Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 1

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (300)

gogos 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hodiny těžké nudy, promrhaného potenciálu a prachů. Snímek mapuje několik let života Marie Terezie, přičemž třetinu filmu zabere namlouvání Franty Kotka a druhou třetinu profesní koketování s Išvánem Uhrem. Mezi tím Terka vyprdne pár děcek a Franta Kotků ušije pár kabátů. Jinak nic. Aby to byla historická romance, chybí tomu větší charisma ústřední hrdinky, více žhavosti a erotického napětí. Aby to byl životopis, chce to více důležitých historických momentů a pojmout delší časový úsek se zaměřením to zajímavé ze života. Má-li to být na ČT zmiňovaný historický velkofilm, chce to nějakou akci - válečných příležitostí bylo dost. Pro mě nebylo ve snímku nic z toho, naopak se zbytečně tápe kolem politického pletichaření, kterému chybí koule. Chvála bohu alespoň za parádní výpravu, kostýmy a pár vykozených korzetů... ()

Ampi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česko-slovenský a rakousko-uherský (maďarský) koprodukční dvojfilm o Marii Terezii, který natočila část jejich národů o této velké panovnici našich zemí a jejíž život by vydal mnohem delší seriál. První díl mě zaujal líbil se více než druhý. Stejně jako uživatel jhr bych uvítal podrobnější udaje o válce o rakouské dědictví alias první slezské válce. Hezká výprava a lokace se postaraly o zvýšení hodnocení. Marie-Luise Stockinger a Vojtěch Kotek dobře vybráni dobře pro císařský pár. Stejně jako ostatní herecké obsazení. Zápor? Ano film má historické chyby. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemně mě překvapila na TV film velice slušná výprava, koprodukční kapitál je holt znát. Na stopáž dvou stominutových dílů film nepůsobí nijak rozvlekle a víceméně dokáže stále zabavit. Co mě však mrzí, že namísto historického politického dramatu tu máme historickou romanci. Namísto důležitějších událostí je nám vyprávěno o tom, že během svatební noci Ressi s Franzem zbourali postel, či že byl František Lotrinský jako jeden z prvních tehdejších celebrit u porodu svého prvního potomka. Druhý díl se zabývá historií už o něco více a Mariin projev před uherským sněmem s malým Josífkem v náručí budiž důkazem, že potenciál by byl. Marie-Luise Stockinger zahrála výborně, stejně tak třeba intrikán Karl Markovics či slizký abbé Vladimír Javorský. Vojtěch Kotek mi ze začátku moc neseděl, ale postupně se velice dobře rozehrál a určitě se za svůj výkon nemusí stydět. 65%. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tohle je doba, o níž toho již mnoho nevím (několikrát jsem psala, že pro mě dějiny končí již ve vrcholném středověku), ale z komentáře mého oblíbeného kolegy flanker.27 jednoznačně vyplývá, že ani tato minisérie se nevyhnula obvyklému nešvaru historických filmů (připravíme si fakta a pak s nimi zcela volně nakládáme), ačkoliv mně se tento počin zemí bývalé Rakousko-uherské monarchie (již je třeba rozhodně obnovit, byť ve volnějším svazku) docela líbil. Souhlasit lze i s tím, že Evžen Savojský byl výborně zahrán, ale nikoliv napsán. Trochu si dovolím nesouhlasit s kolegou ohledně Františka Štěpána, nebylo to až zas tak špatné. Zaujal mě (stejně jako kolegyňku 2xJezinku) maďarský hrabě a vůbec celkové vyznění minisérie. Sice měla být minimálně čtyřdílná, ale i tak mě přinutila se mrknout na další osudy Marie Terezie i Františka Štěpána, jakož i na císařovnin vztah k synům, především k Josefovi II. (po vzoru Rakušanů ovšem v tomhle ohledu stojím plně za Marií Terezií). Osobně bych přivítala více takových projektů, třeba i ze vzdálenějších dějin (např. z doby, kdy se Habsburkové dostali poprvé do povědomí Evropy, osobou Rudolfa I.). Z hlediska kostýmů na tom nejsem tak dobře, abych odhalila nějaké chyby, a co se týče exteriérů, tak jsem tam snad kromě příjemného Kroměříže zahlédla i Olomouc a Hradec nad Moravicí, čímž si ale nejsem jista, rozhodně by mě to však potěšilo. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jistě, je to spíše taková lovestory na pozadí dobových událostí než skutečně historický film, nicméně i tak se jedná o velice příjemné překvapení, tedy alespoň pro mě. Koprodukce čtyř států je tady hodně vidět a celé to poměrně velkolepé pojetí zpracovanému příběhu sluší, stejně jako podařená hudba. Samozřejmě by bylo skvělé, kdyby došlo také na poněkud více propracovanou dějinnou složku ukazující detailněji tehdejší situaci, ať už z politického, vojenského a nebo jiného pohledu. I přes její absenci má ale tento snímek své silné momenty. 70 % ()

Galerie (121)

Zajímavosti (24)

  • Scéna v zahradě areálu Valtického zámku, kdy František I. Štěpán Lotrinský (Vojtěch Kotek) chová dítě, musela být točena s panenkou. Pravé dítě nechtělo u Vojtěcha Kotka zůstat v klidu a pořád plakalo. (klara.leb)
  • Při scéně, kdy je hraběnka Eliza Fritzlová (Táňa Pauhofová) odvedena stráží, byla prodleva mezi příchodem stráží a rozhovorem příliš dlouhá. Režisér proto navrhl improvizovaný dialog mezi Pauhofovou a komparzistkou. Tato scéna byla později zkrácena a v české verzi jde tiše slyšet jen malý útržek jedné věty. Scéna se natáčela ve Valticích. (klara.leb)
  • Scéna ve filmu, při níž pod novomanželi Marií Terezií (Marie-Luise Stockinger) a Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek) při sexu spadne postel, se skutečně stala. Včetně toho, že jim císař musel vysvětlit, „jak se to dělá“. (raininface)

Reklama

Reklama