Reklama

Reklama

Nekonečný hlad

(TV film)
  • Velká Británie Real Families: My Child Can't Stop Eating
všechny plakáty
Velká Británie, 2005, 48 min

Obsahy(1)

Vzácná genetická porucha způsobuje u lidí posedlost jídlem. Kvůli nikdy nekončícímu pocitu hladu by se postižené děti doslova ujedly k smrti, pokud by je nikdo nehlídal. Pro jejich rodiny tak jde o nekonečný boj se závislostí, jež je stejně těžká jako třeba na heroinu...  Jedenáctiletá Rebecca Medleyová patří k dvěma tisícům lidí, kteří jsou ve Velké Británii postiženi tzv. Prader-Willi syndromem /PWS/, nevyléčitelnou genetickou poruchou, která se vyznačuje patologickou fixací na jídlo. Vzhledem k tomu, že se tito nemocní systematicky přejídají, neustále tloustnou. Obezita působí na srdce, a proto se nedožívají vysokého věku. Kromě toho je postiženo také jejich pohybové ústrojí – mají slabé svaly a špatnou koordinaci. Obvykle se u nich rovněž objevuje nižší inteligence a celková sociální nepřizpůsobivost. Rebecca žije s rodiči a dvěma mladšími sestrami. Vztahy v rodině bývají často napjaté. Kromě jiného i kvůli jejím záchvatům vzteku... Matka musí dceru hlídat, aby se pokud možno nepřejídala. Protože Rebecca trpí i poruchami učení, s největší pravděpodobností bude chodit do zvláštní školy. Občas ji rodiče na dva dny zavezou do specializovaného zařízení, aby si matka alespoň trochu odpočinula...
Stejné problémy má i třiadvacetiletá Katie Willimsová, která žije s rozvedeným otcem. Její největší touhou je osamostatnit se a mít vlastní děti. Stejně jako ostatní takto postižení ale není schopna zvládat svůj hlad, a proto musí být pod neustálou kontrolou. Jako jedna z mála pracuje na plný úvazek – je uklízečka ve zvláštní škole. Občas jezdí na víkend za matkou, která se jí snaží zpříjemnit život například nakupováním oblečení. Obvykle se však vrátí s vyšší váhou. I její se otec pokusil – zatím jen na zkoušku na 24 hodin – dát dceru do ošetřovatelského domova, kde se personál zaměřuje na snižování váhy pacientů. Katie tam jela nerada, stále opakovala, že je to vězení a že ztratí svobodu. Od začátku se hádala s ostatními chovanci, protože prohlašovala, že lidé s PWS mohou žít sami, pokud mají pevnou vůli a zvládají neustálý vlčí hlad. Pokus prostě příliš nevyšel. Katie skončila s pláčem na chodbě a nemohla se dočkat, až si pro ni otec přijede...
Dvaadvacetiletý muž, který jen během posledního roku přibral 70 kg a nyní váží 140 kg, je diabetik a dostává invalidní dávky. Nejčastěji je používá k nákupu potravin, které jsou pro něj přímo smrtelné. Trpí neovladatelnými výbuchy vzteku, takže se ho bojí i vlastní matka. Přestože ví, že ho přejídání nakonec usmrtí, hlad nezvládá. Rodiče mu musejí jídlo odpírat, což vede k dalším hádkám a výbuchům zlosti. Pacient se rozhodl, že pojede do Indie a tam najde na svou nemoc lék. Když se po čtrnácti dnech vrátil s nepořízenou, vztek si vybil na rodině, především na matce... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Indických rodičů mi bylo opravdu líto, že mají doma takovou agresivní KUKAČKU (kukaččáka), nakonec všechny ty kukačky byly agresivní, ale v dalším případě, kdy je máma ještě vyžranější, než její "postižené" dítě a nezřízeně před ním žere a jemu jídlo odpírá, to je tedy síla....pak si mamuš sezobne hrst prášků - ona je přeci O.K., tak ať se ti doktoři snaží,... ()

Destinytte 

všechny recenze uživatele

Tohle je něco, co bych nechtěla zažít a nikomu bych to nepřála. Tihle lidé se prakticky projídají ke smrti a nemůžou si pomoct, i když by se z toho chtěli dostat. Jídlo je silnější. Je to smutný.. ()

Reklama

Reklama