to je tam málo vysvětlení a věcné provázanosti, či jak to nazvat, navíc na to, aby to mohl být dokument, se tam moc kecá o ničem, nemluvě navíc o věcech jako je sociální fantasmagorie při cestě M-T z Toskánska po smrti otce (a ani nešeptajíc o scéně, co jí spáchala matka na téma, že nepřijela na otcův pohřeb, odmítám věřit tomu, že by matka, která sama o dvě děti přišla, chtěla po dceři, aby cestovala ve vysokém stupni těhotenství nebo těsně po porodu), ze všeho nejvíc je to úvod do učiva o Marii Terezii pro základní a střední školy zahalený do velmi hezkého kostýmního hávu. Mezinárodní účast s sebou pro diváky všech zemí přinesla neokoukané tváře, například ty navoskované kníry hraběte Esterházyho, ale i dobře vybrané tváře známé, jako pro mě překvapivě třeba Vojtu Kotka do role Františka Štěpána. Nikdy by mě nenapadlo, že může hrát něco jiného než pubertálního blba. Může a ne špatně. Z žánrů drama/historický/životopisný je to vcelku nedramatické, možné dramatické vrcholy to bere objížďkou, na historii příliš mnoho chyb a z prstu vycucaného žvanění, snad jen životopisné to je. Přesto je to film, zejména první díl, který diváky u obrazovek udrží, za což budiž vzdána chvála, zvoláno hosana a i bych si snad trochu zaplýtvala v použití koření, kdybych neměla obavu, že tvůrci pak na tom bobkovém listu usnou. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke podobné ako napr. seriál Katarína Veľká (2014), no v prípade Kataríny sa mi predsa len zdá, že si autori dali trošku viac záležať. Po obsahovej stránke by sa tu síce z hist. pohľadu nejaké chybičky našli, no v hlavných bodoch som bol spokojný. Tiež charakter jednotlivých hlavných postáv bol vystihnutý celkom dobre. Mierne výhrady by som mal jedine k Františkovi Lotrinskému, kde niektoré jeho charakterové črty boli vynechané (napr. jeho sklon k hazardu a neviazanej zábave). Ale chápem, do koncepcie romantickej linky by sa to moc nehodilo. Lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (121)

Zajímavosti (24)

  • Ve filmu je vidět také švýcarská garda. Ta opravdu sloužila Habsburkům a dělala stráž Hofburgu. Byla založena roku 1699 v Lotrinsku. V roce 1745 doprovázeli Františka I. Štěpána Lotrinského jeho Švýcaři do Frankfurtu, kde byl korunován na císaře. Zrušil jí až Josef II.V letech 1766-1767 byla švýcarská garda rozpuštěna. Část gardistů se vrátila do Švýcarska, část našla uplatnění v Praze, Innsbrucku, Schloßhofu či Holíči. (Vitoraz)
  • Vo filme hrajú dobových hudobníkov skutoční barokoví muzikanti z Brna. (perseus142)
  • Kostýmový výtvarník Ján Kocman sa najviac natrápil so šatníkom hlavnej hrdinky, najmä s korunovačnými šatami. Tie sú natoľko známe, že pri ich výrobe museli byť tvorcovia mimoriadne dôslední. Veľmi im pomohla firma z Benátok, ktorá doteraz vyrába pôvodné látky z 18. storočia. V ústrety im vyšli aj ateliéry v Ríme, kde kedysi šili aj kostýmy pre Theodora Pištěka do filmu Amadeus (1984), a ateliéry v Madride, kde zhotovujú topánky. (krasomama)

Reklama

Reklama