Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Významnejší rozdiel oproti prvej časti som nezaznamenal. Bolo tam viacero epizód, v ktorých bola Mária Terézia prezentovaná, ako osvietená panovníčka, viacero príkladov intríg, ktoré sú prirodzenou súčasťou panovania, celkovo sa mi druhá časť pozdávala viac ako prvá, ale záverečné titulky som prijal bez ľútosti, že to skončilo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád, že se tvůrci pustili do pokračování příběhu Marie Terezie, a že to pojali v podobném duchu a s novou herečkou. Seděla mi v té její roli. Nechci tvrdit, že víc než předešlá, ale v rámci posunu příběhu a jejího stáří a zpodobnění mi to prostě přišlo, jako dobrá volba. Navíc na filmu je znát spolupráce více zemí naráz. Na velkolepost byly peníze a vidíte to v hercích, prostředí, ale i oblečení všech, kteří se před kamerou promenádují. Scénáristicky je to možná trošku televizní a neměl jsem pocit, jako že by ve dvou dílech byla nějaká nosná kostra příběhu. Spíše to na mě působilo jako vstup do života šlechtického dvora a zobrazení tak trošku od všeho trochu. Pořád ale hodně super projekt a doufám, že dojde k dalšímu pokračování. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Marie Terezie pokračuje, tentokráte s tváří Steffi Reinsperger. Novinkou je osobnost Franze von der Trencka, o kterém se běžně točí filmy a seriály v německy mluvících zemích, ale u nás je prakticky neznámý. Doporučuju si srovnat například s filmem Trenck, der Pandur (1940) s Hansem Albersem, ve kterém Marii hraje Käthe Dorsch. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád, že Marie Terezie měla pokračovaní. Postava barona Trencka dobře zpestřila děj a zapadla. Ale divná hra s letopočty je problematická. Kdy se děti Marie Terezie Valpurgy Amálie Kristýny jinak rodí, někdo umírá jinak než podle data má. Nicméně jsem za pokračovaní rád. A snad bude další. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle jsou chvilky kdy nemám pocit zmaru. Kdy vím, že se za mé koncesionářské poplatky nevykrmuje už takhle obtloustlý Moravec, důra Fridrichová a další vykladači té jediné správné sluníčkové pravdy na kterou se má divák veřejnoprávní televize koukat. Pokračování MT mne fakt bavilo a zase po delší době jsem měl ten nevrlý pocit, že si budu muset na další díl počkat. Mimochodem to je asi jedno z hlavních měřítek dobrého seriálu, protože na ten co vás nezaujal se už příště nebude chtít podívat natož si dělat poznámku v hlavě či outlooku kolikátého že to bude. Jediné čemu jsem se od srdce zasmál byl ten bezbariérový přechod (respektive jeho bílý dlážděný signální a varovný pás) při průjezdu kočáru ,,Vídní'' těsně předtím než je milenka Fratiška ohozena jeho koly od hlavy k patě. (Jestli měl obrubník nášlap 2 cm jsem si nevšiml! .-) MT ale měla nejeden geniální patent za což ji zcela vážně obdivuji a tak třeba jí nějaký ten vídeňský SONS doporučil i normy pro bezbariérové přechody :-) ! Každopádně za mne je za 4 vozy s plátnem. Někdo může brblat, ale dodávám to co u předchozích dílů. Natočit v podstatě těžko žvýkatelné historické konverzační kostýmní drama modernější a zábavnou formou je taky kumšt ! * * * * ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po třetím a čtvrtém dílu zůstává už jen pachuť. Kromě pokleslého bulvárního českého dabingu navíc historicky nepodložené fabulace z initmního života MT ve stylu Blesku a Aha. Vůči Marii Terezii urážlivé. Navíc celkově točeno záměrně v protikatolickém duchu, barokní zbožnost ukázána zkresleně jako něco perfidního a pokryteckého (v prvních dvou dílech to ještě nebylo tak okaté).... