Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Marie Terezie pokračuje, tentokráte s tváří Steffi Reinsperger. Novinkou je osobnost Franze von der Trencka, o kterém se běžně točí filmy a seriály v německy mluvících zemích, ale u nás je prakticky neznámý. Doporučuju si srovnat například s filmem Trenck, der Pandur (1940) s Hansem Albersem, ve kterém Marii hraje Käthe Dorsch. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navazuji na komentář k předešlému dílu a jsem moc ráda, že natočili další díly. Vojta Kotek mi v té roli tak seděl :) To, že vyměnili herečku u Marie Terezie - to mi přijde smysluplné. Myslím si, že už tvůrci věděli, co si mohli dovolit a šli do toho naplno. Je to skvělé jako první díl, ale už mi přišlo, že jsou si více jistí a vědí, co čeho jdou :) Super :) Uvidíme, co bude dál :) ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O něco málo lepší než předchozí série. Bohužel ale se tu a tam stále objevuje ona televiznost ala Ordinace v růžové zahradě myšleno ve formě naivity klišé a různých dějových rozmělňování. Ovšem v daleko menší míře, než u předchozí první série. Film by zde potřeboval i přidat na epice, to znamená rozpočtu. Bitevní scény nemají mnoho vojáků, protože prostě nejsme Hollywood nebo BBC či Netflix. Vlastně se tu ani bitvy nenachází. Ovšem ten problém se tu a tam zjeví například při návštěvě vojenského ležení. A to mě v tu chvíli zamrzí, protože herci jsou excelentní (Vojtěch Kotek přímo září) a Steffi Reinspeergerová je mnohem realističtější Marie Terezie, než Stockingerová. Suma sumárum příjemné komorní televizní zpracování historické látky s excelentními kostýmy, herci a dobovými kulisami. Bohužel ale s nízkým rozpočtem. Vše ostatní jinak jde zde do průměru. 75% ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela podobné jako první díl, jen mám pocit, že Vojta Kotek dostává víc prostoru... Bohužel musím říct, že bytostně nesnáším, když se mění herec (obzvlášť hlavní role), i když to asi dopadlo líp, než naprosto trapný pokus o omlazení pomocí CGI v Irčanovi - i tak to prostě není ono a jak to říct taktně, původní Marie Terezie byla prostě půvabnější... Taky bych vytknul to, že ačkoli měla Marie Terezie s Františkem 16 dětí, jsou tu ukázány jen dvě (císař Josef II.) a jen na asi minutu. I tak tato minisérie patří k nějlepším českým (vím, že je to koprodukce) počinům posledních let /// v posledním díle se dětem naopak věnujeme,ale už to nemá spád a je to dost nudné....70% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U tohoto hodnocení je krásně vidět, jak rozhoduje počet hodnocení... První díl hodnotilo mnohem více lidí, a tak ti, kterým se první řada nelíbila, tak zde již nehodnotili, a díky tomu tu jsou už většinou lidé, kterým se série obecně líbí, a hodnocení je tak vyšší. Ačkoliv obecně panuje názor, že první dva díly jsou lepší, prostě paradox no :) Podle mého není mezi sériemi nějaký velký kvalitativní rozdíl. Tady se naopak posouváme dál co se nějakého syrového pojeti reality týče, máme tu pěkně divoké scény hanobení prostitutek, či honu na "čarodějnice" v podání církve. Zlepšil se také postsynchron, takže hlasy už tolik nevystupují z televize. Samotná Marie Terezie je tu ale dosti otravná a nesympatická, a její přerod do sebestředné machny spoustu diváků nepotěší. Stejně tak to, že mezi první a druhou řadou je zjevně jen pár let rozdílu, ale díky výměně hereček projde hlavní postava gigantickou vizuální změnou, ačkoliv vedle ní nikdo nezestárl ani o den... ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • Ukázka divadelního představení se ve skutečnosti neodehrává v Hofburgu v divadle, ale scéna je natáčená v zámeckém divadle v Českém Krumlově, kde se nachází zachovalé barokní divadlo. Napovídá tomu velký Schwarzenberský znak nad loží. (Vitoraz)
  • Přestože je Vica Kerekes (Estelle / Faidra) Slovenka, byť maďarské národnosti, tak je ve slovenské verzi nadabována Zuzanou Tlučkovou, zatímco v té české se nadabovala sama. (funhouse)
  • V čase 44:29 jsou v rohu místnosti vidět pohybová čidla zabezpečovacího zařízení, kterými se střeží různé objekty. Tato čidla se však používají až od 90. let 20. století. (radimbeza)

Reklama

Reklama