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V první půli mě celkem bavily intrikánky v podání obou paní Zuzan, ale ze druhé části se zábava vytratila, takže to na konci zase musela zachraňovat romantika. O Marii Terezii se toho samozřejmě více dozvíme i z Wikipedie, ale tyhle barevné ilustrace nám vkus nezkazí. Zase tedy lepší průměr jako před pár lety. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děl se odehrává více v romantické lince a v ložnici než politiky. Marie Terezie žárlí a mstí se záletnému manželovi a prostitutkám zřízením mravnostní komise. Vyprávění používá laciné motivy vděčné pro diváky. Je tu pár zajímavých armádních detailů jako strava, hygiena apod. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nerozumiem, čím sa tento film dostal do červených čísel, ale pokračovanie je horšie než úvod spred 2-3 rokov. V prvom rade katastrofálny dabing, čo sa dalo aj očakávať, keď tam hrá toľko hercov rozličnej národnosti. To by sa ešte dalo prekonať, ale o čom to tá slávna scenáristka píše? Prešla vôbec okolo nejakej učebnice dejepisu? Okrem toho, že jej dátumovo skoro nič nesedí, celé panovanie Márie Terézie v podstate sústredí na milostné avantúry a katolícku cirkev, ako inak ukázaná ako najspodnejšie zlo aké tu na Zemi bolo. Mirka Zlatníková sa evidentne rozumie len dejinám na úrovni Nového Času a úplne súhlasím s užívateľom Mariinom, spracovanie nie je len bulvárne ale hlavne vyfabulované a pre Máriu Teréziu ako osobnosť nehanebne urážlivé - vrchol bola vymyslená nevera, ktorá mala poukázať na to, že viera je vždy falošná. Základné poučenie, ktoré sme tu dostali je ale jasné. Ešte donedávna sa hovorilo, že dejiny píšu víťazi. Omyl! Dnes už platí, že dejiny píšu bulvárni fabulátori a pokrivení filmári. Už pomaly aj zo svätice urobia kurvu a ľudia tomu uveria. Len kvôli tomu samotnému musím udeliť odpad. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Marie Terezie jako umolousaná korpulentí fňukna mě nenadchla. Jak se mi líbilo zpracování z roku 2017, tady jsem rozpačitá. Kam se poděli briskní scénář, lehkost a svižné tempo? Jiskra původní představitelky citelně chybí. Kostýmy a výprava kupodivu také tratí, atmosféra je slabší v porovnáním s předchozími díly. Mnoho postav, bohužel většina nevýrazných. Nelze vyzdvihnout ani dílčí role, kromě Zuzany Mauréry, které role mrchy sedí spolehlivě a my ji tak už dobře známe. Ta si ukradla celý díl pro sebe levou zadní, v Nebezpečných známostech by šlápla na patníček i samotné Glenn Close. Minisérie MT je jistě chválihodný počin, na mě však působil nečekaně tuctově, poněkud se roztekl a kamsi vsákl. Hodnoceno po třetím díle. Po čtvrté části: poslední díl působil svižněji, bohužel faktické nesmysly, které autorka vložila do děje, zjevně stran atraktivnosti, mně osobně nevyhovují. Marie Terezie byla osobností zajímavou i bez nemanželského potomka, takže takovému "vyčačkávání" nevidím důvod. ()

Flego 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračovanie príbehu panovníčky Márie Terézie sa nesie v duchu predchádzajúcich dvoch častí ( 2017 ). Je pokrytá širokou koprodukciou a tento fakt sa podpísal v krásnych kostýmoch a lukratívnych exteriéroch, napriek tomu, že zväčša sa príbeh odohráva v komnatách. Táto vojna v čipkách, intrigy, dramatickosť ale i odľahčenú romantiku a isté zjednodušovanie sú divácky atraktívne, tvorcovia sa nesnažili urobiť dokudrámu, skôr sa niesli v znamení odľahčených "dumasovských" historických udalostí. Skúsený režisér obsadil do svojej minisérie skúsených hercov, z ktorých azda najlepšie obstáli Zuzana Mauréry a predovšetkým Vojtěch Kotek. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(-"- 1. a 3. díl) Předně nechápu, proč je tu tahle trojdílná televizní minisérie rozdělena na tři samostatné (dvoj)filmy a nejde okomentovat celá najednou. Ale budiž, jsou na světě horší věci. Třeba seriál o Marii Terezii samotný. Češi totiž opět dokonale dostáli své pověsti plebejců a nedůstojných tajtrdlíků, a filmový životopis habsburské panovnice pojali jako odlehčenou taškařici s šaškujícími a přehrávajícími herci a herečkami, většinou s herci českými, kteří svoje postavy šlechticů často hrají podobně, jako by hráli děvečky a čeledíny. A když už se tvůrci v některých scénách výjimečně snaží o vážnost či mužnost, oduševnělý a citlivý divák se musí zalykat trapností. Provinciální buranství je bohužel můj hlavní dojem z celé ságy, kterou jsem zhlédnul tak trochu nedobrovolně (ehm, ještě že přítelka nečte moje komentáře). A ani interiéry i exteriéry všemožných šlechtických sídel nezaručují aspoň příznivý vizuální dojem - celé dílo má sexappeal československé televizní inscenace. Nutno ještě podotknout, že se nejedná o film historický, ale o film pseudohistorický, natočený podle scénáře jakési pí scénáristky, a ne podle scénáře napsaného seriózním historikem. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobně, jako je tomu u prvního filmu, také zde prakticky nejde o skutečný historický film, nýbrž spíše o jakési nahlédnutí do zákulisí jednoho z vládnoucích šlechtických dvorů. i když tentokrát se asi dějinným událostem odehrávajícím se na pozadí dostalo přeci jen trochu více pozornosti. Na druhou stranu by samozřejmě určitě neškodilo při tom využít více faktů, méně si pohrávat s časovou sousledností a zbytečně nebájit. 60 % ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Druhá představitelka Marie Terezie je o mnoho lepší a i věrohodnější, Marie Terezie nebyla žádný proutek ve středním věku. ;), výborný Vojta Kotek i Zuzana Mauréry. Krásné kostýmy, interiéry, příběh který nenudí. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu velkoryse natočeno, velmi dobře se na to dívá, mně pouze vadí to přece jen příliš volné nakládání s historickými fakty. K tomu přispívají i různé komentáře okolo, které skutečnost dále zamlžují. Mezi prvními dvěma a druhými dvěma díly nedošlo k žádnému časovému skoku, takže ta výměna představitelky hlavní role působí rušivě. Na konci čtvrtého dílu je Marii Terezii 25 let, to ještě nebyla tak robustní. Ve výhodě je prostě ten divák, který si neláme hlavu historickými nepřesnostmi či fantaziemi a příběh přijímá tak, jak mu je naservírován, jako víceméně historický romantický film. Tento divák si film může užít klidně na sto procent, nemám nic proti tomu. Já bych si jej také tak užil, ale musím jednu hvězdu ubrat. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na druhou sérii o této panovnici jsem se hodně těšila. Říkala jsem, abych z toho nebyla třeba zklamaná. Nebyla jsem. Pokračování se mi líbilo stejně jako to předchozí. Takových seriálů moc není. S herečkou v hlavní roli jsem žádný problém neměla. Marie Terezie po těch všech porodech, zdravotních komplikacích,neustálém stresu a peripetiích s vládnutím a manželem nemohla být celý život šlang, ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do třetího a čtvrtého dílu Vojta Kotek zhubl a vyloženě mu to sluší. 1) Méně už nafouklé císařovně._____ 2) Nasládle cukerinová pachuť je stále přítomna._____ 3) Historicky pochybné ztvárnění panovnice, dvorských mravů i některých událostí mě vadilo více, než v prvních dvou dílech, asi proto, že to zde je okatější. ()

Reklama

Reklama